“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.
13 stu 2013, 14:48
mladji sin voli kefir pa me potaknuo da ga doma pravim. posto nisam nikad probala domaci kefir, a po okusu mi je drugaciji (finiji, kremastiji, manje trpak, vise mi na tekuci jogurt vuce sa laganim "peckanjem") od kupovnog.
ja ga procijedim nakon 24 sata, a ovdje citam
http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/06/prakticni-savjeti-za-vas-koji-pravite.htmlda moze na sobnoj temperaturi stajati i duze, tj, da je to i bolje. pa cu sada tako probati i vidjeti kako ce to utjecati na okus.
sigurno ga mnoge od vas prave. podijelite sa mnom iskustva

.
13 stu 2013, 14:50
pravim i ja, ali klinci ne zele, samo mm i ja pijemo. kupovni vole.
drzim 24 sata, uglavnom. nekad ne procijedim odmah nego nakon 24 sata neprocijedjeno stavim u hladnjak pa za cca 8-10 sati cijedim. onda je malo drukcije, ali ne znam opisati kako.
meni je fino kako god.
13 stu 2013, 14:51
Super da si otvorila temu, taj domaći kefir mi se mota već dugo po glavi. Gdje/kako nabaviti zrnca (a da ne idem na FB za razmjenu zrnaca

)?
13 stu 2013, 14:56
na mom linku pise da je dobro da procjedjeni kefir stoji jos 24 sata na sobnoj temperaturi.
kupovni kefir mi nije dobar, njega mijesam sa bananom pa ga mogu pojesti. a ovaj domaci mi je ukusan. pa se bojim da ne radim kako treba

.
ja sam zrnca dobila od prijateljicine prijateljice.
13 stu 2013, 14:57
dugo, moze se poslati i postom, mislim da na ovoj stranici pisu upute za to. ako hoces, mogu ti poslati (cim proucim kako to ide

), taman imam viska
13 stu 2013, 14:59
Thnx, idem prvo (pomnije

) pročitati, a ako bude potrebno, tebe ću ugnjaviti.
13 stu 2013, 15:01
evo, pise
Evo kako zrnca možete poslati poštom: malu količinu zrnaca (pola jušne žlice) stavite u najlonsku vrećicu za zamrzavanje. Dodajte malo mlijeka (2-3 žlice), stisnite vrećicu (istisnite zrak) i vežite čvrsti čvor. Sve skupa stavite u novu vrećicu, istisnite zrak i vežite čvor. Ponovite sve skupa još jednom s trećom vrećicom, za svaku sigurnost, dakle ako bi se vrećica rastrgla da se mlijeko ne izlije. Spakujte u kovertu sa zračnim jastučićima i pošaljite poštom – učinili ste dobro djelo
a tamo pise i kaj trebas s njima kad ti stignu
Ako ste kefirna zrnca dobili poštom, u vrećici s malo mlijeka, prvo ih trebate malo "oporaviti" nakon puta. Procijedite ih kroz cjedilo, stavite u jednu staklenu teglu i prelijte s malo mlijeka, poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata. Sutradan ih procijedite i taj prvi kefir bacite. Ako je potrebno ovaj postupak ponovite nekoliko puta, dok ne dobijete fini kremasti kefir ugodnog mirisa i okusa. Kefir je kiselkastog okusa ali miris je ugodan, nije kiseo. Ako zrnca nisu putovala, već ste ih dobili osobno, možete odmah početi s izradom kefira.
13 stu 2013, 15:10
Ivana, šalješ moju unučad poštom? Daj bar preporučeno
13 stu 2013, 15:15
MB meni kupovni kefir uopće nije fin a ovaj obožavam, tako da možda ipak ne griješiš.
I ja ostavim 24 sata na sobnoj temperaturi i onda procijedim ako imam vremena, ako ne stavim u frižider i procijedim kad stignem ali onda zna biti dosta gust pa ga dobro promućkam i bude super.
I ja mogu poslati zrnaca ako kome treba.
Meni je velika razlika u okusu bila samo kod različitih vrsta mlijeka, najbolji mi je sa svježim mlijekom 3,2%m.m.
13 stu 2013, 15:20
patkica je napisao/la:Ivana, šalješ moju unučad poštom? Daj bar preporučeno

onda ti necu priznati da visak cesto bacam
13 stu 2013, 16:07
ivana7997 je napisao/la:patkica je napisao/la:Ivana, šalješ moju unučad poštom? Daj bar preporučeno

onda ti necu priznati da visak cesto bacam

Kud me cijeli postupak asocira na transport ejakulata

(samo u vrećicama

) , kud sad i ovo

.
Omrznut će mi kefir i prije prve fermentacije

.
13 stu 2013, 16:32
Ja ga radila (baš mi Anita s ovog linka dala zrnca) ali brzo san odustala

Ukusan je on meni, sve pet, ali ne mogu pomoći sebi - meni mliječni proizvodi ne mogu stajati na sobnoj temperaturi da me ubiješ, uvik mi paranoja da ću pokvariti želudac s tim (iako znam da je to kao nemoguće), kako bilo ja odustala
13 stu 2013, 16:33
Ajme skoro sam pročitala "prije prve ejakulacije"
Ivana, zasto bacas, ja npr pojedem

zdravo je!
13 stu 2013, 16:46
a nije mi bas fino, tja. nekad smiksam pa onda moze
13 stu 2013, 16:48
viki, ja sam neko vrijeme radila kefir u hladnjaku, trebalo mu je malo dulje, ali isto se napravio i bio je skroz ok.
13 stu 2013, 18:22
ivana7997 je napisao/la:viki, ja sam neko vrijeme radila kefir u hladnjaku, trebalo mu je malo dulje, ali isto se napravio i bio je skroz ok.
E vidiš ta bi opcija kod mene već mogla proći
13 stu 2013, 20:29
Meni je taj kefir bio super ljeti, čak su ga i MM i malac jeli, ali nekako mi ga se s hladnim danima ne pije.
Također, cijeli 9. mjesec me bolio želudac i nekak sam si uvrtila da mi je to od kefira pa sam ga prestala piti. Vi niste imale nikakvih probavnih tegoba?