“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.
Odgovori

Re: Trkačice

11 svi 2015, 11:15

da, i meni je problem to trcanje u skupini. sad to rjesavam tako da trcim prva u grupi, nitko nije ispred mene ni pokraj mene, ali i dalje moram komunicirati s trenericom i to.

11 svi 2015, 11:18

ivana, a sto ti govori trenerica? kako tocno izgledaju ta zajednicka trcanja i skola? meni to izgleda skroz besmisleno. ono, sta mi ima tko govoriti kako da trcim??? maltene kao da mi govore kako da hodam. :dunno
mislim, jasno mi je da banaliziram stvar i da sigurno postoje pravila kako disati, kako gaziti stopalom, kako se drzati... ne znam, sad nabadam bezveze. ali stvarno mi se to cini nepotrebnim. na stranu sto me trcanje u grupi zivcira ;)
daj mi reci, zbilja me zanima :)

11 svi 2015, 11:58

ajme, shnito :lol
pa pricas o vremenu, o tome sta ces skuhati , gdje su jucer bila, o djeci, o muzu koji te ljuti, o svemu o cemu imace pricas na kavi :lol
vrlo rijetko je rijec o trcanju :lol, osim ako je rijec o tome gdje ce se ici trcati.
trener ti treba da ti drzi tempo i da ne moras sam pratiti vrijeme i udaljenost. I da te motivira kad mislis da ne mozes vise, a mozes ;)
i da imas s kime poslije na pivo :lol

kod nas je vrlo lezerna atmosfera i obozavam svoje trkacke frendice :)

11 svi 2015, 12:08

da dodam - bez grupe ne bih sigurno pretrcala zimu. Neusporedivo mi je ugodnije trcati zimi po hladnoci i mraku u grupi nego sama. A i daju ti tocne upute kako da se obuces za koje vremenske nepogode pa je svakako lakše.
ljeti mogu trcati i sama, samo što sama zaista ne znam držati tempo i jako vrludam.
No, ljeti imas okrepe. Po ovoj vrucini ne moram tegliti bocice, na stanici ceka voda :).

11 svi 2015, 12:13

a, okej, tnx :)

11 svi 2015, 13:02

bila sam jako dobroj formi prije bozica, i nakon nove godine nisam nastavila sa redovnim treninzima. i sad sam u banani. par puta sam ove godine trcala. bas sam jutros rekla MMu da cu danas ici...

11 svi 2015, 14:20

U čemu nosite sitnice dok trčite (telefon, ključeve...)? Planiram da počnem da trčim, pa mi najzgodnije izgleda ona torbica što se čičkom nakači oko ruke.

11 svi 2015, 14:29

Ja imam na hlacama dva dzepa, jedan odostraga za mobitel, jedan naprijed za kljuc.
Ima neka elastucna torbica koju ima moja frendica, ta je prakticna jer joj se velicina prilagodi sadrzaju.

11 svi 2015, 14:31

nosim samo u straznjem dzepicu od tajica dva kljuca, jedan od lokota za bic i drugi od podruma. tzv. trkacki kljucevi. i to kad je netko doma da mi otvori haustor. ako ne, jos dva kljuca, od haustora i od stana. nosim bocu vode u kosari od bica. i suskavac ako je nebo crno. to mi je poseban benefit treninga, sto deckic jedan cuva stvari dok mi okolo trcimo, pa sve ostavim u kosari od bica koji on brizno nadgleda.

meni ta torbica za oko ruke izgleda kao da bi se spustala prema laktu dok trcim, a to bi me zivciralo jako. ako pak ne bi, onda bi mi zaustavila cirkulaciju :p

kad mi je valjao mobitel, nosila sam torbicu oko struka u koju sam ga smjestila. onu zgodnu, malu, iz hm-a, taman stane mobitel i kljucic.

snito, ja nemam tak dobre frendice u klubu pa ne uzivam tako kao mirci, i da, povremeno me zivciraju glupavi razgovori. ali uvijek imam opciju slusalica ako mi se ne prica.

zapravo, mislim da dugorocno necu trcati tako u drustvu. kad uspijem razvuci barem do 10 km, odoh ja sama.

trcanje ranom zorom, ooooo, da :le ali nazalost, trenutacno sam svakog jutra u strasnim bolovima u ledjima zbog kojih ne mogu ni hodati neko vrijeme. jednom sam usprkos tome posla na trcanje, zavrsila sam gorko placuci, mm me nosio do auta :(

11 svi 2015, 14:34

a sto se trenerice tice, pa da, imamo svaki neki put vjezbe za tehniku trcanja, ona upozorava dok trcimo ak ne trcimo pravilno, vodi zagrijavanje i istezanje, vodi vjezbe za jacanje zglobova itd. i dok trcimo dulje dionice, odbrojava koliko jos, puf pant

11 svi 2015, 14:37

Ja sam si kupila nedavno ovu slatku torbicu za tu namjenu:

slika

Sad imam kompletan outfit, još samo da krenem redovitije trčati. :p

11 svi 2015, 14:38

joj, pa jasno, ne mozes trcati ako nemas uvjete, ne?

11 svi 2015, 14:40

Baš tako Ivana. :dada :lol :lol

11 svi 2015, 15:05

ja imam malu usku torbicu za struk iz decathlona za mob i trkacke kljuceve :).
Bez opreme se ne moze ništa :lol

ovakvu:
slika

pa da, i ja nabijem slusalice ako nemam sa kime pricati :)

11 svi 2015, 15:09

uuu, fora je ta. i taj dio za kljuceve, joooj. mm ima slicnu, ali nije tak sofisticirana.

decathlon ima i fora pojaseve za bocicu s vodom, to bih malo proucila

12 svi 2015, 10:13

imam hlace sa djepovima pa u njih stavim kljuceve od auta, mobitel i papirnate maramice.

trcala sam jucer pola sata, sad me sve boli...

12 svi 2015, 10:32

raspitah se o nekoj školi trčanja tu kod mene u blizini ali nema ništa :ajme

sad moram kolegicu s posla nagovorit da nas ona preuzme - do sada smo imali jednu kolegicu koja je vodila pilates ali tome se bliži kraj

12 svi 2015, 10:37

skola trcanja nije nuzna ako imas disciplinu i volju i neko poznavanje tehnike trcanja. ima dobrih pocetnickih programa na netu, npr

program trcanja za pocetnike

nesto slicno tome sam ja pocinjala, s tim da u pocetku nisam mogla ni dvije minute trcati.

i ono sto u tim programima ne pise, ili nije dovoljno naglaseno: paziti na ozljede i pokusati prevenirati ozljede (pogotvo) koljena vjezbama za jacanje koljenog zgloba. i ne odmah trcati ako imate prevelik visak kilograma.

nakon jucerasnje lamentacije ovdje o tome treba li nam skola ili ne, odnosno trcanje u grupi ili nasamo, meni se bas nikako nije trcalo u grupi. ipak jesam, ali bas mi nije sjelo :( danas cu sama.

12 svi 2015, 11:11

Ja sam apsolutni svjetski antitalent za trčanje i nikad nisam voljela trčati ali trebala bih jer se premalo krećem i kondicija mi je nula. Ni kad sam bila aktivni sportaš nisam voljela trčanje.
Pročitala sam nedavno komentar kako današnja škola djecu ne nauči trčati i to je živa istina. Zato bih rado krenula s nekom organiziranom grupom bar za početak.

12 svi 2015, 11:13

Prijavila sam se za utrku, za 3,5 tjedna moram istrcati 5km, u sta sam se uvalila :ajme
Da trcim svaki dan ili svaki drugi?

12 svi 2015, 11:36

ne, ne svaki dan. A i cilj ti nije da pobjedis nego završiš, zar ne :)

trenutno pocinjem sa grupom, al zaostajem zbog te ozljedice pa dio trcim sa njima, dio sama. Btw. baš nesto ne volim one koji se uvijek guraju da budu u prvom redu, strasno me zivciraju :gigl

mislim da je skolica idealna za nekog kao ja, ili hajdi :), tko nikad nije trcao niti volio trcati. Dobijes upute za sve - od tehnike trcanja, ozljeda, opreme, pa planovi priprema za razne trke ili oporavke od ozljeda ili samo rekreativno trcanje, pa razna predavanja, lijecnicke preglede. Uz to - plan priprema u skolici je tako slozen da iz treninga u trening napredujes i taj svoj napredak mozes i mjeriti - i u minutama, i u kilometrima, kondiciji, kilaži. I to je izuzetno motivirajuće. Za sve imaš koga pitati, dobijes upute bas za sve. Tvoje je samo da dođes i trcis :). I za 2 mjeseca od covjeka koji nije mogao istrcati 2 minute u komadu dođeš do 5km :). A za 4 mjeseca trcis 10km :).

Naravno, netko tko je trcao vec prije, netko to to voli oduvijek, takvom ne treba mu potpora. A onda ovisi i o cilju. Ako je nekome cilj trcati radi toga da se necim bavi i da trci, onda svakako moze sam, al ako si postavis neki zesci cilj onda je dobro imati podršku.

12 svi 2015, 11:45

Hajdi je napisao/la:Pročitala sam nedavno komentar kako današnja škola djecu ne nauči trčati i to je živa istina. Zato bih rado krenula s nekom organiziranom grupom bar za početak.

Ne znam na koje razdoblje misliš pod današnja ;) i jel spada pod to i naše školovanje :nata
Ni nas nisu učili trčati.

12 svi 2015, 12:26

Ja sam naučila trčati (i plivati :)) prije nego sam krenula u školu, a i moja djeca isto tako. Ne kužim ovo sa školom i trčanjem uopće. :plavusa

12 svi 2015, 12:30

Barbi, svi nauče trčati, ali ne nauče pravilnu tehniku. Pa neki trče kao iz crtića.

Mi nismo učili trčati, ali smo trčali kros, koliko se ja sjećam u školi

12 svi 2015, 12:34

naravno da ne kužiš kad banaliziraš :lol
ne uče te trčati nego te uče kako da za 6 mjeseci istrčiš polumaraton :gigl

no, vjerujem da je nekome tko oduvijek trči nepojmljivo da ne netko ne zna trčati. Ja zaista nisam znala kako doći do toga da mogu trčati i pričati, kako se ne uspuhati nakon 1-2 minute trčanja, kako od mučenja trčanje pretvoriti u gušt. To je meni značilo ne znati trčati :).

I nisam bila neaktivna prije toga, redovno sam vježbala godinama prije nego što sam sad počela trčati.

12 svi 2015, 12:37

Barbi, previše doslovno si shvatila ovo sa školom i trčanjem. Citat je iz ovog slovenskog članka u kojem se amaterski maratonac i publicist dr Samo Rugelj prisjeća svojeg oca, poznatog psihijatra koji je alkoholizam liječio trčanjem.
http://www.delo.si/druzba/panorama/samo-rugelj-oce-ni-nikoli-gledal-na-uro.html
Navodi da današnja (pa i u naše doba kad smo se mi školovale) škola djecu ne nauči trčati rekreativno na duže staze, s lakoćom i bez ozljeda.

12 svi 2015, 12:42

Nisam ja ovo ni shvatila za sebe već za djecu, to me zbunilo. Ja mislim da sva djeca nauče trčati u predškolskoj dobi, baš ispravno trčati. Samo neki prebrzo zaborave.....

12 svi 2015, 12:47

pa ne znam - moj mlađi je prošle godine trčao skolski kros - 1000m. Nikad prije toga nitko mu nije dao da trci toliko. Ni u skoli, ni u klubu, a aktivno se bavi sportom od predskolske dobi. Kros ide po principu - evo vam staza pa trcite. Nitko ga nije naucio kako da dozira snagu i tempo, nitko ga nije probao bar malo istrenirati, doslovce je rijec o natjecanju u fizickim predispozicijama.

12 svi 2015, 12:51

da, mala djeca znaju trcati, to se slažem, al tijekom osnovne škole više ne znaju :)

12 svi 2015, 12:53

Što i kako djeca trče u predškolskoj dobi, trče kako im paše i koliko im paše osim ako to ne rade pod stručnim vodstvom, pa sve ovisi o nekim predispozicijama s kojima se rode. U školi nemaju nikakvog sistematičnog pristupa redovnom trčanju na duge pruge - to je point rasprave.
Odgovori