“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.
Odgovori

Re: Samopregled grudi

25 sij 2009, 12:04

corazon, kod dr. kaluđerčić, ima ordinaciju kraj Arene.
mamografiju sam radila prvi put prošle godine.

26 sij 2009, 17:24

kima thx :kiss
redovito te gnjavim

26 sij 2009, 19:51

nisam još bila nikad na uzv dojki, bar se ne sjećam :oops:
no planirala sam otići na redovni sistematski i potaknuta ovim topicom dodala i uzv dojki, hvala Rima na podsjećanju :mah

26 sij 2009, 22:32

.
Zadnja izmjena: Lora7; 02 ožu 2016, 20:41; ukupno mijenjano 1 put/a.

16 tra 2010, 10:34

Mene zanima kako se vi dojilje "napipavate" kad je unutra ionako sve grudvasto od mliječnih žlijezda i kanalića. Ja otkad sam ostala trudna (prije tri ipo god) stalno su mi prsi pune grudica. Prestala sam dojiti prije pola godine i grudice su još tu, možda malo manje ali sad su se prsi objesile pa djeluje ko da mi je celulit pod kožom dojke (a možda i je kad ga ima svugdi zašto ne bi i tu). Inače su mi prsi velike pa toga ima krcato, tko bi tu šta napipao. Kako vi znate razliku između normalnog tkiva/žlijezda/ kanalića i nečeg nenormalnog??? Ja sam se samoinicijativno naručila za uzv u bolnicu al dosta se čeka.
Inače imam 28 god, jel bi trebala već redovito ići na uzv i mamo?

16 tra 2010, 22:40

Ja idem jednom godišnje na uzv,jer kad sam probala sama isprepipat,svašta mi se pričinjalo :roll

17 tra 2010, 09:04

Ja idem jednom godišnje na uzv,jer kad sam probala sama isprepipat,svašta mi se pričinjalo :roll

Isto.
Kaže moja dr. da do 35 (mislim) se ide na UZV, kasnije na mamograf.

17 tra 2010, 12:38

Krumpirić je napisao/la:...na kraju je žena išla kod 5.og doktora, privatno, dobrog uzv dijagnostičara, i kaže on nešto jest, vadimo i biopsiju.... :shock:
u svakom slučaju, već je imala i metastaze na limfnim čv. i došla je praktički u "5 do 12"

ovakvo nesto slicno se mmami (60 g) dogodilo pred 1 mj.

inace redovito ide na sistematske i mamografiju, i nitko u blizoj i daljoj obitelji nije obolio od raka dojke (o cemu sam se ja bas hvalila prije 2 mj., vjestica)

nije nasljedan, odgovara dobi i stanju, ali je koma da nakon redovitih pregleda dodes na 5 do 12.

ja sam pak panicni hipohondar koji puse na hladno pa si godisnje vadim markere i idem na UZV, samopregledi na dnevnoj bazi.

17 tra 2010, 15:07

Rogue je napisao/la:pa si godisnje vadim markere

Jel se to može samoinicijativno i kako i gdje se to uopće radi. Jeli markeri pokazuju općenito sve moguće maligne promjene u organizmu, tj jeli taj test univerzalan za svaku vrst tumora? oprostite ako pitam gluposti, ne znam baš ništa o tome.

19 tra 2010, 11:19

Rusulice,
CA 15-3

Mjerenje CA 15-3 najkorisnije je za praćenje tijeka liječenja kod žena s karcinomom dojke, osobito kad je riječ o uznapredovanoj bolesti. Marker je rijetko povišen u ranim stadijima bolesti.
Karcinomi pluća, jajnika i prostate također mogu uzrokovati povišenje ovog markera, a isto tako i nekarcinomska stanja poput dobroćudnih bolesti jajnika i dojke, endometrioza, upalna bolest zdjelice i hepatitis. Trudnoća i dojenje također su povezane s povišenim vrijednostima.

Stoga, ne vidim razlog da se radi ovaj tumorski marker preventive radi.

19 tra 2010, 11:54

jel netko radio ili razmišljao o genetskom testiranju?

mene je zapravo strah jer ne znam što bih s lošim rezultatima :/
mmama je imala rak dojke (još je unutar onih pet godina), baka s tatine strane rak jajnika (ne znam jesu li u istoj skupini) i tako...
nisam pametna :ne

19 tra 2010, 12:00

mene je zapravo strah jer ne znam što bih s lošim rezultatima :/
mmama je imala rak dojke (još je unutar onih pet godina), baka s tatine strane rak jajnika (ne znam jesu li u istoj skupini) i tako...
nisam pametna :ne

Isto pitanje :/
Meni su mama i teta imale rak (mama je isto unutar 5 god., a teta je imala prije 10-tak)

19 tra 2010, 12:01

meni su s mamine strane baka, dida, ujak i teta umrli od malignih bolesti. a mama se upravo lijeci od limfoma. nisam za sebe zabrinuta, nego prestravljena od brige za djecu

19 tra 2010, 12:12

ivana, :|
Nama slicno s tatine strane.

Ja nikad nisam bila na uzv. :/ Mislim da cu se nakon ovog svega procitanog probati naruciti.

19 tra 2010, 13:56

Duga hvala.

19 tra 2010, 13:58

ivana7997 je napisao/la:meni su s mamine strane baka, dida, ujak i teta umrli od malignih bolesti. a mama se upravo lijeci od limfoma. nisam za sebe zabrinuta, nego prestravljena od brige za djecu

joj, kod nas je slično :/
nekad me uhvati panika, da ne kažem anksiozni napadaj.

ja sad imam 38 i velike cice, s malo mliječnih žlijezda. jel meni bolje ići na mamografiju ili još uvijek na uzv?
planiram ga napravit dva mjeseca nakon poroda, to će mi bit godinu dana od prošlog, a ne znam kako ću mamografiju spojit s dojenjem.

19 tra 2010, 14:54

Obzirom na obiteljsku anamnezu ideš i na uzv i na mamografiju, thalia.
Donja starosna dob je bila 35 (mamografija) u takvim slučajevima, a čak mislim da se sad i spustila (nisam ziher).
Ne znam kako je u slučaju dojilja.

19 tra 2010, 16:33

to moram pitat dr. opće prakse, jelda? ili ginekologicu?

20 tra 2010, 07:18

Na tvom mjestu bih se najprije informirala koje pretrage kao dojilja uopće možeš napraviti (mislim da ti to najbolje može reći onaj tko se bavi time, npr. nazovi u polikliniku Eljuga, stručni i ljubazni i tamo se raspitaj). Nakon toga bih tražila uputnice ukoliko ti trebaju (tu ti se najbolje konzultirati sa svojim docom opće prakse jer oni mogu napisati uputnice za kontrole).

21 tra 2010, 20:51

ja sad imam 38 i velike cice, s malo mliječnih žlijezda. jel meni bolje ići na mamografiju ili još uvijek na uzv?

ne znam za dojilje, vjerujem da je preporuka ista kao i kod rendgena.
Sto se tice uzv-a i mamografije jedno ne zamjenjuje drugo. Potpuno je drugacija vrsta pretrage tako da moras napraviti i jednu i drugu. Sto se same pouzdnosti ili preferencije tice to obicno doktor odredi za tvoju vrstu grudi. Meni recimo traze uzv svakih 6 mjeseci ali mamo svakih 2-3 godine jer imam male, zlundraste cice :mrgreen

23 tra 2010, 17:53

meni je najbolje da nista ne pipam :ne jer su mi cice samo kvrga na kvrgi :/ nitko u obitelji nije imao rak dojke pa valjda nisam na prvoj liniji udara, bar u ovim godinama. Al na sistematskom cu naruciti i da me, nakon donjeg pregleda, i gore prepipa striček doktor. i snimi. :plavusa

24 tra 2010, 12:56

baš mi je drago da sam naišla na ovu temu, ja imam 35 godina i jedno dijete - 5 godina i nekako se u mom okruženju u zadnje vrijeme pojavilo par slučajeva sa karcinomima na različitim organima i baš sam razmišljala o tim markerima , da li se oni mogu samoinicijativno zatražiti kao pretraga i da li se oni po nečemu i razlikuju, npr. kuma od moje kćerke je imala sve nalaze super i svake godine se redovito kontrolira, radi sistematski,papa test ok i onda odjednom rak grlića maternice u istoj godini kad je rađen i papa. Tad mi je rekla da ona radi redovito i te markere i da je tek na njen izričiti zahtjev ( kad je ona vidjela da su markeri povišeni u odnosu na godinu prije ) doktor pristao da se ide dalje istraživati, sad je već godinu dana od kad je imala operaciju, imala je 28 zračenja i evo prva kontrola nakon godinu dana govori da je sve ok.
Ona mi je rekla da je markere radila na svoj zahtjev, a moja doktorica recimo nije bila sklona tome da mi da uputnicu da ih i ja odem prekontrolirati. Ja sam imala prije dvije godine "paradu" sa grudima, bila je lažna uzbuna, ali o tome drugi put
Odgovori