09 tra 2010, 09:43

09 tra 2010, 09:45
09 tra 2010, 09:48
09 tra 2010, 09:48
09 tra 2010, 09:57
09 tra 2010, 09:59
LiKmama je napisao/la:Imam slicnu situaciju, s tom razlikom sto moje decke to pretjerano ne pogadja. Stariji primjecuje i sigurno da ga negdje barem malo strecne, ali nije bas tako ocigledno tuzan.
No, jedino sto ti ja mogu savjetovati je da ucis dijete da postuje razlicitosti, da mu objasnis da ga oni vole, ali nisu isti kao mama i tata i ne pokazuju ljubav na isti nacin. Da mu kazes da oni ne misle nista lose, samo su drugaciji karakterom i drugacije reagiraju.
Da mu kazes da kad im nesto dodje pokazati i oni ne odgovore, neka pita ponovno, mozda ga nisu culi, mozda nisu shvatili koliko mu je vazno. Ucis ga da se bori za sebe, ali i da prihvati da razliciti ljudi razlicito reagiraju.![]()
Nikako ga nemoj micati od njih, nikako, pogotovo zato sto, i sama kazes, oni mu nikad ne bi ucinili nista lose, jednostavno nisu sposobni previse toga mu pruziti. I to mu objasni, malo po malo, i daj djetetu priliku da sam gradi odnos s njima.
09 tra 2010, 10:01
Krumpirić je napisao/la:eli, sigurna si da to ima veze s godinama?
09 tra 2010, 10:02
kao ono, nisu oni loši ljudi nego su samo stari pa im moramo neke stvari oprostiti i ne uzeti za zlo... i mi ćemo jednom biti stari... 09 tra 2010, 10:08
boysmama je napisao/la:ja bi se ipak radije složila sa eli, ovdje je pitanje kako djetetu objasniti njihovu situaciju, a ne samima sebi... vjerojatno njihovo ponašanje nema veze s godinama već s njihovim karakterom i nadograđivano je na lošim temeljima u startu (nije ni kod mojih nekad bajno, pogotovo odnos baka-dida u smislu diskriminacije), ali možda je najbezbolnije i najjednostavnije tako klincu od 5 godina objasniti stvari, a da se ne kompromitiraju njegovi dida i bakakao ono, nisu oni loši ljudi nego su samo stari pa im moramo neke stvari oprostiti i ne uzeti za zlo... i mi ćemo jednom biti stari...
Alisa, nemoj me krivo shvatiti, ne mislim ja da su oni loši ljudi, nego banaliziram kako bih ja to prenijela svom sinu za par godina
09 tra 2010, 10:12
boysmama je napisao/la:a da se ne kompromitiraju njegovi dida i bakakao ono, nisu oni loši ljudi nego su samo stari pa im moramo neke stvari oprostiti i ne uzeti za zlo
), no ipak mu je važniji tvoj feedback, vjeruj mi. s njima će on već izać na kraj i naučit će se nosit (vjerojatno i bolje od tebe, jer će ranije počet učiti), no bitno je da mu vi gradite samopouzdanje koje će onda moći doći do izražaja u ovakvim situacijama i s ovakvim ljudima.
09 tra 2010, 11:49
.
i uvijek se jos stosta da iscitati iz tvojeg pisanja - tvoj odgojni pristup, tvoji stavovi, odnos prema djeci (djetetu), etc, etc....
09 tra 2010, 11:56
LiKmama je napisao/la:Krumpirić je napisao/la:eli, sigurna si da to ima veze s godinama?
ovo sam i ja htjela pitati jer u nasem slucaju - to su takvi ljudi. Takvi su bili pred 10, 20 i 40 godina, takvi su i sad i po svemu sudeci i ostat ce takvi.
09 tra 2010, 11:57
Imge je napisao/la:offtopic:
Alisa, tako mi pase tvoj nacin pisanja i tako te lijepo citati.
Neovisno o duzini posta - bas, bas je uvijek sve tako smisleno napisano - s uvodom, razradom i tvojim jasnim opisomi uvijek se jos stosta da iscitati iz tvojeg pisanja - tvoj odgojni pristup, tvoji stavovi, odnos prema djeci (djetetu), etc, etc....
A sad ontopic:
Imam slicnih problema (bas isto s didom i sinkommi) i s pozornoscu citam ovaj topic.
Kasnije se jos javim, ne stignem sad vise jer sam na poslu
Tako da - puno ti hvala!
09 tra 2010, 11:59
eli je napisao/la:kažeš mu iskreno da su stari ljudi kao mala djeca, u svojem filmu i da njihova neobazrivost nije zbog zloće, već im tako dođe.
09 tra 2010, 12:01
09 tra 2010, 12:01
LiKmama je napisao/la:Imam slicnu situaciju, s tom razlikom sto moje decke to pretjerano ne pogadja. Stariji primjecuje i sigurno da ga negdje barem malo strecne, ali nije bas tako ocigledno tuzan.
No, jedino sto ti ja mogu savjetovati je da ucis dijete da postuje razlicitosti, da mu objasnis da ga oni vole, ali nisu isti kao mama i tata i ne pokazuju ljubav na isti nacin. Da mu kazes da oni ne misle nista lose, samo su drugaciji karakterom i drugacije reagiraju.
Da mu kazes da kad im nesto dodje pokazati i oni ne odgovore, neka pita ponovno, mozda ga nisu culi, mozda nisu shvatili koliko mu je vazno. Ucis ga da se bori za sebe, ali i da prihvati da razliciti ljudi razlicito reagiraju.![]()
Nikako ga nemoj micati od njih, nikako, pogotovo zato sto, i sama kazes, oni mu nikad ne bi ucinili nista lose, jednostavno nisu sposobni previse toga mu pruziti. I to mu objasni, malo po malo, i daj djetetu priliku da sam gradi odnos s njima.
09 tra 2010, 12:04
medo14 je napisao/la:Alisa, da li je to tvoj otac ili od supruga? Da je moj otac, ja bih porazgovarala sa njim. Ili tvoj muž ako je njegov otac.
Ispričati mu svoje viđenje njihova odnosa. Pital bih ga i kako on doživljava odnos sa unukom.
Ne bih cijeli problem ostavila na djetetu da on pokuša razumjeti zašto se to događa.
09 tra 2010, 12:05
MON je napisao/la:boysmama je napisao/la:a da se ne kompromitiraju njegovi dida i bakakao ono, nisu oni loši ljudi nego su samo stari pa im moramo neke stvari oprostiti i ne uzeti za zlo
ovako razvijaš predrasude i stereotipe o starim ljudima općenito. i to već kod djeteta od 5 godina
alisa, ja mislim da je tvoj sinak jako pametan i senzibilan i dobro kuži što se događa. ono o čemu treba razgovarati s njim je da njihove povremene bezobzirnosti, loša komunikacija i sl nemaju veze s njim. Naravno da ih dijete voli, i zato traži njihov feedback (jako si to dobro nazvala), no ipak mu je važniji tvoj feedback, vjeruj mi. s njima će on već izać na kraj i naučit će se nosit (vjerojatno i bolje od tebe, jer će ranije počet učiti), no bitno je da mu vi gradite samopouzdanje koje će onda moći doći do izražaja u obvakvim situacijama i s ovakvim ljudima.
09 tra 2010, 12:06
Ne,, godine su samo godine, a naš karakter je ono što jest kakvo jest (može se pogoršat s godinama, ili poboljšat)...
09 tra 2010, 12:08
09 tra 2010, 12:09
09 tra 2010, 12:12
09 tra 2010, 12:23
Jesam, ali tu više progovaram kao nečija mama, kćer i unuka.Alisa je napisao/la:Jesi li ti psihologica?
eli je napisao/la:karakter se sa godinama može skroz promijeniti, ljudi se znaju skroz okrenuti pa se to onim stvarno starijima ne uzima za zlo, radi se o višoj sili.
09 tra 2010, 13:08
, kao ono, nebo poslije oluje) po mom mišljenju, ako je moguće sebi i djetetu ponoviti kako je to naprosto tako, a ne ni slučajno djetetova "krivica"
09 tra 2010, 13:15
09 tra 2010, 13:18
Stefanova_mama je napisao/la:Ja ga ne bih ostavljala kod njih bez prisustva tebe ili TM. Vi ste odrasli i u tim kriznim situacijama mozete pojasniti recima, zastititi ga, odvesti ga. On moze samo trpeti njihove cefove.
Koja nam je nemila i koju bih zadnju potegnula... ne znam...