“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.
Odgovori

Re: ima li tko od vas hipotireozu?

20 ožu 2010, 11:03

nakon koliko vremena bi bilo za očekivati, uz uzimanje eutiroksa 25, smanjeni umor? evo me opet, cijeli tjedan jedva živa. pijem ih kolko- možda dva tjedna. pretpostavljam da je to prerano da osjetim neko poboljšanje, ali kad bi onda bilo realno osjetiti neku promjenu? i sad ovo pišem i jedva gledam, a nije da se nisam naspavala...

20 ožu 2010, 14:10

3-4 nedelje je pocetna faza, a onda provere da li ti je to dovoljna doza, pa ako nije postepeno povisavaju. Meni je umor prestao nakon nekih mesec, mesec i po dana.

Htela bih da pitam da li mozete pretpostaviti sta vam je uzrokovalo oboljenje stitnjace? Secate li se predaka sa simptomima slicnim sada kada ih znate? U cemu se mi razlikujemo od zdrave populacije?

Ja sam imala odlican metabolizam do 33 godine. Stresa uvek jesam imala, jer sam streber i volim biti najbolja u onome sto radim. Plombe amalgamske imam. Pusila sam. Jela sam hranu skuvanu u teflonskom posudju.

Zasto nas ima tako puno obolelih? Da li je to bilo oduvek, samo nisu umeli da dijagnostikuju i lece ili je neki novi x u pitanju?

Cisto da razmenimo i uporedimo iskustva, mozda dodjemo do zajednickog imenitelja.

Moja mama je u trudnoci sa mnom primala progesteron, jos jedna stvar koja mi je pala na pamet.

20 ožu 2010, 20:43

jel netko probao lijecit s homeopatijom prije klasicne terapije?

21 ožu 2010, 10:14

ja za sve uveijek optužim stres i život 100 na sat. nema u familiji problema sa štitnjačom.

21 ožu 2010, 10:19

Ne znam koliko bi homeopatija djelovala-baš sam "istraživala" malo na tu temu- ona potiče organizam imitacijom simptoma bolesti-na borbu. Pa je upitna funkcionalnost kod autoimunih bolesti :/ ...čak štoviše..
Ja se uopće ne ježim pijenja hormona, koje me čeka-za razliku od pijenja lijekova, kojih se toliko ježim da trpim i kad ne treba. Ne smatram ih lijekom nego nadomjeskom-nemojte me krivo shvatiti radi pretjerane usporedbe(koja mi jedina pada na pamet)-al da nemam ruku, voljela bih imati umjetnu. :dunno

22 ožu 2010, 14:26

Kod mene je bio izravan nasljedni faktor - operirale bakine dvije sestre, mama i ja.
Dodatno me smrvio zahtjevan posao kod jednog našeg tajkuna, uz tadašnju problematičnu vezu + hrpa dodatnih iscrpljujućih aktivnosti. :|
Ne vjerujem da bi mi homeopatija pomogla, pravo stanje štitnjače se kod mene ustanovilo tek na operaciji - jedan režanj mi je bio potpuno zakržljao, a drugi režanj izrazito hipertrofiran, kirurški zahvat bio je nužan.

17 tra 2010, 23:27

Izgleda da imamo još jednog člana :|

Vadila krv, kaže dr. da po nalazu i ostalim simptomima sumnja na štitnjaču (ne znam na što je mislio, hipo ili hiper).

Dobila uputnicu za ultrazvuk i vađenje hormona. Jel se dugo čeka ako se ide na uputnicu i gdje se može otići?

Ako je zaista problem u štitnjači, nadam se da će terapija pomoći u otklanjanju umora jer sam više luda od toga. Bez obzira na brzi ritam života mislim da ipak nema razloga da se većinu vremena vučem kao krepana mačka i obavljam stvari uz maksimalno uprezanje zadnjeg atoma snage :/

18 tra 2010, 00:15

Zar i ti sine Brute? Zvuci kao hipo.

19 lis 2010, 11:31

pozdrav , dugo nisam pisala ovdje , no ima novosti kod mene . Naime bila nedavno na uzv-u štitnjaće i nalaz nije baš dobar , naime desni režanj se smanjuje . Radila sam anti tijela i imala što vidjeti nalaz izgleda ovako
anti-Tg negativan
anti -TPO 244 ref . vrijednosti 0-34
Pregled kod endokrinologice na duhu mi je tek za 3. mjesec iduće godine . Sve si razmišljam nazvati je da me primi prije tog termina .

19 lis 2010, 14:36

Upravo sam dobila nalaze štitnjače pa bih vas molila vaše mišljenje...vidim da vas,na žalost,ima dosta ovdje...
FT4 12,3 pmol/L
FT3 2,80 pmol/L
TSH 1,224 mIU/L
TPO 7 IU/L
Zaključak:eutireoidna,uz negativna peroksidazna protutijela,preporučam dodatno učiniti UZV s CP.
U kuverti sam dobila dvije uputnice za uzv i cp te termin kad da dođem na pregled.
Trebam li se brinuti što su me naručili na punkciju ili je to normalan protokol?

19 lis 2010, 17:47

normalan

19 lis 2010, 19:06

Tnx Krumpi....zaboravila sam napisati da mi je uputna dg:netoksična multinodularna struma...zbog toga me malo uhvatila panika ali moja dr.opće prakse kaže da su mi hormoni ok i da se ništa ne brinem,vjerovatno nije ništa i da to traže iz predostrožnosti....29.10.idem na uzv pa vam javim novosti...

19 lis 2010, 20:25

u aprilul mi je TSH bio 11 sad je opet niži: 5.7. Još nisam na terapiji, pitam se mučim li ovako organizam previše?

20 lis 2010, 12:07

evo mene opet na ovu temu , upravo sma bacila pogled na svoje nalaze hormona štitnjaće rađene
03,02,2010 . Nalaz izgleda ovako ; fT3- 5,6 fT4-542 H TSH 3,1 sada i nalazi anti tijela anti-TPO 244 H

22 lis 2010, 23:26

Vidim da vas ima dosta problema sa štitnjačom , pa evo da se i ja javim. Potužila sam se svojoj dr. na stalan umor i dobivanje 4 kg u dva mjeseca što mi se činilo prilično čudnim s obzirom da sam več deset godina na istoj kilaži. Predložila mi je da kontroliramo hormone i da
vidimo KKS. Po prvi puta sam se testirala na hormone. Nalazi su svi u redu osim TSH koji je 5,08. Privatno sam napravila UZV štitnjače, najviše zbog uvečanih limfnih čvorova na vratu. Na UZV mi je pronađeno nekoliko cista baš na štitnjači, dr. koja mi je radila UZV želi da odmah počnem sa eutyroxom od 25. Moja dr. ne smatra da mi je E. potreban, misli da trebamo pričekati dva mjeseca, ponovo provjeriti TSH i ako bude još povišen početi s terapijom. Zanima me što vi mislite, djeluje li Eutyrox na ciste, trebam li još jedno mišljenje ili da počnem sa terapijom odmah? Prije par dana čula sam da je stolisnik jako dobar u regulaciji hormona štitnjače, ne znam više što da radim, samo znam da sam od jutra do večeri umorna, počela sam jako puno zaboravljati, sama sebi se čudim kako negativno razmišljam...... :conf

23 lis 2010, 09:19

Evo i mene da se pridružim sa hipo.
Probleme sa štitnjačom sam otkrila prije jedno tri godine kad sam na mjestima već počimala čelavit. Jest da sam imala i sve ostale simtome nisam bila upučena jel nitko u obitelji nema problema.Kad vratim film u natrag mislim da je počelo kad sam poslije poroda skoro izgubila bebu a i inače sam po prirodi takva da se za sve žderem u sebi.
Drugu trudnoču iznjela skroz ok,uz redovne kontrole,čak i ostala trudna od prve :)
Poslije poroda išla sam jednom na kontrolu i onda me naručio tek za 10mj. što se meni čini dosta dugo s obzirom da još dojim.
Sad opet imam problema s kosom i ispada mi u pramenovima.Užas jedan.
Dal vi kad se nešto uzrujate osijetite da vam ko lagano guši u vratu?
I da,dal ste promukli.Ja svako malo kad pričam ostanem bez glasa,počme me gušit,a ne boli me grlo,i onda za par minuta opet sve ok.

23 lis 2010, 14:39

ivanaCH je napisao/la:u aprilul mi je TSH bio 11 sad je opet niži: 5.7. Još nisam na terapiji, pitam se mučim li ovako organizam previše?

Mislim da si odavno trebala uzimati terapiju. Moj doktor kaže da već na TSH oko 2 treba davati Eutirox. Ja sam krenula sa skoro 6, međutim nešto se smanjila a već sam na 75 Eutiroxa. Kaže dr da to nije možda krajnja doza!

23 lis 2010, 14:58

adrijana2, tu nesto ne stima, trebala bi na kontrolu i UZV kod endokrinologa (mozda drugog), jer gusenje je vise simptom hiper. Kosa ti moze pojacano opadati nakon poroda zbog hormona koji se ponovo vracaju u normalu.

Moj endokrinolog mi je bas za vreme dojenja radio kontrole cesce (prvo svaki mesec, pa svaka dva, pa svaka 3), tek po zavrsetku dojenja je rekao da mozemo svakih 6 meseci (osim ako mi se stanje ne pogorsa).

Ja sam takodje na euthyrox-u 75mg.

nora28 nemoj se plasiti terapije. Pomaze, nije savrsena, ali donosi veliko poboljsanje i drasticno smanjenje tegoba. Sa alternativnim metodama nemam iskustva.

Ja sam terapiju pocela piti sa 4 i nesto TSH i velikom prisutnoscu antitela.

Obavezno treba prekontrolisati i antitela, jer ponekad sam TSH nije dovoljan pokazatelj.

23 lis 2010, 15:03

Moja su antitijela bila oko 200, a to kažu da i nije puno!??

23 lis 2010, 15:46

Meni je rekao da ako ok živim, čeka do 4, ako ne, daje odmah na 2.
11 mi se čini baš jako visoko, čitav organizam mora tako živjeti :/

23 lis 2010, 18:24

Sad tek ništa ne razumjem, zar nije normalna ref. vrijednost TSH do 4.20, meni je TSH 5.08, zašto početi piti ako je 2 ili 4? :dunno Antitijela su u redu.

23 lis 2010, 18:26

Ako imaš simptome onda se liječi bilo koja povišena vrijednost tsh.
Protutijela služe isključivo u dijagnostičke svrhe, započimanjem terapije kontroliraju se samo hormoni, ne i titar, jer titar ne korelira s težinom kliničke slike.

Europska škola liječi samo abnormalne natašte, a američka ima drugačiju gornju granicu tsh kao referentnu vrijednost, oni su je spustili na 3. Kod nas je 4,2, u nekim labosima 4,0.

23 lis 2010, 18:31

kod nas je to dosta konzervativno-ta vrijednost 4. moj end. kaže da ženu u reproduktivnoj dobi, s kroničnom upalom i simptomima, on liječi i na tolikoj vrijednosti TSH.
Kad se ide u trudnoću, TSH npr. bi morao biti oko 1,5.
tako on kaže-sad jel u pravu :dunno

23 lis 2010, 18:32

zašto ja nisam vidla škorpin odgovor :loce
danas mi se to događaaa :loce

23 lis 2010, 18:35

Oko toga se svi još spore, to više vrijedi za stimulirane cikluse jer to remeti tsh, pa se inzistira na nižim vrijednostima. Ja sam ove dvije zadnje trudnoće odradila uz terapiju i održavanje unutar naših referentnih vrijednosti, znači imala sam i malo preko 3 u pojedinim periodima. :dunno

Krumpi, šibni mi na pp tko ti je endokrinolog!

23 lis 2010, 20:47

Mene moj drzi izmedju 0 i 1, kaze da kad se priblizava 1, a telo je vec duze u terapiji, treba povecati dozu. Sad da li je u pravu :dunno Meni je najveci bonus od terapije sto ne osecam onaj prestrasni umor i sto mogu cisto da mislim.

24 lis 2010, 14:15

ja sam na 75, al sam totalno nekoncentrirana, stalno umorna, skuplja mi se voda u predjelu trbuha, brzo skupljam kile, a teško idu dolje!!! Jedva čekam da se to regulira jer sam već na rubu živaca sa hipom. Uvijek sam vježbala, al sad se toliko umaram da mogu samo ujutro vježbati, navečer sam preumorna. Ak ima netko dobru dijetu za HIpo nek mi napiše da se riješim kila!!!

24 lis 2010, 14:41

Stiglo me prokletstvo foruma, danas sam tako umorna bez razloga da se bukvalno jedva pomeram.

I kod mene kile stoje, lekar opste prakse savetuje povecanje doze, endokrinolog kaze ne dok je TSH u normali.

Sumnjao je i na nadbubrezne zlezde (manjak adrenalina ako sam dobro shvatila), jer mi je pritisak neprestano jako nizak (90/60), sto sa ovim silnim kilama viska je mala verovatnoca da bude i prckao sa nekim analizama, ali nije mogao nista zakljuciti iz nalaza.

Za dijetu je najbolje da se obratis nutricionisti po preporuci svog endokrinologa (dakle onog nutricionistu izabrati koji ima iskustva u hypo oblasti).

25 lis 2010, 10:08

Ja se toliko opirem terapiji upravo zato sto nemam simptoma. Bez problema odrzavam kilazu na 58 kg. Koža mi je u redu, kosa isto tako, umorna jesam navecer ali živim aktivno i angažirano i dižem se svako jutro oko 5.30, nekad i prije.
Međutim, sad sam primijetila nešto: ciklus mi se sa 30-32 dana skratio na 27-28 dana i krvarenje je zguršano i sluzavo. Idem giniću vidjet prvo, a ako on kaže da je sve u redu, idem po eutirox i onda ćete mi preporucit endokrinologa.

29 lis 2010, 18:22

Pozdrav svima :) Nova sam na forumu i nadam se da me primate iako nisam još mama...a ni beba :D
Evo čitam već par sati o štitnjači i pere me užasan adrenalin. Naime, jutros sam bila na ultrazvuku štitnjače i pronađene su mi 2 ciste. Užasno sam se prepala i čitav dan se tresem. Znam da još nalaze treba pričekati, a dr. mi je odmah predložila punkciju, a ja se GLUPSON ustrtarila i nisam pristala. Simptome imam već dugo vremena, ali sam ih prepisivala stresu i umoru, a kako sam prije 2 god. isto radila uzv i isto sam imala 2 male cistice (koje su sad očito narasle) za koje je dr.rekao da se mogu i same povući i da sigurno nemam problema zbog njih nisam štitnjaču kontrolirala na vrijeme.
Već 10-tak dana osjećam čudan pritisak na području štitnjače, kosa mi jako opada već 1-1,5 god., mogla bih dnevno spavati 15h a apetit mi je čas normalan, čas pojačan ... Svi oko mene to uzimaju za olako, tipa ma nije to ništa, smanji stres... a ja sam još više :strah
Prije 15 god. primala sam kemoterapiju zbog druge bolesti i zato se zbog te zmije i guštera bojim...
Cure mislim da me jedino vi možete razumjeti... :grligrli
Btw koliko se punkcije trebam bojati?
Odgovori