Podforum posvećen prvoj godini života vašeg djeteta.
Odgovori

Re: izvijanje

23 sij 2010, 15:10

s obzirom na nase iskustvo, za svako izvijanje ja bih trazila uputnicu za pregled kod fizijatra
ne bih vjerovala pedijatrici
isla bih provjeriti radi svog mira

ja ovo potpisujem, s tim da smo umjesto fizijatru mi isli neuropedijatru
iako u prva 3 mjeseca (distona faza) se izvijanje tolerira

ali ako slucajno nesto je, onda je izuzetno vazno poceti vjezbe i prije 3 mjeseca, pa je tu kontradiktornost

ako ti se neda dizati paniku, mozes u knjizi od jovancevica vidjeti vjezbe (za zdrave bebe) pa se na taj nacin igrati s njim.
ima i zgodnih masaza. to je sasvim dovoljno do 3 mj kad ce se i vidjeti da li je to izvijanje proslo ili nije.

i da, jos vazniji je baby handling, za to imas skriptu od nadice tu negdje na forumu

i da, skoro svaki pedijatar ceka 3 mjeseca jer do tada uglavnom nista ne vidi, pa oni bas nisu nesto relevantni oko toga
a i hrpa ih je cekala godinu dana i tek su onda skuzili da nesto ne stima

osim izvijanja obrati paznju na to da li cesce gleda na jednu stranu, da li podjednako koristi obje rukice, da li odize glavu od podloge
na trbuhu, da li kad ga povuces za rukice glava prati trup (ovo samo probati, ne nikako vjezbati), da li staje na puno stopalo kad ga spustis na podlogu,
to znam da su sve nama gledali kad je bio tako mali

palac moze biti zarobljen do 3 mj, to jos nije indikator

i da, nakon vjezbackog iskustva, ja bi sada i sa zdravim djetetom vjezbala jer je to po meni najkvalitetnije provedeno vrijeme s malom bebicom i
bas predivno iskustvo za bebu i za roditelja, naravno tu ne mislim na vjezbanje uz plac ili na stopericu, kao sto se vjezba kod nekih fizijatara i kod
nekih tezih dijagnoza

23 sij 2010, 15:39

da, i mi smo isli neuropedijatru, sad si me sjetila, samo znam da neke krecu prvo od fizijatra
tak da mislim da je svejedno di ces prvo

23 sij 2010, 18:22

mi nikad nismo ni isli fizijatru :dunno
morat cemo jedino ako cu traziti produzeni porodilni.

moj malac je i uz izvijanje uvijek motoricki bio u sirim granicama normale, a svejedno je krvarenje i treba vjezbat.

izvijanje sprecavas nosenjem u kosarici, dok lezi ja sam ga nekako obgrlila jednom rukom i okretala na bok, a
postoji i nacin da mu smanjis tonus pa sam popusti izvijanje, laganim pokretima lijevo-desno i gore-dolje po trbuscicu.

23 sij 2010, 18:29

ne kuzim kak niste isli fizijatru
mi smo morali :dunno
tak je nekak bio slijed kojeg si se morao drzati...i fizijatar je na kraju rekao - amen- kad je sve bilo gotovo

23 sij 2010, 22:36

mi smo kod neuropedijatra isli privatno i onda direkt na vjezbice kod fizioterapeuta, koji dobro zna kako i sto treba vjezbati, pa mi u svemu tome fizijatar nije falio :dunno

no nije to toliko bitno u cijeloj prici, bitno je jedino da cesto pedijatar ne zna odrediti tu granicu da li se to izvijanje moze tolerirati do 3 mjeseca ili ne

26 sij 2010, 11:11

a sta kada sada na 6 mjeseci on se izvija kada zeli dosegnuti nesto iznad glave ili sl. ako lezi? to je normalno ili ne?

26 sij 2010, 11:14

ako se ne varam, na leđima to ne bi trebao raditi, na trbuhu je to odizanje koje je normalno.

26 sij 2010, 12:42

starija djeca se cesto izvijaju iz protesta, pa mislim da ako to do sada nije radio, onda je normalno
a i moze se na ledjima izviti ako nesto dosize, samo mozda da malo detaljnije ipak opises
nebi trebao bas napraviti most, ali ako izvija samo glavu u smjeru svog cilja, meni se to cini ok

26 sij 2010, 13:58

MaminMacak je napisao/la:nebi trebao bas napraviti most, ali ako izvija samo glavu u smjeru svog cilja, meni se to cini ok

ne pravi most, samo glavu u smeru gdje hoce da uzme nesto.

23 lip 2013, 11:19

podižem temu :mah

24 lip 2013, 05:55

Nece svaka to čast!
Od kada ne nosi remencice moja se počela strašno izvijati, zabacuje glavu iza, prstima se odgurava kao da želi napraviti most. Sakice su joj još uvijek zatvorene.
Kako inače u životu nista ne prepustam slučaju drugi tjedan mi doma dolazi fizijatrica pa će nam pokazati koje vjezbice treba raditi.
Prošli tjedan smo bili kod neuropedijatra, ma UZV mozga i sve je ok.
Ajme sa Franom u 10 godina nisam bila toliko na pregledima kao s njom u 2 mjeseca.

24 lip 2013, 07:37

Tinica je napisao/la:Ajme sa Franom u 10 godina nisam bila toliko na pregledima kao s njom u 2 mjeseca.

:hug
tako je nekako i meni. sa prvim ništa a sa drugim non stop nešto.
super što je na uzv mozga sve u redu i što je nalaz od neuropedijatra uredan.
skužila sam da je do sad nosila remenčiće. može biti da pošto su je ti remenčići dosta sputavali sad možda lovi krivi obrazac.
krivi obrasci se trebaju odmah ispravljat da kasnije ne bude problema. mislim da su zatvorene šakice do 3 mjeseca ok.
ne mora značiti da ima neku dijagnozu (hipertonus, hipotonus.....) ali super je što ti dolazi fizijatar da ju pregleda i da ti pokaže babyhandling koji je po meni obavezan za svaku bebu i eventualno neke vježbice.
moj ima hipertonus, na vježbama smo od 2,5 mjeseca. vježbamo svaki dan jako puno i jako je puno napredovao.
izvijanje i stisnute šakice su kod njega još uvijek prisutni u trenucima kad se nešto uplaši ili uznemiri.
Odgovori