Switch to full style
“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.
Odgovori

Nuspojave medrola

06 svi 2014, 16:21

Iskustva ukoliko ih imate ili znate nesto o nuspojavama medrola? Na lijeku sam mjesec I pol i tesko ga podnosim ( naticanje nogu, teske I bolne noge, jaka podbuhlost lica, izostanak mjesecnice, divljanje hormona).... Svako iskustvo vlastito I tudje je dobrodoslo. :mah

Re: Nuspojave medrola

06 svi 2014, 23:51

lara72 je napisao/la:Iskustva ukoliko ih imate ili znate nesto o nuspojavama medrola? Na lijeku sam mjesec I pol i tesko ga podnosim ( naticanje nogu, teske I bolne noge, jaka podbuhlost lica, izostanak mjesecnice, divljanje hormona).... Svako iskustvo vlastito I tudje je dobrodoslo. :mah

Medrol je lijek koji se daje bas bas bas bas ako nema druge,a koliko je dobar toliko i slab.Milion nuspojava.Moja kcerka ga cesto dobiva (zbog problema sa plucima) i nazalost uvjek kad ga dobije par mjeseci nenaraste ni milimetar,i kilaza joj mjesecima stoji ili pada bez obzira na super apetit..Danas sam pricala sa doktorom koji mi je rekao da je medrol postao neki lijek koji se cesto tj. preceto prepisuje i da to nije dobro.
Ako imas takve nuspojave vidi sa doktorom moguce ti smanji dozu,jer svakako to nije dobro

07 svi 2014, 01:06

Pretpostavljam da je isti lijek, moj sin je dobio Solu-Medrol injekciju kod opstrukcijskog bronhitisa, tu noć je imao ispade trecao se, grčio, nikad prije mi nije imao takve ispade, ja sam zaključila da je neka vrsta reakcije na lijek ... Na drugi (mislim dexametazon nikad nije reagirao).

07 svi 2014, 01:06

Pretpostavljam da je isti lijek, moj sin je dobio Solu-Medrol injekciju kod opstrukcijskog bronhitisa, tu noć je imao ispade trecao se, grčio, nikad prije mi nije imao takve ispade, ja sam zaključila da je neka vrsta reakcije na lijek ... Na drugi (mislim dexametazon nikad nije reagirao).

07 svi 2014, 09:40

ako je riječ o solumedrolu, moja je imala uzasne nuspojave (lupanje srca, nemir...)
dobivala ga je u injekciji kod napadaja astme i opstrukcija

kad smo pricali s liječnikom koji joj je kasnije pripisao trajnu terapiju za astmu, rekao je da sve što sad uzima (flixotide i dr.) ima manje štete od jedne injekcije solumedrola

07 svi 2014, 11:03

Lara, :hug
nadam se da nećeš dugo biti na medrolu i iskreno se nadam da nije neka autoimuna :hug
Medrol je kortikosteroid odnosno kortizol. Ne znam kaj je solumedrol, i nikako mi nije jasno kako tako puno ima iskustava s Medrolom. Ja sam mislila da do Medrola nemreš baš tako.

Sve ovo što ti navodiš jesu tipične nuspojave kortikosteroida na koje liječnici najčešće ni ne reagiraju jer liječiš bolest. Ovo s hormonima je malo zabrinjavajuće i to bih definitivno prijavila specijalisti. Ne znam iskreno ali definitivno može biti nuspojava lijeka. Sjećam se da je mama uvijek bila podbuhla dok je bila na terapiji, otečena i da je teško podnosila i što se tiče fizičke aktivnosti.
Moja mama je bila skoro 30 godina na medrolu. Kad bi joj se bolest pogoršala onda je pojačavala dozu, čim bi malo popustila, u dogovoru s doktoricom je smanjivala, samo da sačuva nutarnje organe. U principu probaj dogovoriti sa specijalistom koji te kontrolira da uzmeš onu dozu koja ti može pomoći i da čim se simptomi smanje odnosno bolest stabilizira da te polagano skidaju.
Držim fige.

Zaboravila sam još napisati da dok ga uzimaš pazi na tlak i svakih cca 6 mjeseci kontroliraj šećer (ako ćeš ga dulje uzimati). Jedi puno artičoka i šparoga da čiste jetru i općenito puno voća i što manje ugljikohidrata.

07 svi 2014, 12:46

Zbog ulceroznog sam na terapiji. Problem je i prehrana jer sam na strogom režimu koji koji se sastoji od kuhanog mesa/ribe i ugljikohidrata pa se nadam da neću i sa šećerom imati problem. Od voća mogu samo kuhano u kompotu (jabuke, breskve) a od povrća kuhani krompir, blitvu, špinat, ciklu i mrkvu. Sve drugo je zabranjeno.
Adorabla hvala na savjetima. Zanima me jel ta otečenost (posebno lica) nestane nakon prestanka uzimanja terapije ili može i trajno ostati. Kako sam u akutnoj fazi bolesti izgubila dosta kilograma sad se bojim da ću dok sam pod terapijom otići u drugu krajnost :ajme
Ovo što pišeš za fizički umor se i meni dogadja. Konstantno sam umorna i pospana, svaka fizička aktivnost popračena je prekomjernim znojenjem i umorom. Sama sam sebi postala preteška. :(

07 svi 2014, 14:31

jao Lara žao mi je radi dijagnoze. Moja šogorica ima ulcerozni i kontrolira ga prehranom. Kolegica pak s bivšeg posla je prije dva mjeseca dala otkaz jer je bila pod konstantnim stresom i situacija joj je bila koma. Čule smo se prije cca tjedan dana pa je rekla da ide na bolje. Ni sogorica a bome ni kolegica nisu bile pod Medrolom pa me cudi da si ti. Sogorica se lijeci u Merkuru a kolegica na Rebru, ali vjerojatno ovisi od doktora do doktora. Obzirom na sve kaj si napisala pretpostavljam da si dosla na internu na Rebru :nata
Pretpostavljam da su te stavili sada na terapiju dok se upala ne povuce.
Valjda te nece onda dulje od 2 mjeseca drzati na terapiji?

Mojoj mami je ta podbuhlost bila samo dok je uzimala veliku koncentraciju. Cim bi smanjila i podbuhlost bi se smanjivala. I naravno kako bi upala se liječila i kako bi ona uzimala manju konc medrola tako je dobivala vise snage, fizičke pokretljivosti itd.
Pretpostavljam da bi i ta hormonska neravnoteža i menge isto trebale prestati kad polagano kreneš sa smanjivanjem doze.

07 svi 2014, 14:34

Kortikosteroidi su ti okidač za dijabetes. Kad si dulje pod korti onda se javlja dijabetes i povišeni tlak.
Sada naravno trebaš jesti po strogoj dijeti ali ako te dulje ostave na medrolu onda mislim da bi trebala izbaciti ugljikohidrate da te ne okine dijabetes.
Ma trebala bi zapravo što prije se skidati s kortikosteroida :zivili

07 svi 2014, 15:39

Lara - samo cu te :hug i zazeljeti sto brzi oporavak :hug

07 svi 2014, 16:25

Medrol je sintetski kortikosteroid, metilprednizolon, kortizol je prirodni kortikosteroid. SoluMedrol je isto metilprednizolon, samo za intravensku primjenu. Njega se daje u akutnim situacijama, npr alergije, a peroralni kao dugotrajnija terapija. Osimimunosupresivnog djelovanja djeluje jako široko u organizmu, osobito na metabolizam ugljihohidrata, masti i bjelančevina. Zato su i nuspojave vrlo raznolike.

Kod upalnih bolesti crijeva imunosupresija se nastoji davati samo u fazi aktivne bolesti, jer ostala imunosupresivna terapija npr Immuran je učinkovitija u održavanju remisije, nego u njenom postizanju. Vjerojatno ćeš neko vrijeme biti na većim dozama, a tada je definitivno nemoguće izbjeći nuspojave. Smanjivanjem će se one smanjiti, ali se neke od nuspojava (npr steroidni diabetes, strije) ipak trajne.

Ovo u licu je poseban tip nakupljanja lipida, tzv moon face, tu se mast talozi centripetalno, pa se nakuplja na obrazima, trbuhu, vratu otraga, itd, a ruke i noge budu tanke zbog atrofije proteina, atrofiraju mišići pa je taj nesklad između ruku i noge, te trupa i obraza još naglašeniji. Atrofija mišića je dodatni razlog fizičke slabosti.

KAd se uzima akutno, makar i visoke doze, smije se prekidati naglo, kod dugotrajnog uzimanja je vlastita nadbubrežna žlijezda "uspavana", pa je vrlo opasno po zdravlje naglo prekidati terapiju kortikosteoridima. Može se pasti u tzv adrenalnu krizu.

10 svi 2014, 18:20

Fala cure. Ovaj tjedan se spremam ma kolonoskopiju pa se nadam dobrom nalazu I smanjenju doze. Moram biti strpljiva I ne gledati se u ogledalu. :lol

10 svi 2014, 20:13

Najvaznije je da udjes u remisiju, onda ce i doza biti manja a samim tim i nuspojave :hug

10 svi 2014, 21:06

lara :hug brzi oporavak želim i da se što prije skineš s tog lijeka

10 svi 2014, 21:51

Zaboravila sam napomenuti da je česta nuspojava proširenje i pucanje kapilara, te nastanak modrica. Zato se treba izbjegavati zagrijavanje i gnječenje kože, npr tijekom sunčanja, masaže, saune, vruće kupke.

11 svi 2014, 22:56

I inace nemam potrebe za navedenim a sada pogotovo. Svejedno hvala na savjetu. . Kapilare su popucale prije mjesec dana (potkoljenica) ali je sad ok. Kako je moguce da su nuspojave krenule mjesec dana od uzimanja lijeka. Prva dva tjedan sam u bolnici konstanto bila na infuzijama i intravenozno sam primala lijekove a problemi su krenuli kad sam lijek pocela uzimati oralno.
Tamy, Corazon :)

11 svi 2014, 23:24

Mislim da ti se to poklopilo, jer venski obicno dobijes vece doze, pa su nuspojave na venski krenule taman kad si krenula s peroralnim oblikom lijeka. Inace, ove "vidljive" i najupecatljivije nuspojave su posljedica promjena u metabolizmu i treba neko vrijeme da se vide, dok se nor nakupi mast, razgradi dovoljno proteina, itd.

12 svi 2014, 20:39

Muž mi ima/imao je ulcerozni kolitis. U akutnim je fazama redovito bio na medrolu, imao je većinu nuspojava koje si navela, od oticanja, umora, gubitka mišićne mase (odmah je po dijagnozi završio na kortikosteroidima jer je bio u gadnom stanju, nakon par tjedana u bolnici isto je pal 10-15 kg, "pojelo" ga je doslovno) bolovi u zglobovima (što se inače vezuje i uz samu bolest) i svašta nešto. Uglavnom, svjedočila sam koliko može biti gadno, pa te mogu samo :hug i zaželjeti što bržu remisiju, i skidanje s kortikosteroida (već je netko napomenuo kako to ide postepeno, smanjivanjem doza, terapija se nikad ne prekida odjednom). Sretno.

16 svi 2014, 15:02

Obavljena kolonoskopija. Nalaz uredan, u remisiji sam. :joy
Cekamo nalaz biopsije za cca. mjesec dana I kontrolne nalaze. Nadam se da ce sve biti ok I da ce me skinuti sa medrola (Od drugog tjedna doza se smanjuje). Fala na savjetima. :mah

16 svi 2014, 15:18

baš mi je drago :joy

16 svi 2014, 15:32

super, lara :joy :joy

16 svi 2014, 15:36

Super Lara :yess

16 svi 2014, 16:39

Super, super, hvala Bogu!!! :joy :joy

16 svi 2014, 20:50

i moj brat ima ulcerozni. sjecam se da je na medrolu bio samo kad je dobio dijagnozu i bio u bolnici. ubrzo nakon sto mu se stanje popravilo postupno su ga skidali s medrola ali ostao mu je salofalk svakodnevno, cini mise. smrsavio je, ali ne pamtim da je imao nekih groznih nuspojava. najvise ga pati kostobolja ali nije to tako cesto, ma on se niti ne cuva bas kako bi trebao, veliki je zivac po prirodi i konstantno je pod stresom...

17 svi 2014, 22:54

Neka tako i ostane još dugooo vremena Lara :zivili

03 lip 2014, 20:35

Moj bratic ga je uzimao za sarkoidozu, oko pol godine mislim i bio je otecen. Kad je prestao piti sve se vratilo u nor,alu :proljece
Odgovori