Switch to full style
Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!
Odgovori

Djeca i laganje

26 sij 2015, 12:56

Kada počinje?

Djeca obično počinju lagati oko 3. godine. Zbog čega je to tako? Zato što otprilike u toj dobi njihova teorija uma doseže stupanj razvoja koji ima omogućuje da shvate kako različiti ljudi mogu imati različita vjerovanja, kako roditelji ne čitaju misli i nisu vidoviti nego svoje odluke temelje na onome što vide ili što im se kaže. Zapravo, pojava laganja odraz je napretka u jednom području razvoja djeteta, a istraživanja pokazuju da je ranija pojava laganja u djece pozitivno povezana s inteligencijom ;) Jer za laganje je potrebno razumijevanje da pogrešnim informacijama možemo izbjeći određene neželjene posljedice!
S druge strane, nitko ne bi htio da njegovo dijete laže ili da ga se proglasi lažljivcem/lažljivicom i svi se bojimo čemu laganje kasnije može dovesti.

Zbog čega djeca lažu?

Više je mogućih razloga:
- lažu da bi nešto prikrili ili izbjegli kaznu ako misle da su napravili nešto čime su je zaslužili (npr. seka je prolila vodu, nisam ja)
- vježbaju maštu i eksperimentiraju s reakcijama roditelja (npr. šetali smo se s vrtićem i do tatine firme i do konjičkog kluba i do Drave)
- pretjeruju u prepričavanju i izmišljaju detalje kako bi impresionirali druge (npr. ja sam jedini pobijedio i uvijek ja pobijedim)
- dobiju pažnju koju žele u tom trenutku, iako znaju da druga osoba zna da to nije istina (npr. mama, tata me sad uštipnuo s daljinskim)
- manipuliraju situacijom (npr. mama mi uvijek da da jedem slatkiše prije večere)

Djeca najčešće lažu između 4. i 6. godine, a smatra se da teknakon 8. godine mogu lagati toliko uvjerljivo da ih odrasli ne skuže!

Kako se psotaviti u vezi toga?

Važno je ostati pozitivan i nikako ne posramljivati i odmah kažnjavati dijete! Posebno kada su mlađa djeca u pitanju i kada se laganje tek počne javljati, važno je učiti djecu razlikovanju istine od laži, te im ukazivati na važnost istine. Recite im da se osjećate loše i razočarano kada vam ne kažu istinu, a kada su iskreni, iako im ta iskrenost ne idu u prilog, pohvalite ih zbog toga!

Važno je stvoriti okolinu u kojoj vam dijete može reći da je napravilo nešto "loše", tj. u kojoj će se osjećati sigurno reći vam istinu da je npr. nešto potrgalo ili prolilo i sl. Pohvalite dijete kada kaže istinu, ali ne odstupajte od ranije postavljenih granica. Npr. kada nešto prolije i prizna da je to prolilo, pohvalite ga što je reklo isitnu, ali ustrajte u tome da mora i počistiti nered.

Pokušajte odvojiti laganje od situacije koja je dovela do toga da dijete laže. Kada pogledamo zbog čega dijete laže, možemo jasnije mijenjati općenitu situaciju te tako dovesti do smanjenja tog ponašanja. Npr. ako dijete laže da bi privuklo pažnju, možda potražiti nove načine da mu se više posvetimo te tako izbjegnemo laganje.

Pokušajte razraditi priču tako da dijete samo uvidi besmislenog laganja, ako je moguće kroz šalu. Npr. ako kaže da se nešto samo potrgalo, ili da se voda sama prolila iz čaše, vi recite nešto tipa: Nadam se da se neće voda iz kade sama prolit po podu kad se budemo kupali, jer ćemo imat poplavu!

Iskoristite situacije kad dijete prizna da je lagalo za razgovor o tome i za razgovor o mašti, istini i neistini, dakle potaknite dijete da razmišlja o tome što sve može svojim umom!

Re: Djeca i laganje

26 sij 2015, 13:03

Moj sin, 5.5 godina sve češće tako "izmišlja". primjeri gore su naši primjeri ;)
malo me to iznenadilo pa sam išla čitat što i kako ...

on definitivno kad je tata u pitanju želi više pažnje i njih dvojica nikako da kliknu na dulje vrijeme bez problema, jer je mm puno manje s njim nego ja. i onda ga stalno tužaka :ajme ja dok se otuširam on 3 puta dođe i nešto tuži tatu - da ga je uštipnuo, da mu je rekao da on nikad više neće moći gledati TV, da će odmah poslije kupanja ići spavati i tako nešto uglavnom pretjerano ...

i znao je prije često kad se nešto dogodi, npr. da se nešto prolije i sl. reći da je seka kriva. to smo polako riješili, ja kažem da nema veze, da ćemo to spremit i tako i onda on kaže: mama šalio sam se, nije seka kriva, šalio sam se znaš :lol

kako vi ostali?

26 sij 2015, 13:26

Super tekst ;)
Mi smo isto u toj "fazi". :lol
Ponekad traži pažnju,ali većinom pokušava manipulirati da dobije ono što želi-prava mudrica!!
Iako jako voli brata,ponekad se,vjerujem,osjeća zapostavljeno i onda 100x dnevno :"Mama D me udario!!" iako je on na drugom kraju sobe ili kad nešto zagubi : "D je kriv!!!" A bakama najčešće manipulira kad nešto želi dobiti,a ja joj ne dam tj.ne dozvolim iz nekog xy razloga. Onda kaže: "Ali mama je rekla da smijem,a mama se mora slušati!!!" :mrgreen

Nipošto je ne kažnjavamo zbog toga,jer smatram da je to samo jedna od faza koju mora proći i trudimo se objasniti joj da laganje nije u redu i da je najbolje reći istinu.
Nedavno smo čitali "Pinokia"- jako joj se svidjela priča i sad kad nešto pokuša "smuljati" sama kaže: "Vidi koliki mi je nos"!!! :lol ili kad netko drugi nešto kaže,a ona misli da nije istina :"Nemoj lagati-narasti će ti nos!!"

26 sij 2015, 14:43

arhhh i mi smo na tiru te faze. za sad sam je ulovila na "jesi li oprala ruke". ona iz topa - jesam, a ni blizu banje nije došla :ajme

bilježim se dakle na temu.

26 sij 2015, 14:48

ajme to sam zaboravila - počelo je upravo s pranjem ruku poslije WC-a. onda ga ja vratm da opere i on ode do kupaone, stane na sekundu kraj vrata i vrati se i kaže da je oprao :ajme

26 sij 2015, 15:00

Pa, i moja B je sad u toj fazi. Ja sam mislila da ona još nije u stanju donijeti neke velike zaključke sama pa ih donosi onak kak to ona vidi. A sad vidim da mala mudrica manipulira ohoho!
Recimo, dođe iz sobe i kaže da joj je seka rekla da je glupa. Ja kažem da ode seki i da kaže da sam ja rekla da se to ne smije govoriti jer je to ružno i nek se ispriča! Ona ode u sobu i kaže - mama je rekla da ja nisam glupa nego ti i da ćeš dobit po guzici.
Dođe seka iz sobe i onda iz nje izvučem da je zapravo B njoj rekla da je glupa!
A to je negdje pokupila, jer to se doma ne smije govoriti.
I još k tome ja imam zečje uši i čujem kroz zidove! :nata

26 sij 2015, 15:01

latica je napisao/la:ajme to sam zaboravila - počelo je upravo s pranjem ruku poslije WC-a. onda ga ja vratm da opere i on ode do kupaone, stane na sekundu kraj vrata i vrati se i kaže da je oprao :ajme

To i B radi! Uredno ju vratim i stojim blizu da se uvijerim da pere ruke!

26 sij 2015, 15:19

Odlična tema...moja M je taman oko navršene 3 počela lagat..al sad je došlo do te mjere da zna i lažno zaplakat nebi li nekoga uvjerila u to šta govori...jednom prilikom sam je ostavila kod mojih da odem doktoru..kući je ručala, i nakon toga sam je odvela..zove me mater za jedno pola sata, pita me da jesam li joj dala jest..mama, naravno...tek kaže ona, pitala sam M šta je ručala, rekla je da nije ništa ručala, govori mater, pa kako nisi ručala, sigurno ti je mama dala nešto da jedeš..mama mi nije ništa dala da jedem, moj trbuščić je jadan i buni se, i počela cvilkat i plakat....i mater se sva zbunila, zove mi i to mi ispriča..ono..treba imat maštu za to...
ima i sličnih izbačaja :D

26 sij 2015, 15:45

Uf vidim da moj srednji nije jedini. On obavezno bakama kaze da mu nedam jest,pa se najede kod njih. Tako je neki dan meni rekao "mama pusti me k baki,moram joj reci da si mi sad dala jesti". Tako da nisi jedina

26 sij 2015, 15:53

latica je napisao/la:ajme to sam zaboravila - počelo je upravo s pranjem ruku poslije WC-a. onda ga ja vratm da opere i on ode do kupaone, stane na sekundu kraj vrata i vrati se i kaže da je oprao :ajme

To svi rade. :lol

26 sij 2015, 16:12

Da, to svi rade. :lol

Moji su znali provaliti neku nebulozu koja nema veze s ničim pa bi ostala :oops: i ajde sad objasni neko da dijete izmišlja. :p

26 sij 2015, 16:58

Moja M ima 5 god i u zadnje vrijeme sve češćemi govori da ne želi ići u vrtić. Kad ju pitam za razlog kaže neznam, a kad ju pitam ko ti je šta napravio počen govoriti kako ju je jedan slučajno po uhu lupio, kako jedna curica uzima tuđe stvari (ali M nikada) i tako ima toga još. Više mi nije jasno misli li ozbiljno ili me laže!!!

A što se tiče pranja ruku i kod nas je bilo samo brč pod vodu bez sapuna, sad kad opere ruke dođe da ih pomirišim.

26 sij 2015, 18:35

:)
Janja je napisao/la:A što se tiče pranja ruku i kod nas je bilo samo brč pod vodu bez sapuna, sad kad opere ruke dođe da ih pomirišim.

I kod nas je ovako!!! :lol :lol

26 sij 2015, 20:16

ajme mmar :ajme :nesvist ne znaš bil se smijao il plakao

moj isto svašta izmišlja. od sitnice do većih stvari. :lebdi

26 sij 2015, 20:50

Moja ME je jednom izvalila stvar da sam htjela u zemlju propast!
Išle smo pješice prema doma i srele mog školskog kolegu koji je sad fratar, došao na odmor iz USA. I tako hodamo i pričamo... on ju pita o školi, mami, tati... jel mama dobra... ne znam ni kako je došlo do te teme, ugl. kaže ona da su mama i tata jednom otišli kod "Bunceka" i da su njih ostavili doma s P, i da ih je P tukla, dok su mama i tata jeli, pili i uživali!
:ajme :shock

26 sij 2015, 22:45

Oprostite al moram riknuti. :hahaha

28 sij 2015, 15:22

Urekle ste mi maloga s ovim topicom (ili je to klasični fp) :lol - jučer mi dolazi iz wc-a i u oči mi laže da je oprao ruke, a naravno da nije - ovo s pranjem ruku poprima razmjere epidemije izgleda :drink

28 sij 2015, 15:32

joj ja sam se isto nasmijala na neke fore :lol

i stvarno nisam znala da je to s pranjem ruku tako raširena pojava, malo mi je lakše sad :mrgreen

moj kumić je rekao s 3.5 godine tetama u vrtiću kad bi se popiškio da njemu mama kod kuće stavlja pelenu. onda su one to prigovorile mami i očitale joj bukvicu da zbunjuje dijete i šta ja znam, a ona je njima odgovorila da je isto tako rekao i da ga tete u vrtiću tuku :ajme nakon toga su češće provjeravale kod mame njegove provale :dada

janja, moj kad uistinu opere ruke, obriše ih i onda dođe k meni i primi me za ruke da vidim kak su još vlažne - dakle da ih je stvarno oprao!

28 sij 2015, 16:17

Ma, ništa ja njima ne virujem, ruke i zube na uvid nakon dolaska iz wc-a. :lol

29 sij 2015, 15:44

Predobro :hahaha Sve skupa!

Jel čudno da moj ne laže? Uskoro će 5, ali ne sjećam se da je ikad lagao? Ne brinem se za njegovu maštu, izmišlja priče i igre, ali ne u svrhu "laganja". Štoviše, njega nemreš dobiti da "zafrkne" nekog - ono u stilu, sad će tata doći s posla, ajmo mu reći to i to da ga zafrknemo. Kuži foru i smiješno mu je, ali za 5 sek. će priznati istinu i niš od fore :lol

29 sij 2015, 16:07

Muči Morena to je super!
Moli Boga da takav ostane i u pubertetu :lol

29 sij 2015, 18:10

Vicky & Mama je napisao/la:Muči Morena to je super!
Moli Boga da takav ostane i u pubertetu :lol

Sve se bojim :hahaha

29 sij 2015, 19:12

Evo jednog današnjeg.
L jako voli ferrero rocher i danas sam kupila jednu kutiju (onu sa 16 kom). i ostavim je na stolu,a ona je taman ručala i kažem joj kad pojede ručak može uzeti 2 kom.
U međuvremenu sam otišla D presvući nije me bilo,možda 5 min,a ono u kutiji samo 8 kom i pitam je:" Nisi valjda sve to pojela?",a ona ko iz topa:"Nisam ja,baka je!!!" :lol (a ono ispod guze hrpa papirića) :mrgreen
Odgovori