Sada je: 30 tra 2026, 02:21.

oporavak nakon operacije

“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.

Moderatori/ce: nevenera, ivana7997

oporavak nakon operacije

PostPostao/la ljubilica » 26 lis 2010, 11:19

Mami su mi je prije pet dana operirali, tj. izvadili maternicu. Jos je u bolnici, na intezivnoj. Kaze da je sve jako boli, neizdrzivo...
Zanima me sto stvari o kojima nemam pojma, pa vas molim da mi napisete bilo sto sto znate da joj olaksam oporavak.
Znam da se u bolnici ostaje oko tjedan dana , pa cak i duze.
Ona je jos na infuziji, jos nista konkretno ne jede, kazu mi da ce je jako boliti kad joj krenu stolice.
Sto se preporuca za prehranu?

Cula sam da treba nabaviti steznik, zanima me kakav, gdje da ga kupim i sl.

Cime joj se treba tretirati i njegovati rana, tj. rez od operacije.
Pretpostavljam da ce dobiti neke upute kod izlaska iz bolnice.

Meni je osobno problem, sto ne zivimo u istom gradu, cak ni drzavi, tako da joj mogu otici samo za vikend, malo pomoci, a ostalo ostaje na tati, koji zapravo ni rucka ne zna skuhati.
Srecica
Palcica

Slatkis
ljubilica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: oporavak nakon operacije

PostPostao/la saptacica » 26 lis 2010, 11:25

E sad, ja neznam ni gdje si ti, ni gdje je ona. Uglavnom steznik se u npr. Zagrebu može kupiti u Rozi stepu u Gotovčevoj, to je dućan sa tako - medicinskim pomagalima.

Ranu održava bolnica.

Prehrana ko poslije svake operacije, lagana i mehka. Juhe, povrće, meso...

Jel ima kakva teta ili prijateljica da poduči tatu kuhanju?
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la ljubilica » 26 lis 2010, 12:02

Saptacice, ja sam u Zg i znam za Rozi step, hvala ti.
Tati je preko 70 godina, tako da nis od njegovog ucenja :(
Oni zive u Sarajevu, sva rodbina i prijatelji na koje se mozes osloniti, zajedno sa mnom i bratom se davno odselili.

Najgore je ovih prvih dana, poslije bih je mogla prevesti kod sebe, da je ja njegujem, mada sumnjam da ce pristati na to.
Srecica
Palcica

Slatkis
ljubilica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la she » 26 lis 2010, 12:39

Pa najviše joj pomoći treba prvih dana po dolasku kući - da kuva, pomaže joj oko ustajanja i hodanja, lične higijene...

Od hrane samo nešto lagano i stvari koje ne nadimaju. Stolicu nikako ne sme zadržavati koliko god da je boli.

I mora ustajati i šetati po kući zbog rane. Nemojte joj dozvoliti da samo leži. Pomažite joj kod ustajanja, vodite je pod ruku ali šetati mora
Mother of twins. Running on caffeine & a prayer
B & M, 7.12.2004.
she
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Stefanova_mama » 26 lis 2010, 13:03

Oporavak je slican kao oporavak od carskog reza. Mojoj mami su pre dve godine odstranili matericu. Iz nekog razloga su im savetovali cimet u prehrani (ne znam medicinski razlog). Dosla je sebi nakon nekih mesec dana.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la podocnjaci forever » 26 lis 2010, 13:18

Dosla je sebi nakon nekih mesec dana.

Samo što vrlo lako može nagomilati komplikacije ako previđe dođe k sebi.
Hoću reći, ona nakon ovakve operacije zaista mora pokušavati ne raditi i ne dizati teško, never again. :/
Niti raditi u bašči, nit se penjati po ljestvama da bi stavila novu zavjesu itd.
To će joj liječinici sigurno naglasiti.

Moja mama je to sve radila, ohrabrena tiime kako se, nakon te teške operacije (govorimo o ženama starije dobi, barem ja, kojima tkivo na trbuhu ipak više nije toliko čvrsto, pa ne bih baš pposve usporedila sa carskim rezom) ipak uspjela dobro oporaviti.
I nastavila raditi kao i prije - prvenstveno sada misim na tu nesretnu bašču.

Dvije godine nakon operacije dobila je u trbužnoj šupljini i bruh i još neke komplikacije, pa opet jovo nanovo - operacija. :ne
podocnjaci forever
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Natrag na Fit i zdrava

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.