Sada je: 24 kol 2026, 21:22.

ALERGIJA NA PELUD, DRVEĆE, TRAVU....

“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.

Moderatori/ce: nevenera, ivana7997

ALERGIJA NA PELUD, DRVEĆE, TRAVU....

PostPostao/la micika » 12 tra 2010, 16:09

Drage moje lijepo vas molim za pomoć. :|
Naime moj suprug je već godinama 'sezonski' alegičar, pa je tako i ove godine prije 3 tjedna krenula njegova sezona svih simptoma alergije na pelud. Uredno pije lijekove ali izgleda da ne pomažu puno. Godinama je uzimao TELFAST, ali je i on prestao djelovati pa je prešao na AERIUS. Uzima vitamine i kalcij.
Jako se loše osjeća. Cvile mu pluća, nos ko paprika više ne može ni birsati, kiše... sav je iscrpljen
Da li netko ima iskustva sa takvim tipom alergija ili zna za neki djelotvorniji lijek. Sa kim god pričam, svi kažu da tu nema puno pomoći... Noćas sam se baš jako zabrinula.
micika
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: ALERGIJA NA PELUD, DRVEĆE, TRAVU....

PostPostao/la maslina » 12 tra 2010, 16:15

Sezonske alergije su problem koji se najčešće nemože učinkovito sanirati.
Ali postoje kapi za oči,nos i terapije blaže od navedenih koje u nekim slučajevima pomognu.
Kapi Garasone,koristi li ih tvoj suprug?
Ima li glavobolje iznad sinusnog trakta i javlja li se svrab i otočna ili periodična urtikarija?
Da li ste radili testove na alergene svojstvene podneblju u kojem živite?
maslina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la micika » 12 tra 2010, 16:25

Oči mu nisu toliki problem (malo ponekad svrbe), a glavobolje su rijetke i slabe. Otok i urtikarija također nisu prisutni.
Najgore je začepljen nos, kihanje i disanje. Pun je tog sekreta koji mu se stalno stvara.

Alergološke testove je radio ali davno. Prva stvar je da se naruči na ponovno testiranje.
Do sada je on to fino sanirao lijekovima, al evo drugu godinu za redom mu se strašno pojačalo.

Da li znaš kojim redom se kreće u prikupljanje nalaza? Prvo kod nekog alergologa ili ??
micika
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la maslina » 12 tra 2010, 17:13

micika je napisao/la:Oči mu nisu toliki problem (malo ponekad svrbe), a glavobolje su rijetke i slabe. Otok i urtikarija također nisu prisutni.
Najgore je začepljen nos, kihanje i disanje. Pun je tog sekreta koji mu se stalno stvara.

Alergološke testove je radio ali davno. Prva stvar je da se naruči na ponovno testiranje.
Do sada je on to fino sanirao lijekovima, al evo drugu godinu za redom mu se strašno pojačalo.

Da li znaš kojim redom se kreće u prikupljanje nalaza? Prvo kod nekog alergologa ili ??

prvo bih preporučila(prva instanca je posjet liječniku opće prakse koji će dati uputnice za pulmologa i alergologa-tj.mislim da većina ordinacija ima spirometrijsku pretragu pa se ista može obaviti i tamo) alergološko testiranje i spirometriju(koja je vrlo indikativan pokazatelj respiratornih opstrukcija),vaš liječnik će procjeniti pri pregledu supruga je li potrebna pulmološka obrada koju bih vam ja preporučila obzirom na pogorošanje koje ste naveli i simptome o kojima govorite
Nećemo prejudicirati ali ponekad alergija izazove blaži oblik astme koja svakako zahtjeva poseban tretman(astma je bolest koju nije jednostavno dijagnosticirati zbog njene promjenjive prirode i zahtjeva praćenje)
Prvo bih savjetovala alergološko testiranje jer spirometrija nerijetko u vremenu eskalacije alergena i "sezone" ne donosi efektivne rezultate
glavobolje su skupini alergičnih pacijenata veliki problem a nastaju upravo zbog neprohodnosti i taloženja sekreta(tafen u spreju je u većini slučajeva dostatna terapija kod izraženih sinusnih tegoba)
kakve boje je sekret?
jeste li u Zagrebu?
ispričavam se zbog nabacanih informacija mali mi plače na rukama dok pokušavam pisati :sumo
maslina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la micika » 12 tra 2010, 20:21

Maslina, zahvaljujem ti na podršci. :)

Planirala sam da ovaj tjedan svakako ode kod opće prakse po uputnice. Samo što imamo doktoricu za koju je dobro doći spreman i informiran, pa sam htjela ovako doći do nekih informacija. Slažem se da treba prvo postaviti dijagnozu. Tko zna možda je to i otišlo nešto dalje od obične alergije.
Mi živimo u Zagrebu, a sada dosta cvate.
Šta se tiče sekreta iz nosa uglavnom je gust, ali većinom bijeli i proziran. Ujutro zna biti zelenkast.
Prema ovomo što si napisala dobivam dojam da si medicinske struke i da se dosta razumiješ u ovu problematiku.

Ne brini za tekst, uopće nije nabacano, dapače vrlo konkretno i jasno.
micika
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la maslina » 12 tra 2010, 20:49

micika je napisao/la:Maslina, zahvaljujem ti na podršci. :)

Planirala sam da ovaj tjedan svakako ode kod opće prakse po uputnice. Samo što imamo doktoricu za koju je dobro doći spreman i informiran, pa sam htjela ovako doći do nekih informacija. Slažem se da treba prvo postaviti dijagnozu. Tko zna možda je to i otišlo nešto dalje od obične alergije.
Mi živimo u Zagrebu, a sada dosta cvate.
Šta se tiče sekreta iz nosa uglavnom je gust, ali većinom bijeli i proziran. Ujutro zna biti zelenkast.
Prema ovomo što si napisala dobivam dojam da si medicinske struke i da se dosta razumiješ u ovu problematiku.

Ne brini za tekst, uopće nije nabacano, dapače vrlo konkretno i jasno.

jesam medicinske sam struke i posebno potkovana na ovom području koje iako nije moja specijalizacija je predmet kojim se počesto bavim u široj obitelji :/
nemojte se uzrujavati,odgovarajuća terapija će znatno ublažiti tegobe vašeg supruga samo je važno postaviti je
osobno bih preporučila da testiranja i preglede napravite u Zagrebu u poliklinici za bolesti dišnog sustava (Prilaz baruna Trenka,Črnomerec)
vrlo dobro su opremljeni,profesionalni i sposobni
posebice jedna liječnica čije ime ću vam poslati na pp-pulmologinja,vrhunski dijagnostičar(samo me kontaktirajte)
što prije nek se vaš suprug pozabavi svojim problemom;uputnicu tražite što prije i telefonski se naručite u navedenu polikliniku
respiratorni šumovi upućuju na problem koji svakako treba terapiju

a nadraženu sluznicu i nos tretirajte melemom ili kremom,ali zbog dodatne neugode svakako nek maže nečim
i ne brinite;samo u akciju :zivili

ako bilo što zatreba-ovdje sam :mah
maslina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mama141705 » 12 tra 2010, 21:15

evo si upravo opisala simptome koje moj muz ima vec par godina, isto tako s vremena na vrijeme.i jesenas otisao kod dok.opce prakse dobio uputnicu za alergologa i testirali ga .Rezultat alergican na sav korov sto cvate i svako drvo koje cvate na ambroziju i sl.dobio neke kapi flixonaze 1- 2 puta na dan ako sam im dobro ime navela i neke tablete sa a mislim da si ih vec spomenula.Kihanje ,kasljanje smrcanje baj baj..
mama141705
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la micika » 12 tra 2010, 22:05

Odlično. Ovo su mi stvarno dobre informacije. :) Poliklinika koju navodiš je na našem zapadnom dijelu grada, tako da mi i to odgovara (mislim da se radi o Prilazu Baruna Filipovića). Često tamo obavljam laboratorijske pretrage (urin, brisevi) za djecu, ali nisam znala da imaju i polikliniku za bolesti dišnog sustava. Ovaj tjedan se sigurno naručujemo, a onda ćemo javiti rezultate.

Baš ste me smirile, još jednom zahvaljujem. :)
micika
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la maslina » 12 tra 2010, 22:17

micika je napisao/la:Odlično. Ovo su mi stvarno dobre informacije. :) Poliklinika koju navodiš je na našem zapadnom dijelu grada, tako da mi i to odgovara (mislim da se radi o Prilazu Baruna Filipovića). Često tamo obavljam laboratorijske pretrage (urin, brisevi) za djecu, ali nisam znala da imaju i polikliniku za bolesti dišnog sustava. Ovaj tjedan se sigurno naručujemo, a onda ćemo javiti rezultate.

Baš ste me smirile, još jednom zahvaljujem. :)

evo provjerila sam-baruna Filipovića :dada
drž se i sve će biti ok! :zivili
maslina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lilly » 12 tra 2010, 22:28

I mene svako proljece u zadnjih 5 g. šibne taj alergijski rinitis.

Problem je u tome kaj sam jedne godine bila trudna, pa sam dvije dojila, pa sam opet trudna..tak da ne smijem lijekove :/
Prosli put mi je doktorica dala Tafen nasal, ajde, malo je pomagao...inace fakat muku mucim sa sinusima, curenjem nosa, pecenjem ociju..ma uzas, ne smijem se ni sjetit :strah
lilly
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la melita » 13 tra 2010, 08:40

Micika, baš sam jučer bila tamo po nekom drugom pitanju, klinika za bolesti dišnih puteva nalazi se na prvome katu. :mah
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamaodlare » 11 svi 2010, 11:05

prije par dana sam na tv gledala jednu emisiju u kojoj su između ostalog dali reportažu o slanim sobama, ja osobno prvi put čula za to i oduševila sam se sa rečenim, nisam bila, planiram odvesti laru radi stalnih prehlada ali piše i da pomažu kod alergija, samo upiši u googlu slana soba, rade i spirometriju i imaju u svom timu i liječnicu :)
mamaodlare
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Carlito » 20 svi 2010, 19:52

Ja sam u Beogradu rjesila dobar dio problema sa alergijom. Primala sam cjepivo svaki tjedan. Mislim da i u Hrvatskoj postoji takva terapija. Naprave se kompletni testovi da se vidi na sto si i koliko alergican na pojedine biljke. Onda doktor odredi dozu cjepiva. I svaki tjedan primas dozu onoga na sto si alergican, tako organizam stvara imunitet. Ja nisam zavrsila terapiju pa zato nisam do kraja izljecena. Primala sam cjepiva samo jednu sezonu- uvjek se primaju zimi- a treba 5 godina tako. Mozda da se kod doktora raspita o tome? Meni je i taj jedan dio terapije puno pomogao.
Dijete je knjiga iz koje čitamo i u koju bismo trebali pisati...
Carlito
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la filipovamama » 20 svi 2010, 20:24

micika je napisao/la: pa je prešao na AERIUS.

A mene je aerius ove godine spasio.
Mislila sam već da je gotovo sa mnom.
Filip - 16.01.1996.

Onkraj born on 23 November 2008 at 14:20 in Zagreb
filipovamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mama141705 » 31 svi 2010, 23:11

evo cure malo podizem ovaj topic da ne zapocinjem novu temu.vec sam prje napisala na sto mi je muz alergican .A sad , najmladji koji ionako stalno pije kortikosteroide poceo kasljati .to je tako ruzno za cuti imamo osjecaj da ce se ispovracati.Ne curi mu nos nema nikakve simptome osim tog ruznog kaslja.vadili krv i bris nosa sve u redu.sad smo skuzili da on kaslje samo kad trckara tj.veci dio dana.kad spava uopce ne kaslje.sljedece nam je ici kod dok.matic ali moram za dva dana vadit novu krv.zato vas molim ako imate ikakvu ideju..... :conf
mama141705
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la maslina » 01 srp 2010, 15:51

mama141705 je napisao/la:evo cure malo podizem ovaj topic da ne zapocinjem novu temu.vec sam prje napisala na sto mi je muz alergican .A sad , najmladji koji ionako stalno pije kortikosteroide poceo kasljati .to je tako ruzno za cuti imamo osjecaj da ce se ispovracati.Ne curi mu nos nema nikakve simptome osim tog ruznog kaslja.vadili krv i bris nosa sve u redu.sad smo skuzili da on kaslje samo kad trckara tj.veci dio dana.kad spava uopce ne kaslje.sljedece nam je ici kod dok.matic ali moram za dva dana vadit novu krv.zato vas molim ako imate ikakvu ideju..... :conf

kako je dječak sada?što ste poduzeli?
kod ovakvog kašlja nužno je otkloniti uzrok,neznam zašto ste radili bris nosa
po mom mišljenju ovdje je trebalo napraviti temeljitu obradu pluća od šumova do snimki i spirometrije(ponovne)jer ste naveli da uzima kortikosteroide
maslina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Natrag na Fit i zdrava

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.