jeste li krenuli, kako vam se čine tete (stričeki)? prostor i sam vrtic? grupa? drugi roditelji? jesu li prestrašeniji od vas?
mi smo sad krenuli u novi vrtić, pa je to sad prilagodba na novi objekt, nove tete... ovaj prvi dan smo provele skupa, sutra ću je ostaviti na pola sata - kako su najavile tete.
sretno svima
nadam se da će ova tema malo pomoći i da se izjadamo malo što ostavljamo naše velike bebe same

i velike puse već velikima koji su već na ti s vrtićem

evo nekih zgodno sročenih savjeta koje sam pronašla na stranicama vrtića. uglavnom svaki vrtić danas na svom webu objesi svoje preporuke...
- Uskladite stavove o vrtiću unutar obitelji. Imajte suradnički i pozitivan stav prema vrtiću, predstavite djetetu vrtić kao zabavno i veselo mjesto a ne „nužno zlo“
- Potičite dijete na druženje s drugom djecom i odraslima
- Razvijajte samostalnost djeteta u hranjenju, higijenskim navikama i pospremanju igračaka kod kuće (primjereno dobi i mogućnostima djeteta)
- Uskladite ritam života kod kuće s vrtićkim
- Poštedite dijete dodatnog stresa poput odvikavanja od pelena, bočice ili dude, učinite to u neko drugo vrijeme, ali nikako ne za vrijeme prilagodbe
- Budite dosljedni pri dovođenju djeteta u vrtić, pri ostavljanju djeteta kratko i srdačno se rastanite (a ne dramatično i dugo, rastanak je bolan i treba ga skratiti na minimum). Nastojte do dijete redovito i u isto vrijeme dolazi u vrtić, lakše će se priviknuti i bolje osjećati, ako nije stalno u fazi prilagođavanja.
- Pridržavajte se dogovorenih termina postupne adaptacije i na taj način pružite djetetu šansu da se postepeno prilagodi na svoj novi način života. Nastojte se dogovoriti s djetetom i poštujte dogovore, posebno o vremenu dolaska. Budite iskreni i ne lažite da biste ga smirili.
- Ako je dijete posebno vezano za neku svoju igračku, neka je ponese sa sobom, osjećat će se sigurnije .
Ostavite neki dan godišnjeg odmora za vrijeme polaska u vrtić. Nastojte se organizirati tako da vi dovodite i odvodite dijete iz vrtića, posebno u početku.
- Izmjenjujte informacije i dogovarajte se o svemu s odgajateljem

iako se ovaj prvi dan ni ne ubraja u adaptaciju jer smo mi s njima, sutra tek počinje prava zbrka 

Bila je predobra (kuc-kuc, pljuc-pljuc) Ostavili smo je od 11 do kraja. Tamo je i rucala i spavala i sve proslo super. Tete su mi rekle kao da joj nije prvi dan i da je danas mogu dovesti na cijeli dan.

!