Sada je: 27 kol 2026, 21:41.

prehrana za debljanje

“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.

Moderatori/ce: nevenera, ivana7997

prehrana za debljanje

PostPostao/la Ciara » 27 pro 2010, 09:27

:mah

ako mi netko može pomoći
baš bih trebala neki jelovnik bogat kalorijama koji bi mogla pratiti da se udebljam
znam da ne ide brzo ali spremna sam ovaj puta obzirom da trenutno imam svega 39 kg
i ni grama nisam dobila ovaj vikend :gace

našla sam primjer jelovnika ali sadrži samo jedan dan pa ne mogu svaki dan jesti isto
ako netko znade molim vas da mi napiše
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: prehrana za debljanje

PostPostao/la thalia » 27 pro 2010, 09:39

Ciara, zavidim ti :mrgreen

ontopic, a da probaš zonu, ali s puno blokova, bar 15 :dunno

ona je zdrava, ima dosta proteina i vitamina, a s više blokova bi se (valjda) trebala udebljati. držim fige (drž i ti meni da smršavim jednom :lol )
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la Ciara » 27 pro 2010, 09:53

nemoj mršaviti nećeš imati guzu u trapericama

ja zavidim curama koje je imaju :ajme

ma ja bi se htjela zdravo udebljati kolko god to bilo moguće
jer sam pred žučnim kamencima (kolko god to zvučalo nevjerojatno)
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Rimaithor » 27 pro 2010, 12:44

Ciara, ti već toliko dugo imaš problema s kilažom (znam da si i u trudnoći jako izgubila kile i došla na kilažu prosječnog desetogodišnjaka, to mi se zbilja urezalo u sjećanje), tako da zaista smatram da trebaš potražiti profesionalnu pomoć, možda najbolje u Zagrebu.
Mi ti sad možemo pisati da jedeš putar, med, piješ B vitamin i sl. ali mislim da to nije dovoljno, jer očito nije stvar u promjeni prehrane. :dunno
Nadam se da se ne ljutiš, ja ti želim sve najbolje.
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la mrcinela » 27 pro 2010, 12:49

želim ti puno sreće s debljanjem, mm ima sličan problem, znam da je njemu jedno vrijeme b vitamin pomagao, i koliko znam tjelesna aktivnost je dobra i za debljanje jer otvara apetit!
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Adorabla » 27 pro 2010, 19:37

Ciara a da li ti jedeš normalno pa se ne debljaš ili nemaš apetita ili nemaš vremena? Jer ako normalno jedeš a ne debljaš se možda bi trebala pregledati štitnjaču. Ako nemaš apetita onda B vitamin i neki homeopatski pripravak bi morali pomoći. Ako se ne debljaš jer ne jedeš pa ti treba instant pomoć (ovo je moj slučaj :ajme ) onda krećeš s mlijekom, B vitaminom i onim proteinskim napicima pa se nadaš da će se nešto zalijepiti :mrgreen
Što se zone tiče i ja mislim da bi se uz redovne blokove s malo više kalorija (odnosno ne brojanje kalorija) morala udebljati jer je cilj zone ravnoteža kilograma.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Ciara » 29 pro 2010, 00:09

pa iskreno rečeno malo sam u zadnje vrijeme pod stresom
a kad sam pod stresom onda nemam apetita, volje i ne jedem ništa
ono što je kod mene zanimljivo jest da npr. dvije večeri odem gladna u krevet ( a naviknuta sam na taj osjećaj toliko da ne obraćam pozornost na njega)
i ja izgubim kilu a da bi je vratila trebaju mi mjeseci dobre volje i pogodnog razdoblja
zanimljiva činjenica je da se svake godine sa godišnjeg vratmi sa kg više i u to u 10 dana odmora

krenula sam danas s promjenama u životu (barem probala) iako ću ovaj put sigurno posjetiti doktora jer se ne želim vraćati u stare uspomene
za početak sam si uzela godišnji do kraja tjedna (jer se ne sjećam kad sam zadnji put bila)
danas sam si napravila raspored obroka bilo ih je 5 uz još poneku slasticu
mm je sve strpljivo podnašao , ubacio mi voćni jogurt u musli za međuobrok :lol (i uzeo i on godišnji)
mislim da ni on ne želi opet kroz to
najviše od svega me dira kad mi netko kaže da moram biti sretna što nemam problema s težinom
a imam je i to veću nego netko tko ima koji kg viška

al sutra je novi dan ... idem dalje!
ipak je to u mojoj glavi i moram se sama izvući iz toga
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la franika » 29 pro 2010, 00:17

Ciara, ne kuzim, ti si toliko mrsava jer nemas apetita pa ne jedes ili jedes ali ti se ne prima? Naime moja frendica jede puno ali joj se nista ne prima jer ima problema sa stitnjacom, ne znam sada jel hipo ili hipertireoza.
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Bubidea » 29 pro 2010, 00:22

ciara, ajd napisi ovdje sto si danas pojela i sto je tvoj normalan dan sto se jela tice kada se ne prisiljavas da jedes

kladim se da ti jako malo jedes, kad se onak zbroji kroz dan
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Ciara » 29 pro 2010, 00:33

danas
doručak oko 11: dva sendviča od tosta sa sirom i šunkom, majoneza i krastavci
ručak oko 2: špinat, pire krumpir, jaje na oko,šnita kruha
oko 4: zdjelica muslija sa voćnim jogurtom
oko 6: komad gibanice
oko 9:dvije šnite kruha, majoneza, šunka, krastavci i sir
sad pola milke

kad radim
pojedem jedan sendvič na poslu (ako me nitko ne razljuti onda ga ne pojedem)
ručam oko 4 kad dođem doma ( to je normalan obrok)
a večeram ako imam volje nakon cijelog dana , obično topli sendviči ili naručim nešto od fast fooda
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Bubidea » 29 pro 2010, 11:52

da, ciara,ovo je jako malo

di su ti grickalice izmedju,di je voce, di ti je dorucak u 8 kada radis, di ti je casa mlijeka uz sandvic ili jogurt?
zdanje jedes u 4? pa iza toga jos 2x jedem :lol

ja pojedem duplo od ovoga sto si ti nabrojila ( kada radis) a nisam uopce debela

meni se cini da ti jednostavno ne volis jesti i ne sjetis se jesti i mislis da je dovoljno odraditi dva ili tri obroka dnevno. da, je, za nekoga tko pazi na kg.
ja ne pazim, pa stalno imam nesto u ustima
ti bi trebala jos i vise, posto se zelis zdebljati.
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la zeezee » 29 pro 2010, 12:13

a ja počestom jedem i duplo manje od nabrojanog i imam problema s kilažom, u smislu da se debljam i teško to skidam. po meni to uopće nije malo, ja da an sve to dodajem mlijeko i sl, imala bih 100 kila. osim toga, tu ima baš hrane za debljanje, tipa sendviči, fast food i sl. ne bih rekla da je problem u količini, tu nekaj s metabolizmom ne štima.
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la pomikaki » 29 pro 2010, 12:40

od zdrave i kalorične hrane ovaj čas mi pada na pamet avokado, maslinovo ulje (umjesto majoneze koja nije baš zdrava)
i svakako dobar doručak ujutro
ali i kontrola kod specijalista
za mene je ovo jako malo hrane, pogotovo onaj radni dan
pomikaki
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Rimaithor » 29 pro 2010, 13:23

Ciara, ja imam par kg više nego što bih željela pa trenutno "pazim" što i koliko jedem. :basnecu
Danas do sad (12:20h) pojela sam;
3 mandarine, veliku jabuku, zdjelicu voćnih musli s 2dl light mlijeka i jedan Ferrero rondnoir :lol :ajme
Do ručka ću pojesti još bar dva rižina stiropora ili štapiće, za ručak pun tanjur mahuna s teletinom a za večeru pizzu s mozzarelom i rajčicom (u količini dvije kriške).
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la dunja » 29 pro 2010, 13:48

a ja sam Riminih gabarita, također s par kila previše i kao pazim
pojela danas
veliki ness samo s mlijekom
espreso kavu s mlijekom
veliku šalicu punu žitarica s povrćem i mlijekom
sad pola bureka sa sirom
doma za ručak imam varivo od buća s pire krumpirom
za večeru ću sigurno nešto mrknut, neću izdržati

meni se čini da zaista imaš premali unos hrane - od čega ćeš se udebljati?
plus - povećaj unos ugljikohidrata - oni debljaju garant :znoj
dunja
most

PostPostao/la Ciara » 29 pro 2010, 13:54

moram naći nekog da mi složi jelovnik
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la VIPmama » 29 pro 2010, 14:31

dunja, s voćem?
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la dunja » 29 pro 2010, 14:45

aaa vipka :lol

da, da, s voćem, of kors :ajme :lol
dunja
most

PostPostao/la Rimaithor » 29 pro 2010, 14:50

Dunja, a ja si baš mislim wow ima i s povrćem (voćne mi već na uha idu van :hahaha ), mogle bi bit dobre s jogurtom :hahaha
Zaboravila sam napisati da sam popila i veliki Nes s mlijekom natašte i još dvije kave s aparata na poslu (poslije ručka još jedan mali nes :nata)
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la danijela81 » 29 pro 2010, 15:21

meni to ne djeluje kao jako malo hrane količinski, samo loš odabir kombinacija :dunno
no, sve je relativno, netko s tom količinom još uvijek dobiva na kilaži (npr. ja), a netko gubi.
vjerujem da ti trebaš pojačati malo obroke.
ako nikako ne možeš na količini, onda na kalorijskoj vrijednosti namirnica.
i naravno, uvijek izbalansirano.
ja kad odlučim mršaviti, izbacim ugljikohidrate. oni uglavnom debljaju. ali pošto ti nije cilj dobiti salo, nego, pretpostavljam i mišićne mase, onda uvijek ugljikohidrate kombinirati uz proteine. nije dobro izbaciti jednu grupu namirnica.
uz onaj špinat nemaš dovoljno proteina iz jednog jajeta. tu treba ubaciti malo mesa, nekog kvalitetnog.
i ne se bojati masnoća iz mesa, tebi ne mogu naškoditi.
ali svakako izbjegavati loše masnoće: margarin, hidrogenizirane masnoće (čitati deklaracije, tamo gdje piše biljna mast, ne jesti, jer biljna mast ne postoji, to je zapravo hidrogenizirano biljno ulje), masnoće koje imaju previše omega6 u odnosu na omega3 (npr, suncokretovo ulje). najbolje koristiti maslinovo ulje, životinjske masnoće, maslac, bučino ulje. a tebi bi preporučila i visokovrijedno kokosovo ulje (pazi da je ekstra djevičansko). ja ga stavljam u kavu ili čaj, za blagi laksativni učinak, ti vjerojatno trebaš ubacivati u hranu.
što se ugljikohidrata tiče, žitarice treba znati pravilno pripremiti. nisu uvijek cjelovite žitarice najbolji odabir. a još lošiji odabir su prazne kalorije iz rafiniranih žitarica (bijelo brašno, kojekakvi musli, pahuljice)... da bi cjelovite žitarice koje sadrže gluten bile zdrave i maksimalno iskoristive, treba ih natapati u vodi s malo jogurta, kiselog mlijeka ili sirutke (radi fermentacije), barem jedan dan prije pripreme.
isto tako i mahunarke (grah, slanutak... jedino leća se natapa samo u vodi).
žitarice bez glutena ne treba natapati.
jaja bez ograničenja (ne se bojati kolesterola, povišeni kolesterol je posljedica upalnih procesa u tijelu, kod zdravog čovjeka ne može naškoditi), meso i riba također. ukupni unos proteina u gramima dnevno ne bi smio biti manji od kilaže, npr. osoba od 50 kg treba pojesti najmanje 50g proteina dnevno (ali ne više od 80g).
u cilju debljanja, voće jesti prije obroka (onaj tko želi smršaviti obrnuto, jer šećer iz voća nakon obroka ima manji utjecaj na razinu inzulina, jedino što nakon obroka u želucu truli, pa neki ljudi ne podnose).
važno je održavati i razinu šećera u krvi, tj. razinu inzulina, grickanjem između obroka, jer ako je razina inzulina niska, nema ni gladi.
ne zaboraviti na povrće, orašaste plodove (jako zdrave, a poprilično kalorične).
i ne zaboraviti na to da nije sve u unosu i potrošnji kalorija, vjerujem da hormoni tu imaju dosta utjecaja, pa ipak provjeriti stanje kod liječnika.

ma zapravo vjerujem da u principu znaš što bi i kako trebalo jesti, samo što nemaš ni volje ni vremena baviti se time, paziti na svaki zalogaj, mjerkati, kuhati zdravo...
nije to toliko različito od nas koji se trudimo smršaviti.
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Mak » 29 pro 2010, 20:33

ma zapravo vjerujem da u principu znaš što bi i kako trebalo jesti

Vjerujem i ja.
Kao sto i ja, u teoriji mrsava, znam sta i kada trebam izbjegavati. Ali to je samo teorija.
Da, kombinacija ugljikohidrati + mast (posebno nisu tako opasni ali zajedno su valjda bomba) je dobra za debljanje, kazu. Nije mi nikad trebalo pa nisam potvrdila. Teoriju.
Mak
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la VIPmama » 30 pro 2010, 09:22

dunja, tako si uvjerljivo napisala :lol da sam skoro povjerovala :lol
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la pomikaki » 30 pro 2010, 12:33

Ciara je napisao/la:najviše od svega me dira kad mi netko kaže da moram biti sretna što nemam problema s težinom
a imam je i to veću nego netko tko ima koji kg viška

zapravo i meni je prvo palo na pamet "blago tebi" ali kad si razmislim, ne bih ja htjela imati 39 kg nego bih htjela da mogu mjesecima jesti do mile volje dok ne dobijem 10 kg više :hahaha vjerojatno i ostali koji tako reagiraju slično misle, ali tvoj problem izgleda i je što ti hrana uopće ne predstavlja uživanje

tako mi se čini i kad vidim da jedeš dosta fast-fooda i hrane skrpane na brzinu, tipa jaje na oko za ručak
trebala bi naći načina da uživaš u hrani :/ (kao što bi mi ostali trebali naći načina da uživamo u redovitom vježbanju, valjda)

i nikako ne dozvoliti si da ne jedeš ni doručak a ni večeru i tako više dana zaredom, a još ako te na poslu naživciraju preskočiš i obrok na poslu :| ja to ne bih nikad izdržala, pa moraš biti mršava!
pomikaki
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Adorabla » 03 sij 2011, 12:37

Ciara je napisao/la:i ja izgubim kilu a da bi je vratila trebaju mi mjeseci dobre volje i pogodnog razdoblja
zanimljiva činjenica je da se svake godine sa godišnjeg vratmi sa kg više i u to u 10 dana odmora

Ciara, ti si identična meni. Istovjetna.
Ja isto mogu od 4 nadalje nista ne staviti u usta i zaspati iako mi zeludac kruli do iznemoglosti. najgora sorta :ne

nemres zivjeti na go. Ja se isto udebljam cim sam na go i cim me netko bedina. Ako ne, onda smrsavim u dva dana 5 kila i treba mi mjesec dva da nazad natucem.
Za pocetak dok se ne naviknes prisiljavati se da jedes:
1. poslije svakog obroka na silu popi casu mlijeka s proteinima (dodaci kaj se kupuju u Dm-u ili apoteci). Ako nemres te dodatke, dovoljno je i casa mlijeka, samo stisni zube i ulij u sebe.
2. zabrani samoj sebi kavu. Umjesto kave ne budi lijena i radje pij caj. Kava zabetonira zeludac.
3. odi do homeopata da ti daju granulice. Mozes probati i sa onom talijanskom mjesavinom na prirodnoj bazi to su kapsule s nocurkom i jos necim uglavnom ko fol smanjuju napetost prije PMS-a. Honmeopatija i te tablete izazivaju obicno0 mucninu kada si gladna (slicno kao u trudnoci) pa ti je to must podsjetnik da moras jesti.
4. Kontroliraj se maksimalno. Cim imalo osjetis glad isti cas se digni s posla i odi po uzinu. J... posao :mrgreen
Adorabla
Medena

PostPostao/la Adorabla » 03 sij 2011, 12:49

kad sam ja na kuri debljanja ja obavezno prije dorucka pojedem voce u vocnoj kasici (smisksam sa stapnim mikserom, onda ne moram zvakati pa lakse stresem u sebe) i za dorucak pojedem sendvic s putrom i sirom i zalijem jogurtom.
Uzinu se prisiljavam jesti i u principu ju nosim od doma. Najcesce jedem stiropor i sperplocu :lol zato kaj sam prelijena nesto si napraviti, a i stiropor i sperplocu mozoes kupiti pa drzati na stolu kraj sebe. Ok solucija su i stapici ili neki krekeri. Samo si stavi podsjetnik da si kupis i doneses u ured. I litru mlijeka obavezno prije posla kupis u ducanu i tocis u casu i stalno pijes. Litra mlijeka dnevno definitivno je prva pomoc za debljanje.
Za rucak se mroam prisiljavati da si nekaj kupim na poslu pa hvala Bogu da imam kolegicu koja voli jesti pa ona nabavlja rucak a ja sudjelujem u trosku. Uglavnom najcesce donosim od doma u zdjelici pa podgrijavam.
Prije odlaska doma bih trebala jos nesto tutnuti u usta, nesto slatko, ali to naravno zaboravljam.
Navecer bi se trebalo napucati onako poprilicno i to pomogucnosti proteinima jer oni ujutro otvaraju apetit. Ja navecer volim pojesti tofu ili seitan isprez na naglo ili jaja
Adorabla
Medena

PostPostao/la Hajdi » 03 sij 2011, 12:51

navodno herbalife i slični proteinski pripravci ako se uzimaju uz redovne obroke također pripomažu dobivanju na težini
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Ciara » 03 sij 2011, 22:41

adorabla vidim ja da smo nas dvije po nekim pitanjima iste ;)

imam ja bms balance kapsule, osim što mi pomažu kod pms-a baš se dobro osjećam što imaju vitamina
i moja kolegica se brine o gablecu , da nemam nje imala bi još manje kila
dosta često me prisili da jedem iako više neću ili uopće neću :ajme

eto stala sam na vagu koja je pokazala dvije kile više , naravno optička varka, nije bila dobro namještena
a digitalna opet ne sudjeluje samnom
no nisam ni očekivala da će se nešto promjeniti u tjedan dana
iza svakog obroka (osim kad sam na poslu) si napravim još neki musli s voćnim jogurtom, na poslu pojedem nakon gableca
neku energetsku pločicu a umjesto grickalica sam ubacila lješnjake, orahe, bademe...

vidiš mlijeko skoro uopće ne pijem tako da moram početi , a ni kavu ne pijem, eventualno 3 u 1 ali stvarno rijetko

mislim da se moram vratiti starom provjerenom receptu, napolitanke s mlijekom , svaki dan, cijeli dan :zivili
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lilipop » 04 sij 2011, 11:45

Ciara- moj organizam je jako slican tvom.
Znam dobro o cemu pricas.
Evo na ovoj temi sam napisala sta je meni pomoglo.
Nadam se da ce i tebi

Treba malo vremena da se sve pocne odvijati u zeljenom pravcu.

http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/view ... 0#p2398139
Mama, ja ću biti tvoja najbolja drugarica cijeli život.
lilipop
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Ciara » 04 sij 2011, 14:41

a jel netko pio one proteine iz dm-a?
to bi uz prehranu trebalo malo pomoći jelda?
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la teutonija » 04 sij 2011, 14:55

I uz sve to možeš dodati i Maltodekstrin npr ili neki pripravak za enteralnu prehranu.
Mislim da bi ti to trebalo i pomoglo ,ali za to ipak moraš dr.

Ja sam od onih koji slabo jedu, al im se skuplja nažalost. :/
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

Sljedeća

Natrag na Fit i zdrava

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.