Sada je: 27 srp 2026, 04:40.

naši podaci-nedonoščad

Mi smo mali, veliki borci.

Moderator/ica: nadicab

naši podaci-nedonoščad

PostPostao/la anidra » 21 ožu 2003, 00:20

Sara je rođena 26.06.2001.god. u 30-tom tjednu carskim rezom u Petrovoj zbog nastanka HELP sindroma kod majke.<
> PT: 1020 g<
> PD: 37 cm<
> APGAR: 7/9<
> Dg: neonatus praetemporarius<
> respiratorni distress<
> haemorrhagio intaventricularis (intraventrikularno <
> krvarenje II stupnja lijevo)<
>Sa 1020 g "pala" je na 860 g.Poslije 14 dana počela je dobivati na težini.<
>26.07. 1220 g<
>26.08. 2240 g<
>02.10. 3400 g<
>02.01. 4970 g<
>12.03. 6110 g<
>28.05 7000 g<
>Bila je oko 40 dana u inkubatoru, a od toga prvih 10 dana i na respiratoru.Otpuštena je kući početkom IX mjeseca sa 2400 g. (Hb:89 g/L HTC:0,26)<
> Do 8 mjeseca sam je dojila (preko dana nije htjela puno pojesti,uglavnom noćna ptica).Teško je uspostavljala ritam hranjenja,nije jela svakih 3 sata.Prvih 6 mjeseci je imala problema sa kolikama.<
> Do sada je 2 puta operiran hemangiom ispod nosnice + operacija pupčane kile u Klaićevoj {za ovo više podataka na upit}.<
> Imali smo i problema s noćnim spavanjem.Počeli smo je uspavljivati prema uputstvima iz knjige i upalilo je! Operacija i boravak u bolnici su je izbacili iz ritma spavanja i trebalo nam je 2 mjeseca za vraćanje u ustaljenu formu.<
> Motorički razvoj prema nalazima svih doktora je bio zadovoljavajući.Propuzala je s 9,a prohodala s 15 mjeseci.S 20 mjeseci primjećujemo zabacivanje desne nogice(već imamo topic o ovome na "grupe potpore").Sada je dijagnosticirana pareza. <
><
>SaraShow results <i></i>
anidra
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: naši podaci-nedonoščad

PostPostao/la nadicab » 21 ožu 2003, 11:41

do
odošla!! <
>Naravno da nas sve zanima i to u detalje!! Kao prvo što je HELP sindrom?<
>Koju si knjigu koristila i kakav su tvoja iskustva? Koliko ti je trebalo da ju navikneš naspavanje? Denis (16.05.2000.)<
><
><
><i></i>
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

Re: naši podaci-nedonoščad

PostPostao/la LedinaMama » 21 ožu 2003, 12:54

do
odoslica i od nas i za Saru Leda 24.12.2001.<i></i>
LedinaMama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

naši podaci-nedonoščad

PostPostao/la anidra » 25 ožu 2003, 00:52

HELP SINDROM se javlja kod povišenog krvnog tlaka u trudnoći,dolazi do poremećaja funkcije jetre (dolazi do povećanja nekih enzima a do smanjenja drugih) i jedini je izlaz prekid trudnoće.<
>Napominjem da inače imam visoki krvni tlak,a i policistične bu
ege.Zbog toga mi druga trudnoća nije preporučljiva jer bi opet bio prijevremeni porod.<
> Što se tiče Sarinog spavanja,bila je jako problematična.Nekad smo je znali nunati do pola noći ne bi li se uspavala,a kada se uspavala budila se nekad svakih 2h,a često i svaki 1h;a onda slijedi nunanje.<
>Danju je znala sama leći u krevet i uspavati se.<
>U knjizi "ODGOJ I NJEGA DJETETA" od autorice Penelope Leach pročitala sam savjet u vezi problema s noćnim spavanjem.<
>m<
>Metoda se sastoji u tome da,citiram:"Staviti dijete u krevetić obavivši rituale na koje je naviklo i završivši s uobičajenim "laku noć".Zaplače li,kada ga ostavite,pričekajte da vidite radi li se samo o "probnom plaču".Čim se plač pojača,uđite odmah u njegovu sobu,ponovno poželjeti "laku noć".Zatim ponovo izađite.<
>Trčkarajući između njega i krumpirića što se peku u pećnici,ponavljajte ovu predstavu sve dok se ne smiri.Sve dok plače obilazite ga svakih 5 min.,no ni kod jedne posjete ne zadržavajte se da mu kažete "laku noć" dulje od 30 sekundi.Ne vadite ga iz krevetića,ne ostajte s njim u sobi i ne ostavljajte ga sama više od 5 min.Nastojte da stekne uvjerenje da ste stalno prisutni,ali da vam u ovo doba dana jako dosađuje."<
> Nisam vjerovala da će ova pravila vrijediti i za Saru,ali sam ovo bila prinuđena probati jer sam bila iscrpljena od njenog uspavljivanja i isprekidanog sna.Na moje iznenađenje,Sara je već druge večeri znala da mora leći čim uđem u sobu.Njeno uspavljivanje je trajalo oko 15 min.,rijetko kada pola sata,a nekad se nije ni javljala otkad je spustim u krevetić.Budila se samo jednom,rijetko kada dvaput i nisam je morala nunati.Samo sam joj dala vode i vratila je u ležeći položaj.<
> To je trajalo sve do njenog odlaska u bolnicu gdje je provela 10 dana.Poslije toga mi je trebalo oko 2 mjesecakako bih je opet vratila u formu.Za ta 2 mjeseca nisu važila pravila uspavljivanja,jer se nije dala spustiti u krevet prije nego je uspavam.<
>No sve je to sad prošlost,Sara spava i bolje nego prije bolnice. <i></i>
anidra
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Nedonoščad

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.