Sada je: 26 kol 2026, 22:05.

Strah od magnetske rezonance

“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.

Moderatori/ce: nevenera, ivana7997

Strah od magnetske rezonance

PostPostao/la Lucy25 » 26 ruj 2011, 18:46

Dakle, kratko i jasno...moram na MR mozga i vratne kralježnice i umirem od straha :ajme
Puno sam čitala o toj pretragi i svi komentiraju da je jezovita, osjećaj ko da si u lijesu, pa golema buka pa one rešetke u koje ide glava + vezanje da se nemožeš ni pomaknut.
Sve to ne bi bilo tako strašno da ne traje tako dugo (1 i 15 minuta u mom slučaju).
Iskreno neznam kako ću to izdržati jer mi je jako teško biti mirna i ježim se takvih pretraga (jedva sam izdržala CT pregled koji je trajao 10-tak minuta). :bidan
Rekli su mi da mogu uzeti nešto za smirenje, da mogu čak litru i vodu što se njih tiče :loce
Inače, mislim to obavit u poliklinici sunce pa ako je netko od vas bio tamo bila bih zahvalna na svakom savjetu i informaciji, a slobodno se javite svi koji ste to prošli bez obzira gdje ste obavili MR.
Melani 09.09.2004.
Lara 09.01.2006.

slika
Lucy25
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Strah od magnetske rezonance

PostPostao/la Krumpirić » 26 ruj 2011, 18:53

pa popij nešto za smirenje :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la alexandra » 26 ruj 2011, 19:21

da, nešto za smirenje, a ako ideš privatno možeš inzistirat (i platit) anesteziju plinom :dunno tu pretragu u budnom stanju rade i sedmogodišnjacima i prežive ma kako bila strašna, no ako je u pitanju neka fobija, svaki privatnik će ti dat anesteziju bez problema.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Stefanova_mama » 26 ruj 2011, 19:59

Bez anestezije je jako tesko podneti. Ja nisam klaustrofobicna, ali kad su mi zasrafili masku na lice i krenuli da me uvlace u masinu nisam to mogla podneti. Dali su mi nesto za smirenje u injekciji koja je isla u venu na ruci (ja sam pregled radila u Nemackoj). Posle sredstva za smirenje ne mozes tog dana voziti. Sam pregled i buka nisu strasni (dobijes zastitu za usi). Puno srece za dobar nalaz :mah
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Krumpirić » 26 ruj 2011, 20:04

ja ne znam što je tu čovjeku bez fobije teško podnijeti, mali prostor jest, buka jest, i to je to.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la kimama1 » 26 ruj 2011, 22:50

ja sam pak čula i od cure koja zbilja pati od fobije od zatvorenog prostora da se baš začudila kako je tu pretragu podnijela bez ikakvih problema.
popij nešto. držim fige da nalazi budu super
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la lastavica » 26 ruj 2011, 23:03

ja sam bila na MR glave. Pitali su me da li želim nešto za smirenje no reko mogu ja to, a i rekli su me da ih mogu pozvati ako ne mogu dalje.
Meni nije smetala buka, i zapravo sam se sjetila onog filma gdje je princ cijeli život nosio vizir pa sam zatvorila oči da ne gledam te prečke. Pred kraj sam skoro tražila prekid pretrage jer sam imala osjećaj da moram pomaknuti malo vrat. Počeo me oblijevati znoj no onda sam krenula brojati neku dječju brojalicu, kćer mi je bila malena pa nam je to bilo aktualno, uspjela sam se smiriti i izdržati do kraja.

Držim fige da nalazi budu dobri.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Trini » 26 ruj 2011, 23:35

kako patim od prave klaustrofobije, tu pretragu nisam ni pokusavala napraviti u budnom stanju. prosle godine, u ovo vrijeme, u zg su samo dvije privatne klinike imale mogucnost anestezije. s tim da je jedna medikol u kojoj se ceka jako dugo.
Trini
sv. Monika

PostPostao/la mama courage » 27 ruj 2011, 00:09

samo se treba smiriti i duboko disati. na tren izgleda "jezivo" kad krene ulaziti i ulaz se sužavati, ali stvarno treba samo na sekundu skrenuti pažnju i skoncentrirati se na nešto drugo i ne dozvoliti da te uhvati panika.

ja i pored suženog prostora i buke uspijem uvijek zaspati u mr. :lol
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 27 ruj 2011, 06:22

ja sam odmah prije ulaska zatvorila oči. moj savjet. zatvori i ne otvaraj, zamisli da ležiš na krevetu ;)
tamo di sam ja išla i prije 7-8 godina je pretraga trajala mnogo mnogo duže :mrgreen
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la mirbi » 27 ruj 2011, 08:00

Nisam bila i nadam se i da neću, ali se ježim od same pomisli na to. :znoj Nisam pojma imala da tako dugo traje. Nisam dijagnostički kalustrofobična, ali ne volim male prostore. U svakom bi slučaju morala nešto popit. Il se drogirat.
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
-----------------------------
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la lara.b » 27 ruj 2011, 08:32

Bila.
Iz istih razloga kao i ti.
I ne ljubim te male skučene prostore ali nije tako strašno, stvarno.
meni je bitno da imam dovoljno zraka tako da je ovo vrijeme kad se još ne griju unutarnji prostori, najbolje.
Sretno!
I hrabro...
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Kaya071 » 27 ruj 2011, 09:45

I ja sam isto radila MR glave. I zaista nije strasno. Ta cijev u koju te ubacuju je onako bas fino osvijetljena, nije neka mracna tuba. Mozes zmiriti ako ti je frka.
Jeste malo bucno, ali opet nista strasno.
Ja sam radila u Sarajevu i to prije jedno 6-7 godina i nisu mi dali ni cepove za usi ni bilo sta za smirenje. Samo su mi uvalili neku spravicu u ruku da pritisnem dugme ako bas ne mogu izdrzati.

:hug
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Mr Loptic i Zujalica 08/03/2012
Kaya071
Sveta krava

PostPostao/la Lucy25 » 27 ruj 2011, 17:14

Hvala vam na dobrim željama :kiss
Moram na MR zbog sumnje na parcijalnu epilepsiju, a svi nalazi koje sam do sad obavila su savršeno uredni (EEG i CT). Neurolozi kažu da uopće ne mogu sa sigurnošću reći da li se radi o tome ili ne tak da bi MR valjda trebala pokazati ako nešto nije u redu :dunno
U suncu kažu da si čak mogu donijeti cd sa omiljenom glazbu koji se može slušati pomoću slušalica za vrijeme pretrage :yess
Ja si nemogu zamisliti kakva je to buka, svi pričaju da je strašno jaka, no nikako si nemogu to predočiti. S čim bi se mogla usporediti??? I da, navodno da su nekakvi čudni šumovi i strujanje...o muko moja, prijeđi na drugoga :cigle Jel to čudo buči baš cijelo vrijeme snimanja ili na prekide?
Inače, ima i otvoreni tip tog uređaja, ali u mom slučaju to ne dolazi u obzir, jer da se i nešto ima za vidjeti na njemu se ne bi vidjelo, tako da obavezno moram u tunel. A kaže ženska s kojom sam razgovarala da više ljudi ne može izdžati baš taj otvoreni tip jer makar je u njemu cijelo tijelo vani stvara više klaustrofobije nego zatvoreni tip zbog svog specifičnog oblika, stavim sliku ako nađem....
Melani 09.09.2004.
Lara 09.01.2006.

slika
Lucy25
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Stefanova_mama » 27 ruj 2011, 17:56

Buci na prekide i nije strasno jaka buka (ali ponesi one cepice za avion, ako oni nemaju svoje). Kao kad neko vari svajs aparatom pa prekine.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la mama courage » 27 ruj 2011, 18:12

ma daj, kakvi čudni zvuci i šumovi, kakvi bakrači. taj jak zvuk koji se čuje točno onda kad ti kaže da moraš mirovati zna potrajati nekoliko sekundi (nije da buči cijelo vrijeme). običan glasan zvuk koji NE para uši nego je normalan i zvuči kao neki bager. ništa strašno, nemoj se previše plašiti, stvarno nemoj.

ako mozes slusati muziku, znači da imaju slusalice. ma nema brige!
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Stefanova_mama » 27 ruj 2011, 18:30

Probaj bez icega (mislim na sredstva za smirenje), imas dugme na koje mozes da pozvonis i da trazis sta god ti treba, dakle totalno si u kontroli. Ovo sa muzikom je odlicna ideja.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la mirnela » 27 ruj 2011, 22:51

potpisujem mamu courage -nije prebučno ;)

ja sam radila MR u 11. mjesecu prošle godine u Dubravi (zdjelica)...
trajalo je ca 1 sat, s time da te negdje na 3/4 pretrage izvuku van i u venu ubrizgaju nekakav kontrast koji je jako bitan za pretragu, pa te vrate natrag unutra i nastave sa snimanjem (tako je barem meni bilo, a snimala sam jednom prije i glavu)...
jest da mi je bilo jako neugodno i da sam na momente sama sa sobom vodila borbu uvjeravajući se da ja to mogu (bez da vrisnem i zbrišem :ajme )...
jako puno mi je pomogla autosugestija i skretanje misli nekim pozitivnim temama...
u svakom slučaju, sretno!
mi žene ponekad i šutimo... no, to nikako ne znači da i onda nemamo kaj za reći... slika
mirnela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Fantasy » 27 ruj 2011, 23:25

Ja sam bila u pratnji mojoj curi u travnju i zvučalo mi je ko da si u strojarnici nekog trajekta ili tak nešt. Neću te plašiti, samo mislim da bolje da imaš ili muziku ili čepiće da te ne iznenade neki povremeni glasniji zvukovi. Ja sam bila sretna da ona tak čvrsto spava, da se nije ni trznula.
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la TmamaKiN2 » 29 ruj 2011, 14:16

Ja si nemogu zamisliti kakva je to buka, svi pričaju da je strašno jaka, no nikako si nemogu to predočiti. S čim bi se mogla usporediti???

vidim da neke cure kazu da nije bucno. ne znam, ja bas imam veciprag tolerancije, ali ovo je bilo fakat bucno. u stvari, uopce nije problem bio u buci, vec u tome sto taj zvuk iznenada pocne i stane, pa onda kad pocne novi, to bude neki drugi zvuk... bilo je zvukova kao vatrogasci, pa kao u brodskoj masini... imaju slusalice, ali neke labave, a i muzika nije radila. btw. ja isto bila u suncu.
ne znam, mozda to ovisi od aparata :dunno
ja sam radila MR kraljeznice, nije tako strasno jer ima i gore i dolje "zraka", hocu reci, nije zatvoreno. na sve sam se to pripremila, ali taj zvuk nikako. i ja sam zmirila cijelo vrijeme, ali ne mozes se opustiti jer si u grcu i cekas kad prestane buka, kad ce opet :loce
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la mama courage » 29 ruj 2011, 14:52

pa zamolite da vam kažu kad će početi buka da vas ne prepadne. :dunno meni bi svaki put znalo reći: sad će buka (jer tad, ako se ne varam snimaju).
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 29 ruj 2011, 14:56

meni je to bio skroz obican, bezvezan pregled.
gore mi je kod ginekologa sto puta.
:dunno
radila ga u medikolu, dobila cepice.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la lara.b » 29 ruj 2011, 14:59

mamashnita od noje je napisao/la:meni je to bio skroz obican, bezvezan pregled.

:lol
To sam baš ja htjela napisati...ne kužim čemu frka, osim ako si klaustrofobičar, to onda kužim.
ja sam bila u (čini mi se da se tako zove) dijagnostika 2000 ili tako nekako.
Trajalo 45 min.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la renesmee » 29 ruj 2011, 15:01

mamashnita od noje je napisao/la:meni je to bio skroz obican, bezvezan pregled.

potpisujem! isto bila u medikolu, ali u čakovcu!
renesmee
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 29 ruj 2011, 15:02

i bilo je presmijesno kad su mi drugi puta (dva puta sam ga radila) cipele uletile za mnom u tunel :lol
bilo je metala u petama.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la mama courage » 29 ruj 2011, 15:05

ne kužim čemu frka, osim ako si klaustrofobičar, to onda kužim.

x
bila sam na mr pretragama nekoliko puta u zadnjih deset godina. i na onome gdje ubrizgavaju neku tekučinu (ali to se ne zove mr, nego nekako drugačije). jedini je problem ako je netko klaustrofobičan, sve ostalo je prilično podnošljivo.

ja sam bila gola, samo sam imala peškir aka ručnik tj. ručnIk :mrgreen oko sebe.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 29 ruj 2011, 15:05

CT, emso. dobila si kontrast ;)
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la mama courage » 29 ruj 2011, 15:08

mamashnita od noje je napisao/la:CT, emso. dobila si kontrast ;)

eh, da... topli kontrast koji se razlije po tijelu i od kojeg imaš osjećaj da moraš hitno na wc. :mrgreen također podnošljivo. kao i amnio-test.

ma u biti, kao što veliš, ako ćemo već, ginekološki pregledi su puuuno neugodniji.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la dunja » 30 ruj 2011, 14:52

slažem se za ginekološke da su neugodniji
MR sam kao i CT odradila u medikolu
za MR sam zatvorla oči, primila u ruku ono što su mi dali da držim i povučem u slučaju panike ili nečeg, i brojala polako u sebi, i bila isključivo skoncentrirana na brojanje
buka jest neugodna, ali velim, pokušaj se skoncentrirati na nešto drugo
ja sam sama sebi zadala da ću polako brojiti do 250, ali baš polako, i iznenadila se kad je bilo gotovo, došla sam do nekih 230 i nešto, a bila unutra oko pola sat mislim, ne sjećam se više
dunja
most

PostPostao/la Kris2 » 30 ruj 2011, 15:06

Ja bila u traumi kralježnice i Nemetovoj dojki (tu su mi daval ii kontrast)
Meni je bilo podnošljivo (ja sam bila u dugom tunelu - ima zraka ), buka je onako poput pulsiranja povremeno, pa kad se miče uređaj druga vrsta buke ...
Bitno je da se udobno namjestiš, pazi da ti odmah bude udobno (ja sam prvi put nekako nezgodno stavila ruku s tom pumpicom,pored tijela, a bilo je malo mjesta, pa sam stalno mislala da će mi past dolje, posljedično se cijela zgrčila).
Sestra mi je nedavno (isto ustrašena) bila na vratnoj - u nekom malom uređaju, samo za glavu - ona kaže da je njoj bilo teško.
Po meni bitno se opustiti (i ja sam na kraju kad sam bila za kralježnicu nešto si počela brojati kad me malo kriza uhvatila ...)
Kris2
Danadadila

Sljedeća

Natrag na Fit i zdrava

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.