Sada je: 26 kol 2026, 22:06.

Nedostatak vitamina B12

“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.

Moderatori/ce: nevenera, ivana7997

Nedostatak vitamina B12

PostPostao/la Stefanova_mama » 18 lis 2011, 13:40

Znate li nesto o tome?

Pre nedelju dana mi je dijagnostikovan nedostatak vitamina B12 i endokrinolog i moj lekar opste prakse izgledaju zabrinuto i nista veliko ne komentarisu.

Poslali su me kod gastroenterologa da mi uradi gastroskopiju (i tog pregleda se plasim) i ostavili me :conf sa tri znaka pitanja iznad glave. Kakve veze sad ima gastroskopija sa vitaminom B12?

Kazu da cu morati dobijati injekcije jednom u dve nedelje ili jednom mesecno kao terapiju. I kazu da nedostatak moze biti uzrok mojim migrenama i povremenoj nesanici. Ako se resim migrena, onda sve moze.

Dakle zbunjena sam, je li neko imao iskustva sa tim?
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

Re: Nedostatak vitamina B12

PostPostao/la lara.b » 18 lis 2011, 13:55

Sm, nemam ti pojma ali sam te došla :hug i zaželjet sreću na pregledima + najvažnije, da nije ništa ozbiljno u pitanju.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la zadranka » 18 lis 2011, 14:26

Ne znam bas previse,al kolko se sjecam iz skole nedostatak b12 vitamina moze biti uzrokovan zelucanom kis.odnosno da ona smeta pri razgradnji vitamina iz hrane,pa mozda zato gastroskopija ?????
Inace simptomi su razni pa i glavobolja spada tu,al najcesce anemija :(
Sve se rijesi terapijom :luv
Gastroskopije se nemoj bojati,ja sam je prezivila i nije nesto strasno,al sad ima ona neka nova pretraga preko izdisaja koja zamjenjuje gastr.pa se raspitaj dal mozes tako....
25.9.2010 mamina princeza i ljubav najveća
22.08.2012-andjeli moji
29.1.2013moj princ
zadranka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la angel » 20 lis 2011, 23:57

Davno sam negdje čitala da osobe koje imaju gastritis,barem većina njih ima nedostatak vit b12
Mene su davno slali na gastroskopiju ali mene odjednom prestalo sve bolit :bidan

koje si ti pretrage radila,kako meni nikad nisu provjeravali vit.b12 :/
angel
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tamara1981 » 21 lis 2011, 00:59

Našla sam 0vaj link pa ti m0žda p0m0gne 0k0 nekih pitanja k0ja te zanimaju...držim fige da sve pr0đe 0k :hug

vitamin B12
D-2008.
˝Nikad nisi prestar da sebi postaviš jos jedan cilj ili da sanjaš još jedan san˝
International Asherman´s association
tamara1981
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Stefanova_mama » 21 lis 2011, 06:33

Ja nikakve tegobe sa stomakom nemam.

Pretragu na b12 je uradio moj endokrinolog (imam hipotireozu), jer je stitna bila stabilna, ali su pocele druge stvari da se javljaju (izuzetno nizak pritisak, koji pada jos nize kad imam migrenu, sto je cesto, nesanica i jednostavno ukupno se lose osecam). Pa je posumnjao da nesto dalje ne valja (nadbubrezne zlezde npr., tu jos nije siguran).
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la watani » 21 lis 2011, 08:07

na temelju cega je lijecnik zakljucio da se radi o nedostatku B12?

anemije(slabokrvnost) su ceste kod bolesti zeluca ali i kod bolesti stitnjace. smatra se da anemija sama po sebi nije bolest vec da je simptom i zato kad je nadjemo u krvnoj pretrazi tada se mora tragati za njenim stvarnim razlogom. zato te salju na gastroskopiju - da se iskljuci moguca bolest zeluca kao uzrok te tvoje anemije.
najcesce ti je kod zena da se u traganju za uzrokom anemije izobavljaju sve moguce pretrage, sve bude u redu, nist se ne nadje patoloskog, i sve na kraju bude dobro. zato samo hrabro, obavi sve pretrage na koje te salju (nije ta gastroskopija tak grozna. znam ja ljude koji su ju napravili vise puta u zivotu i nije im bilo tako strasno). sigurna sam da ce na kraju sve biti dobro.
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Stefanova_mama » 21 lis 2011, 08:18

Hvala ti na recima utehe.

Zakljucio je na osnovu nekoliko krvnih testova u proteklih par meseci. Nije mi dao nikakvu terapiju kaze dok ne bude siguran. U principu me jako nervira njihova politika ovde da pacijent ne moze videti svoje rezultate, nego se oni razmenjuju samo medju doktorima.

I radio mi je neki test gde sam dva dana morala 4 x dnevno piti dexamethason i onda uraditi test krvi. Nije mi rekao cemu sluzi taj test, ali nakon njega mi je saopstio da je potvrdjen nedostatak vitamina b12.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la cleonikky » 24 lis 2011, 13:37

samo da te utjesim- gastroskopija nije strasna, ja sam je radila prije cca 2 godine. A vezano za nedostatak vit B12, nemam pojma. Bit ce sve ok.
Tamariki slika Zvijezdicaslika

The mind, even while looking,sees nothing.
The heart, even without looking,sees everything.
cleonikky
volim zeleno

Natrag na Fit i zdrava

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.