Sada je: 17 tra 2026, 05:45.

važnost dodira za malu bebu

Podforum posvećen prvoj godini života vašeg djeteta.

Moderator/ica: Hajdi

Re: važnost dodira za malu bebu

PostPostao/la erina » 01 srp 2012, 22:14

Prije par godina sam gledala dokumentarac o "mama klokanima" ili tako nešto, uglavnom prerano rođenu djecu mame nose kao klokanice stalno na sebi nešto kao u marami i dokazano da su djeca tako bolje napredovala upravo zbog majčine blizine, topline... Čak je bilo žena koje su volontirale kao mame klokanice da pomognu bebicama, predivno nešto. :srca
Meni su obje cure svoj prvi mjesec dane prespavale na nama skoro, čim ih spustimo ili odvojimo od sebe one bi se budile pa smo ih po cijele dane držali, mazili i ljubili, a ponekad bi se zalomila i noć takva. Stela je znala doslovno migoljiti se i "puzati" po nama dok se ne ugnjezdi blizu srca :luv

A te komentare "navikla se na ruke" sam s guštom ignorirala. Najsmješnija mi je moja sveki koja to svako malo izvali, a ona sama jedva čeka priliku da cure otvore oči ili puste glasa pa da ih uzme k sebi :daj5
N 02/07

S 04/12
erina
B.Sc. Cicologije

PostPostao/la mama njonji » 02 srp 2012, 11:11

nedavno sam srela poznanicu koja je rodila četvrto dijete i to 2 mjeseca ranije
maleni je bio u inkubatoru a po izlasku se dosovno preselio mami u sling
u rodilištu su joj savjetovali da će njezina blizina biti blagotvorna za njegov napredak, i od tada je maleni stalno na njoj
usput, veli ona, tako joj je i lakše hendlat ovo troje većih (3. po redu je još u kolicima pa bez problema ona hoda s njima uokolo dok je bebica u slingu)
očigledno se i u glavama nekih pedijatara pomiču stvari :proljece
(za razliku od naše stare pedice kojoj je glavni savjet bio da ne dižemo dijete na svako "kme", odnosno da mu ništa neće bit od malo deranja :ajme )
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Trabakulica » 02 srp 2012, 17:16

Mene nerviraju ti komentari "pusti je da plače", "neka vježba pluća", "razmatit ćete je", "ona vas već iskoristava"... :whew
Svima kažem da ću je mazit i razmazit koliko me volja. Da je neću slusat kako plače, da ona nas zove tako, da nas treba i da se želi družit s nama.

Pa znaju i na to reč kako ćemo "imat problema kad malo naraste"...

A ja je obožavam mazit i ljubit i nosat okolo, i promatrat kako u čudi gleda svijet oko sebe. A najdraže mi je kad legne na mene i tako zaspe. Osjetim kako je mirna i sritna...i uvik spava tako bar uru vrimena :luv
Trabakulica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Suncokret » 02 srp 2012, 17:24

Mene fascinira kako su se ti glupi savjeti toliko ukorijenili u naš narod.... pa kako im uopće pada na pamet da mala beba može manipulirati, iskorištavati, biti zločesta....
slika
slika
Suncokret
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la sunceko29 » 03 lip 2013, 11:15

Mi se mazimo, ljubimo, nosamo i uzivamo u tome! Ujutro nam je najdrazi nas ritual kad se malac, mm i ja mazimo u krevetu :luv .. I boli me briga za komentare tipa razmazit ces ga. Nek ga razmazimo, dugo smo ga cekali :srca
Samo pozitiva :-)
L. 13.05.2013.
T. 16.02.2016.
slika
slika
sunceko29
Peeeetaaak

PostPostao/la nevenera » 03 lip 2013, 12:28

maženjem nećete razmaziti dijete, to je 100% sigurno
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Diana001 » 04 lip 2013, 21:06

Ja sam isto mišljenja da malu bebu nemožeš razmaziti, i ja baš uživam u maženju, nošenju...brzo rastu i zato mi je žao propustiti da se mazimo, ljubimo, nosamo :srca
slika slika
Diana001
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 04 lip 2013, 22:37

definitivno razdoblje kad su djeca bebe i mala djeca nije po ničemu slično oome periodu kad su ordasli ili tinejđeri.
utom se razoblju razvijaju i potpuno ovise o nama. Jako je važno sve ovo što ste govorile: nošenje, maženja, dugotrajna dojenja, žrtva fizičke snage i vremena. To je nazamjenjivo, oni moraju osjetiti da se mogu potpuno prepustiti.
Kasnije će doći doba separacije i ostalo.
Ništa loše neće izaći iz jake bliskosti.
Upravo je iz nedovoljno proživljenog i premalo intimnog odnosa sa roditeljima djetetu i čovjeku kasnije često problem ostvariti stabilnu vezu, ovisnost i nasilje su direktno toga produkt.
Stručnjaci kažu da ono što ne dobivamo u tom osjetljivom razdoblju kasnije u životu konstantno tražimo na neki infantilan način, jer nam je to u podsvijesti.

Kad mi je teško nositi svoje malo dijete i puno ga dojiti, samo si pomislim kako mu puno dobroga u životu sprema ta naša kratkotrajna blikost. Ja mu se pradam 3 godine a ono od toga bude bolji čovjek.

Uostalom takva djeca, zadovljna, nošena...mažena su sigurno i manje zahtjevna jer nas imaju dovoljno
08.09.2011. jesenska šefica mekog srca
14.04.2013. blaženi nestaško među ženama
05.12.2015 adventska princeza
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la penny » 06 lip 2013, 11:24

obozavam maziti svoju dijecu dabog da ih pretvorila u najvece maze na svijetu... :srca

najgluplji komentari ikad su mi to da se tako djeca razmaze... djeca se razmaze gomilajuci materijalne stvari a ne dodire :mrgreen

evo pocetka clanka iz jednog casopisa iz mislim 2008...
snaga dodira u lijecenju boli
mnogobrojna su istražvanja dokazala važnost terapeutskog dodira kod dijece. pravilnim dodirom može se smanjiti bol, ojačati imunološki sustav, poboljšati koncentracija i komunikacijske vještine.

meni je sasvim logicno i prirodno da nakon sto su nam rasli 9 mj pod srcem, razvoj nastavljaju na nasim rukama, dok se ne osjete sami spremni za odvajanje
...always look on the bright side of life...

slika slika
penny
teta mačka, teta kučka

Prethodna

Natrag na Djeca od 0 do 1

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.