Sada je: 02 kol 2026, 17:04.

Preporuke za djecje knjige i slikovnice

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Re: Preporuke za djecje knjige i slikovnice

PostPostao/la Imge » 03 srp 2010, 15:24

krivi topic
Zadnja izmjena: Imge; 04 srp 2010, 11:26; ukupno mijenjano 1 put/a.
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la sandram » 03 srp 2010, 22:21

Imge, super su ti preporuke, i thanx na trudu, ALI to su mahom knjigice koje nisu za uzrast djece na ovom podforumu. Vjerujem da bi bilo puno klinaca na skolarcima kojima bi te preporuke bile zanimljivije pa bih te molila da sve sto je za 6+ linkas tamo :mah
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la Imge » 04 srp 2010, 11:29

ispricavam se.
izbrisala sam preporuke koje nisu za ovaj pdf.
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 04 srp 2010, 13:15

mi sve citamo, ali ono sto treba to mu je pravo mrsko.

u obaveznoj lektir nakon prvog razreda je jezeva kucica.
mama procitala dva puta, djecak poceo isto tako dva puta, ali ostao na prvoj stranici.

uziva da cita Inidana Jones na engleskom.
samo sto engleski jos uvijek cita po vukovim pravilima. :lol
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

Lokacija: Zlatna dolina smjestena u srcu "Zemlje u obliku srca"

PostPostao/la olja » 18 srp 2010, 12:40

Jos malo preporuka s nase strane:
Sto sve Ana zna - ocuvanje prirode
kao i ostale iz te serije ( Zdrava hrana,Susjedi )
Zatim malo princeza :) :
Princeza necu i princ hocu
Princeza koja je volela sale i podvale
i, naravno, sasvim logicno :) - Princeza koja je previse citala bajke o princezama
Slatka prica o maloj sovi koja ne zna sta hoce :) : Nisam ja slatka
Potom Atlas ljudskog tijela - zapravo, kad je ova tema u pitanju, kod N. prolaze sve knjige tog tipa :dunno
Kao, uostalom, i kada su u pitanju dinosauri :dada Evo one koju trenutno citamo iz serijala "dinosauri"

:mah
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la njezinamama » 29 srp 2010, 21:35

kod nas prolaze samo enciklopedije ( 5 godina). puna kuca enciklopedija o dinosima, suncevom sustavu, piramidama, podmorju. Odlicne su one koje su se prodavale uz jutarnji list i slobodnu dalmaciju- prepune veselih crteza i jako zanimljive. mi trazimo knjizice pisane tiskanim slovima da ih ona moze "citati", pa ako netko ima preporuku....
njezinamama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ancica » 11 kol 2010, 10:10

Mi ćemo danas produžiti članarinu u knjižnici i izabrati par knjiga. Dora se zapalila za Mačka u čizmama, tako da ćemo njega sigurno uzeti - već me danima gnjavi da joj pričam priču, a ja se više ne sjećam detalja :oops: . Vidjela sam slikovnicu Šuma striborova, izložena je u knjižnici pod "novo", činila mi se zgodna i prikladna za njezinu dob.
Gospode, pomozi mi da budem takav čovjek za kakvog me drži moj pas - J. Wisniewski

:lebdi
ancica
Čudo od žene

PostPostao/la olja » 11 kol 2010, 10:16

Uuuu, Suma Striborova :up
Dobro si me podsjetila, mogla bih i ja potraziti :dada
Naime, jos proslog proljeca smo gledali predstavu Suma Striborova i jako, jako se dopala N. - i sad jos uvijek zna prepricavati o cemu se radi, sto su radili likovi, kakvi su patuljci i sl. :)

A sto se enciklopedija tice, i njih N. jako voli, narocito one o zivotinjama. Neki dan je od moje bake dobila jos jednu veliku o zivotinjama - odlicna je, s mnogo slika, ali i dosta teksta.
olja

PostPostao/la ancica » 12 kol 2010, 13:16

Posudili smo Cvrčak i Mrav i Šumu Striborovu (Matija je uzeo Pika, naravno, po x-ti put :roll ). Ne sviđa mi se ova Šuma, a baš nešto ni kako je Cvrčak i Mrav napisana u stihovima (i ja sam nekim riječima ostala malo zatečena)
Gospode, pomozi mi da budem takav čovjek za kakvog me drži moj pas - J. Wisniewski

ancica
Čudo od žene

PostPostao/la olja » 12 kol 2010, 13:23

Ni mi nismo uzele Šumu.
One fine tete iz knjižnice su nam preporučile neke dvije ogrooooomne knjige s pričicama o životinjama - ne znam uopće kako ćemo stići da pročitamo sve (imaju po 150 str. na kojima je pola tekst-pola ilustracije).
olja

PostPostao/la Imge » 12 kol 2010, 14:42

Suma Striborova je puno pretesko stivo za predskolski uzrast.
u prilog tome govori i to sto je ta prica sluzbena lektira za 4. razred OS (znaci, za uzrast od 10 godina).
http://www.knjiznice.info/index.php?opt ... &Itemid=70
i pitanje je da li i tad djeca mogu shvatiti svu simboliku i metaforiku tog teksta.
o arhaicnosti izraza da ne pricamo... :/
Zadnja izmjena: Imge; 12 kol 2010, 14:47; ukupno mijenjano 1 put/a.
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Imge » 12 kol 2010, 14:44

nego, meni je za ovaj uzrast zgodna prepouka s linka Kasmir prometa (stavila sam vec taj link stranicu prije, ali od viska glava ne boli)
ima i preporuku za dob. ma, nbas zgodan vodic :)
http://www.kasmir-promet.hr/PDF/katalog.pdf

i ispricavam se na uletu i digresijama :mah , ali mi je uvijek drago cituckati i posjetiti ovaj topic :srca
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la sandram » 12 kol 2010, 14:46

Slazem se sa Imge. Mi imamo onu iz Vecernjeg (edicija I.B.M.) i odustali smo nakon dva pokusaja.
sandram
pahuljica

PostPostao/la olja » 12 kol 2010, 14:49

Imge je napisao/la:Suma Striborova je puno pretesko stivo za predskolski uzrast.
u prilog tome govori i to sto je ta prica sluzbena lektira za 4. razred OS (znaci, za uzrast od 10 godina).
pitanje je jel i tad djeca mogu shvatiti svu simboliku i metaforiku tog teksta.
o arhaicnosti izraza da ne pricamo... :/

Da, da, Imge, znam i slažem se :dada
Kako god, moja je ideja bila da ju posudimo upravo zbog toga što je se predstava jako dojmila.
Svakako mislim da ćemo s tim ipak pričekati - ne bih željela da nam se ponovi kao s Djevojčicom sa šibicama :|
olja

PostPostao/la sandram » 12 kol 2010, 14:50

Mi od Kasmir prometa imamo Medin dom od S. Skrinjaric. Divna knjigica.
sandram
pahuljica

PostPostao/la ancica » 12 kol 2010, 20:29

Imaš pravo Imge, znam ja da je to teška priča za predškolce, ali je ovo slikovnica od nekoliko strana, kao prilagođena mlađima. Ustvari, trebala bi biti. Meni se ne sviđa :dunno

ancica
Čudo od žene

PostPostao/la Imge » 12 kol 2010, 21:26

ma, zapravo, i ja sam nudila svojim klincima price IBM (u dobi u kojoj su sad vasa djeca). zapravo pokusavala sam im to nuditi. ali, nije im islo. nit citanje nit razumijevanje procitanog :dunno

i jos nesto. na sam spomen Sume striborove mam se prisjetim djetinjstva. i sjetim se kako ni meni (iako sam inace gutala sve zive knjige) nisu sjedale Price iz davnina :dunno , unatoc tome sto su remek djela nase knjizevnosti.

i znam da nije bas korektno ovako nesto javno izrec na forumu koji je prvenstveno edukativan i ima kao cilj, medju ostalim, i promicanje ljubavi prema citanju, ali, kaj cu kad me uvijek nesto strecne i osjetim nelagodu na sam spomen sume striborove ili npr. palunka. i sjetim se onih strasnih ilustracija cvijete job :ne brrrrrrrrrr. (ne znam jel se i vi sjecate tog poznatog izdanja - npr. evo ovo. ajme, i sad me spopadne strah :strah od tih cudnih naslikanih bica u okviricu aaaaaaaaa.

i htjedoh samo reci - uciteljica mojeg starijeg sina (sad ce u 4. razred) predlozila je klincima da procitaju fakultativno preko ljeta nesto s popisa lektire, a medju naslovima je bila i SS. pa, sam eto samo proslijedila spoznaju za koji je to zaista uzrast i kojoj je djeci to namijenjeno...

ali, da ne ostane ova prica u negativnom tonu - tko zaista zeli klincima predkolskog uzrasta citati sumu striborovu, onda neka to bude iz knjige u izdanju naklade BUlaja:
http://www.bulaja.com/price/striborset.htm
ilustracije su tu puno ljepse i sasvim je zgodno uredjena knjiga. i jos - ima popratni cd. a cak se uz tak posebno opremljeno izdanje dobiju i nekakve grancice (ali, da ne otrkrivam previse :srca .... ). no, ni to nije pomoglo da se prica svidi mojim klincima :dunno

i tak...
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Imge » 12 kol 2010, 21:31

oprostite, ja se malo zanijela :kima :oops:
ocito - imam traume iz djetinsjtva od sume striborove.
ali, kad ne volim tu pricu u kojoj je snaha zla guja. ma mojneme...
eto, izrekla sam to naglas :lol :znoj
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la anlan » 15 kol 2010, 15:40

i meni je ta priča pomalo neuvjerljiva ;)
grozna je bila snajka s onim gadnim zmijskim jezikom, pogotovo u jednoj davnoj tv ekranizaciji za dječji program.

ne mogu se sjetiti jel netko već spominjao larousse enciklopedije - slikovnice za predškolsku dob? nama je to taman za razjasniti neke stvari, prošli smo ih skoro sve. i ja sam ponešto naučila, za potrebe križaljki i slično :mrgreen

redovito u knjižnici posuđujemo i janoscha, pa smo tako nedavno pročitali "Tatu lava i njegovu sretnu djecu" - opičeno i smiješno. ismijava preliberalni način odgoja, žive kaotično, ali glavno da su djeca "totalno hepi".
anlan
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la sany » 24 kol 2010, 22:42

serija slikovnica sta cu biti kad odrastem (ne znam jel bila vec preporuka, nama su nove u biblioteci)

http://www.skolskaknjiga.hr/hrv/page.as ... act=browse
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la maja3 » 25 kol 2010, 11:03

Kao veliki ljubitelj knjiga (da ne pričam o količini novca potrošenih na iste) ne mogu vjerovati da sam tek sada primjetila ovaj topic :alc
Predvodnik stada bikova
Domagoj, Dora, Mislav su...
maja3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la maja3 » 25 kol 2010, 11:18

Imge je napisao/la:vec sam mislila da nikog ne interesira topic :oops: :( a ja se isto s veseljem sjecam proslogodisnjih preporuka za interliber.

sto se tice Can you see... - ne znam gdje tih knjiga ima za kupiti, to ja vas pitam :D , zato sam i otvorila topic - mi smo dosad te knjige posudjivali u knjiznici, ali vec me sram stalno produzavati istu literaturu :oops: pa sam odlucila to kupiti jer su knjige stvarno prekrasne i poucne. zasad sam samo uspjela skontati da ih se moze kupiti preko Amazona, u zgb ih nisam trazila, a, eto, ako netko zna - preporucam se :mah (algoritam, profil :dunno , ne znam nisam isla vec dugo do grada...)

a sad slijedi jos nasih preporuka, uz opasku da smo mi vec godinama svaka 2 tjedna u knjiznici, znam valjda u mraku nac gdje sto stoji na policama :mah .
:mah

Imge - u Algoritmu možeš naručiti bilo koju knjigu da ti se nabavi. Nisam sigurna koliko oni dodaju na cjenu (ako išta) ali se može...

:lol a jesam se nadovezala na postove od prije godinu dana. Paaaametnaaa
Predvodnik stada bikova
maja3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Imge » 25 kol 2010, 14:40

dapace, dvije godine :lol

majo, :kiss , ma zezam se :zivili . za knjige i preporuke nikad kasno :kiss
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la maja3 » 26 kol 2010, 11:02

Naravno..
Ja sam malo luda pa sam do sad sve knjige kupovala. Moram se ponovo u knjižnicu učlaniti
Predvodnik stada bikova
maja3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MalaSirena » 26 kol 2010, 12:51

A propos IBM - mi smo ovog ljeta pročitali ''Priče iz davnine''. Prvo smo pročitali ''Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica'' (slikovnica uz neke novine) i nisam očekivala da će mu biti zanimljivo, pogotovo zbog arhaičnosti, no on se totalno oduševio pa sam posudila cijelu zbirku i bilo mu je žao kad smo završili jer mu se stvarno dopalo (samo da napomenem da će on za tjedan dana napuniti 7 godina).
Ne vjerujem da je baš shvatio simboliku i sl., ali mislim da to nije niti bitno u ovoj dobi - bitno je da je dobio uvid u to kako se kod nas nekad govorilo, kako su ljudi živjeli, a i samu bajkovitost priča, bogatstvo jezika, ljepota opisa i sl.

Meni je bilo malo teško objašnjavati neke dijelove (npr. kad im umru roditelji pa se nitko o djeci ne brine), ali - takav je život, nije samo ružičasto cvijeće.
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

PostPostao/la Laurini » 02 ruj 2010, 00:22

ja sam leoni sad u merkatoru kupila Foxi vježbenice (7kn) i super su joj jer ona stalno priča da ide u školu pa je sad sva važna kad kao piše zadaću, odnosno ispunjava vježbenicu.one su za uzrast od 4-6god. Znam da nisu knjige ali možda će nekoga zanimati.
Leona 01.04.2007.
Laura 09.04.2010. - 02.04.2011.
Laurini
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la sandram » 02 ruj 2010, 07:31

Sani, ja sam prije koji dan necakinji kupila Princezu iz ove edicije koju si linkala. Super su knjigice, imaju dosta stranica, malo vise teksta i taman su za nas uzrast :dada
sandram
pahuljica

PostPostao/la sany » 03 ruj 2010, 21:58

aha, i bas su poucne :up mi smo procitali pijanisticu predobra je i jedva ceka procitat i ostale
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la Jasnaxxx » 09 lis 2010, 17:12

Pozdrav svima! Zivim u Londonu. Imam sina od tocno godinu dana i zeljela bih mu kupiti "second-hand" - znaci rabljene slikovnice jer bih zeljela da nauci hrvatski jezik kroz slikovnice ali i da sazna za postojanje nasih domacih slikovnica i sala a ne samo engleske.

Ako ima netko tko bi mi zelio prodati vase slikovnice u dobrom stanju koje vise ne koristite, javite mi emailom: yasna.almeida@gta-travel.com

Inace iz Splita sam i bila bih u mogucnosti platiti gotovinom u Splitu (preko rodbine) ili u Londonu ako netko ovdje isto zivi. Isto tako preuzela bih u Splitu/Londonu jer slati postom je preskupo ako ih ima puno.

Hvala puno,
Jasna
Jasnaxxx
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Krumpirić » 09 lis 2010, 17:24

jedno malo silly pitanje. Dosad smo sve uzimali na moju iskaznicu, al pošto je sad njemu malo 2, meni 2, nego hoćemo svak po 4 :mrgreen uzeli smo iskaznicu. Al mislim da ju je teta izradila na moje ime, nije me ni pitala njegovo?!tako imaju i vaši klinci? :oops: :oops:

inače, mi smo trenutno u Egiptu. Uzeli smo:
http://www.nakladanika.hr/knjiga/ne-bi- ... da-12.html

i

http://www.profil.hr/knjiga/faraoni-i-balzameri/6770/

u drugu knjižnicu moramo ići po:
http://www.vbz.hr/Egiptologija---3-izdanje_b11130.aspx
Krumpirić
Cobra 11

PrethodnaSljedeća

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.