Sada je: 24 lip 2026, 13:49.

Teo, 29 tjedan, 1510g, 41cm

Mi smo mali, veliki borci.

Moderator/ica: nadicab

Re: Teo, 29 tjedan, 1510g, 41cm

PostPostao/la MaMi » 26 svi 2008, 19:04

Matej u ovih 21 mjesec što je kod kuće ima 7, 8 ili 9 obroka u 24 sata. Zavisi koliko traži jesti po noći i zavisi koliko u toku dana ima prilike jesti s obzirom na vježbanje i ostalo natezanje.
Nama su u bolnici rekli da ga hranimo na njegov zahtjev, pa ako je to svaka dva sata onda svaka dva sata.

Tonka, vidjeti ćeš kako ti Teo napreduje pa se ravnaj prema tome. Mislim da njegov ritam treba poštovati. Pričekaj vaganje kod pedijatra ili ga sama važi doma pa ćeš već znati koliko ga hraniti. :proljece
21 gram
MaMi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Tonka.M » 26 svi 2008, 21:45

probala sam ga neku noć ostavit na hranjenju na njegov zahtjev i preskočio je taj jedan obrok, s tim da po danu traži ko urica svaka 3 sata.
Preporuka je da jede 8x dnevno po 60-70 ml, a on jede jedno 2 obroka po 60-70, ostale mi smlati po 90 (tolika mi je doza za bočicu) s napomenom da smo ga neki dan nahranili i ja i mm (meni je došla frendica pa je mm mislio da me otereti i nahranio ga je nakon što je već pojeo kompletan obrok :shock: - to je bio večernji obrok tako da je, naravno preskočio onaj u ponoć i tražio negdje u 2 ujutro)
MOŽEŠ TI TO!

* Noa - mali anđeo - 19.10.2011.
Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lea.marijela » 26 svi 2008, 23:37

Ajme, ajme kakve slatke brige. Niš se ne brini ako on zna tražit jelo onda je najbolje davat mu kad mu paše; A di ćeš bolje nego da djete noću prespava koji obrok a danju onda malo nadoknadi. Teo care daj malo savjetuj moju Leu kak to ide :rolf
LEA 0,870 - 2006 / DOMINIK 2003 / NIKA 2001 /
lea.marijela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 27 svi 2008, 08:59

i ja bih ga pustila da spava preko noći jer je i njemu san jako važan. Super za nalaze, jedva čekam da čujem tvoje iskustvo s Turalijom; pozdravi je od nas :bye
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Tonka.M » 27 svi 2008, 19:07

LM, Teo je požderuh i pospanac na mamu, a tak i dobiva na kilaži. Znaš da djeca uvijek kopiraju starije :rolf

znači neću mu jako naškodit ako se naspavam po noći? Ono odvalim šihtu od 4 sata u komadu (ajme to zvuči kao raj :shock: )

Inače, danas smo obavili UZV kod dr. Gojmerca, ipak su na Rebru bili u pravu s očitanjem uzv-a, u prednjem dijelu desnog pleksusa postoji cista promjera 4 mm, u srednjem dijelu oba još po jedno rubno razrijeđenje. Uglavnom veli da nema promjene od zadnjeg pregleda na Rebru i da mu dođemo za mjesec i pol nakon pregleda fizijatra. Bio nam je jako simpa, dosta se roditelja jako ljutilo vani jer je kasnio s pregledima, al ispričao se da je bilo neodgodivih stvari za odradit pa je meni to čist dosta. Uostalom i nismo predugo čekali (ako izuzmemo činjenicu da smo mi došli puuuno prerano :oops: )

i pitanje: piše da je opseg glave 36cm, 3.c. Uz korekciju za dob (8tj) 55c. Što to znači? Ima li premalu glavu? Ili? :dunno

nadice, svakako ću je pozdravit, baš mi se prek telefona učinila tako draga žena :3srca A vidim da je i inače svi hvale :proljece

btw. kak vaši podnose ove vrućine? Mislim da je Teo i tu na mamu, užasno je siroče nervozan i stalno sav znojan (samo je u bodiću kratkih rukava :( )
MOŽEŠ TI TO!

Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la watani » 27 svi 2008, 20:48

samo da vas pozdravim :bye

vidim da vam super ide, da momak napreduje :3srca .
ja ti imam vagu za bebe, pa ak ti treba posudim ti.
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Tonka.M » 27 svi 2008, 20:57

watani hvala ti, za sad neće trebat, odlučili smo ga vagat kao i pse :mrgreen: stanemo mi na vagu pa se izmjerimo, a onda se izmjerimo i s njim. Samo se mama još mora prije odlučit stat na vagu. Ili popit apaurin prije :rolf
doduše on sad još stane i na onu kuhinjsku vagu do 5 kg :naughty
MOŽEŠ TI TO!

Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la -ss » 28 svi 2008, 11:46

bas je lijepo citat, kad se rode tako sicusni, a kad na kraju ipak dobro napreduju i kad sve dobro zavrsi :proljece
-ss
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la watani » 05 lip 2008, 13:41

Tonka! upravo sam vidjela fotke na ljubimcima.
super, super, super :3srca
i pasonje, i momak.
biti ce to velika, ma najveca ljubav :3srca :3srca
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Tonka.M » 08 lip 2008, 19:36

watani, brzo smo shvatili da nema smisla čuvat ga od bakterija pasa, kad su oni svi ionako stalno u kući s nama.... pa sad Teo ima 4 veeelika prijatelja :3srca

Inače mali Teo više i nije tako mali, prešao je 4 kg prije 5 dana, dugačak je 53 cm i bome već polako prerasta prvu oblekicu. A i nije baš lagan kod hranjenja ;)

mi laganini vježbamo, obavljamo preglede (sutra Klaićeva i oftalmolog), a zadnji nam je "pregled" bio na ERF-u gdje me prof. Joković-Oreb dobrano stresla i prizemljila (u najpozitivnijem smislu) jer mi je napokon sjelo da imam dijete u kojem bi trebala i uživati, a ne se samo brinuti što će biti sutra i jesmo li dovoljno vježbali :oops: Sad se uglavnom puno mazimo, pričamo si i pjevamo, pazimo na baby handling i vježbamo kad je mali vragek dobre volje. Grčeve nekak hendlamo, pomaže Nurse Harveys sirupić, apetit mu je odličan, po noći ga, prema vašeim savjetima na kojima sam zahvalna do neba, hranim na zahtjev i moram priznati da mi je tako puuuno lakše, a i manje sam nervozna u cijeloj priči, kao da sve nekako sjeda na svoje mjesto.
Kod pedice još nismo bili, rekla je da se sa cjepivima ne trebamo žuriti, ja sam malo digla paniku jer je on znao zakašljucat kad se zacena od plača, ali nema temperature, sekret iz nosa je proziran, a ni ne diše onako čudno da bi se bojali bronhiolitisa... Pa ga i dalje saugamo i sve pet.
A malo zlo je našlo i novu zabavui: kako što jače popiškiti svoju rođenu majku :mrgreen: Zapravo on trenira moje reflekse, vidi da sam se malo ulijenila, pa da ne stojim bezveze uz njega dok ga presvlačim :tom

Jedino što me zapravo sad muči je kako ga navesti da ne leži toliko na desnoj strani glavice, probala sam i s podmetanjem sve sile stvari i s okretanjem na drugi bok i okrenula sam ga u kimbaču tako da je on okrenut leđima nama ako se okrene kako njemu paše, ali ništa ne pomaže :( On i dalje ima svoju volju i inzistira na spavanju na desnoj strani :( Tako da sad jedva čekam posjet fizijatrici (24.6.) da vidim ima li neki problem ili mu samo tako više paše...

A i imamo malo "špinatastu" stolicu, pretpostavljam da je od željeza, al što mogu kad ga mora piti :( Inače je još uvijek na Pre Nanu, uopće ne znam do kada ga je pametno držati na njemu, a kada preć na običan Nan? Jer na Pre su tablice do svega 4,5 kg, a on će to vrlo skoro prerasti....

i par linkića na fotkice...

http://img.photobucket.com/albums/v74/a ... 110116.jpg

sa svojom najfrendicom

http://img.photobucket.com/albums/v74/a ... 110100.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v74/a ... 010133.jpg

i u šetnji :bye

http://img.photobucket.com/albums/v74/a ... 050005.jpg
MOŽEŠ TI TO!

Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la sunce » 08 lip 2008, 22:13

Vama to ide fantasticno, bravo za mamu i Teica :3srca :3srca :3srca
MATIJA 99
VIKTOR 04
sunce
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la breg » 08 lip 2008, 22:28

Bravo za Tea.
Mi se cijepili poslije prvog rodjendana, a rodjeni u 31 tj. Dobro ti je rekla pedijatrica da ne treba žuriti.
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la nadicab » 09 lip 2008, 09:25

ajme, koji optimističan post :3srca
I mi smo se cijepili nakon 1. rođendana, tj kada smo zadnji put bili kod neonatologa
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la MaMi » 10 lip 2008, 11:08

Bravo Teo i mama. :kiss

Za cjepljenje ima vremena, a kada krenete cijepi ga samo s najboljim. Znači 5u1 (ako nije cijepljen protiv hepatitisa B onda 6u1) i Priorix4 ili tako nešto koji uz Mo-Pa-Ru zadrži i komponentu protiv vodenih kozica. Baš sam čitala neko istraživianje prema kojem je eifikasnije cjepivo protiv kozica ako se da u dvije doze nego samo u jednoj (to je Varilix cjepivo, ako sam dobro upamtila ime). No, za cjepivo ima vremena, dogovoriti ćete se s pedijatricom.

Mateja su cijepili kada je imao 6 mjeseci i to zato jer smo tada bili na terapiji u Zaraznoj bolnici pa su ga usput cijepili. Na moj komentar da je visoko neurorizično dijete rekli su mi da ne brinem, ako se desi nešto poslije cijepljenja imaju intezivnu pa će ga tamo smjestiti. Možete misliti kako mi je bilo lakše.. No, srećom sve je dobro prošlo.
21 gram
MaMi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Tonka.M » 19 lip 2008, 14:56

Joj MaMi, fakat im je komentar bio na mjestu :whew
al valjd se s vremeno čovjek navikne na idiote :roll:

A mi imamo ne tako dobre vijesti, al opet nisu ni prestrašne..

Bili smo u Klaićevoj na probiru sluha kod dr. Marna (kak simpa striček :proljece ) i desno mu je uho savršeno, no na lijevom ima oštećenje 50-60%, no kako je ispitivanje pokazalo da je zahvaćeno i srednje uho, postoji šansa da zbog silnog sekreta kojeg je on stalno pun (uz svo moje ispumpavanje :( ) je to samo odraz toga pa ćemo ponoviti pretrage za kojih 6 mjeseci.
Uglavnom reko nam je striček doktor da bi on s obzirom na cijelu pričau imao pravo biti i 100% gluh, no evo Teo to pravo ipak nije iskoristio :mrgreen: I dr. smatra da, ako će bit trajnog oštećenja, neće biti veliko tako da ne bi trebalo imat previše utjecaja na razvoj govora.
A meni ljudi nisu vjerovali da nešto ne valja s njegovim sluhom čim on tako uživa dok mu ja pjevam ;)

i da vam pokažem svog malog smrada koji mami nikako da dopusti da odspava bar 4 sata u komadu :mrgreen:

http://img.photobucket.com/albums/v74/a ... G_1928.jpg

i jedno pitanje:
mrzi bit na trbuhu i stalno se pokušava okrenuti na leđa. Nekad uspije, nekad ne, zavisi kako se podboči s rukicama. uglavnom to izgleda otprilike ovako:

http://img.photobucket.com/albums/v74/a ... G_1979.jpg

mene zanima je li to izvijanje (jer meni liči na to) ili je to normalni proces okretanja s trbuha na leđa? S tim da ponekad prije svega zabaci glavu tako da je na njoj skoro s leđne strane, a trbuščić mu je još na podlozi (a jesam to objasnila, alal mi vera :roll: ) Da mu pustim da i dalje to radi ili da ga sprečavam?
MOŽEŠ TI TO!

Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MaMi » 19 lip 2008, 16:48

Pa kako slatko, slatko ličeko. :proljece
Uopće ne mogu trenutno razmišljati o rotiranju pokraj tako slatke male facice i tih slatkih čarapica na nogicama u zraku.
Meni ovo što si opisala ne izgleda kao izvijanje već okretanje dosta snažnog momčića u poziciju koja mu odgovara.
Što se tiča sluha zbilja ne brini - održan sluh na jednom uhu je dovoljan za razvoj govora. Ako nisi, pogledaj na rodama temu Moja beba ne čuje, tamo baš jedna mama opisuje kako njezino dijete koje čuje na jedno uho nema apsolutno nikakvih problema.
21 gram
MaMi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mmm3m » 19 lip 2008, 21:31

Joj kako je sjadak :3srca
On pokusava da se okrene i ponekad se desi da bebe izaberu tezi put do okretanja.Na fizioterapiji ce vam pokazati kako da ga ucite da se pravilno(lakse ) okrene na ledja a poslje i nazad.
Nama je pomagalo da ispod jedne strane jogija u kreveticu stavimo dekicu tako da je jogi blago nagnut u jednu stranu.Miu dam na tu vislju stranu a na nizu dam igracke tako da pokusa da ih uhvati.Kad krene put igracki,posto je strana sa igrackama niza ona se lakse okrene.Tako smo vjezbali,svaki put drugu stranu tako da jaca obe strane tjela isto.
poljubac :proljece
Mia,rodjena u 25 tjednu,810g,32cm :)
Matea-1991~~Marina-1999~~Mia-2006
"Maristella"miris mora,lavande i ruzmarina
mmm3m
splitska nevista

PostPostao/la Tonka.M » 19 lip 2008, 21:41

hvala MaMi :kiss

mmm3m dobra fora s povišenjem jedne stane, hvala ti. Kod nas za sada neće palit trik sa igračkama (on se okreće samo zato što ne voli bit na trbuhu - sve se bojim kako ćemo ga uspjet nagovorit da se okrene s leđa na trbuh :shock: ) jer ih on još ne pokušava dosegnut, prati ih pogledom i okreće glavu za njima (pogotovo za velikim crvenim srčekom sa licem koji smo namjenski kupili) ali ih ne pokušava uzeti... I on se okrće uvijek na ovu stranu, i inače naginje na desno, no ndamo se više savjeta u utorak kad imamo prvi termin kod fizijatrice...
MOŽEŠ TI TO!

Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la watani » 19 lip 2008, 22:09

super za sluh .
ma super za sve :3srca

al samo da te utjesim :mrgreen:
koji mami nikako da dopusti da odspava bar 4 sata u komadu

ja nisam odspavala 4 sata u komadu vec 3 godine :( .
al tjesim se, vec ce oni prospavat, tam negdi u srednjoj skoli :drink

samo ti njega ljubi i mazi :3srca
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Tonka.M » 19 lip 2008, 22:19

je, je kad dođe u srednju neću opet spavat zbog izlazaka :mrgreen:

i uopće me nisi utješila :tom :kiss
MOŽEŠ TI TO!

Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nadicab » 20 lip 2008, 11:15

presladak je :3srca Kako je bucmast :3srca
Dobro ti mmm3m veli - treba mu pokazati kako se pravilno okreće da ne bi razvio krive obrasce.
A za spavanje - tek si na početku priče nespavanja, pa to prihvati flegma :belji
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la -ss » 20 lip 2008, 11:43

a bas je medeni :3srca
-ss
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Miki » 20 lip 2008, 13:05

:3srca :3srca aaaaaaa raaastop (možete me spužvom pokupiti) :3srca

za ovo prevrtanje je najbolje da ti kaže netko stručan, nama se N. tako prevrtala isključivo iz izvijanja i morali smo paziti na to , jer se i inače jako izvijala + je imala jaku asimetriju - mi smo jako puno vježbali samo centralni položaj i nama je preporuka bila da je puno na leđima s nogicama u zraku (sa stalnim vraćanjima u centralni položaj), ne mora značiti da će vama biti ista preporuka (šteta što ih još u inkubatoru ne stavljaju u ispravne položaje, mi smo zbog tih 2 mjeseca imali duuugo vremena samo ispravljanje krivo usvojenih pokreta :protest )
"All you need is faith and trust... and a little bit of pixie dust!" --Peter Pan

:lebdi
Miki
Samsungova kuharica

PostPostao/la mmm3m » 20 lip 2008, 15:16

Miki je napisao/la::3srca :3srca aaaaaaa raaastop (možete me spužvom pokupiti) :3srca

(šteta što ih još u inkubatoru ne stavljaju u ispravne položaje, mi smo zbog tih 2 mjeseca imali duuugo vremena samo ispravljanje krivo usvojenih pokreta :protest )

Kako to mislis da nisu davali u pravilni polozaj :shock: . Mia je i u inkubatoru imala pravilne polozaje
1.na boku sa mekim spuzvama izmedju nogica,i iza kicme zarolana spuzva
2.na trbuhu,i to tako da je lezala na 3 mala spuzvasta jastucica,sa dignutim dnom inkubatora tako da je glavica bila vislje

3.Na ledjima,a glavica je bila u okviru napravljenom od gaze,tako da joj se glavica pravilno oblikuje
Zbilja mi vise nista nije jasno :( Pa kako je moguce da odmah na pocetku prave takve pogreske :(
Mia,rodjena u 25 tjednu,810g,32cm :)
Matea-1991~~Marina-1999~~Mia-2006
"Maristella"miris mora,lavande i ruzmarina
mmm3m
splitska nevista

PostPostao/la Tonka.M » 20 lip 2008, 18:40

mmm3m :( ništa od navedene priče nema kod nas, Tea je fizio znala stavit u "fetus" položaj i tu smo stali... inače standardne dječje postavke za spavanje...

a Teo je došao doma s jako zaležanom desnom stranom glavice i što je najgore jako mi ga je teško dobiti da mu je glavica u centralnom položaju jer mu je to neugodno i odmah počne vikati... znala sam ga i podboltati, al bi on uvijek našao način kako da se izmigolji :( Čak je i u kimbaču okrenut naopačke da bi se morao okrenut na lijevu stranu ako želi vidjeti van, no on i dalje radije gleda u zid...

nadicab je napisao/la:A za spavanje - tek si na početku priče nespavanja, pa to prihvati flegma :belji

evo i tebi jedan :tom za belj :nevi :alc :mrgreen:
MOŽEŠ TI TO!

Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Miki » 23 lip 2008, 10:38

mmm3m je napisao/la:Kako to mislis da nisu davali u pravilni polozaj :shock: . Mia je i u inkubatoru imala pravilne polozaje
1.na boku sa mekim spuzvama izmedju nogica,i iza kicme zarolana spuzva
2.na trbuhu,i to tako da je lezala na 3 mala spuzvasta jastucica,sa dignutim dnom inkubatora tako da je glavica bila vislje

3.Na ledjima,a glavica je bila u okviru napravljenom od gaze,tako da joj se glavica pravilno oblikuje
Zbilja mi vise nista nije jasno :( Pa kako je moguce da odmah na pocetku prave takve pogreske :(

mi smo bili prije 2 godine na Sv. Duhu i N. je samo imala mali jastučić pod glavicom, ali je jako rano ona bježala s njega i to na način da se cijela digne u luk na glavicu i pete (i uz to nekako svinuta u stranu) i tako se vrtila po cijelom inkubatoru :protest
to je svima bilo jako simpatično (i meni :oops: dok nisam saznala koliko je to loše za njenu motoriku) kako je beba od kilu i po tako žilava :whew - pa barem bi sestre tamo trebali znati bolje, ipak svaki dan njeguju upravo nedonoščad. :tom
iskreno se nadam da se to promijenilo u ove 2 godine

oni su je jedino stavljali povremeno na trbuh i kao okretali joj glavicu (ali bi si je ona uvijek vratila u onaj položaj koji njoj paše) o C-položaju i gnijezdima sam saznala tek kad smo došli na Goljak nakon izlaska iz bolnice :protest
"All you need is faith and trust... and a little bit of pixie dust!" --Peter Pan

:lebdi
Miki
Samsungova kuharica

PostPostao/la MaMi » 23 lip 2008, 17:48

Miki je napisao/la:mi smo bili prije 2 godine na Sv. Duhu i N. je samo imala mali jastučić pod glavicom, ali je jako rano ona bježala s njega i to na način da se cijela digne u luk na glavicu i pete (i uz to nekako svinuta u stranu) i tako se vrtila po cijelom inkubatoru
to je svima bilo jako simpatično (i meni dok nisam saznala koliko je to loše za njenu motoriku) kako je beba od kilu i po tako žilava - pa barem bi sestre tamo trebali znati bolje, ipak svaki dan njeguju upravo nedonoščad.
iskreno se nadam da se to promijenilo u ove 2 godine

:oft , ali ne mogu da se ne nadovežem na ovo što je Miki napisala. I mi smo slično (loše) prošli na Sv. Duhu. Sada, s odmakom od 2 godine i puno više znanja o nedonoščadi, a i iskustvom mmm3m, mogu samo preporučiti trudnicama s rizičnom trudnoćom da ne idu rađati na Sv Duh. Jednostavno nemaju niti dovoljno liječnika niti sestara niti opreme za skrb o rizičnoj nedonoščadi. Bili su dragi, simpatični ali kada se je trebalo boriti za dobro djeteta to nisu bili kadri. Oprostite na odmaku od teme.

Tonka, jeste li krenuli na vježbe u Krapinske? Što ti tamo kažu za Teovu motoriku? Što ti kaže fizijatar?

I bez obzira na moja pitanja, UŽIVAJTE JEDNI U DRUGIMA. :3srca
21 gram
MaMi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Tonka.M » 23 lip 2008, 20:45

MaMi, nemoj se ispričavati na OT-u, jako je bitno novim mamama pročitati što više iskustava onih koji su to prošli, znam koliko je meni značio svaki topik u ovom podforumu!

Što se fizio tiče, sutra imamo prvi termin i moram priznati da je to pregled kojeg najviše iščekujem, ali se istovremeno i najviše bojim... Sva sreća da me ponijelo ljetno doba (čitaj nesnosne vrućine koje nikada nisam voljela) pa sam manje u razmišljanjima što i kako je njegova motorika, a više kako ga rashladiti a da se ne prehladi još više :protest

no bez brige, čim dobijem njeno mišljenje odmah javljam, a kome nego vama :kiss jer ipak :vi
MOŽEŠ TI TO!

Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Tonka.M » 25 lip 2008, 22:25

evo napokon mene do kompa, ne znam kak vi al mi nikak ne podnosimo ove vrućine, Teo je strašno siroče cendrav, traži da bude na rukama, a onda pak cendra jer ga ja grijem svojim tijelom, a ak ga spustim... jovo nanovo :roll:
no ima i dobra strana toga, po danu se tak izmori da mi po noći spava od negdje 10 pa sve do 5 ujutro, ko je ono rekao da se neću naspavat do njegove srednje :belji
jedino kaj manje jede, al zbog toga se i ne sekiram, još je u granicama normale, no uz ove vrućine ko bi imao apetita (osim njegove sumo mame :mrgreen: )

no da... ono zakaj se javljam je da smo bili kod fizijatrice, upoznali tetu Sanju koja nam se jako svidjela i koja nam je odmah dala par savjeta za njega, naravno da je ispravila ono što su nas naučilči na Rebru :baba jer smo ga malo nepravilno dizali i držali :(
i dogovorili smo da će nas nazvat za prvi slobodan termin, imaju gužvu, al će ga već ugurat jer njemu to jako treba. Na žalost teta Sanja uskoro odlazi privatno, al ništa budemo igrali i dalje loto pa ćemo ić kod nje i tako ;)

a sad iz nalaza fizijatrice:
opseg glave 38 cm, VF 1x1, okulomotorika konjugirana, pokušava pratiti u stramnu, bolje desno.
U supinaciji glavica pretežno zarotirana u desno, zaležana straga.
Spontana motorika osrednje prezentirana, insuficijentna raznolikost obrazaca, bez znatnih patoloških uzoraka. Uočava se asimetrična opistotonička aktivnost, susp. blaga asimetrija lijevo (ručice)
Mišićni tonus fluktuira, na rukama hipo/normo, na nogama normo/hiper, opistotonus jasno izražen. Primarna refleksna aktivnost srednje izražena.
U trakciji glava blago zaostaje, na boku abnorm. aktivira lat. uspravljanje glave s hiperekstenzijom što je jače izraženo na lijevom boku. U pronaciji nekvalitetan oslonac na podlaktice, lijeva šačica mekano flektirana, podiže zdjelicu i oslobaša dišne puteve. U ventralnoj susp. trup još ne ekstendira, glava ispod razine. U vertikali oslonac na prednji dio stopala, poziotivan refl. automatskog hoda.
Visokoneurorizično dojenče odstupa u neromotoričkom razvoju. Neophodno je uključiti NRT pod stručnim vodstvom, detaljno educirati majku za handling.

to je "ukratko" to, pa ak ima opet neka dobra duša da mi prevede na rvacki... ja zahvalna :oops:

s tim da je on cijelo vrijeme pregleda urlao i baš sam primijetila da recmo glavicu skoro uopće nije htio dići, a doma je puno jače diže i drži u zraku duže... Nije da se tješim, al to mi je baš bilo čudno, inače, kako ne voli bit na trbuhu, baš se trudi s glavicom... :dunno
MOŽEŠ TI TO!

Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MaMi » 27 lip 2008, 12:22

Evo malo mene sa "prevodom" onoga što ti je napisala fizijatrica iako sam sigurna da si sama shvatila ono što je bitno. A to je da trenutno nema nikakve izrazite patologije niti asimetrije kod Tea. Samo joj je sumnjivo da postoji blaga asimetrija lijeve ručice, ali nije sigurna. Napetost mišića (tonus) je šarolik i to negdje jače izražen a negdje slabije i mijenja se. Niti to ništa ne znači jer nije niti u stalnom hipo- niti hipertonusu, što je dobro.
Zaključak pregleda je posve jasan i ti si mogla isto tako napisati: visokoneurorizično dijete odstupa u neuromotoričkom razvoju. Uključiti u neurorehabilitcijski tretman (NRT). I to je to.
Mislim da bi i ti bila iznenađena da je napisala da je dijete u skladu s dobi, a to je ono što liječnici stalno gledaju bez obzira na korekciju i bez obzira na sve što je dijete po porođaju prošlo u jedinici intezivne njege. Samo ga čuvaj, drži kako su te uputili i biti će sigurno sve u redu. Naravno da će kasniti ali zato i je nedonošče a ne beba rođena na termin sa svršenom težinom i duljinom.

Mateju su stalno pisali da je u hiper- i hipotonusu, dali mu dg distonog sindroma iako sam ja tvrdila da je to glupost. bilo mi je jasno da je u hipertonusu kada se dere kao bik pri pregledu, a u hipotonusu kada ga mm ili ja primimo da se smiri. I, hvala Bogu, bila sam u pravu, treba ponekad slušati i svoj instinkt, a ne samo što doktori govore.
Za Mateja je meni fizijatrica rekla na pregledu kada je imao godinu dana (po rođenju) da je on jako, jako loše jer tada se još nije sam posjedao. Rekla je da smatra da osim nedonošenosti ima tu još nešto, ali nije sigurna što. Da li on ima napade epilepsije, da li je zaražen nečim ali sigurno ima još nešto zbog čega je, po njoj, tako loš. Nije uzela u obzir da je rođen 3,5 mjeseci ranije i da je u inkubatoru prošao paklene muke. Na pregledu je imao godinu dana i po njoj je bez obzira na sve trebao bar već tada puzati. Muž i ja smo otišli očajni s pregleda, tako očajni otišli kupiti još jedan krevetić u uvjerenju da Matej neće nikada niti sjediti pa smo mislili da imamo jedan krevetić u spavaćoj sobi a drugi u dnevnoj. I onda, u korigiranoj dobi od 13 mjeeci Matej je počeo sjediti, puzati i dizati se na noge. Sve u tjedan dana. A sada, na drugi rođendan (po rođenju), sam hoda po sobi. Dotičnoj fizijatrici bih najrdije zabila taj dodatno kupljeni kreevet u glavu zbog toga što nas je tada tako bcila očaj a nije imala razloga. Već sm pisala o tome, žao mi je što ne živimo u Americi pa da možeš doktora tužiti ako brblja takve ružne prognoze a bez pravog temelja na nalazima pacijenta.

Eto, malo OT, ali si me podsjetila na tu našu epizodu, jednu od brojnih gdje roditeljima govore najgore vijesti i roditelji budu očajni a dijete svima napravi ovo :belji i napreduje puno bolje od previđenog.
A što sam se raspisala, baš me ti doktori uvijek raspale. :rolf
21 gram
MaMi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Nedonoščad

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.