Sada je: 30 tra 2026, 02:21.

djelovanje hormonalne kontracepcije

“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.

Moderatori/ce: nevenera, ivana7997

djelovanje hormonalne kontracepcije

PostPostao/la MALA2006 » 10 stu 2010, 22:14

Danas sam bila kod gin I razgovarali smo o kontracepciji.
Pitala sam da mi pojasni prednosti I nedostatke Mirene.
Smatra da je ona jedno od boljih kontr sredstava, ali me zaprepastio odgovor da ona u biti ne sprecava ovulaciju niti oplodnju nego samo implantaciju jer je stjenka maternice stanjena pod utjecajem hormona.
S obzirom da je takav nacin kontracepcije meni potpuno neprihvatljiv nastavili smo razgovor o oralnim kontracepciji, flasterima I nuvaringu.
Odlucila sam se za flastere.
Medjutim nakon kaj sam otisla od njega pale su mi na pamet neke stvari tak da sam skroz zbunjena.

Citam u letku za Mirenu:
Povecava gustocu cervikalnog cepa I sprecava prodor spermija I oplodnju jajasca
Inhibira normalnu funkciju spermija unutar maternice I jajovoda.
Postotak trudnoca u zena koje koriste mirenu godinu dana je 0.2%

Da li ja to dobro ne razumijem, ali meni podaci sa letka nisu ono sta mi je naveo ginekolog.

Koliko sam cula do sada o mireni, uvijek se govori kako ona djeluje na principu pilula samo lokalno.
Po meni ona ima jednaki ucinak kao bakrena spirala, kaj ne?

Nemojte se smijati, ali kaj kontr pilule ne sprecavaju ovulaciju? Samim time I oplodnju I implantaciju.
Kod mirene onda teoretski moze doci svaki mjesec do oplodnje.

Neznam, bas me sve zbunilo, pa bi bila zahvalna ak mi netko moze objasniti tj usporediti nacin djelovanja mirene, pilula I flastera :)

Bas se osjecam blesavo, ko da sam s marsa pala, ali vise mi nis nije jasno :lol
:luv :luv :luv
MALA2006
katodiler

Re: djelovanje hormonalne kontracepcije

PostPostao/la mamuška » 10 stu 2010, 22:21

koliko sam ja upućena može doći do oplodnje ali nekako (nepitajmekako) ona zapravo izazove menstruaciju pa to sve ode,stvarno se ne sjećam kako je to meni dr objašnjavao bilo je to davno-nisam od neke pomoći :mah
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la JiA » 10 stu 2010, 22:22

ja sam bila uvjerena da mirena djeluje kao kontracepcijske pilule, tj. da sprecava ovulaciju.
onda su me na forumu razuvjerili.
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la MALA2006 » 10 stu 2010, 22:35

Pa da, kad ju uglavnom I predstavljaju tako.
Na kraju sam samu sebe zblesirala jesam li u biti cijelo vrijeme bila u totalnoj zabludi kako funkcioniraju pilule ili sam krivo shvatila kako funkcionira mirena.

Cak mi je I gin danas, cini mi se, tesko prevalio preko usta da ona u biti ima abortivni ucinak tj na to moje pitanje je odgovorio da se "abortivno" koristi kad je vec doslo do implantacije.

Tako da nije jelte abortivno sredstvo, ali do oplodnje definitivno dolazi.

I mislila sam si da je ta prica oko mirene predobra da bi bila istinita :/
MALA2006
katodiler

PostPostao/la Masha » 11 stu 2010, 20:12

evo zgodan link
sve o kontracepciji
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la folne » 12 stu 2010, 07:39

Pilule, flaster i prsten zbog svog sadržaja hormona sprečavaju ovulaciju. Nema jajne stanica, dakle nema ni oplodnje. Naravno da iznimke postoje jer neki lijekovi (npr. neke vrste antibiotika) mogu smanjiti djelovanje hormona i do ovulacije ipak može doći, ali to su zaista iznimke.

Mirena ne sprečava ovulaciju. Kontracepcijski djeluje :

IUS sprečava trudnoću na ove načine:

Hormon dovodi do zgušnjavanja cervikalne sluzi, što otežava prolaz spermija u maternicu.
Smanjuje pokretljivost spermija.
Dovodi do promjena unutar maternice i jajovoda što onemogućuje oplodnju jajašaca spermijima.
Sprečava proliferaciju sluznice maternice što je pojava u normalnom menstruacijskom ciklusu.

Znači jajna stanica se oslobađa, međutim zgusnuta cervikalna sluz, leukociti i prostaglandini koje luči endometrij onemogućavaju spermiju da oplodi jajnu stanicu. Ako ipak do oplodnje dođe onda Mirena onemogućava ugnježđivanje jajne stanice, fizički, kao i svaka druga spirala i time što je endometrij zbog njenog djelovanja stanjen.

Tako da nije jelte abortivno sredstvo, ali do oplodnje definitivno dolazi.

ne može biti i jedno i drugo. ako dolazi do oplodnje, a mirena spriječi (na bilo koji način) razvoj embrija onda je abortivno sredstvo.
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la sanjiva » 25 ruj 2013, 12:59

folne je napisao/la:Pilule, flaster i prsten zbog svog sadržaja hormona sprečavaju ovulaciju. Nema jajne stanica, dakle nema ni oplodnje. Naravno da iznimke postoje jer neki lijekovi (npr. neke vrste antibiotika) mogu smanjiti djelovanje hormona i do ovulacije ipak može doći, ali to su zaista iznimke.

Do ovulacije pa samim tim i do oplodnje kod hormonalne kontracepcije ponekad može doći i uz redovitu upotrebu (pogotovo ako se radi o pilulama koje sadrže samo progesteron) te tada i ta sredstva mogu djelovati abortivno budući da stanjuju sluznicu maternice pa se eventualni zametak ne može implantirati.

Budući da autorica teme kaže da su joj takvi oblici kontracepcije neprihvatljivi možda bi trebala izbjegavati i hormonalnu kontracepciju. :dunno
sanjiva
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MALA2006 » 25 ruj 2013, 14:04

Autorica teme izbjegava takvu i ikakvu kontracepciju :nata

(al me streslo kad sam vidjela temu :znoj mislila sam da mi je netko uzurpirao nick pa sam tek onda skužila koji je datum teme :mrgreen )
MALA2006
katodiler

Natrag na Fit i zdrava

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.