Podforum posvećen prvoj godini života vašeg djeteta.
31 ožu 2006, 09:52
Jesam <
><
> Će past koja šetnja ovih dana????<
><
>Edit: z
isala jednu zagradu Kad odustanes, izgubio si!!! <
><
><
><
><i>Edited by: Neda3kids at: 31/3/06 9:53<
></i>
31 ožu 2006, 21:09
ubit će nas, ali ako ti možeš zachatavati sama sebi topic, što tek ja ne bih mogla ???<
>sutra je dan za maksimir. <
>u nedjelju će padati. <i></i>
31 ožu 2006, 22:20
Draga mirbilos,ne znam koje si probleme imala sa Sarom ali sve mi ide na to da je nedonosce kao što je to i moj
at koji danas ima 24 godine i sve je Bogu fala O.K. On je isto tako bio hipotonican sto je svakako bolje nego da je hipertonican.Mama je s njim puno,puno vjezbala-najdraze su mu bile vjezbe u vodi, a i on je bio jako uporan. Progovorio i sve ista rano kao i tvoja Rea, ali je prohodao sa godinu ipo. I inace je sve bilo O.K, ali je to veliki pritisak na roditelje, a pogotovo na majku (moja je nakon sto je on prohodao dosla u predinfarktno stanje jer se konacno opustila).Ovo ti pisem da ti recem da se ne
ines (znam da je nemoguce, ali bar ne previse) jer ce sve biti u redu, a tvojadjeca te trebaju zdravu.Sretno <i></i>
25 tra 2006, 11:16
Nedo - ovo je sjajan post, a meni je malo žao što sam ga tek sad vidjela... <
>Za Nadicu, Webi nemam što drugo novo reći, žene su ZAKON i Bogu hvala da imamo privilegiju družiti se s njima makar virtualno <
><
>Htjela bih samo reći da ja Martina imam pod debeilm povećalom jer mu u otpusnici piše asphyxia perinatalis (iako mi nije jasno otkud to kod poroda sekcijom, nije bio niti hitan carski ), Puževe znakove sam pročitala valjda 100 puta a i GP... pa mi se činilo da se ne posjeda kad je trebalo, pa smo radili one Jovančevićeve vježbice za koje sam čvrsto uvjerena da su pomogle... na koncu tijek prema posjedanju je bio možda malo drugačiji prvo je ustao na nogice pa se počeo posjedati, ostalo, tj. okretanje, puzanje itd je bilo po PS-u) i čini mi se da mu je motorika b.o. No, važno mi je bilo imati izvor informacija, nešto odakle mogu početi, na što se osloniti... I sada vrlo pomno pratim i njega i Mi, iako se nadam da će sve i dalje biti ok. Istina je da Martin baš ne priča (tj. mama, tata, da, ne, daj, papa, "ka" za kvaku npr., "ba" za bacio sam, i tu i tamo ispali cijelu riječ, i silu toga što ne razumijemo) iako je Mi u toj dobi već svašta razumljivog mogla izgovoriti, ali budući da razumije i izvršava naredbe, pretpostavljam da smo još u granicama tolerancije...<
><
>Ono što je kod nas bilo do
o, a to je da su nas u Petrovoj naručili na pregled sa mjesec dana (upravo zbog navedenog u otpusnici), pregled je vrlo temeljito i sa puno nježnosti i gotovo ljubavi (iako ga je malac popiškio čim smo ga razmotali ) obavio neuropedijatar dr. Peter (azaleice - je li to taj kojeg si ti spomenula? mislim da je samo jedan muški neuropedijatar u Petrovoj...) i sve je bilo izvrsno, pa vjerujem da sa takvim predispozicijama možemo i dalje optuimistički rasti i cvjetati...<
><
>Puse velike svima!!! Mi sijecanj 2003<
><
>Ma sijecanj 2005<
><
><i></i>
07 svi 2006, 22:49
Ovaj mi je topic pomogao da uocim neke simptome na drugom necaku svoje sestre koji je tjedan dana mladji od J. i da njegovu mamu upozorimo na problem. Moja sestra joj je rekla da treba otic i sa djetetom kod doktora- medjutim ona ce pricekati do sljedece redovne kontrole koja bi trebala biti sa dvije godine.<
>Bojim se da ce to biti prekasno, ako uopce pedijatar uoci problem.A isto tako neznam kod kojeg je specjalista u Puli uputiti.<
>Radi se o tome da dijete prilikom hodanja ne staje punim stopalom vec staje na prstice i da su sakice prilikom hodanja savinute prema unutra odnosno prema tjelu. <
><i></i>
09 svi 2006, 23:11
maslacak, uopce mi se ne svidja opis djeteta <i></i>
19 svi 2006, 09:43
procitavsi ovaj topic odlucili smo se na pregled jer sam ja uocila da se izvija. <
>Sva sreca da imamo prijatelja koji je fizioterapeut i primiti ce nas sutra u svojoj ordinaciji. <
>Pri spomenu da se izvija rekao da je da to ne bi smjela raditi, ali da ce je lijepo sutra pregledati od glave do pete.<
>Kaze da vjezbaju i sa puno manjim bebama i da se nista ne
inem. <
>Malo mi je ali bolje da to odmah rijesimo! <i></i>
19 svi 2006, 16:08
Sogorica moje sestre je bila sa svojim sincicem kod pedijatra (naime zbog neke druge bolesti) i bili su neko vrijeme i u bolnici- navodno je i pitala za probleme pri hodanju- ali nitko nije reagirao. Sad se ona tjesi da je sve u redu, jer da nije netko bi sigurno reagirao. <
> <
><i></i>
19 svi 2006, 21:12
misica, super na tvoju reakciju Javi kako je proslo Denis (16.05.2000.) <i></i>
20 svi 2006, 03:55
Nedo hvala ti, o ovakvim situacijama zaista čovjek treba pisati. Vrijedilo je osim tebi, da primjetim na svome Vanji da više koristi lijevu ručicu, da se uvijek bolje naginje na lijevu stranu, da zabacuje glavu unazad kada je umoran i da sam ja kriva jer sam ga uvijek držala na lijevoj strani kada ga nosim i da sam ga češće dojila na lijevoj dojci. No ovo ću svakako provjeriti kod stručnjaka. A što se tiče pedijatara bila sam takođe jako ljuta i sada sam jer neke stvari uopće ne primjete. Nažalost!<
><
> VANJA 17.01.2006.<i></i>
20 svi 2006, 18:30
uf... na kraju price zavrsili smo kod Dr. Polovine sa dijagnozom cere
alni poremecaj kretanja. <
>To uzasno zvuci, no dijagnoza je postavljena zato sto mala ne stane sa cijelim stopalom na podlogu vec na prstice.<
>Fizijatar prije nje to nije primjetio (zvali smo ga odmah poslije) ali vjezbice nam ne ginu.<
>Moramo napraviti sto hitnije UZV mozga. <
>Ima li smisla to ici na uputnicu ili si skratiti muke i napraviti to privatno?<
><
>Joj muka mi je. MM kaze da mu je danas najgori dan u zivotu. Pa to nije tak strasno, jel da? <i></i>
21 svi 2006, 22:14
Misica, kako dijete od 3 mjeseca koze stati s cijelim stopalom?<
>A ta dijagnoza je najlaksa dijagnoza koja se moze dati, ne
ini se, nije nista bed <
>Ja nikako ne bih vjezbala po principu dr Polovine jer on zagovara zastarjelu metodu visesatnog vjezbanja, preporucam puno prije otici privat kod dr Sabola jer ima izvrsnu fizioterpaeuticu (tamo naporavi UZV mozga) ili odi u Klaicevu (dr Zutelija) ili na Goljak kod dr Zucka ili dr Grubic. <
>Naravno, odluka je tvoja, ali samo da imas u vidu koja je sve do
a ponuda u Zagrebu.<
>Svejedno sto iza
ala, Denis (16.05.2000.) <i></i>
22 svi 2006, 14:24
Mishice, zbog istog doktora je i nasa obitelj dozivjela najgori dan u zivotu, iako sam ja prethodno bila (preko Foruma) vec upoznata da dr ima kataklizmicni pristup...mislim, mi i danas uglavnom vjezbamo tu, jer je to bolja opcija od ovog sto imamo u Splitu, ali necu mu nikad oprostiti zbog tog pocetnog pristupa - ja jednostavno nisam funkcionirala dok nisam otisla i po drugo misljenje i oslobodila se straha kojeg nam je tako bezrazlozno utjerao u kosti. uf, mogla bi satima o tome...<
>mislim da kod njega i kod dr Sabola radi ista dr za UZV mozga, dr Presecki.<
> <i></i>
22 svi 2006, 22:54
Situacija slijedeca: okrenuli smo nebo i zemlju. Nekak nam je ta dijagnoza "cere
alna..." bila uzasna.<
>Imam tu srecu sto radim u firmi koja prodaje medicinsku opremu i eto znam ljude po bolicama.<
>Okrenuli smo par
ojeva i ono sto smo na kraju saznali o njoj dovoljno nam je bilo da se smirimo. <
>Danas smo bili na jos jednom pregledu (jadno mamino srceko ) i doc kaze: sve OK.<
>Ali ipak idemo napraviti UZV glavice (just in case) i to najvjerojatnije na Goljak. Ali tek za neka 2 tjedna, ne moze se prije...<
><
>Za vjezbice sam cula da su odlicne i do
o cine cak i sasvim zdravoj djeci, i to cemo i raditi. <i></i>
24 svi 2006, 13:27
Mishice, drago mi je Ok <i></i>
07 lip 2006, 10:30
Nastavak price: bili danas na Goljaku i dijagnoza je Dystoni sy (blaze odstupanje).<
>Ono sto su nama rekli, nije to nista strasno, neke stvari ne radi pravilno i mozda je malo precvrsta beba. Ici cemo na vjezbice i to je to. Kontrola za 3 mj.<
>Super smo zadovoljni sa njima.<
>Polovina nam oduzela pola zivota. <i></i>
08 lip 2006, 14:50
imam pitanje.<
>noa što je stariji - to sam ja luđa. i naravno, što više čitam, surfam i slušam. <
>znate da nam teta vježbalica dolazi doma i da vježbamo nakon što smo ustanovili da je blago hipoton. i sve 5, dijete je živi zvrk, puže, diže se na noge, hoda uz pridržavanje za nešto. ali ponekad, ne uvijek, ali čini mi se češće nego što bih to voljela, zagura palčeve u šakice. odnosno, ne zagura ih u šakice, već, recimo kada ima ispružen dlan ili kad nešto radi kažiprstom, podgura taj palac pod dlan. naravno, izvlačimo ga van uvijek kad to primjetimo. <
>e, sad.. ono što mene zanima je taj uzv mozga. ne želim biti jedna od onih mama koje vide i ono čega nema i pretjeruju svojom
igom, ali me strah zanemariti nešto tako važno samo zato što bi me drugi mogli proglasiti ludom. kužite? osim kada vam to pedijatar preporuči, po čemu je vidljivo da je možda ipak potrebno napraviti uzv mozga? nama pedijatrica nije čak ni tetu vježbalicu predložila, mi smo je sami pronašli i angažirali.<
>btw, teta vježbalica (fizioterapeutkinja s goljaka) je oduševljena noom i njegovim napretkom, zadnji puta kad je bila rekla je kako je čvrst i stabilan i kako se čak i sam korigira kada nešto krivo napravi. u principu je mi zovemo više zbog toga što skočimišu vježba naškoditi ne može, nego zbog toga što mu je ona stvarno potrebna. <i></i>
08 lip 2006, 15:25
mamanoja, ako mislis da bi bila mirnija ako napravis uzv mozga, napravi ga. ali to je samo dijagnostika da se vidi da li i gdje je postojalo krvarenje u mozak. mislim, vi vec znate sto radite pa mozda nema potrebe da se maltretirate pregledima koji vas nece prosvijetliti, a mozda se nista nece ni vidjeti.<
>ipak, ako ga zelis obaviti (a to nije strasna pretraga i kratko traje) mozes pitati na goljaku ili mozes obaviti isti privatno, bez ikakve preporuke pedijatra. narucis se, obavis, onaj tko radi uzv ce ti i objasniti nalaz i gotovo. <
>koliko znam prim. presecki jos uvijek glasi za najbolju u tome, u penziji je, radi privatno kod sabola i kod polovine. ali vjerujem da ima i drugih samo ja vise ne znam koji su. <i></i>
09 lip 2006, 07:38
alexandra, puno ti hvala Quote:ali to je samo dijagnostika da se vidi da li i gdje je postojalo krvarenje u mozak. mislim, vi vec znate sto radite pa mozda nema potrebe da se maltretirate pregledima - ovo me zanimalo i to mi je dovoljno. <i></i>
09 lip 2006, 10:25
Vjerojatno i mi spadamo ovdje, Jakob ima dijagnozu hipotonija gornjeg dijela trupa i zaostajanje u motoričkom razvoju. Pisala sam više na Ljetnim bebama. Mene zanima koliko vam često fizijatar dolazi doma, naime ja vidim da sama nemam dovoljno znanja da radim sve vježbe koje nam pokažu, a i teško mi je rezervirati dovoljno vremena samo za Jakoba, tu su mi i cure, N. je bolesna pa je i ona doma. <
>Mamanoja, koliko često vam dolazi fizioterapeut doma i koliko plaćate? Mi smo u slo ali samo da usporedim. Nina (7.7.1999)<
>Lucija (21.6.2001)<
>Jakob (4.8.2005)<
><i></i>
09 lip 2006, 11:13
Hajdi, u početku jednom tjedno , pa onda otprilike svaka dva tjedna ili jednom u 10 dana, a sada i rjeđe. stvar je u tome da mi sami procjenimo kada je potrebno jer ustvari nije potrebno uopće, ali ne škodi i do
o mu dođe. mi fizioterapeutkinju pozovemo u pravilu nakon što on počme s nečim novim. npr. nakon što je propuzao smo je zvali da dođe i vidi kako on to puže i treba li što ispravljati. ista je stvar bila s posjedanjem, ustajanjem i podizanjem na noge i slično. <
>prvi dolazak smo platili 200 kn, a svaki ostali 150. i vježbaju punih sat vremena. <i>Edited by: mamanoja at: 9/6/06 11:19<
></i>
09 lip 2006, 11:27
mamanoja puno ti hvala! Nina (7.7.1999)<
>Lucija (21.6.2001)<
>Jakob (4.8.2005)<
><i></i>
20 lip 2006, 01:14
Pitala sam za mišljenje dr. u razvojnoj ambulanti koja nas je uputila fizioterapeutu i ona navodi da nama treba baš neurofizioterapeut, da ću takvu osobu vrlo teško naći da mi dolazi doma i da je najvažnije da ja savladam vježbe i handling. Čak me pohvalila da imam vješte ruke i da mi do
o ide . Nina (7.7.1999)<
>Lucija (21.6.2001)<
>Jakob (4.8.2005)<
><i></i>
20 lip 2006, 21:32
hajdi <
>samo ti vjeruj svojim rukama. do
e su to ruke. SKOTCHIMISH 24.6.05.<i></i>
20 lip 2006, 23:46
NEDO prekrasan post i stvarno nisam ni ja znala za ova 3 slučaja koja dovode do takvih problema<
>Naime mi smo imali 2, nedonošće ,istina 36 +3 al po dijagnozi nedonošće i novoređenačka žutica tretirana samo fototerapijom 8 dana,apgar 10/10, ali nama nitko nije napomenuo da pratimo dijete,da ga dovedemo na kontrolu ili napravimo neke pretrage.:"> <
>Dijete je bilo super ,svi pregledi kod pedijatra isto ,palac u šakici nije imala već sa 2 mjeseca ,držala glavicu isto sa 2-2.5 ,držala se sa 3 na podlakticama ,sve super ,super,no sjećam se da se izvijala ,ne stalno ali isto kod plakanja,umora,ali ja onda nisam znala da je to nešto patološki.<
>Sa 6 mi je počelo zvonit na uzbunu jer se nije rotirala ,pedijatrica rekla da je ok i da ima vremena do 8-9,-kad sa 9 nije rotirala(prosjedila je sa 7.5 ali se nije samostalno posjedala) poslala nas je fizijatru ,pa smo išli i neuropedijatru i na UZV(Sabolu tj kod dr.Presečki jer se čekalo jako dugo redovnim putem),na UZV-u sve ok nikakvih odstupanja,i neurološki sve ok ,ali je dijagnoza Dystoni fizijatrica je napisala citiram:"Ima sve elemente laca pokreta ali ih ne izvodi" znači je sve mogla ali nije izvodila,(imala sve o
ane ,dobar tonus kukovi ok stalno so se i igrali na podu tj od malena je na podu ,hodlaicu nismo nikad koristili....ukratko pokazala nam je par vježbica koje su bile više igra i za par dana je rotirala ,u
zo propuzala i počela se dizati,stabilno i samostalo je prohodala sa 14.5 mjeseci i sad je izrazito spretna i okretna.<
>E sad me više za
injava fina motorika npr ne drži ispravno olovku...pa razvoj govora, neke glasove još ne izgovara pravilno počela je pričati nešto kasnije, ali sve u nekim granicama,inače je jako
bljava ,maštovita,zaigrana,koncentracija je već veća i vidim kak se sama zaigra,kak lijepo sjedimo i čitam ili pričamo...no sad kako čekam drugu bebu znam da ću ju od početka gledati pod povećalom i odmah reagirati i naravno da su savjeti sa strane više nego do
odošli,često smo jako orijentirani i zaljubljeni u svoje dijete da ne vidimo ono što bi trebali ,nekad zbog onog poznatog -ma sve je ok jer mi želimo da tako bude -,a nekad jednostavno zbog neznanja. <
>KLARA, 01.06.2003.<i></i>
26 lip 2006, 07:55
Gdje možemo naći vježbe za bebe, za sada vježbamo samo baby fitness. HVALA! <i></i>
26 lip 2006, 11:37
Mpejak79, vježbe vam pokaže fizioterapeut, ovisno o bebinim potrebama. Imate neke posebne probleme? Najprije se o
atite svojem pedijatru koji vas šalje dalje. Nina (7.7.1999)<
>Lucija (21.6.2001)<
>Jakob (4.8.2005)<
><i></i>
26 lip 2006, 13:56
mi sutra idemo na prve vjezbice na Goljak<
>Da li ima nesto posebno sto bi trebala ponijeti sa sobom? <i></i>
28 lip 2006, 13:57
Mishica ne treba ti nesto sto inace ne nosis sa svojom bebolinom - imaj rezervnu pelenu, bocicu ili dudu - sto je vec umiruje i budite vrijedne <i></i>
23 srp 2006, 11:45
Evo sta se kod nas desava: Ada se izvija u luk, uglavnom kada ga presvlacim pa je go, kada mu se spava a u kolicima je, i ono sto mi se ne dopada-kada pokusavam da ga podignem. Da pojasnim ovo poslednje: on lezi na ledjima, drzi se rukicama za moje prste i ja pokusavam da ga podignem, da vidim da li hoce sam da se dize. Ali on nece. Ne podize glavicu nego guzu, i dobijemo "most". <
>Da li je to taj problem?<
><
> <i></i>