Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!
09 ožu 2014, 00:50
Nisam znala dali da postavim temu na pdf od 1 - 3 ili na 3+ ali svejedno.
Znaci, kada su vam klinci potpuno prestali spavati po danu i dali su zbog toga isli navecer spavati ranije?
Mi jos spavamo po danu 2 - 2,5 h.
09 ožu 2014, 08:01
i mi, a +3 smo. i jednostavno dok im je u vrtiću takav raspored - vidljivo je da je i vikendom i slobodnim danima kod kuće potreba za tim snom. Nekad preskoćimo neku subotu ili nedjelju. Nekad, vrlo rijetko.
Tek negdje četverogodišnjaci se smatraju da mogu proći bez popodnevnog spavanja, ali i oni kod nas u vrtiću spavaju. ali sve je individualno.
Koliko je potrebno sna?
U ovoj našoj dobi od 1 – 3 to bi prema baby center uk
izgledalo ovako:
18 mj – 1 dnevno spavanje -2 sata, noćno 11sati i 30 minuta – ukupno 13sati i 30 minuta
2 godine – 1 dnevno spavanje 1 sat i 30 minuta, noćno 11sati i 30 minuta – ukupno 13sati
3 godine - 1 dnevno spavanje 1 sat, noćno 11sati i 30 minuta – ukupno 13sati.
09 ožu 2014, 09:05
mlađi (23mj) i dalje spava po danu. zna se desiti, jednom mjesečno da ne zaspe po danu ali ga uredno stavim u krevetić.
stariji (4,5g) tek od nedavno više ne spava po danu. nije nervozan. u vrtiću i dalje spavaju.
bilo je perioda kad on ne bi zaspao po danu, imao je oko 2,5g ali sam inzistirala da bar leži. nakon duljeg perioda je opet zaspao. mislim da je bilo nekih mjesec dana tako, ležao bi ali ne bi spavao po danu i oko 16 bi ga uhvatila luda minuta

sad je ok ikako ne spava popodne.
obojica se bude u 7.30 ( ako se ne bude sami, mi ih budimo), damjan spava 13,30-15 ( mi ga tad budimo da ne spava dulje od 15) , noćno spavanje za damjana u 19.30, za tina u 20
09 ožu 2014, 19:43
Matilda (20 mjeseci) spava danju 2-3 sata, noću oko 10 sati prosječno.
Dvije najstarije kćeri su spavale danju do 3 godine i više nije išlo, ali su pomaknule večernje spavanje u toj dobi na 19 sati. Preko dana je sve bilo ok, pa ih nisam forsirala.
Treća curka je spavala danju do 5 godina, uvijek je bila spavalica.
Dečki su spavali danju do 2,5 godine, a tada pomaknuli večernje spavanje također na 19. I s njima nije bilo problema danju pa ni njih nisam forsirala.
Izgleda da im je genetika uglavnom takva da trebaju nešto manje sna od prosjeka.
09 ožu 2014, 21:29
moje su prestale spavati danju oko nove godine, mjesec dana prije nego su napunile 2 ipo godine. Nocu spavaju od 20 - 7 ujutro. Cini mi se malo
09 ožu 2014, 22:26
Starija s 2.5, mladja s nepune tri. Nisu bile nervozne. Normalno bi izdržale do večeri.
09 ožu 2014, 22:36
Najstarija do polaska u prvi razred.
Srednji jos spava popodne, kao i najmladja. Ovi stariji su znali nekad preskociti dnevno, ovisno o situaciji. Najmladja samo jednom i lose je proslo.
Sinko na ljeto puni pet. Najmladja jos malo dvije.
Nitko ne ide nesto prekasno navecer spavati, prosjek devet ipo najkasnije. Hocu reci ne pomice im uru dnevno spavanje pa da sad idu o ponoci. Sto sam za dosta njih to cula i mame onda ukinu dnevno kako bi djeca isla ranije na spavanje.
10 ožu 2014, 07:33
ja sam primjetila i po svojoj i ovdje moderirajući da se u dobu od 2 do 2ipo godine javlja ta kriza kada ne žele ići na popodnevno spavanje.
Meni se činilo - budući da se radilo o vikendima (preko tjedna je u vrtiću) - da ne želi napustiti igru, druženje s nama - iako bih ja išla ili mm s njom na spavanje. baš bi negodovala i činilo mi se x-puta da bih najradije odustala.
uglavnom smo nekako prešli tu fazu. sad nekad teže zaspe, nekada lakše, ovisno o danu. ali ne dovodi u pitanje da se nakon ručka ide spavati.
10 ožu 2014, 09:28
Kad bi bile takve situacije da je skoro pa nemoguce da zaspu popodne onda bi i ja odustala tada. Razvlacili bi se nekih sat vremena i onda bi vidjela da smo i oni i ja frustrirani i da nema smisla.
Drugi dan sve b.o.
Al da mi se to dogadjalo svaki dan neki preiod onda bi razmislila da skroz ukinem popodnevni spavanac.
Ovako mi je vise slicilo da si oni zele dokazati da mogu ne zaspati ako treba ali im je pasalo spavanje.
10 ožu 2014, 16:12
Moji su sami odlazili na spavanje i normalno zaspali. Kad bi se događalo da tijekom duljeg vremenskog perioda (nekoliko tjedana) ne bi zaspali niti nakon sat vremena tišine i mirovanja u krevetu, onda sam odustajala od dnevnog spavanja. Meni se nije činilo kao neka kriza, a večernje spavanje su pomaknuli pola sata ranije.
10 ožu 2014, 17:43
Kod starije je to bilo doslovno tako da sam je uspavljivala po sat do dva. Od pet dana u tjednu zaspala bi možda dva, a samo spavanje bi trajalo 45 minuta.
Nervozna nije bila ni malo, navečer bi išla spavati kao i inače, ništa ranije.
To mi je bilo dovoljno da odustanem.
Kad je mlađa pokazala iste znakove, odustali smo odmah.