Sada je: 30 tra 2026, 03:42.

LCHF - čavrljanje

“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.

Moderatori/ce: nevenera, ivana7997

Re: LCHF - čavrljanje

PostPostao/la Duga » 01 tra 2016, 07:25

Dakle, pa pročitajte Anitu Šupe.
Liv i neve, zelena salata je POVRĆE :lol , dakle u tu skupinu lisnatog povrća ubraja se: puterica, endivija, kristalka, zimska...
Liv je neprihvatljivo da ja jedem (uz proteine i prirodnu masnoću) tu vrstu povrća jer je smatra salatom :lol.

I nitko ne brani da si na grill staviš papriku i tikvicu i na brzo piletinu i zelenu salatu u zdjeli, ali to nije nužno (samo zato što ovo lisnato povrće ima u sebi naziv "salata" :lol ), ali meni je cesto sasvim dovoljno da uzmem samo piletinu i zelenu salatu (u njoj mi je, ionako, prirodna masnoća - maslinovo ulje).
E, sad, to što moram uopće davati pojašnjenja ovog tipa mi je presmiješno.
I ja sam teški ovisnik o slatkom, a nemam višak kilograma :nata. I imam poriv za slatkim, još uvijek. Vjerojatno ću ga imati cijeli život.
Moj napredak je što ne pojedem vrećicu bombona ili tablu čokolade u 5min, nego završim na kockici tamne čokolade (iako bih rado još kockicu). Eto, nismo svi isti.
Link za zelenu kuru sam već stavila, ne može biti jednostavnije i razumljivije napisano, po meni.

edit:dodala zadnji dio, ispravila tipfelere
Zadnja izmjena: Duga; 01 tra 2016, 08:57; ukupno mijenjano 2 put/a.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la snowwhite » 01 tra 2016, 08:00

Dajte cure pa naravno da je salata dovoljan unos povrća.
Čak dapače vjerujem da više dobrih elementa povrća unesemo ako je sirovo.

Nigdje se kod Anite ne spominje da povrće treba dodatno termički obraditi. Ona kaže da povrće treba činiti 2/3 tanjura-obroka i to je sve. Dakle 1/3 proteini + 2/3 povrće + masnoće a sad hoće li to povrće biti dinstane mahune + zelena salata ili samo zelena salata + paradajz+matovilac+rotkvice nije važno.
Kod mene su barem 2 dana u tjednu ručak samo salata. Takve salate nadopunjujem proteinima. Dakle imam nekoliko vrsta povrća + protein. sve u jednoj zdjeli izmješam i to je ručak s 1/3 proteina, 2/3 povrća i masnoćom. Potpuni LCHF obrok. :dunno
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Duga » 01 tra 2016, 08:07

Snow :moja

Već sam pomislila kako je sa sinoćnjim pisanjem započela neka opaka prvoaprilska šala.

Danas planiram blitvu, brokulu i file oslića - sve kuhano na pari. Povrće preliti dresingom maslinovo+češnjak+papar+sol.
Moji su danas na grahu.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la nevenera » 01 tra 2016, 10:02

Povrće spominjem je u vidu problema sa probavom koje duga ima
Možda bi obrađeno bilo bolje za probavu
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la ivana7997 » 01 tra 2016, 10:02

cure, ovo je topic za cavrljanje, razmjenu iskustava i podrsku, mozda jos stogod, ali svakako samo pozitivu.

frisko sam na zelenoj kuri pa sam mozda malo osjetljivija, ali mi se ne svidja ton u tvojim porukama, duga. ne vidim lose namjere u Livinom postu pa te lijepo molim da ni ti tako ne vidiš i ne reagiraš kao da te netko napada. hvala
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Daniela32 » 01 tra 2016, 12:08

Ovo što Duga piše je psihološki efekt a ne stvarna potreba. Dakle, znam ih puno koji su odustali od ketogenih dijeta jer su se svele na šnicel i salatu. Treba moći izdržati, a da bi se izdržalo kroz dulje vrijeme potrebno je biti maštovit i truditi se oko priloga. Naravno da su salate zapravo najbolji izbor povrća.
Daniela32
Forumski Mastercard

PostPostao/la Liv Tyler » 01 tra 2016, 12:47

Duga cemu napad?!?
Samo sam ti izlozila kako sam ja razumjela dobro procitanu literaturu Anite Supe. Imam doma njenu knjigu, citam je na blogu, u grupi lchf na fb.

Ti spominjes glad, probleme s probavom i zelju za slatkim. U slicno vrijeme smo poceli, kod mene nema toga.

Po tebi ispada da jedino salatu smijes jesti na zk. Ne znam. Ne razumijem taj dio. :dunno
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Duga » 01 tra 2016, 13:02

Potpis na Danielu, o tome sam već i pisala ranije:
Duga je napisao/la:...Meni se, zbog vlastite lijenosti, malo sve pretvorilo u isto :zub . Obzirom da sam cijelo vrijeme na zk, mislim da cu se poslije Uskrsa malo vise potruditi oko jelovnika...

ivana7997 je napisao/la:cure, ovo je topic za cavrljanje, razmjenu iskustava i podrsku, mozda jos stogod, ali svakako samo pozitivu.

frisko sam na zelenoj kuri pa sam mozda malo osjetljivija, ali mi se ne svidja ton u tvojim porukama, duga. ne vidim lose namjere u Livinom postu pa te lijepo molim da ni ti tako ne vidiš i ne reagiraš kao da te netko napada. hvala

Sigurno si osjetljivija zbog zk pa vidiš takav ton u mojim porukama koje su vrlo jednostavne - iako je ovo čavrljajući topic, ne može se ostaviti otvoreno i tako, prešutno, prihvatiti kao točno da: zelena salata nije povrće nego salata, da mi uz meso i zelenu salatu fali povrća kako bi lchf obrok bio potpun, kako uz povrće s grilla i meso trebam salatu (više ne znam koju :lol )...i još smo na lchf topicu.

Ni ja ne vidim, a nisam niti tražila ( :p ) loše namjere u Livinom postu.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Duga » 01 tra 2016, 16:12

Liv Tyler je napisao/la:Duga cemu napad?!?
Samo sam ti izlozila kako sam ja razumjela dobro procitanu literaturu Anite Supe. Imam doma njenu knjigu, citam je na blogu, u grupi lchf na fb.

Ti spominjes glad, probleme s probavom i zelju za slatkim. U slicno vrijeme smo poceli, kod mene nema toga.

Po tebi ispada da jedino salatu smijes jesti na zk. Ne znam. Ne razumijem taj dio. :dunno

Liv, ne napadam ja tebe, nego je ivana napisala da su moji postovi kao da mene napadaju (obrambeni).

Sinoć si pisala da u obroku (dinstane jetrice+zelena salata) fali povrće.
Spominjala sam ja štošta na ovom topicu, ali ni glad, ni slatko ni probava nisu bili sinoćnja tema nego ovo prethodno i objašnjavanje jednostavnih postulata lchf-a.

To što ti nemaš nikakvih problema super za tebe, ali ti uzimaš i mliječno i orašasto pa i to može imati utjecaja. Niti jedna od navedenihh pojava nije začuđujuća, a nismo ni svi isti.

Što se tiče zadnjega - još jutros sam napisala koji mi je današnji ručak.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la nevenera » 01 tra 2016, 16:38

Ja sam na ZK ima mjesec il više
Izgubila sam 8 kg u tom periodu.
Vratila par za uskrs, izgubila tih par u toku ovog tjedna :hahaha
Od mliječnog jedem dozvoljeni kefir
Ne jedem orašasto.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Duga » 01 tra 2016, 16:44

Neve, super za kile!
Kupila danas u DM-u neko kokosovo ulje - sve onako kako si mi napisala osim što fali u nazivu "extra" :lol ...mislim, nema, pa nema. Nudili mi i u ljekarnama ono za kosu i kožu...šta reći, nadam se najboljemu :nata.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la nevenera » 01 tra 2016, 21:02

bolje da je ekstra, ne obično.
ja sam uzela u biokošari (ima web dućan), 107 kn 1 litra ekstradjevičanskog. u dm-a isto bude ekstra djevičansko, i tamo sam ga uzimala, ima i grincajg i moja natura i bio i bio. ovo iz biokošrare mi je bilo najjefitnije. svi imaju dostavu
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Duga » 01 tra 2016, 21:10

A, znam, ali sam se zaletila u ovaj dm, iz ureda, pa nasla taj. Nije mi se dalo vozikati po gradu. Cijena mu je sasvim solidna, 70kn za 400g.
Probala sam ga, dobro je sto nema jak miris po kokosu.
Sutra ga zalijem kavom.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Liv Tyler » 04 tra 2016, 10:14

A ja toliko platila duplo iz greencajga, web shop jer nisam u Zg.
Evo neve nasla i jos povoljnije.

Ne treba se zaletavati, kokosovo ulje se bas trosi, radije naruci i dostavom. Stvarno brzo stigne. I jos ubacis u kosaru dodatne stvari koje ces koristiti.
Meni je to dobro doslo bas sto ne moram okolo po ducanima, za svaki proizvod u drugi. A nije da bas imam izbor, svega 2 bio ducana (ne onaj bio&bio) plus neki odjeljak u supermarketima.

Ja sam prvu kupnju obavila kad je u lidlu bila akcija, nekih 30-ak kn/300ml. Uzela si par teglica, mislila trajat ce to preeedugo, necu ni potrosit, bacit cu i tako, a ono sipak.
I sad si sve razmisljam kako sto mi je vece pakiranje to mi se brze trosi. :hahaha
A mozda je i do povecanja doze s vremenom.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la snowwhite » 04 tra 2016, 10:19

ja kokosovo tako malo koristim :conf imam prvu teglicu več ohoho. ne pijem ga ukavi, stavim ga u neke recepte gdje ide i to je rijetko :dunno

za vikend sam zaribala. bila sam s curama vani i pila pivo. :zivili ali moji izlasci su tako rijetki da ne mogu i tada apstinirati :mrgreen
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Liv Tyler » 04 tra 2016, 10:22

Iskreno, ja ga jedino u kavi i koristim.
U pocetku mi je ideja o kavi s plutajucom masnocom bola odbojna ali toplina ga lijepo ratopi i umjesa tako da bas bude ukusno. I zasiti me i nas sam zadovoljna.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la ivana7997 » 04 tra 2016, 10:27

i ja samo u kavi. uz kap, ali stvarno kap vrhnja za slag. promuckam onim mikserom za kapucino, ima finu pjenicu i bas je ukusno. i jos usta kao da sam labelo stavila, mmm
ivana7997
Abundija

PostPostao/la snowwhite » 04 tra 2016, 10:28

meni je finiji običan maslac ali paše mi samo u tursku kavu a na poslu pijem instant tako da BP zapravo ne pijem
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la ivana7997 » 04 tra 2016, 10:34

imala sam jucer goste na rucku. napravila sam purece snicle na naglo i njima rizoto s povrcem i salatu, a sebi popecke od tikvica, poriluka i butternut tikve. to sam onak sramezljivo servirala blizu sebe, ali svi htjeli probati, na kraju sam najmanje dobila jer su bili odusevljeni svi redom.

naribana tikva i tikvica, poriluk nasjeckan na trakice, dvije zlice zobenih mekinja, jedno jaje, suncokretove sjemenke i zacini. ispeceno na papiru za pecenje u pecnici, poprskano maslinovim uljem, bas jako jako fino. nosila sam to vec na posao pa su se kolegice isto odusevile.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Duga » 04 tra 2016, 10:41

...Uz zelenu kuru se preporuča uzimati 1-3 žlice hladno prešanog kokosovog ulja...

Na koju žlicu misli? Jušnu? Kako je ulje u krutom stanju, to bi bilo kao i čajnom žlicom uzimati, otprilike... :conf
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la ivana7997 » 04 tra 2016, 10:44

misli se na jušne žlice. ali treba postupno doći do te doze, mislim. ja sam tek na jednoj jušnoj. i to možda dječjoj :)

ti ga mozeš uzimati bez ičega?
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Duga » 04 tra 2016, 10:52

Krenula s kavenom žlicom, onako zagrabim (kao da mi je vazelin u ustima) i zalijem čašom vode (da si skratim muke). I nema efekta. :roll
Nije mi uopće problem. Mislila sam da će biti teže.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Liv Tyler » 04 tra 2016, 10:54

Da, na jusne se misli. I treba postupno doci do tih doza.
Ja sad uzmem cajnom, zagrabim pa koliko uzmem. Dvije cajne. I maslaca pola od toga.
Ali bas me zanima koliko ce biti kad se pretvori u tekuce stanje. Mozda sad uzimam i vise nego mislim.

Ivana poznat mi taj osjecaj kad ti popale pola obroka, a ostave tu rizu ili krumpir. Kao ja imam izbora. :hahaha
Tako je meni kcer jednom priliko pojela kompletan rucak.
Pravila sam zarolane snicle puretine punjene sirom i spinatom, zapecena na masti u pecnici.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Liv Tyler » 04 tra 2016, 10:54

Ajme dugo bljak! :hahaha

Jel tibto tako pase ili?
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la ivana7997 » 04 tra 2016, 11:07

duga, mislis nema efekta na probavu? mozda treba proci neko vrijeme...

uzimas li magnezij? ja nemam nikakvih problema s probavom kad redovito uzimam magnezij (dm drazeje, jednu svaku vecer prije spavanja). uzimam zbog grceva u misicima, a ovo je bonus ;)
ivana7997
Abundija

PostPostao/la nevenera » 04 tra 2016, 12:02

I ja uzimam magnezij.
A za sve treba vremena
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la nevenera » 04 tra 2016, 12:02

I ja uzimam magnezij.
A za sve treba vremena
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Duga » 04 tra 2016, 12:14

Liv, tako mi odgovara (po sistemu skidanja flastera - samo trgneš :lol).
Ivana, nema efekta na probavu. Ako odustanem, to će biti jedini razlog jer mi se sve samo pogoršalo. Uzet ću i taj dm-ov magnezij navečer.

Šupe je pisala da ovakvi slučajevi kao moj trebaju:
-ili povećati unos masnoća
-ili jesti više povrća i voća
-ili smanjiti proteine
-ili više orašastog
-kefir

Mene nema u voću, orašastom i kefiru još neko vrijeme. Masnoće više ne bih povećavala (osim ovo s kokosovim uljem), jedino unos proteina (a tu sam se na vagu oslanjala).

Ako ja budem grabila kokosovo jušnom iz teglice :ajme

Ja sad uzmem cajnom, zagrabim pa koliko uzmem. Dvije cajne. I maslaca pola od toga
.
To staviš u kavu (jedna čajna kokosovog i jedna čajna maslaca)?
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la nevenera » 04 tra 2016, 12:58

Kokosa bi trebalo konzumirati 3 jušne žlice.
Uz to i žličica maslaca
To onda umiksaš i dobiješ finu pjenu
Možeš raditi i eggmilk.

Magnezij od KAL- a u tabletama
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 04 tra 2016, 12:59

Dugo u kavi je prefino

Ufbja opsajo fusam
Al sa dozvolhenim
Orasasto i crna coksa

Ne dami se toliko nakuhavati
Uvijek jos nesto za mene
Npr radila pasticadu za mene oni psilijum njoki
Ps ajo rafim rizoto sebi miram dodastni rucak
Uzasno me to nervira
Plus skupo mi je stalno sam u ducasnu da kupim kao povrce...a ono

I stvarno mi je problem to sto ne volim sir vrhnje bas i to..
Npvecernji oibrok mi je frka
Navikla sam navecet pojhesti i slatko jer tek tad stignem od djece

Moprat cu nba zelenu kuru izgkeda
Al nisam jos spremna

I falimi voce
08.09.2011. jesenska šefica mekog srca
14.04.2013. blaženi nestaško među ženama
05.12.2015 adventska princeza
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PrethodnaSljedeća

Natrag na Fit i zdrava

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 1 gost.