“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.
Tema je zaključana

Re: LCHF - čavrljanje

09 tra 2016, 07:31

Da se i ja pridružim - iako sam daleko od toga da sam sve pročitala i usvojila a kamoli zapamtila. :mrgreen
Ali osnove sam savladala - i ne samo to - nego imam u ormaru pysilium, zobene posije, zlatni lan i kokosovo ulje.

Od ponedjeljka sam krenula pa ćemo vidjeti dokle ćemo.
S obzirom na moj čvrsti ljubavni odnos s hranom nije tako strašno zasad, prva dva dana naravno jesam bila strašno nesretna i živčana :sumo. A vjerujem da mi to nije zadnji put. Ali pomalo.

Sinoć sam smućkala one neke krekere od lana i sezama - da se nađu kao pomoć u hrskavosti koja mi fali u nekim obrocima.

ovo s kavom i uljem ne kontam a kavu ionako ne pijem pa mi je svejedno.
ako je to samo do unosa masti onda nije greda, ne sumnjam da ću to nadoknaditi u danu.
slanine domaće (iz ekstenzivnog uzgoja dapače :mrgreen ) imam, a nikakvih psiholoških ni inih problema s njom nemam. :kino

09 tra 2016, 08:00

ako si na mršavljenju bi trebalo izbjegavati krekere, kruhove i slično
no vidi kako ti ide, što kaže vaga
bitno je da pojedeš uravnotežen obrok koji će te držati sitom. ne se štediti.

09 tra 2016, 08:19

hajde hajde neve - pa ovo je ptičja hrana - malo zrnja (lan i sezam), masti, vode i začina :kino

a psihološki uravnotežuje obrok itekako - jučer sam npr jela juhu i taj jedan krekerić je došao ko kec na desetku.

09 tra 2016, 08:28

ovisi kakav si tip. nekome ne smeta čak ni "zabranjena" voćka (jabuka) dnevno (npr meni u trudnoći).
lan ti na 100g ima 29g UH a zobene čak 66g UH ;)

09 tra 2016, 08:40

nevenera je napisao/la:ovisi kakav si tip.

tip sam takav da inače jedem ko lučki radnik i mi mora nešto zahrskati s vremena na vrijeme :mrgreen
i takav da pred pištoljem ne mogu zapamtiti sad te brojeve koje si mi rekla,
takav da sam toliko zasolila i začinila te krekeriće da više od 1 za obrok ni ne može,
te takav da neću moći dovijeka jest mladi luk omotan salamom za doručak

no hvala ti svakako na informacijama, trebam i želim naučiti :kiss

09 tra 2016, 08:58

kad gledaš namirnice gledaš da imaju manje od 5g UH na 100g
a dnevni unos za mršavljenje bi trebao biti oko 20. nekima može i 50 čak
ovisi kakav si tip
na prvoj stranici imaš linkove- vodič za mršavljenje, zelena kura i koliko UH ti treba.

sjemenke spadaju pod ograničene namirnice, tj ne bi ih trebalo često konzumirati
no nekome ne smetaju. ovisi. netko može npr orašasto jesti svaki dan (npr ja) a netko odmah dobiva na kilaži.

gledaš da imaš tanjur, u njemu dosta dosta povrća (koje biraš s liste dozvoljenih namirnica) i dosta salate te proteine i masnoće, naravno
gladni se ne može biti, a i ne bi trebao biti ako radiš sve kako treba tj zamastiš obrok

ako ne pratiš UH onda se znaš zeznuti, to je samo bitno na početku, dok ne vidiš bit. nakon toga više manje unapred znaš kako treba
evo primjer koliko UH (na 100g) ima nešto od povrća, i onda odmah vidiš zašto je nešto dozvoljeno i koliko nečeg možeš pojesti
Brokula-4, Cvjetača-4,Grah-21,Kelj-5,Kukuruz-22,Leća -18,Paprika- 5, Zelena salata-2

09 tra 2016, 18:54

uh ja sam malo zabrljala
jučer sam jela žgance. previše sam skuhala a bilo mi žao baciti.
uopće ne znam jel mršavim išta. sve se spremam početi s vježbom a nikako se ntjerati

10 tra 2016, 11:43

Snow, mislim da ni kod mene, od onog poslijeuskrsnog vaganja, nema nista vrijedno prijave :p .
Danas sarma, za kraj, da zatvorim sezonu kiselog kupusa :) .

10 tra 2016, 16:19

mmm, duga, sarma mmm - to mogu uvijek, pa i za doručak :mrgreen

ja doručak zrnati sir/domaća šunka/mladi luk
ručak losos na maslinovom i salata od paradajza
a za večeru imam od jučer puretinu koju sam izrezala na trakice, zapekla pa duže dinstala sa onim ledo sataraš mixom (što je ustvari samo paradajz i paprika na kockice)

jučer pikantna juha od špinata i poriluka i jedan onaj kreker
večer sam prvi put zgriješila jer sam nakon večere (teletina u saftu (in its own juice što bi rekli na onim odvratnim caritas konzervama ratnim :lol) i mahune na salatu sa češnjakom) pojela i poprilično orašastih plodova
i dvije kockice crne čokolade.
Ali s obzirom da je to prvi put u tjedan dana neću si to zamjeriti.

10 tra 2016, 17:34

Duga je napisao/la:Snow, mislim da ni kod mene, od onog poslijeuskrsnog vaganja, nema nista vrijedno prijave :p .
Danas sarma, za kraj, da zatvorim sezonu kiselog kupusa :) .

Kak ju radiš bez riže? :conf

10 tra 2016, 18:11

Pa ne staviš rižu
Može ništa ili celer nariban ili tikvica il što već od povrća

10 tra 2016, 19:11

Bez riže.
Ali i inače je količina te riže kod mene bila tolika da se njezin izostanak ni ne skuži.

10 tra 2016, 20:58

Duga je napisao/la:Bez riže.
Ali i inače je količina te riže kod mene bila tolika da se njezin izostanak ni ne skuži.

Dakle čufte u kiselom zelju.:)
Budem probala.

11 tra 2016, 09:25

nevenera je napisao/la:kad gledaš namirnice gledaš da imaju manje od 5g UH na 100g
a dnevni unos za mršavljenje bi trebao biti oko 20. nekima može i 50 čak
ovisi kakav si tip
na prvoj stranici imaš linkove- vodič za mršavljenje, zelena kura i koliko UH ti treba.

sjemenke spadaju pod ograničene namirnice, tj ne bi ih trebalo često konzumirati
no nekome ne smetaju. ovisi. netko može npr orašasto jesti svaki dan (npr ja) a netko odmah dobiva na kilaži.

gledaš da imaš tanjur, u njemu dosta dosta povrća (koje biraš s liste dozvoljenih namirnica) i dosta salate te proteine i masnoće, naravno
gladni se ne može biti, a i ne bi trebao biti ako radiš sve kako treba tj zamastiš obrok

ako ne pratiš UH onda se znaš zeznuti, to je samo bitno na početku, dok ne vidiš bit. nakon toga više manje unapred znaš kako treba
evo primjer koliko UH (na 100g) ima nešto od povrća, i onda odmah vidiš zašto je nešto dozvoljeno i koliko nečeg možeš pojesti
Brokula-4, Cvjetača-4,Grah-21,Kelj-5,Kukuruz-22,Leća -18,Paprika- 5, Zelena salata-2

uhvatila sam malo vremena za pogledati tablicu - ono što me raduje da npr mladi krompir ima 17,6 UH na 100 g (zreli 20,8) što je u svakom slučaju puno bolje od svih ostalih priloga i moći će se na rijetki svetak i petak i priuštiti (jer je mentalno neprocjenjivo u mom slučaju)

11 tra 2016, 10:44

Cathy je napisao/la:
Duga je napisao/la:Bez riže.

Dakle čufte u kiselom zelju.:)
Budem probala.

Za sarmu koristim čistu svinjetinu, ne miješano (ovo vezano za ćufte :) )

11 tra 2016, 10:47

napravila sam one krekere s psyliumom i sjemenkama. shvatila sam da mi je psylium bljak bljak, baš osjetim taj okus i nije mi fino nikako.

imala sam negdje recept za ukusnije krekere, ali ga sad ne mogu naći.

11 tra 2016, 10:50

da li kuhate temeljac?

11 tra 2016, 10:55

ivana7997 je napisao/la:napravila sam one krekere s psyliumom i sjemenkama. shvatila sam da mi je psylium bljak bljak, baš osjetim taj okus i nije mi fino nikako.

imala sam negdje recept za ukusnije krekere, ali ga sad ne mogu naći.

ivana - ja sam po ovom - http://www.coolinarika.com/recept/plocice-od-lana-i-susama/

ja sam malo kemijala usput pa pola lana nakon što je nabubrio izmiksala. i stavila žličicu masti umjesto maslinovog, dimljene crvene paprike, suhog bosiljka, bibera i (previše) soli

dobro se dobro mora ispeći tj osušiti, vidim na sredini tepsije gdje mi je bilo malo deblje da je onako malo mljeckavo što nije poanta.
moja smjesa ni blizu nije pokrila cijeli protvan i ni blizu nije toliko uredna i nije mi se dalo rezati pa sam nakidala.

ali skroz su ukusni i vidim da će mi dugo dugo trajati - :dada

11 tra 2016, 10:56

Temeljac i inače kuham (juneća šuplja kost + junetina) za juhu pa mi stoji u hladnjaku ili u ledište stavim.

11 tra 2016, 11:12

tnx, iris, probat ću i to

mislim da sam imala neki recept s jajetom. sjemenke, maslac, jaje i sol samo.

11 tra 2016, 12:51

ne kuham temeljac. ni ne znam kupiti te kosti i to.

danas sam rucala popecke slicne onima od neki dan, ali ovaj put od onih bijelih dijelova blitve, kupusa, malo tikvice i luka. jedno jaje, zacini, sjemenke suncokreta i zlica mekinja zobenih. jako fino opet. plus salata od mahuna i mijesana zelena.

otisle ukupno 3 kile dosad. ali u centimetrima vidljivije. zadovoljna sam.

11 tra 2016, 13:12

iris, kad sljedeci put budes radila te krekere, probaj smjesu razvaljati oklagijom izmedju 2 masna papira. maknes gornji papir i onda nozem rezes, prije pecenja. jako je brzo i nije pimplavo.

11 tra 2016, 17:51

Ja kuhham temeljac
Ja sam na ovoj prehrani vec brdo
Al ja toliko zderem dozvoljeno da je to uzas zivi
Ja navecer stucem toliko badema ili crne coklade... Tuceno slatko i sumsko....
Nije ni cudo da stojim s kilazom
Bas imam problem navecer s apetitom
Jednoistavno ne mogu se natjerati ili vremenski ili razinom eergije da idem svaki dan u tjednu kuhat tri obroka, radfit navecer omlete
Osim toga problkem je imati stalno opskrbljenu smocnicu

Jefir nijhe zazivio, meni je to pretekuce a ja ne podbosim mlijeko
Zbilja isprobavam,mogu ga jedino u smootiju sa sumskim
Da sm na bilo kojoj drugoj fomi ishrane puno bih vise izgubila jher inace niusam tip za kruh i to
Ali pase mi strasno biti na masti. Bas mi je ok
Nemam kandidu, metabolizam super, cak mi ni tlak vise nijhe kronicno nizak
Samo da prekinem te vecernje jedalke.

Opet nor nemam pasteta jaja ili sira u fridu

13 tra 2016, 09:44

Pčelo, sve je u glavi. Kad si tu načisto, onda je lakše. Ako ti lchf (ili bilo koja promjena u prehrani, ma kako se zvala) odgovara, kreni manjim koracima i polako.
Kako te muči ovaj kasnovečernji apetit, jasno ti je da nisi gladna, nego ti je hrana utjeha/nagrada za taj dan. Isti nam je problem (uz moju ovisnost o slatkom) tako da mislim da je greška što si se oboružala orašastim, vrhnjem, bobičastim i svim lchf delicijama i u glavi imaš da si trebaš 3x dnevno kuhati i još hrana za kikiće. Mislim, kad ja ovo pročitam, odmah bih odustala.
Zato sam ja krenula zdravonarodski - ponašala se normalno, jedino izbacila šta nije dopušteno na lchf. S tim da sam si odlučila ne ugađati s onim gore delicijama jer će me odvući na krivu stranu (grickanje, nakuhavanje, isprobavanje), a i samo bi me, nepotrebno, opteretilo. No, i dalje smatram da pridržavati se pravila (ako ne švrljaš u nedozvoljeno, počesto) niije baš tako jednostavno kako se želi prikazati jer onda ne bi ni bili u "problemu" :lol. Ima kriza, ima promašaja, ima pokušaja, ima i osjećaja gladi, nervoze, ali i one druge strane zbog koje je sve i krenulo.

Molim, opet se krivo piše:
gledaš da imaš tanjur, u njemu dosta dosta povrća (koje biraš s liste dozvoljenih namirnica) i dosta salate te proteine i masnoće

Dakle, treba biti što više povrća+proteini+prirodne masnoće i to je, onda, cjeloviti obrok.

Ovako se miješaju kruške i jabuke. Povrće pripada kategoriji namirnica (i o njima pišemo), a salata je kategorija jela.

13 tra 2016, 09:55

Ajme dugo jesi u gnjavim s tom salatom :roll

13 tra 2016, 10:19

iris je napisao/la:ali skroz su ukusni i vidim da će mi dugo dugo trajati -

kako to misliš da će dugo trajati :liza
radila sam modificiranu veziju tvoje modificarane verzije :hahaha
i tako su fini da sam skoro sve pojela u dva dana a jako, jako sam se morala kontrolirati da ne nestanu u jedan dan. :dada

13 tra 2016, 10:35

nevenera je napisao/la:Ajme dugo jesi u gnjavim s tom salatom :roll

Ništa ne kužim šta tipkaš :lol.
Valjda je sad, at last :p, jasna razlika između vrste namirnica i vrste jela, ipak ovo ljudi čitaju :lol pa da se ne pišu bedastoće.

13 tra 2016, 10:46

Salata ne spada pod cjeloviti obrok. Salata je dodatak cjelovitom obroku. Znaci u cjelovitom obroku mora biti kuhanog povrca plus ta salata.

13 tra 2016, 10:53

Liv Tyler je napisao/la:Salata ne spada pod cjeloviti obrok. Salata je dodatak cjelovitom obroku. Znaci u cjelovitom obroku mora biti kuhanog povrca plus ta salata.

ma nemojte da sad opet otome pišemo. pa ovo ne može biti istina. kako salata nije cjeloviti obrok? očito imamo drugačije viđenje salate :roll

13 tra 2016, 11:20

Potica je napisao/la:
iris je napisao/la:ali skroz su ukusni i vidim da će mi dugo dugo trajati -

kako to misliš da će dugo trajati :liza
radila sam modificiranu veziju tvoje modificarane verzije :hahaha
i tako su fini da sam skoro sve pojela u dva dana a jako, jako sam se morala kontrolirati da ne nestanu u jedan dan. :dada

:lol
začiniš ih kao ja (nenamjerno doduše ali slani su za poludit i pikantni isto) pa će ti duže trajati :zub
ja pojedem jedan uz gustu juhu recimo kao obrok.
ili kad me uhvati kriza jedan + fetu nekog tvrdog sira.
eno ih još uvijek više od pola kutije

još uvijek to shvaćam kao nedozvoljeno samo najmanje nedozvoljeno :dunno

u ovu nomotehničku raspravu se ne bi štela mešati.

jučer sam odlično jela jer sam bila vani - juhu od tikvica, i s kolegom pola pola - pola patlidžana punjenih mljevenim pa zapečenih sa sirom i pola filea na roštilju punjenog ajvarom.
Tema je zaključana