Postao/la nadicab » 28 sij 2002, 02:09
20 mjeseci - korektivno 18<
>mjere: 80 cm, 8380 g i glavica 45,5 cm.<
>Za 3 mjeseca je narastao 4 cm i dobio 500 gr, a glavica narasla 0,5 cm. I opet moje pitanje bez odgovora - da li je to OK?<
>Motorika: samostalno se prevrće na bok, na leđa i, ako baš mora, na trbuh. Može lupati s dvije kockice (svaka u svojoj ruci). Šakica je opuštena, tako da se s njom može mahati pa-pa. Sam malo pomakne rukicu kada mu kažemo da mahne pa-pa. Leđa i držanje glavice su u puno boljem stupnju nego prije. Sam ne sjedi. Pred 3 mjeseca je počeo gmizati ali su mi pred 2 mjeseca u Ljubljani rekli da ne inzistiram na tome jer koristi krivu shemu.Može prinjeti šakicu u kojoj je keksić ustima i zagristi (prije je otvarao šakicu čim je otvorio usta jer nije mogao raditi 2 stvari istovremeno). Još uvijek voli bacati stvari na pod i voli oblizati novu stvar. Pije tekućinu u nekoliko gutljaja (glu, glu, glu)<
>Govor: tata, baba, papa, beba, deda, da, koko (čokolada i koka), gaga (patka), tu je, de (denis), kaka. Uglavnom mu predstavljaju problem riječi u kojima su različiti slogovi, pa zato ne može reći kapa (iako kaže i ka i pa). <
>Intelektualno: naredbe razumije jako do
o, slaže posudicu u posudicu, trapavo slaže kockice jednu na drugu, može biti jako i dugo koncentriran ako se s njime radi. S novom i zanimljivom igračkom (takvih je sve manje) može se jako dugo igrati. Ponekad pokazuje da razumije boje, a ponekad ne.<
>Socijalno: još uvijek jako vedra i nasmiješena beba koja jako reagira na poznate i vrlo je osjetljiv na promjenu životnih uvjeta (npr. babysiterice).<
>Općenito: vrlo živahan,
bljiv, disanje mu se dosta poboljšalo (imao je stridor tj. jako bučno disanje) tako da sada nečujno diše iako još uvijek otvorenih usta (3. mandula). Spavanje vrlo problematično: po danu sve ga je teže uspavati, a po noći je jako do
o ako se probudi samo 2 puta. Spava većim dijelom u našem krevetu jer mi je lakše uzeti ga i ustati da ga nahranim po noći kad je do mene. Često je dovoljno samo mu promijeniti položaj pa nastavi dalje spavati.<
>Mišljenje stručnjaka (Turalija): intelektualno na razini svoje dobi, a motorički je napredovao u zadnjih godinu dana za 6 mjeseci. Djeca njegovih problema napreduju 2-3 mjeseca, pa bih valjda trebala biti zadovoljna.<
>MI: umorni, u zasićenju, imam osjećaj da polako posustajem, opet ne vidim neki veliki napredak, pa nemam pokretačku silu. Kad bi barem već jednom prosjedio, cijelo vrijeme on ide prema tom cilju, ali meni se to čini kao duga - stalno ti izmiče. Kad sam ga danas vježbala po Vojti, tako je jako i tužno plakao iz sveg glasa da mi ga je zbilja bilo žao da koliko mi njega mučimo (eto, i sada sam se rasplakala). Inače, mogu relativno cool podnijeti njegovo vrištanje jer znam da to moramo odraditi i da to radimo za njegovo do
o, ali u zadnje vrijeme mi je sve teže njega slušati. Eto, čak sam i preumorna za subotnje kave i nema volju klafrati jer ne vidim svrhu svemu tome ... Opet ulazim u bed fazu svojeg života. <i>Edited by: nadicab at: 1/30/02 10:21:55 pm<
></i>
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert EinsteinDenis, 16.05.2000.http://www.udruga-oko.hr