Podforum posvećen prvoj godini života vašeg djeteta.
Odgovori

Re: Krštenje,kumovi,pokloni

15 ožu 2010, 13:22

moje kumće je dobilo sve što treba za krst,znaći oblekicu,svijeću... kupili smo mu vrtić i zlatni lančić s privjeskom,kad se rodio kupili smo mu mu odjeću,znaći bodi,štramplice, hlaće majicu i kapicu!

isto tako su dobili i moji od svojih krsnih kumova!
poklone kupujemo za uskrs ,božić, sv.nikolu i rođendan! :dada

15 ožu 2010, 13:29

mi imamo dva kumčeta -ali to je muž bio kum.
i kupili smo : kompletić majica-gaće, zlatni lančić sa privjeskom anđeličića-meni prekrasan, tortu, bombonijera i piće i još smo stavili 100 eura u kovertu jer je mali kao sve imao, pa nije trebalo ništa od opreme :dunno
po mom nekom mišljenju je ovih 100 eura višak ali ovdje se sve to tako preuveličava :roll

i isto tako nešto i drugom kumčetu, samo njemu nismo robicu :dunno

mi smo za prvo dijete od kuma dobili neku bzvz autosjedalicu (s tim da nas nisu ni pitali a mi smo sjedalicu već bili dobili :roll pa smo je zamijenili za ogradicu ) i još bezvezniji zlatni lančić sa križem.
i ne sjećam se više jeli bilo i torte. :dunno

a za drugo dijete smo dobili tortu i neku fora majičicu za njega i 300 eura :strah
malo puno, malo smo se naljutili, ali kumovi su rekli da je njima bezveze kupovat to zlato, i da znaju da već imamo sve od opreme i tako odlučili.
mislim slažem se sve s njima, ali to je malo previše para.
osjećamo se tako jako dužnima :dunno

15 ožu 2010, 13:51

Malo mi je čudno što kod prvog djetea poklon lančić podcijenjuješ kao bezvezan a kod drugog si se za 300 eura naljutila jer je previše.
Moram ti reći da i lančići koštaju otp toliko možda se može naći za malo manje. Nisi procijenila jesu li ti prvi ljudi možda siromašni i možda su zadnju kunu izbrojali za taja tebi bzvz lančić. Uostalom pokloni ne bi trebali biti važni, kumstvo se gradi cijeli život a ne onaj tren kad primiš poklon.

P.s. rekla si da je lančić koji si ti poklonila prekrasan, ukusi su različiti kako bi ti bilo da netko tvoj poklon komentirara kao bzvz.

15 ožu 2010, 14:51

danni je napisao/la:ja nemam , tj. nisam još nikome bila nikakva kuma i baš mi je to krivo :place
baš bi volila imat svoje kumče :place

danni-evo kad ja opet rodim zvat ću te za kumu ;)

15 ožu 2010, 14:55

mi smo za G krštenje odabrali od mm rođaka i njegovu tadašnju curu, danas ženu. moram priznati da ih nisam jako dobro poznavala ali smo sada jako povezani, što mi je drago, pogotovo mi cure. mislim da sam dobila prijateljicu za cijeli život, a samo je trebalo malo dobre volje i upoznati se. nisam požalila i mislim da čemo ovaj odnos još nadograđivati.
znam da je moglo ispasti i onako drugačije, loše, ali očito smo se našli i svi skupa shvaćamo kumstvo za dobrovoljnu obavezu prema djetetu kojem je ta pažnja i najpotrebnija. ako se ne vidimo, onda se zovemo i uglavnom su upućeni u njezino stanje, bilo da se radi o vrtiću ili o bolesti. a i odgoj spomenemo često.
za J smo odabrali prijatelje koje smo također htjeli u obitelji ali nam nije cilj bio ih vezati za sebe. za druženja i tel. razgovore vrijedi ko i za G kumove, a to je da su u sve upućeni jer smo u stalnoj komunikaciji.
pokloni su nam bili vjerskog karaktera, simbolični ali nama jako vrijedni i bez obzira na ukus i cijenu, sviđaju nam se.
a što će biti dalje i što nam život nosi to samo dB zna. za sada smo jako dobro.
mi još čekamo poziv.

15 ožu 2010, 15:03

rusulica je napisao/la:Malo mi je čudno što kod prvog djetea poklon lančić podcijenjuješ kao bezvezan a kod drugog si se za 300 eura naljutila jer je previše.
Moram ti reći da i lančići koštaju otp toliko možda se može naći za malo manje. Nisi procijenila jesu li ti prvi ljudi možda siromašni i možda su zadnju kunu izbrojali za taja tebi bzvz lančić. Uostalom pokloni ne bi trebali biti važni, kumstvo se gradi cijeli život a ne onaj tren kad primiš poklon.

P.s. rekla si da je lančić koji si ti poklonila prekrasan, ukusi su različiti kako bi ti bilo da netko tvoj poklon komentirara kao bzvz.

mislim da je često s poklonima nezgodno upravo iz razloga jer se može ne svidjeti.
zlatnina kao takva je stvar ukusa i najčešće to što,pogotovo dečkići,dobiju na krštenju(na nakit mislim)bude samo za uspomenu.zato to smatram nepraktičnim;a s druge strane odjeću iznosiš,novac potrošiš,tortu pojedeš,opremu prerasteš-a lijepo je imati neku sitnicu za uspomenu.
ja sam nekoliko puta bila kuma;zadnjoj bebi sam kupila naušnice(meni su osobno prelijepe,biserne,mislim da će i njoj bit :D i),košaru u kojoj sam lijepo aranžirala odjeću i kozmetiku koju koristi; uz češljić,nekoliko igračaka i baby alarm),tortu u obliku anđela i dala sam još novca u kuverti
možda će netko reći previše,ali ja sam to s ljubavlju darovala;da nisam mogla nebi i uopće se nebi osjećala loše jer kumstvo je mnogo više od paketića na taj dan
a ove godine sam kuma na krizmi i još smišljam što ću pokloniti :dada

15 ožu 2010, 15:28

rusulica je napisao/la:Malo mi je čudno što kod prvog djetea poklon lančić podcijenjuješ kao bezvezan a kod drugog si se za 300 eura naljutila jer je previše.

rusulice....to je očito stvar ukusa.
uopće mi nije bila namjera podcjenjivati ničiji dar.
1.- taj lančić koji smo dobili sigurno nije bio skup, jer je to onaj starinski rad-ne u smislu starinski kao skupi, nego staromodni, čak mislim da je to bio neki njihov stari lančić iz kuće pa su ga nama uvalili.
2.- oni sigurno nisu siromašni :roll
3.- u pravu si, ja isto ljude ne gledam po materijalnim stvarima, ali me isto razočaralo kako su to "izabrali" (kao da nisu nijedan drugi lančić ni pogledali, ako već nije bio iz njihove kućne kolekcije) a ja uvijek kad biram poklone se ubijem od traženja i razmišljanja ....
isto tako su uzeli sjedalicu a neisu nas ni pitali jeli imamo, i sl-a imali smo je već.
ne znam, možda ja krivo razmišljam, ali ja uvijek pitam nekoga kod babina jeli mu nešto baš treba, ima li nešto što bi on i tako uzeo a da to još nema :dunno
a ovaj lančić koji sam ja izabrala je divan, nekako poseban, i vidila sam da ga je njegova mama poslije nosila oko vrata, tako da je sigurno lijep.
a bože moj, naravno da svi nemamo isti ukus, daleko od toga.

maslina je napisao/la:
danni je napisao/la:ja nemam , tj. nisam još nikome bila nikakva kuma i baš mi je to krivo :place
baš bi volila imat svoje kumče :place

danni-evo kad ja opet rodim zvat ću te za kumu ;)

važi ;)

15 ožu 2010, 15:31

a jeste nakon krštenja imali neki ručak ili večeru doma ili u restoranu?

15 ožu 2010, 15:32

mi smo imali ručak u restoranu samo za najbliže.
znači mame, tate, brat, sestra sa svojim obiteljima i kumovi.

15 ožu 2010, 15:42

danni je napisao/la:mi smo imali ručak u restoranu samo za najbliže.
znači mame, tate, brat, sestra sa svojim obiteljima i kumovi.

slično ćemo i mi imati,samo zbog veilke obitelji i kumova biti će nas dosta :)

15 ožu 2010, 15:47

a maslina, koliku ti bebu imaš? gdje živite?

15 ožu 2010, 15:51

danni je napisao/la:a maslina, koliku ti bebu imaš? gdje živite?

beba ima 4mj,živimo na relaciji st-zagreb otkada sam ja na porodiljnom; zbog suprugova posla,najviše volimo biti svi troje skupa :joy
a kako mi muž ima takav posao i stalno je u muvingu;i mi idemo s njim kada god možemo
nekada je nezgodno ali sve se to može podnijeti :kima

15 ožu 2010, 15:57

mi smo imali u restoranima uvijek krstenja,bilo je jako lijepo,bude nas 40-50,...
a sto se tice poklona, meni je lijepo da se prvenstveno bude kum djetetu,tj.da ga se obilazi i da se bude uz njega cijeli zivot,na bilo koji nacin,znaci i kad je lijepa stvar u pitanju kao rodjendan...i kad je bolest ne daj boze u pitanju ili neki dr.problemi u zivotu,...a pokloni su mi nekako skoro nebitni,nama su znali dati i jako skupe poklone i puno novaca a i vrlo skromne poklone,ali su takodjer bili i ti skromni od srca,svatko je dao koliko je mogao.
lijepo mi je kad bude u poklonu nesto sto bi to kumce moglo imati za uspomenu cijeli zivot,znaci da to moze biti i neka jeftina slikovnica ili mali privjesak,samo da je uspomena :)

15 ožu 2010, 20:54

ja sam jednom bila kuma, jako mi je to bilo drago pa sam se i potrudila - kupila košuljicu, dala napravit svijeću, napravila tortu od pelena i kupila kumiću dječju bibliju i zlatnik s likom svetog bernarda (nisam mogla nać s krstionicom) - dečko je pa mi je glupo kupovat nakit, a ovo ima za uspomenu i onda mu mogu kasnije za rođendan ili tako nešto kupit recimo srebrnjak i tako, pa nek dijete ima kolekciju - ko mala ušteđevina :)
a kuma mom sinu je bila naša prijateljica. ja sam sve organizirala i kupila (košuljica, torta, svijeća, restoran i sl), a ona nas je iznenadila isto super poklonom - dobio je stari dukat što je onda imala od svoje bake.
uglavnom, kumovi su nam sve stari prijatelji tako da smo jedni drugim uključeni u život u svakom pogledu, a to je najbotnije. ja sam svoje kumstvo prilično ozbiljno shvatila :)

15 ožu 2010, 23:47

latica je napisao/la:ja sam jednom bila kuma, jako mi je to bilo drago pa sam se i potrudila - kupila košuljicu, dala napravit svijeću, napravila tortu od pelena i kupila kumiću dječju bibliju i zlatnik s likom svetog bernarda (nisam mogla nać s krstionicom) - dečko je pa mi je glupo kupovat nakit, a ovo ima za uspomenu i onda mu mogu kasnije za rođendan ili tako nešto kupit recimo srebrnjak i tako, pa nek dijete ima kolekciju - ko mala ušteđevina :)
a kuma mom sinu je bila naša prijateljica. ja sam sve organizirala i kupila (košuljica, torta, svijeća, restoran i sl), a ona nas je iznenadila isto super poklonom - dobio je stari dukat što je onda imala od svoje bake.
uglavnom, kumovi su nam sve stari prijatelji tako da smo jedni drugim uključeni u život u svakom pogledu, a to je najbotnije. ja sam svoje kumstvo prilično ozbiljno shvatila :)

i ja svoje :zivili

16 ožu 2010, 08:30

ja imam divnu kumu s kojom se i dan danas cujem barem jednom mjesecno,jako me voli,kao i je nju,a to je prava bit krstenja ...
a pokloni nek ostanu simbolika krstenja,...
nasa djeca imaju krasne kumove i nadam se da ce takvi i ostati!

16 ožu 2010, 08:50

zaboravih napisati da mi je od poklona lijepo darivati malu bibliju djetetu :dada

10 tra 2010, 12:18

Meni su pokloni bitni, tj. kako su prezentirani. Volim unikatne cestitke sa slatkim tekstom unutra da se vidi da se ulozilo mrvu truda a ne kupljeno na prvom kiosku. Najobicniji fotoalbum lijepo upakiran me odusevi.
Zadnji put kad sam bila pozvana na krstenje kupila sam kosaru i u nju stavila svasta za bebu.Naravno pakiranje savrseno.Kuma je bila posramljena. tako joj i treba pa ne mozes samo strpat u vrecicu i ajmo juris.

10 tra 2010, 13:14

mi smo mišicu krstili na cvjetnicu, na trsatu, ali u maloj crkvici sv. jurja - pored trsatske gradine, a ne u velikoj...u velikoj je bila gužva, ali u ovoj maloj sve fino, lijepo, smireno, manje ljudi i nekako intimnije... :srca
..za kuma smo odabrali prijatelja od mm-a; naime, kad smo se ženili mm je htio da mu taj prijatelj bude kum jer suprijatelji od djetinjstva, ali kako su oba pomorci nikako nije bilo moguće uskladiti njihov raspored tako da tada nije mogao njega uzeti za kuma :place ; pa je sada i baš mi je drago jer je jako dobar čovjek, a kako plove nekako se nismo družili; sad mi je baš drago da smo se povezali na ovaj način jer mu je i žena draga... :zivili
...nije nam bilo stalo do poklona nego više do toga da ostvarimo povezanost s njima a i njih sa Doriom..dobila je malu bibliju i prekrasan lančić sa križićem
...kako je mm otišao odmah sljedeći tjedan poslije krštenja na brod, kum nazove i pita kako smo, da li nam nešto treba i u kontaktu smo; znam i imam osjećaj da u slučaju da mi bilo šta zatreba da ga mogu pitati i drage volje će mi pomoći - bilo kad sam sama bilo kad je i mm doma :)

28 vel 2011, 18:22

moj muz je kum, tj. mi smo kumovi jednoj muskoj bebici od 3mj.
u biti ta bebica je od muzevog brata ....krstenje je u 4mj a ja vec kontam sta cemo kupit....sviđaju mi se one torte od pelena...moj dragi kaze to se vise nosi na babine :/ ....sta mislite?
uz tortu bi dala tortu za jesti :)
zlato
patikice mozda :dunno ili djeciju bibliju
novce ne

04 ožu 2011, 00:07

Mi smo Emanuela krstili sa 6mjeseci.
Kuma
je prijateljica s kojom sam djelila sobu u studentskom domu. U tih godinu dana smo se jako zbližile i činila mi se kao najbolji mogući izbor za naše dijete. I dan danas sam istog mišljenja. Najbitnije mi je bilo da je to iskrena, poštena i moralna osoba koja u svakom pogledu može biti uzor mom djetetu. Kumstvo oduvijek doživljavam vrlo ozbiljno i jako mi je važno izabrati pravu osobu jer sam razmišljanja da kumovina ide za to da u slučaju da se roditeljima nešto dogodi pa da nisu privremeno ili trajno u mogućnosti skrbiti za dijete tada su tu kumovi koji su se kumstvom na takvo nešto obvezali i kojima toliko vjerujem i cijenim ih te ih smatram najboljim izborom za brigu o mom djetetu. I to sam i kumi otvoreno rekla i ona se apsolutno s tim složila, što mi je samo po sebi dovoljan poklon :)
Što se poklona tiče ona je Emanuelu kupila Bibliju, zlatni lančić s anđelčićem, svu opremu i odjeću za krštenje i uplatila mu 300eura na štednju koju smo mu mi otvorili kad se rodio. Osobno smatram da je to sve puno previše i da ništa od toga nije trebala poklanjati jer naše dijete zaista sve ima. Ali sam joj jako jako zahvalna na svemu. Od moje obitelji je od svakoga dobio igračku, neko odjelce i po 100eura i na tome smo isto zahvalni iako smatramo darivanje obitelji na krštenju nepotrebnim. Od njegovih u obitelji je dobio poigračku i odjelce i na tome smo isto zahvalni.
Što se tiče odnosa s kumom općenito od prije rođenja do danas ona s nama prolazi sva događanja u Emanuelovom životu. Kad sam rodila dolazila mi je pomagati u stanu, peglala, čuvala ga, čistila.. iako živi u drugom gradu, i do danas nam jednako stoji na raspolaganju. Pomaže nam u apsolutno svemu. Čak i previše. Svaki put kad dođe, Emanuelu donese i igračaka i odjeće i druge opreme za dijete. Ja mislim da živim dva života ne bi joj se mogla zahvaliti koliko je povezana i prisutna u životu našeg djeteta. I zaista mislim da ne bi mogla izabrati nikoga boljeg od nje. Evo, sad ćemo slaviti njegov rođendan, skupa planiramo tortu koju ćemo napraviti, kakvu proslavu, ma sve zajedno prolazimo s njom. A nevezano uz dijete i meni osobno je velika podrška i poticaj u svemu u životu iako imam M tako da bi istu kumu za svo troje-četvero djece koliko ih planiramo imati ako Bog da.
Što se obreda tiče bilo mi je važno da ga krsti svećenik meni drag i poznat, koji mi je u životu isto tako bio svojevrsna podrška pa smo onda prema njemu i birali crkvu. A obred je svakako bio topliji i prisniji jer me on već poznaje, a ta topla atmosfera mi je jako bitna :)
Što se proslave tiče pozvali smo 20ak ljudi i zbog toga mi je jako žao jer nam je svekrva totalno uništila čitav obred i proslavu. Ona je htjela da djetetu damo ime po njenom mužu, da mu kum bude njen brat koji nikad dijete vidio nije nit pito ikad za njega jer eto mora biti muškom detetu muško kum i iz očeve familije i prijetila da oni neće dolazit iz Njemačke na krštenje ako to ne bude tako. Na kraju su ujutro došli i ona ga je tad prvi put vidjela, ponašala se ko da je dijete njeno a ne naše, trgala nam ga iz ruku, derala se da je unučetu mjesto s didom u autu da se vozi i takve nebuloze na šta sam joj naravno odgovorila da je djetetu mjesto s roditeljima i da mi odlučujemo, sjeli u svoj auto i krenuli u crkvu. Ona je valjda tad toliko kipjela u sebi toliko da je poslije obreda počela psovati po crkvi, primila sina pod ruku i rekla mu nek odjebe i dijete i mene, otišla do svećenika i počela pljuvat po meni.. uglavnom to sve je postalo toliko ružno da više nismo ni imali volje ići u restoran na proslavu jer je tamo sve ličilo na sprovod a ne na krštenje. M se rasplako. Bili smo jako razočarani i jako ljuti na sebe jer smo ih uopće pozvali da dođu. Bili bi najradije sjeli u auto s djetetom i kumom i otišli na večeru a za druge koga briga, ali zbog drugih gostiju s njegove i moje starane ostali smo na toj lakrdiji.. i tad smo odlučili ubuduće samo mi i kumovi i nitko više.

04 ožu 2011, 11:59

bas mi je zao sto je tako ispalo, stvarno imas svekrvu :baba
mislim nema se tko tu sta mjesat, vase dijete vasa stvar, svasta....
sto se tice 300eura to je stvarno previse , jedino ako je kuma toliko bogata :)

04 ožu 2011, 12:13

Ma vješticu neću više ni komentirat, od onda više ne pričamo s njima i mir Božji vlada u kući :)
A kuma nam nije bogata. Iz prosječne je obitelji, taman se bila zaposlila. Farmaceut je i ima visoka primanja, sama je, nema dečka, djece ali kako god okreneš, slažem se da je to puno previše novaca jer je uz to još puno toga kupila tako da su i novci bili previše, ali ona je inzistirala da mu stavi nešto na štednju.

04 ožu 2011, 16:16

da necak, od muzevog brata bebac :)

ipak je najbitniji odnos sa kumcetom i da se drzi do toga

04 ožu 2011, 16:27

padam ovdje s marsa, ali kolegica iz ureda je kuma na krštenju i pitala sam je što će pokloniti i spomenula mi je tortu od pelena koja me oduševila, baš zgodno.
ne mogu sada zalijepiti pa uguglajte pls.

04 ožu 2011, 16:30

te torte su tako super poklon i dobro dođe kao ambalaza za npr. poklon od zlata.
slika

04 ožu 2011, 16:34

http://www.facebook.com/#!/pages/Torta- ... 2089895438

04 ožu 2011, 16:35

slika

04 ožu 2011, 16:37

http://www.facebook.com/#!/profile.php? ... 2063643848

04 ožu 2011, 16:48

Baš su mi slatke tak dok ih gledam te torte od pelena :)A nekako sam bliža razmišljanju tvoga muža. Priča mi prijateljica koja se time bavi da je to u Austriji, Njemačkoj obavezan poklon koji se djeci nosi u bolnicu kad se rode. Kod nas je to kaže, manje popularno i isključivo za babinje ljudi to naručuju. Ne znam nikoga tko je za krštenje to nosio ili dobio iako je baš zgodno i simpatično još ak ti ju osmisle skupa sa tim paticicama, lančićem ili Biblijom - super :) Meni bi to bio jako drag poklon :) A klasična torta, ak ju sama napraviš po meni je to idealan poklon, jako volim kad se netko potrudi pa napravi sam čestitku ili tortu - to mi je puno draže nego novac, kupljene stvari - ono baš idealan dar u kojeg čovjek uloži sebe :)
E sad Biblija ili zlatni lančić? Meni osobno je dječja Biblija predivan poklon, zlato ne volim pa me ne bi oduševilo jer kod nas samo prašinu skuplja. Mislim da je to više poklon kojim se impresionira okolina, roditelji i kao vrijedna materijalna uspomena. Dok Biblija mi je puno srdačniji poklon i za dijete odličan izbor. Moj Emanuel svoju obožava. Užitak mu je listati ju i gledati slike dok mu ja čitam tako da svakako navijam za Bibliju :)
Odgovori