Switch to full style
Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!
Odgovori

Popodnevno spavanje - za veliše

10 srp 2013, 13:35

Rijetki su oni spavači koji ne dođu u fazu da im se ne spava doma popodne. Čak iako u jaslicama uredno spavaju. Faze da ne žele popodne spavati mogu doći i proći i opet doći. U ovoj dobi im je valjda sve zanimljivije od samog spavanja. Posebno baš onima iz jaslica koji vrijeme vikenda ili praznika koriste da bi proveli svaki trenutak s roditeljima, u parku, na igranju – ma bilo gdje samo ne u krevet!!!

Koliko je potrebno sna?

U ovoj našoj dobi od 1 – 3 to bi prema baby center uk
izgledalo ovako:

18 mj – 1 dnevno spavanje -2 sata, noćno 11sati i 30 minuta – ukupno 13sati i 30 minuta
2 godine – 1 dnevno spavanje 1 sat i 30 minuta, noćno 11sati i 30 minuta – ukupno 13sati
3 godine - 1 dnevno spavanje 1 sat, noćno 11sati i 30 minuta – ukupno 13sati.

Je li mu potrebno popodnevno spavanje?

Je li im potrebno popodnevno spavanje, to moramo sami detektirati. Ovo su neki od znakova koji bi upućivali da im je još uvijek potrebno:
- ako zaspe u autu čim se krenete voziti
- ako je razdražljivo i premoreno za dana
- ako ga je potrebno buditi u jutro...

Prestanak popodnevnih spavanja, ako se on i dogodi, ne bi trebao biti odjednom. Kroz nekoliko tjedana, preskakanje popodnevnog sna uz odlazak ranije na noćno spavanje. Iz prva bi to trebalo biti, recimo dva put tjedno. (Sears – Disciplina) U tom slučaju obavezno uvesti vrijeme popodnevnog mira, kada se sve stiša i rade neke vrlo tihe aktivnosti.

Što možemo učiniti:

Možemo ih pustiti da spavaju gdje god žele u stanu – ako je to primjereno i sigurno mjesto. To može biti kauč u dnevnom boravku, gdje se može zamračiti prostorija i svi ukućani utihnuti. Tako ipak nije izoliran u sobici, nego u žiži zbivanja koja je sada utihnula.

Nije novi trik da ih se ukrca u kolica, napravi đir po kvartu i prekrca u krevet. Isto se može tempirati, recimo povratak iz nabavke ili dućana u doba kada je vrijeme spavanja, tako da zaspe u auto sjedalici i tako ga prebacimo u krevet.

Za sve ovo je potrebno odrediti ritam dana i aktivnosti. Već unaprijed znati kada će se i gdje ići i taj raspored najavljivati od jutra.

:zzz

Re: Popodnevno spavanje

12 srp 2013, 06:45

U knjizi Elizabeth Pantley - Kako uspavati dijete bez plakanja mogu se naći primjeri i savjeti i u vezi dnenvnog spavanja.

slobodno ovdje dajte i druge linkove, tekstove, ideje... pitajte i tako to!

Re: Popodnevno spavanje - za veliše

06 lip 2014, 07:29

podižem malo...
možete sudjelovati u anketi autorice Elizabeth Pantley koja će joj poslužiti za njenu novu knjigu (više inf. na njenom blogu http://elizabethpantley.com/ )
uz put donosi i ovu tablicu u kojoj su razdoblja "vesele budnosti" - odnosno koliko mogu biti budni a da ne krene, kako ona kaže meltdown - (iz teksta The Volcano Effect:Why Skipping a Nap Results in Meltdown )

As shown on the sleep chart below, as children grow, the length of time that they can stay "happily awake" increases.
Age - Happily Awake" span between naps
Newborn 1 - 2 hours
6 month old 2 - 3 hours
12 month old 3 - 4 hours
18 month old 4 - 6 hours
2 year old 5 - 7 hours

3 year old 6 - 8 hours
4 year old 6 - 12 hours

06 lip 2014, 10:20

Djeca su mi bila različita, cure su dosta rano prestale s popodnevnim spavanjem (prerano) i nisi ih mogao uspavati (po sat i pol mučenja i ništa) pa smo odustali. Dečkima paše, J je skoro do škole spavao popodne da ne govorim koliko puta je zaspao u autu popodne u prvom i drugom razredu. G zna odspavati još uvijek po par sati u komadu kad smo doma iako protestira kad treba ići spavati. Ono što spavaju u vrtiću je njemu u stvari premalo.

06 lip 2014, 11:35

mogu od slova do slova potpisati hajdi, osim što se kod mene radi o jednoj curi i jednom dečku ;)
dakle, ista situacija:ona je rano prestala spavati popodne(2,5-3 g), doma smo odustali, a ni u vrtiću nije spavala, samo odmarala
a njemu ni danas (4 g)nije dosta vrijeme za spavanje u vrtiću, jer bi on spavao i po 3-4 sata u komadu, još uvijek

06 lip 2014, 11:37

kod mene je isto, iako se radi o dva dečka :lol
stariji je spavao do predškolske godine popodne. ma i onda je, ali noću ne bi zaspao.

mali ne spava već dvije godine :ajme
nema te sile koja bi ga spremila u krevet popodne :bidan

06 lip 2014, 15:09

Moji su oboje rano izbacili popodnevno spavanje, negdje nakon druge godine nije bilo šanse da zaspu. Povremeno bi se znalo dogoditi da ipak zaspu ali isključivo u vrtiću, doma nikad ni slučajno. Iskreno, to mi je i odgovaralo jer smo odmah postali puno mobilniji popodne, posebno vikendima, nije bilo žurbe doma zbog popodnevnog spavanja.

06 lip 2014, 15:26

moj sinko je s godinu dana lagano izbacio popodnevno spavanje :lebdi onda je s dadiljom krenuo spavati svaki dan, ali vikendom ili općenito kad bi bio s nama, nema šanse. sjećam se da smo se jako mučili i pokušavali na razne načine, ali jednostavno on nije mogao zaspat i gotovo. nekako smo se svi spasili kad smo ga prestali uspavljivat! kasnije u vrtiću uglavnom malo odspava,a li nije pravilo...

cura je s nekih 9 mjeseci počela spavat jednom dnevno oko 2 h i onda noć oko 10 sati (9-7, budi se naravno za sisanje, ali ne razbudi se, nego spava). Dakle od onda spava kad gledamo neki ritam - ko velika, a ja sam samo sretna da spava preko dana :lol

10 lip 2014, 08:34

Moji još spavaju popodne,baš vole to a nama je to odmor pogotovo vikendom
Sin će uskoro 4,5 godine i on spava vikendom 2 sata nekad bi i više da ga ne budim,a malena 20 mj i ona spava u prosjeku 2 sata,nekad više nekad manje

Noću spavaju od 9 do 7,8

10 lip 2014, 11:29

Moja najstarija si je izbacila popodnevno spavanje ono ljeto prije prvog razreda, daklem sa sedam.
Sinko ima pet i jos spava popodne.
Malena dvije i spava isto.
Njihov ritam je oko tri popodnevna sata i cijela noc od nekih devet ipo do ujutro u sedam.
I najstarija bi jos spavala da joj skola nije samo u popodnevnoj smjeni. Ali ljeto odvali makar sat vremena.

10 lip 2014, 14:40

Mojim većim curama s otprilike 5 godina više nije trebalo. Ali i sad ponekad vikendom popodne proglasim "opći popodnevni odmor" i neke zaspu a neke crtaju i moraju bit tiho zbog malih. B ima 3 god. i obavezno mora spavati, najkasnije do 13:30 mora zaspati inače je poslije nemoguća! Ubaci u 6 brzinu i trči kao sumanuta! Totalno suprotno od očekivanja, umorno dijete cendra, moja B divlja. :P

IP je još mali. Sad sa 7 i pol mj. spava ili 3x po sat ili 2x po duže od sat. Ovisi koliko ima mira.
Dobro mi je došao ovaj izračun po dobi, hvala! U granicama smo.
Koliko veći klinci, školarci... trebaju spavati?

17 sij 2016, 23:24

Moja ima 17 mj
Znaci mala je , mora spavati ali sta da radim
Ona zaspe na cici i probudi je nešto nakon 15 min place i to je to gotovo za taj dan
Mozes pokušavat koliko hoćeš ali nema šanse

Čitam 2 h spavanja ,,, hm od rodjenja ne spava tako
Nikad nikad nije spavala vise od 1h
Osim rijetko u kolicima , rijetko
Da , zaspi odmah u autu
Ne , nije pospana kuci , igra se od 8 do 8 bez mirovanja , ne znam odakle joj snaga

Od rodjenja je velika nespavalica,
Po noći se dosta budi a preko dana ne spava zato su moji živci otišli :/
Nije mi jasno kako izdrži
Zato idemo u 20 h spavat a onda u sobi se nacicava do 21 h nekad
Juce je spavala u autu jer smo išli negdje, spavala je od pola 6 do pola 7
Zato je bila budna do 23 h a ja umorna ko pas

Da zaspi negdje pa da je prebacivam ne ide jer ima jako jako tanak san , nju musica probudi eto sve su to problemi vezani

17 sij 2016, 23:28

Kad čitam koliko je potrebno sna bebi samo se iznerviram
Jer od početka ne spava, jos mi bake dodaju soli na ranu tipa
Pa mora spavati , mora njen mali mozak da se odmori to nije dobro bla bla
A sta ću kad neće...

I odgovor da li je potrebno da je budim ujutro , nije , ona mene budi oko 8 h
Ja to zombi jedva Otvorim oci a ona ko zvrk vec
Odgovori