Moja baka ima 93 godine i do jedanaestog meseca je bila potpuno lucidna i jako dobro drzeca, aktivna, vredna... i onda se desio klik i pocela je da zaboravlja i da se "gubi".
Prepoznaje uglavnom jos samo mene i moj glas preko telefona, svoje cerke vise ne ili retko. Za nas sve je to zaista sok i nagli prelaz.
Nemam nikakvog iskustva o tome kako se treba ponasati kada krene da pominje davno umrle srodnike koje neizostavno mora posetiti, trazi da je odvedemo u kucu koje odavno vise nema, trazi svoje cerke u uzrastu od 5-10 godine (one su sve preko 60).
Da odobravam i ucestvujem u njenim pricama, da dokazima pokusam da joj objasnim i svaki put da navedem ko sam, ko mi je muz, kolika su mi deca i kako se zovu... da bih joj dala operativne podatke za memoriju vezanu za blisku proslost.
Lekare uglavnom nije briga i svi govore kako je dozivela lep vek. Od lekova za smirenje koje joj prepisuju ja nisam videla nikakav pozitivan efekat, naprotiv.
Dakle treba mi iskustvo nekoga ko je to prosao ili prolazi. Kako da joj pomognem da joj svakodnevica bude prijatnija i bolja?
Ja je jako volim.