Sada je: 24 kol 2026, 21:22.

hiperlipidemija

“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.

Moderatori/ce: nevenera, ivana7997

hiperlipidemija

PostPostao/la Megan » 24 ruj 2010, 11:57

Na mojih 174 cm i 61 kg sam uspjela dobiti hiperlipidemiju :roll
Ne jedem svinjetinu niti pijem alkohol (rijetko se zalomi), ne pušim. Od slatkog jedem eventualno slatkač ili nutellu(Ok to je problem, znam).
E sad, moram promijeniti način života.
I trebala bih jesti više ribe, morkse, ali mi je od ribe i ribljih proizvoda zlo. Da uzimam neke Omega tablete?
Doktor mi je dao preporuke za prehranu, toga ću se pokušati držati.
Još dojim pa mi dijeta ne dolazi u obzir, a i mršava sam poprilično. Valjda bih trebala više tih zdravijih namirnica umjesto manje nezdravih.
Ima li tko iskustva s time?
Megan
ježim se par puta dnevno

Re: hiperlipidemija

PostPostao/la Megan » 24 ruj 2010, 11:58

E da, moja tata i sestra imaju isto povišen kolesterol, a oni su isto mršavi kao i ja, još mršaviji.
Vjerojatno je genetski.
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la Barbi » 24 ruj 2010, 12:09

Često je genetski a navodno ima veze i sa nerviranjem.
I ja sam na jednom sistematskom imala povišen no do iduće kontrole se vratio u gabarite.
Meni je onako nabrzinu doktorica rekla da izbjegavam previše mliječne masti (slatko vrhnje, vrhnje, masni sirevi) a ja toga zaista puno jedem, zatim da smanjim slatkiše što mi još teže pada :oops: ... nisam baš strašno pazila ali se situacija popravila.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la IINA » 24 ruj 2010, 12:15

Imam.
Nitko u obitelji nema.
Stres.
I spuštene granice normale...
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la LiKmama » 24 ruj 2010, 13:01

:| Prvo bi trebala otkriti kako i zašto, budući da si mršava.
Jesi provjerila štitnjaču, šećer?
Što se hrane tiče, da, trebala bi izbaciti prvenstveno crveno meso i mliječne proizvode, jesti više žitarica, grahorica, soje, voća i povrća... I pripaziti na pripremu.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Imge » 24 ruj 2010, 14:51

ima moja svekrva :dada
zdravo se, meditenski hrani, a mrsavaaaaaaaa, a kolesterol u nebesima...
receno joj je da ima (ili nema) neki enzim koji ... (nisam vise pazila na satu, iskljucim se kad je svekrva u pitanju :lol )

uglavnom, hoce to ici u kombinaciji s mrsavoscu :dada
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Imge » 24 ruj 2010, 15:25

evo, nasla sam to o enzimu:

Kolesterol nastaje u najvećoj mjeri u jetri nizom biokemijskih reakcija iz početnog spoja nazvanog acetil-koenzim A. Taj početni spoj nastaje razgradnjom masti (triglicerida), šećera i nekih aminokiselina. Zanimljivo, taj isti spoj je početni spoj za sintezu masnih kiselina. Tu se
očituje mudrost organizma: ukoliko postoji višak šećera u prehrani, nastaje puno acetil- koenzima A, a organizam će ga uskladištiti u obliku masti (masnih kiselina), a dio će pretvoriti u kolesterol. Kada organizmu ponestane energije, i kada zbog slabije prehrane nedostaje i
kolesterola u hrani, organizam će razgraditi masne kiseline na acetil-koenzim A koji može poslužiti i kao izvor energije i kao gradivni materijal za kolesterol.

Jedan od bitnih enzima na putu sinteze kolesterola je 3-hidroksi-metil-koenzim A reduktaza (HMG-CoA), koji je fino reguliran od strane organizma: u slučaju kada je kolesterola previše, organizam smanjuje njegovu aktivnost i tako se smanjuje sinteza kolesterola. Ovaj enzim nije zanimljiv samo zbog biokemijskih razloga, već i stoga jer lijekovi protiv povišenog kolesterola statini ometaju njegovu funkciju

mislim, lagala bih kad bih rekla da puno razumijem :lol , ali, znam da svekrvi ne pomazu uobicajeni lijekovi, znam da kod nje postoji problem s enzimima i njezini poviseni kolesterol NEMA veze s s ishranom jer ako se itko hrani zdravo, bezmasno, neslatko - onda to za nju mogu garantirati...
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lastavica » 05 lis 2010, 09:16

ja imam hiperkolesterolemiju :/ . Dobila sam preporuku za hipolipemičnu dijetu.
S tim da ja imam itekako mjesta za poboljšanja u prehrani :sumo
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Trini » 09 stu 2010, 10:03

Ja vec godinama imam oba holesterola povisena, nisam debela, ne volim i ne konzumiram masno, alkohol i sl. Meni je receno da je od stresa. A kako tu nista ne mogu, zivim s tim. Cak mi se ni lijecnica zbog toga ne nervira, iako nije bilo nalaza a da su holesteroli bili normalni :dunno
Trini
sv. Monika

PostPostao/la Arkana10 » 09 stu 2010, 22:10

ima moja mama. nasledno od njenog oca. nista nije pomoglo. mrsava jako na 168 ima 50 kg. savjet od ljecnika da produzi da se hrani kao sto se hranila.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

Natrag na Fit i zdrava

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.