Postao/la Tomislav 001 » 13 stu 2002, 00:23
Mislim da je rođenje djeteta prije termina za svakoga komu se to događa prvi put (a to je vjerujem u 99% slučajeva) doživljaj užasnog straha i neizvjesnosti. Strah se nekako porazi, šok prođe, nada se ukopa, ali neizvjesnost koja ne završava za mene je bila najstrašniji protivnik. Neizvjesnost u svakom trenutku. Prvo kad čuješ da je mama otišla u rađaonu. Budući da je rodila carskim rezom i bebi se nije pisalo najbolje zbog patološkog CTG-a nisam mogao ni primirisati bolnicu. Vozio sam se po gradu sat i pol kao lud, činilo mi se da to traje već danima, a kad je konačno došao trenutak da nazovem i saznam kako je prošlo shvatio sam kako nemam snage i da je strah od loše vijesti jači od nade i radosti očinstva. Konačno mi je rođakinja javila da je beba žensko, da je vrlo malena, ali i prilično vitalna. Supruga je također do
o, rekla je, mada sam kasnije saznao da je pri porodu njen krvni pritisak skočio na stravičnih 240/130. No tada, kažem, to nisam znao, pa sam odahnuo iz dubine duše. No tamo sam još prije nego li je uzdah olakšanja odlebdio našao novu crnu rupu straha i neizvjesnosti. Do
o, beba je O.K., ali tko ti jamči da će tako mala beba preživjeti. Liječnik je rekao kako kritično razdoblje traje 4 + 7 dana. Bit će to sigurno 11 najdužih dana u mom životu (i bili su). A onda prvi susret sa bebom. Očekivao sam nešto nezrelo, nešto što bi nalikovalo malom zelenom. A ugledao sam anđela (doista smo joj pogodili dati ime), pravog pravcatog anđela, tako lijepog i nježnog, ali i tako neočekivano malenog da sam se rasplakao kao dijete. Dan za danom dolazio sam na vrata neonatologije prije posjeta i što se trenutak kad će otvoriti vrata približavao tako mi je nestajalo zraka u plućima, a srce pojačano tuklo. Hoću li je opet ugledati? Je li s njom sve u redu? A onda trenutak novog susreta. Srce ne prestaje pojačano kucati, samo sad ne iz straha nego od radosti. Nekoliko su je puta premještali iz inkubatora u inkubator, pa u topli krevetić, pa u drugu sobu, pa u obični krevetić, i pri svakom premještaju bih došao do mjesta gdje je bila dan prije, pa kad je ne bih ugledao odmah bi mi nahrupile crne misli te nisam imao vremena čekati liječnike nego bih smjesta tražio svoju bebu dok je ne bih našao. Viđao sam tu ne neonatologiji mnogo tata malih nedonoščadi i mogu reći da i tu vrijedi pravilo - koliko ljudi toliko ćudi. Neki su se vrlo rijetko pojavljivali, tek jednom tjedno ili još rjeđe. Drugi su dolazili svaki dan i hvalili se kako će njihove bebe za par tjedana već biti doma, neki drugi bi pustili supruge da izljevaju osjećaje prema bebačima, a oni sami bi na balkonu pušili ili telefonirali... Kad je moja malena otpuštena kući mislio sam da je sad konačno gotovo. No čak i one uobičajene stvari koje pričinjaju problem bebama meni su se učinile o
omnim problemima, pa neizvjesnost o budućnosti nije prestajala. Do
o sam zapamtio riječi jednog liječnika, kako se "kod nedonoščadi nikad ništa ne može sa sigurnošću znati i uvijek se nešto može zakomplicirati". Te su mi riječi kao nekakav kamenčić u krevetu koji mi ne da spavati u miru. Kad su mi još prilikom UZV glave spomenuli "promjene" te bebu uputili na dodatne pretrage, shvatio sam kako strah za nju čini neizostavni dio mog budućeg života, ne samo nekoliko mjeseci nego...? <
>Ali što reći nakon svega? Samo jedno. Kada bih se vratio natrag tri mjeseca ne bih dopustio da se išta promjeni, jer ja ne želim drugačiju bebo od moje male Anđele. Svaki njezin problemčić dio je jedne divne osobine koja se neizlječivo usadila u moje srce i ono nikad ne bi moglo više voljeti neku drugačiju Anđelu. <
>Eto toliko. Ne zamjerite, jer ja možda baš i nisam "klasičan" tata, mnogo mi toga možda nedostaje,(osim ljubavi za svog bebača) ali dao sam prilog vašoj temi. <i></i>