Podforum posvećen prvoj godini života vašeg djeteta.
Odgovori

Re: Kada u polusjedeći položaj?

12 lip 2009, 17:08

Hvala, moram priznat nisam bas pretrazivala :oops:

Re: Par brzih pitanja (polozaj kolica i motorika)

13 srp 2009, 16:51

Pred par dana Pia se počela samostalno posjedati! Iz četveronožnog guzom natrag se sjedne! Što sad s kolicima, nisam baš skužila??? :oops:

13 srp 2009, 17:01

možeš je slobodno staviti da sjedi, a kad se počne kriviti vratiš je natrag u ležeći da malo odmori.

13 srp 2009, 17:03

Thx, Eli, znači u onaj zadnji, pravi sjedeći položaj???

13 srp 2009, 17:03

tako je.

13 srp 2009, 17:04

Thx, :kiss

17 srp 2009, 18:01

A zašto ne pitati pedijatra? Moja beba je 3.5 mj i pedijatrica je rekla da može u prvi izdignuti položaj. Čvrsto drži glavu i to je bio kriterij, koliko se meni činilo.

17 srp 2009, 18:12

to nije istina. Bez obzira na to što je izašlo iz usta pedijatra. Beba može u prvi položaj kad sama pokušava "sjesti" tj.kad barem stavlja nogice u usta i podiže se. A i tada bi bilo bolje da je još na ravnom. :dunno

offtopic, TOnka drži skroz čvrsto glavu otkad je imala 20 dana, sada sa mjesec ipo se digne na rukice u potrbušnom položaju i drži glavu...tako da meni to nije nikakav uvjet za ništa.
Jer tu nije važna glava koliko donji dio kralježnice.

20 srp 2009, 17:11

Dobro jel može neka stručna referenca na tu temu, tipa knjiga/članak?
Dozvolit ćete, ipak je svako dijete različito i ako je meni pedijatrica to rekla onda zbilja nema veze što nečija druga beba "drži glavu", a ne sjedi tako.
O. se okreće samostalno na bok (jedan) i to tako da privuče noge prsima i preokrene se uz odbacivanje jednom nogom. U krilu se stalno pokušava podiči i to trbušnim mišićima. Drži suvereno :D glavu.
Malo više se savjetovalo za jednu bebu da leži na ravnom, da bi se ta ista beba (ne znam točno koliko mjeseci ali više od šest) jedan dan posjela i onda odjednom može u sjedeći položaj u kolicima. A što je s ostalim položajima?

Bebama je dosadno kad ih sa 6 mjeseci vozite na ravno.

20 srp 2009, 17:12

Govorimo, naravno, o zdravoj djeci.

20 srp 2009, 18:10

pitaj bilo kojeg razvikanijeg dječjeg fizijatra. npr. dr polovinu.

što se interneta tiče, meni je najbolji od laicima jasnih tekstova na koji nemam link, ali ga možda nađeš guglanjem. dio je ovdje
http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=48&t=47881
a ovo je izvor Acta Medica Medianae 2005, Vol. 44 Ometanje normalnog motornog razvoja u prvoj godini života 3
Klinika za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i protetiku Kliničkog
centra u Nišu
Kontakt: Lidija Dimitrijević
Klinika za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i protetiku Kliničkog
centra

20 srp 2009, 22:29

Mislim da pasivno sjedenje i "prvi" uzdignuti položaj u kolicima nisu isto.

20 srp 2009, 22:32

svatko će napraviti kako misli da je bolje.
po meni, i kod male kosine opterećenje na bebin lumbalni dio je nešto veći. čemu riskirati?
vjerujem da kod svega kod djeteta manja je šteta ići nešto sporije nego nešto brže. i kod sjedena, hodanja, dohrane, upisa u školu, prvih seksualnih odnosa...

21 srp 2009, 15:25

Bebama je dosadno kad ih sa 6 mjeseci vozite na ravno.

ja sam svoju bebu do 7 mjeseci vozila u kosari i nije mu nikada bilo dosadno, stavise uzivao je gledanju lisca , stabala, pticica,...jos jedan mjesec sam ga vozila u skroz ravnom polozaju i nije imao nista protiv...
mislim da nisu u pitanju bebe te kojima je dosadno na ravnome vec roditelji koji ih zele sto prije dici na noge (o tome se vec i previse puta pisalo)

23 srp 2009, 12:30

A očito imamo različito mišljenje, a i različitu djecu. Ja već sada vidim ogromne razlike među djecom koja su skoro u dan stara kao O.
Ja ga niti okrećem niti mu dižem noge, niti ga pokušavam dići u sjedeći položaj, to sve on radi sam. Upravo zato mislim da je glupo ograničavati dijete u njegovom osobnom tempu razvoja.

23 srp 2009, 13:32

Upravo zato mislim da je glupo ograničavati dijete u njegovom osobnom tempu razvoja.

tko priča o ograničavanju razvoja?
ako se dijete sposobno samostalno posjest, naravno da ga možeš staviti u sjedeći položaj. ali ako to radiš zato što ti misliš da bi trebao, a dijete to samo ne može - ne činiš mu uslugu. naprotiv.

mislim da nisu u pitanju bebe te kojima je dosadno na ravnome vec roditelji koji ih zele sto prije dici na noge (o tome se vec i previse puta pisalo)

sve je rečeno :)

23 srp 2009, 19:26

Evo dobila sam potrebu da se umješam u ovu smiješnu raspravu..........
Čemu rasprave i vječite svađe oko prehrane, dohrane, motorike..................alo ljudi moji pa ne budite toliko arogantni i prepotentni.......ako možete pomoći nekome sa svojim savjetom onda savjetujte a hočeli ga neko usvojiti ili neče nije vaša briga.Kako če neko voditi brigu oko svog djeteta ovisi isključivo o roditeljima i niko drugi nema pravo da se tu mješa i prodaje se kao bolja i pametnija mama......svako radi onako kako smatra da je najbolje i kad smo dobili titulu MAME nismoo s njom dobili pravo da nekom drugom solimo pamet i postavljamo se na način "ja pametna ti glupa" i obrnuto, a pogotovo nemamo nikakvo pravo upadati stranmcima u kafićima i govoriti im kako nije dobro da četveromjesečna beba ne smije još u sjedeći položaj,kao nas strah što če biti s jadnom bebom.....ma odakle to pravo........
Neke mame podižu svoju djecu na svjetima bake, tete.......neke isključivo na savjetima forumašica.......a neke jednostavno upijaju sve i zbrajaju dva i dva i na kraju rade po svojoj logici i intuiciji.......a neke isključivo slušaju samo pedijatre.........
I ako jedan cjenjeni i ne toliko stari pedijatar kaže mami da je njena šestomjesečna beba dovoljno zrela za sjedeči položaj onda odakle pravo jednom laiku da tu mamu smatra glupom što sluša savjet ni manje ni više nego osobu koja je najmanje 10 godina učila za tu tiltulu doktora........
Bez ljutnje...........savjetujmo se, podilimo iskustava........nemoraju nam se postupci složiti kao puzzle........ako nekom pomognemo...dobro a ako ne i opet dobro svoje smo rekli neče se svi složiti stim.....a ne vječita rasprava koi radi bolje a ko gore za svoje djete........
Meni ste u iks stvari pomogli a kad je u ptanju motorika nisam slušala nikoga nego isključivo svoju pedijatricu.....kod dohrane svoju intuiciju.......i fala Bogu sve pet i sa gastro područjem i motorikom.
Eto bez uvreda i ljutnji al sam se stvarno raspištoljila kad sam po ko zna koji put vidila ovakve besmislene rasprave. :angry :angry :angry

23 srp 2009, 19:53

čemu rasprave?

a koja je svrha foruma općenito? (foruma u množini).
argumentirano raspravljanje, razmjena mišljenja, proširivanje vidika.
kome takve stvari dižu živce ne treba forumariti. :dunno

tko je ovdje solio pamet ljudima u kafićima? ovaj forum nije kafić, razlog njegovog postojanja je razmjena osobnih iskustva i savjeta temeljenih na novim znanstvenim spoznajama.

btw, rasprava nije bila besmislena dok se nije uključila forumašica sa petnaest postova koja piše "hočeli" i tome slično tei drugima govori da su arogantni i prepotentni bez da prvo pročita vlastiti post, njegov smisao, argumente i ton kojim je pisan. :faca

23 srp 2009, 20:11

Ako si moj ton zamislila kao argonatnim sory.........mojih 15 postova znači-naravno da sam nova,nisam znala da ne smjem sudjelovati i biti uopće prisutna u raspravama....sory opet, hočeli.......što je ovo forum pismenosti ili si samo ti vrhunski pismeno predstavljajuča.........ma daj nisam mislila nikoga razljutiti.....normalno da ovaj forum predstavlja sve što si ti gore navela ali samo sam htjela reči da to može proči bez ljutitih rasprava tamo di ne priliče i DA soljenja pameti jer tako je zvučala gornja rasprava i još njih masu.......a što se tiče kafiča niko nije reka da je ovo KAFANA nego sam nadovezala misao na stariji post vezan za ovu temu.......
Nije samo lipo kad neko iznese svoj savjet iz dobre namjere a on se popljuca i ponizi u svakom smislu, ne misli tu na sebe,............Tu ne prozivam tebe........ako sam te razljutila još jednom sory.......a ovo sa 15 postova ti nije u redu.......

23 srp 2009, 20:28

Tu ne prozivam tebe

koga prozivaš?

kažeš, dobronamjerni savjet. što to znači? i meni moja susjeda može savjetovati dohranu grahom s 4 mjeseca jer je ona tako radila. motivi joj nisu loši, ali ta susjeda ne zna koliko to može naštetiti mome djetetu.
slušanje intuicije kod ranijeg dovođenja dohrane? šta to znači? svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dohranu sa 6 mjeseci. koga ću poslušati? dobronamjernu susjedu ili njih?

na forumu si da saznaš nešto novo. dođeš, pitaš, dobiješ odgovor i ponovo napraviš po svom. i to je u redu. ti si majka. ali ne moraš dizati revoluciju i forsirati da je tvoje mišljenje ispravno. nitko nikoga ne napada. jednostavno se javlja zamor kod ponavljanja uvijek istih stvari i pojavljivanja onih koji se nađu uvrijeđeni.

želiš li staviti dijete da sjedi kad ono samo nije za to spremno - izvoli. ja ću ti uvijek savjetovati drukčije jer sam pročitala mišljenje stručnjaka. i ne samo ja. većina forumašica ovdje. nikoga time ne vrijeđamo, želimo pomoći.

23 srp 2009, 20:30

nije, ali nije lijepo kad se u sasvim normalnu raspravu (jer ovdje do tvojeg posta nije bilo ni etiketiranja,svađanja, niti riječi tipa "nije vaša briga") netko uključi bez pola argumenta, a sa stavom sa visoka kakvog nemaju ni administratori.

ja, kao i velika većina cura koje se na forumu zadrže, čitamo da bi nešto novo saznali, probali razmišljati na drukčiji način, a teško je shvatiti što je pjesnik htio reći ako misli nisu normalno uobilčene, ako fale osnove pravopisa, a sami ton je :shock:

23 srp 2009, 22:30

Ovo s pravopisom je najjadniji argument koji sam čula, već dugo. Možda ta koja je pisala ima kratke noge npr. ali to ne vidimo, pa nećemo moći navesti...
Referencu na kafić sam ja shvatila jer sam čitala ranije postove. Apsolutno se slažem da nemate što prilaziti ženama koje posjedaju svoju djecu, jer su to njihova djeca, a one postupaju po svojoj najboljoj savjesti.

Znači, imamo pravo na RAZLIČITO MIŠLJENJE. Pa ak ja malo pogriješim, čujte, nije smak svijeta, neće mi dijete umrijeti ako ga koji put posjednem, ajde se malo smirite.

23 srp 2009, 22:59

Ovo je jedna od onih vjecitih rasprava.

Ono sto ja ne razumijem je to koji je motiv mamama raditi nesto protiv preporuka strucnjaka kad za te preporuke znaju. Sto zele, koji je cilj? Zabaviti dijete posto poto jer place u lezecem, kao posjedanje ce ga razveseliti, ili gledati dijete kako je "vec veliki i moze sve papati"? Ili sto, nece mome smetati, takve stvari se desavaju nekom drugom... Sto je tesko drzati se npr. pravila dohrane? Ne kuzim, stvarno ne kuzim.

Da se razumijemo apsolutno sam za prilagodavanje djetetovom temperamentu i potrebama, ali zna se koje su tu granice i na kome je da ih postavlja za dobro upravo tog djeteta. Pa to je bit odgoja. Balansiranje izmedu prepoznavanja, vrednovanja i odgovaranja na djetetove potrebe uz postavljanje roditeljskih granica. Jedne od tih granica odnose se na preporuke strucnjaka vezane uz zdravlje i zdravstvene potrebe djece.

Evo moj klinac je do 7 mjeseci bio u kosari na ravnom. A to je dijete koje se prije 8. mjeseca diglo na noge, koji je mogao samostalno sjediti krace vrijeme sa 6 mjeseci. Al nije se jos sam posjedao. I sto mu je falilo u setnji biti u lezecem? Doma se bome mogao i vise nego nadivljati na podu koliko je god htio. A ako bi vani bio njurgav, a ponekad je, kao i svako dijete i bio jednostavno bi ga pokusala zabavit ili ga dignula van. Ne znam meni se cini medvjedom uslugom stavljati dijete da sjedi jer mama misli da ce mu tako biti zabavnije. Sto radimo, odgovaramo na njegovu potrebu za zanimacijom naustrb zdravstvene potrebe da se ne opterecuju jos nedovoljno svrsti misici?
Ako je to razlog takvih postupaka. A mozda i nije... ne znam...

23 srp 2009, 23:00

neke je nemoguće čitati, a sami ne čitaju ono što piše. ja nigdje nisam pročitala da je neka cura prišla mami u kafiću i dijelila savjete. maya je samo napisala svoje impresije, ali nije se obratila nepoznatoj ženi.

23 srp 2009, 23:11

Ili se vratimo na temu il sve brišem i tema pa-pa. (evo ovo je arogantan moderatorski ton :mrgreen: )

Pišem velikim slovima i želim da se pročita jednom za vazda:
FORUM NIJE PARKIĆ NA TREŠNJEVCI, TU SE NE MORA SMJEŠKATI PRIJEDLOGU DA DIJETE POSJEDAŠ SA 4MJ IL MU DAJEŠ VARIVO SA ZAPRšKOM S 5mj. NISMO TU DA SE NETKO NEKOM UMILJAVA.
AKO SE POŠTUJU OSNOVE KOMUNIKACIJE, DOZVOLJENO JE, DAPAČE, POŽELJNO JE DA SE DAJU PAMETNI SAVJETI POTKRIJEPLJENI LINKOVIMA S INFORMACIJAMA. TU SMO DA RAZGOVARAMO, ŽALIMO SE, OTKRIVAMO, ALI I DA NEŠTO NAUČIMO, DOBROBITI NAŠE DJECE RADI...

ŠTO SE DOGAĐA IZA VRATA SVAKE OD FORUMAŠICA, NJEN JE PROBLEM, KAD SE RADI O SAVJETIMA O ODGOJU, NUŽNO JE DOVESTI PRIČU NA ISPRAVAN TIJEK...SLUČAJNIH NAMJERNIKA ILI, IZVJESNIJE JE, NAMJERNICA RADI. DA SE NJIMA NE POMIJEŠAJU LONČIĆI.

24 srp 2009, 12:58

Moderatorica :5

24 srp 2009, 15:38

super si ti to Krumpi napisala, ali ce opet svatko shvatiti kako njemu odgovara.
Slazem se sa TP i potpisujem ovo :
Ovo je jedna od onih vjecitih rasprava.

.ako možete pomoći nekome sa svojim savjetom onda savjetujte

od cijelog posta ovo je jedini dio koji mi ima smisla, ali nije svaciji savjet zdrav i ispravan savjet

25 srp 2009, 22:27

Moja će imati šest mjeseci za dva dana stavlja nogice redovito u usta već 15-ak dana. Odiže ramena i glavicu od ravne podloge a ako se ima za što primiti odiše se u polu sjedeći položaj. Okeće se leđa bok, bok trbuh i obrnuto. Još se vozi na nultom položaju i namjeravam joj podignuti na onaj blago povišeni za jedno mjesec dana ako se ne posjede prije sama. :)

28 srp 2009, 23:46

evo i mene s nedoumicom. mi smo tek nedavno otkrili cemu sluze djecja kolica, jer smo se do sad puuuuno nosili u slingu i klokanici i marami.
zivimo na 4. katu i jednostavno nam kolica nisu bila napeta, a sad smo na odmoru vec tri tjedna i krenulo nas vozikanje...

e sad, kolica su najcesce u 2. polozaju, medjutim ona odize glavu od naslona. ne znam sto raditi... na ravnoj podlozi stavlja noge u usta i okrece se s ledja na trbuh, ali ne i obratno. isto tako odize glavu od podloge zajedno s nogama ko da vjezba trbusnjake. potrbuske je pocela dizati guzu i odgurivati se ali ne stigne daleko.

moje pitanje je u kojem polozaju kolica smiju biti trenutno?

03 kol 2009, 11:41

i ja tako mislim, samo me buni to njezino podizanje glave, ne znam jel to ok?
Odgovori