Podforum posvećen prvoj godini života vašeg djeteta.
18 kol 2007, 10:03
Mojoj kćeri (sad ima 5 god) sam stalno davala vitamin D do godine dana. Jučer sam bila u apoteci, jer trebam roditi za mjesec dana i teta apotekarka mi je rekla da je nestašica vitamina D i da ga se ne može kupiti u Zg. Imam pitanja:
Jel se i sada daje vitamin D bebama?
Gdje ga kupujete?
Naime, frendica mi je trenutno u Austriji, pa sam ju mislila zamoliti da mi kupi, ako ga nema u Zg.
19 kol 2007, 22:07
i ja cekam bebu, pa bih zamolila da mi objasnite zasto se daje vitamin d i koja je doza za beba?
19 kol 2007, 22:26
Daje se D vitamin ,al stvarno nisam znala da je nestašica.
Mi smo dobili prije cc 3 mjeseca i onda je još bilo.
Dozu određuje pedijatar ,a kreće se od 2-5 kapi,daje se do 1.godine i onda još i slijedeću jednu ili dvije zime.
20 kol 2007, 12:04
Vitamin D je važan u metabolizmu kalcija a njegov nedostatak rezultira bolešću - rahitis.
Kako je vitamina D u dojenačkoj prehrani premalo od prvog mjeseca života pa do kraja prve godine života potrebno je dodavati svakodnevno 400 - 600 IE vitamina D
U 2. i 3. godini života daje se ista doza vitamina tijekom zimskih mjeseci.
Uz davanje vitamina D djetetu je potrebna i prehrana s dovoljno kalcija i dovoljno zraka i sunca.
22 kol 2007, 11:58
evo ja jucer u apoteci na Trgu digla D3, nema nikakve nestasice
23 kol 2007, 17:12
Hvala za inf. Ja sam prekjučer bil au City Centru i apotekarka mi je rekla da niti ne tražim jer da je povučeno sa tržišta.
30 kol 2007, 10:12
Da li ste svojim bebama davale vitamin D na svoju ruku ili ste čekali prvi pregled kod pedijatra???? Frendica mi je nedavno bila sa svojom bebom na toj prvoj kontroli sa mjesec dana i pedijatrica ju je napala zašto nije počela malenoj davati d vitamin. Mi idemo na kontrolu tek za 25 dana kod iste te pedijatrice. Sada imamo dva tjedna. Čekati pedijatra ili???
30 kol 2007, 10:34
Nama je pedica tek sa 2 mj. rekla da pocnemo sa D vitaminom i to 3 kapi.
A to dosta ovisi od pedijatra do pedijatra. Neki prepisuju 2 neki 3 a neki 4 kapi.
Prije se davalo 5 kapi ...
30 kol 2007, 10:41
Bessa je napisao/la:Vitamin D je važan u metabolizmu kalcija a njegov nedostatak rezultira bolešću - rahitis.
Kako je vitamina D u dojenačkoj prehrani premalo od prvog mjeseca života pa do kraja prve godine života potrebno je dodavati svakodnevno 400 - 600 IE vitamina D
U 2. i 3. godini života daje se ista doza vitamina tijekom zimskih mjeseci.
Uz davanje vitamina D djetetu je potrebna i prehrana s dovoljno kalcija i dovoljno zraka i sunca.
da bih rijec rekla
30 kol 2007, 11:11
draga lely&angelo,nama je na otpusnici iz bolnice pisalo kad treba početi piti D kapi i koliko.Mislim da je 15-ti dan i da se počinje sa jednom kapi prvi dan .....četiri kapi četvrti i dalje davati po četiri kapi do navršene prve godine.Nakon toga bebama do 3.godine davati samo u zimskim mjesecima.
30 kol 2007, 11:24
Ovdije se dobivaju tabletice vitamina D.
Pocinju se davati nakon mj. dana i daju se do 6 mj.tada se prelazi na vitamin D +fluor do godine dana.
Nakon toga primjena samo u zimskim mjesecima do trece godine takodjer D+fluor.
30 kol 2007, 13:39
nama je pedijatrica dala recept za kapi kada smo dosli na prvu kontrolu s mjesec dana. od tada pa do danas pijemo tri kapi dnevno, osim u ljetnom periodu.
31 kol 2007, 00:13
Nabavih vitamin D u Austriji. Frendica mi je dofurala bez recepta i košta 2,10 eura.
17 srp 2008, 14:40
Trebam početi sa vitaminom D i to 4 kapljice dnevno. Da li ih dodajem u bočicu s mlijekom ili kako?
Sram me je,ali ne znam,a doktora nisam pitala
17 srp 2008, 14:42
na zlicicu pa u usta, bez mijesanja
17 srp 2008, 14:42
na malu žličicu. naglo staviš bebi u usta, brzo okreneš da se obriše po jeziku i onda joj daš nešto da ispere usta (cica, bočica, što već koristiš).
17 srp 2008, 16:26
Ja sam mjesala u bocicu,ali tako nikad nisam znala da li ce popit do kraja. Jucer mi rekla pedica da mu stavim 4 kapi na zlicicu,izdojim se na to i tako mu dam. Jucer sam probala i funkcionira!
17 srp 2008, 17:02
andreak je napisao/la:Ja sam mjesala u bocicu,ali tako nikad nisam znala da li ce popit do kraja. Jucer mi rekla pedica da mu stavim 4 kapi na zlicicu,izdojim se na to i tako mu dam. Jucer sam probala i funkcionira!
ovo sam i ja radila i nikad nije bilo problema
17 srp 2008, 17:12
mozda je off topic,ali nama je pedica dala i tablete plivit c (to se daje do 6 mjeseca zivota). e to nikako ne zeli uzimat! Ja mu to razmrvim i stavim u bocicu,ali odbija!!!
17 srp 2008, 20:48
A meni pedica rekla kapati direktno u usta, tak i radim, on malo složi facu ali ne radi nikakve probleme. Obično mu dam prije dojenja pa i tako zaboravi brzo na tu gorčinu
17 srp 2008, 21:17
Znači,može se iskapati u bočicu sa mlijekom,ali bolje ne?
Kako je mali bojim se da će sve ispljuniti budem li pokušavala sa žličicom. nemam pojma.
17 srp 2008, 21:18
Dante je totalni zdero
ja stavim na zlicicu(nama rekla pedica 3kapi

), dam mu zlicicu u usta a on je jos jezikom polize
17 srp 2008, 21:21
sunce moje malo je napisao/la: Kako je mali bojim se da će sve ispljuniti budem li pokušavala sa žličicom. nemam pojma.
bude - možda prvih par puta...
no nakon toga ćeš već i ti imati "više prakse", a i beba će se naviknuti da to mora popiti...
na isto negodovanje ćeš naići i prilikom davanja prvog sirupa, ali što se mora - mora se...
samo strpljivo
sjećam se da su moji već sami uzimali žličicu i nestrpljivo čekali te "bljutave kapi"
18 srp 2008, 23:38
nama je ped rekla u kasiku 5 kapi i male mlijeka pa u usta. u pocetku se bunila a sad ih pije ko vodu.
19 srp 2008, 13:00
Nekako smo uspjeli.
22 srp 2008, 01:30
mi smo na 3 kapi, a dajem joj u kombinaciji sa adaptiranim
22 srp 2008, 15:03
Ja sam od početka davala u žličicu, nekad sa par kapi mlijeka nekad same.
Sad stavljam u bocu- jer je uvijek popije do kraja.
23 srp 2008, 11:18
Ja mu kapam drito u usta, 2 kapi nama rekla pedica....oduvijek jedva čeka, mljacka i oblizuje se

, a znate i same kak su te kapi gorkaste i bljak...
23 srp 2008, 11:54
ne kužim na temelju čega oni određuju broj kapi, E. sam davala 5, A. 3 kapi, a vidim da svi imatre drukčiji broj; po čvrstoći kostiju ili?
i mi dajemo direkt u usta, nikad problema, on mljacka s guštom