Postao/la Lenkica » 22 lis 2009, 11:20
Ja sam imala velikih problema sa herpesom na usnama - bilo je godina kad sam ga neprestano imala, naizmjence jedan prodje, drugi se odmah pojavi. Znalo se dogoditi i da ga imam gotovo preko cijelih usana. To je bilo strasno, strasno - boljelo me i izgledalo je uzasno. Dakle, herpes je virus, sto znaci da kad ga se jednom dobije, ne mozete ga nikad u potpunosti izbaciti iz tijela, ali se odrzavanjem dobrog imuniteta moze potisnuti. Ima ga 90 % ljudske populacije. Sretna sam da mi se vise gotovo nikada je pojavljuje, a i kad se slucajno pojavi, onda je vrlo mali, poput pristica na usnama. Zato, iz osobnog iskustva, predlazem vam sljedece-meni je pomoglo...bavite se sportom, na taj nacin takodjer podizete imunitet. Pazite, osobito zimi kad vam se isusuje koza da vam usnice ne budu suhe i ispucale, jer se u tom slucaju vrlo brzo nakalemi herpes na ostecenu sluznicu. Takodjer, kad ste prehladjene, i kad cesto brisete nos, isto vrijedi sa sluznicom nosa jer se herpes cesto pojavljuje i na tom mjestu (jako nezgodno i boli, tesko prolazi). Zato nos ponekad obrisite vlaznom maramicom i malo namazite kremicom (npr melemom) da vam koza ne popuca. Koristite kremice za usnice, meni je muz kupio u Body Shopu njihovu kremicu za usnice od kokosa, i ona je nezamjenjiva !!! Preporucam vam da ju kupite kad budete u prilici (Body shop jos ne postoji u Hrvatskoj, ali postoji u Austriji) koristite - od kad ju koristim ne pojavljuje mi se herpes! Kad se ipak dogodi herpes na usnicama - sve kremice su na bazi Aciklovira - Herplex, Zovirax, Virolex... Dobro ih je koristiti sve dok se herpes osusi i pretvori u krasticu. Nakon toga, krasticu ne trebate tretirati, ili mozete si olaksati sa melemom da vam ne popuca. Isto tako, vazno je prvih nekoliko dana kad se pojavi herpes ne dirati ga prstima da ga ne prenesete dalje po tijelu - tekucina iz mjehurica je zarazna.