Sada je: 02 kol 2026, 23:03.

Desant na pelene!

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Re: Desant na pelene!

PostPostao/la kraljica nina » 28 pro 2011, 02:51

snowwhite je napisao/la:do 3, 3 i pol godine ćete je se riješiti :dada

da prije par mj je napunila dvije god.,ali čekati do tri i pol godine s noćnom pelenom mi se čini puno :| koju god mamu pitam kažu da su u isto vrijeme odviknule i od dnevne i noćne pelene,mi već više od pola godine nemamo dnevnu pelenu pa sam pomislila da je vrijeme i za noćnu
a ništa onda ću čekati
A-15.08.2009
kraljica nina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mrava » 03 sij 2012, 10:34

Kakva su vaša iskustva nakon odvikavanja od pelena kad je dijete prehlađeno? Moj sin se obavezno popiški u zadnje 4 noći. Šta da radim? Nisam za vraćanje pelene
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la snowwhite » 03 sij 2012, 11:25

Mrava ne bi previse brinula :dunno
Oboruzaj se plahtama i zamjenskim Pidjamicama i proci ce
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Arkana10 » 03 sij 2012, 22:23

i ja muku mucim ova 2 dana, pisa/kaka kao da ne zna van pelene. jos uvijek nosi nocnu pelenu.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la Liv Tyler » 04 sij 2012, 12:25

mrava je napisao/la:Kakva su vaša iskustva nakon odvikavanja od pelena kad je dijete prehlađeno? Moj sin se obavezno popiški u zadnje 4 noći. Šta da radim? Nisam za vraćanje pelene

To je normalno i nemoj vratiti pelenu. Kad prođe vratit će se na staro.

Arkana :hug
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Lorena82 » 04 sij 2012, 14:16

mrava je napisao/la:Kakva su vaša iskustva nakon odvikavanja od pelena kad je dijete prehlađeno? Moj sin se obavezno popiški u zadnje 4 noći. Šta da radim? Nisam za vraćanje pelene

Nisam ni ja za vraćanje pelene.
a jel te traži ponoći da ide na wc? ako te ne traži možda bi ga mogla sama odvest ako čuješ da se počeo lagano razbuđivati.

Moj ima 20 mjeseci i prije mjesec dana smo se skroz odviknuli od pelene. :5
sad mi je trenutno baš prehlađen, ali nisam primjetila da bi češće pišao (valjda mu se mjehur nije prehladio).
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mrava » 04 sij 2012, 15:48

Ma sad to traje nekih 5 dana, sinoć sam ga probudila u ponoć, i piškio je na nonu, ali se do jutra svejedno opet upiškio.
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la olja » 04 sij 2012, 23:35

Mrava, i ja se slažem sa curama, mada znam da nije baš jednostavno :hug
Liv Tyler je napisao/la:To je normalno i nemoj vratiti pelenu. Kad prođe vratit će se na staro.
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la mrava » 05 sij 2012, 13:08

Sinoć je piškio u 22h prije spavanja, onda je mm došao s posla i nekad u ponoć ga probudio na nonu, jutros je suh bio (pljuc pljuc)
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la mrava » 06 sij 2012, 12:03

Prošla prehlada, zadnja 2 dana suh (puj puj)
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la angie1205 » 06 sij 2012, 12:04

I mi se prijavljujemo!!
Htjeli smo se riješiti pelena još ljetos, bilo nam je krenulo...ali Ema je bila sa bakom i dedom 2 tjedna na moru i tu je sve propalo u vodu...naravno, zbog ne pridržavanja mojih uputa!! :baba
Kaj je tu je...sad idemo iz početka...mnogi mi kažu da se nećemo moći sad riješiti pelena jer imamo malu seku kojoj preko nekoliko puta dnevno moramo mijenjati pelene...e pa, ja im želim dokazati suprotno! :lol
Kako ste vi svojim limačima objasnili kako da vam kažu da idu pi-pi il ka-ka prije nego kaj obave??
EMA 01.04.2010.
LEA 02.12.2011.
angie1205
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la olja » 06 sij 2012, 12:17

angie1205 je napisao/la:Kako ste vi svojim limačima objasnili kako da vam kažu da idu pi-pi il ka-ka prije nego kaj obave??

Hm, pa tu baš i nema neke univerzalne formule, a i to ti je - u suštini - najveća caka u cijelom procesu ostavljanja pelena :)

I moja starija curica je ostavila pelene dok je mlađa seka bila beba u pelenama tako da - ne slušaj 'dobronamjerne' savjete sa strane i pokušajte ako misliš da je imalo spremna :dada
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Liv Tyler » 06 sij 2012, 12:27

Mrava drago mi je da je prošlo. :)

Shvatila sam da oni piškenje i kakenje povežu s onim što im mi pričamo dok mjenjamo pelenu pa tako valjda i poberu pojmove piškenje i kakanje.
Kad smo mi pokušali sa skidanjem onda je u trenucima poriva za jednom ili drugom funkcijom bilo panično hvatanje za guzu ili pišu uz komentar "pita mi te"(ilitiga piša mi se) i kaka mi te. To je bilo u spremnoj fazi.
U nespremoj fazi s istim pokušajem je bilo piškenja i kakanja po sebi bez prevelike fame s njihove strane.
Uglavnom kad je njima bitno onda su valjda i spremni i ne teba forsirati ranije jer samo stvaramo regresiju koja može rezultirati otporom.
Takva su moja oba iskustva.
Kad su bolesni u počecima odvikavanja onda često ispadne da su se vratili na staro, tj. početak. Ali kako prođe bolest tako se sve vrati u normalu. :mrgreen
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la angie1205 » 06 sij 2012, 12:33

Ja smatram da je ona itekako spremna...sve razumije, poslušna je (ima trenutaka kad je luda, ali tko nema?!), prava je brbljavica, nije sramežljiva...ma pravi potencijal za odvikavanje :lol
EMA 01.04.2010.
LEA 02.12.2011.
angie1205
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Liv Tyler » 06 sij 2012, 12:38

Najbolje ti je probati pa ćeš pratiti njeno ponašanje i reakcije. :)
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Kaya071 » 06 sij 2012, 12:58

Ja imam knjigu "Potty party" koja obecava skidanje djece s pelena za jedan dan. Ali dijete mora biti starije od 2 godine. Ovi mladji ne kontaju jos uvijek.

Dvije prijateljice su organizovale taj party za dvoipogodisnje curice, i radi.

Ako je neko zainteresovan mogu ukratko objasniti sta i kako.
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Mr Loptic i Zujalica 08/03/2012
Kaya071
Sveta krava

PostPostao/la Lorena82 » 07 sij 2012, 09:35

angie1205 je napisao/la:I mi se prijavljujemo!!
Htjeli smo se riješiti pelena još ljetos, bilo nam je krenulo...ali Ema je bila sa bakom i dedom 2 tjedna na moru i tu je sve propalo u vodu...naravno, zbog ne pridržavanja mojih uputa!! :baba
Kaj je tu je...sad idemo iz početka...mnogi mi kažu da se nećemo moći sad riješiti pelena jer imamo malu seku kojoj preko nekoliko puta dnevno moramo mijenjati pelene...e pa, ja im želim dokazati suprotno! :lol
Kako ste vi svojim limačima objasnili kako da vam kažu da idu pi-pi il ka-ka prije nego kaj obave??

ej pozdrav!

ako ti vidiš po svojoj maloj da je ona spremna, znači da joj lijepo možeš neke stvari objasnit, da te sluša i razumije onda se lijepo naoružaj sa živcima i kreni u odvikavanje.

ja sam ti svog malog počela stavljat na tutu sa 12 mjeseci i to poslje svakog prematanja (svaka 2h jer je imao PP). na tuti je čitao slikovnicu i sjedio max 5 minuta. ako je šta napravio to je onda bio veliki pljesak, rekla sam mu da je radio pi-pi ili ka-ka i skupa smo nosili u wc i mahali.
i ta priča se ponavljala svaki božji dan i to 6 mjeseci!!!!
dok je imao 18 mjeseci sam mu počela govoriti da sad mami mora reći kad ide pi-pi i ka-ka, prije nije imalo smisla tražit od njega da mi najavi.
onda je on počeo polako jedan dan je rekao, jedan dan nije i tako.
i onda je došao dan kad je imao 19 mjeseci, ja sam mu skinula pelenu, kupila mu dasku za wc i rekla da sad ide na veliki wc kao veliki dečko. prvih tjedan dana je bilo par popišanih gaća ali on onda (evo već skoro 2 mjeseca) smo mi suhi i bez pelena. :yess

mislim da je bitno da joj stalno govoriš i objašnjavaš da ako treba pi-pi ili ka-ka da ti veli.stalno joj to ponavljaj, stalno ju pitaj,dok ne budeš dosadna već sama sebi. probaj ju stavit na dasku za wc. ali ako primjetiš bilo kakav otpor, plakanje kad treba ići na wc onda radije malo pričekaj. mada joj ti svaki dan možeš pričati o tome i o wc-u.
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Lorena82 » 07 sij 2012, 09:52

ja sam tu metodu odvikavanja pokupila od svoje mame (bar sam je u jednoj stvari poslušala :hahaha)
ona je svu svoju djecu (a ima ih 4) odviknula od pelena sa 18 mjeseci.

uvijek sam se pitala i uvijek me interesiralo kak to da su se djeca prije (kasne 70'-kasne 80', tu je otprilike i moja generacija) mogli riješiti pelena tako brzo i da nemaju nikakvih psihičkih posljedica jer su ih mame stavljale na tutu sa 12 mjeseci.
danas ne pišaju i ne kakaju u gaće zbog toga, završili su fax, rade, imaju obitelji..... očito ih majke nisu sa tutom uništile kak ova danas moderna psihologija to prikazuje. po njima se ni slučajno s dijetetom ne treba početi tuta trening prije 2,5 godine jer oni kao to ne znaju i ne shvaćaju pojam pišanja i kakanja.

očito su se današnja djeca jako jako poglupila ako on sa 2,5 godine ne zna kaj je pišanje a njegov tata ili mama su sa 18-19 mjeseci već normalno išli na tutu uz najavu.

to mi stvarno nije jasno. dobro u čemu je stvar, u nama ili u djeci? :cool
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la snowwhite » 07 sij 2012, 11:27

nekada smo nosili tetra pelene, dva komada + zaštitne gaće preko. jedva se kretali s tim na guzi a i mame su jedva čekale to sve skinuti sa nas zbog stalnog pranja, sušenja i pegleanja pelena. i djeca su lakše osjetila što se događa jer su te pelene bile mokre. djeca danas su non stop u suhom zbog super upijajućih plastičnih pelena. nemaju osjećaj da se nešto desilo dok se ne popišaju po sebi nekoliko puta. zbog super pelena i mi roditelji smo navikli da je sve suho i čisto pa kad kreneš sa skidanjem pelene a dijete se u jednom danu 5 puta popiški i mokra je sva odjeća i krevet, i kauč i tepih, i to traje nekoliko dana, puno njih brzo odustane.
to je samo jedan aspekt pomaka. ima toga još i vjerujem da je danasšnja psihologija ipak napredovala naspram ondašnje.
još sam se nečeg sjetila .dijete od 2,5 godine koje je spremno skine pelenu kroz par dana. dijetetu od 18 mjeseci uglavnom skidaš pelenu duži period. ako imaš vremena tome se posvetiti, samo daj. ja sam pokušala sa nekih 20 mjeseci. nije bio spreman. kad mi se pokakao u dvorište i namazao se sav tim drekom kužila sam da nije još vrijeme. odviknuli se sa 2 i pol godine.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Lorena82 » 07 sij 2012, 12:50

snowwhite slažem se s tobom da su nam mame prije skidale pelene jer im je već bilo preko glave pranje, sušenje, peglanje......prije bi to bio razlog nego to da se u njima nismo mogli kretati.
moj mali je od svojih 6 mjeseci do 14 mjeseci nosio tetra pelene (2 kom, trokut+uložak u sredini+zaštitne gaćice).....guza je u tome ogromna :dada
ali bez obzira na to je propuzao sa 9 mjeseci i prohodao sa 14 (u granicama normale :D ). sa 14 mjeseci samo prešli na moderne platnene, makar sam mu po doma još znala stavljat tetre.
vjerujem da mu je to jako puno pomoglo u odvikavanju jer kao što si i sama rekla nije bio naučen na apsolutnu suhoću.
da istina je da dijete koje je spremno i ima 2,5 ili 3 godine da će skinuti pelenu za jedan dan. ali mene smeta što današnja psihologija roditelje uvjerava da će djeca imat ne znam kakve traume, poremećaje ponašanja itd. ako ga sa 12 mjeseci staviš na tutu. to su mi čiste gluposti
naravno to je sve moguće ako ti dijete ŽELI ići na tutu. ali vjerujte, prije će ići na tutu dijete od 12 mjeseci nego od 2,5 godine kojeg sve zanima, koji jednostavno nema vremena za to.
taj period od 6 mjeseci u kojem sam ja malog stavljala na tutu ja ne smatram periodom odvikavanja od pelena nego period da shvati šta se na tuti radi. u vremenu od 8h-20h kad je bio budan na tutu je išao 6 puta po 5minuta, kaj je 30 minuta na dan. dok malo razmisliš to nije puno, a i tih 30 minuta je proveo sa mnom u društvu, čitajući slikovnicu, slažući kocke i sl.
najlakše je reći to je nemoguće i uopće ne probati!
ali naravno nisam za apsolutno nikakva prisiljavanja djecu na tutu jer neka stvarno ne žele sjedit gore.
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la latica » 09 sij 2012, 14:18

Lorena82 je napisao/la:ali mene smeta što današnja psihologija roditelje uvjerava da će djeca imat ne znam kakve traume, poremećaje ponašanja itd. ako ga sa 12 mjeseci staviš na tutu. to su mi čiste gluposti

oprosti, ali ja ne znam baš koja to psihologija uvjeravalja roditelje u tako nešto :dunno ja ih prije rekla da je to odraz toga kako neki roditelji tumače ono što psiholozi savjetuju, a to je prije svega ne forsiranje, neovisno o dobi djeteta...
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la thalia » 09 sij 2012, 15:21

niti jedan psiholog neće sugerirati bilo kakve poremećaje i traume ako se dijete s 12 mjeseci stavi ili ne stavi na tutu.

mislim da pedijatri tu imaju više znanja i da se radi o zrelosti sfinktera i mehanizma koji upravlja njihovim opuštanjem.
koliko ja znam, ta se zrelost postiže oko 18 mjeseci.
što vjerojatno ne znači da su svi s 18 mjeseci zreli. možda su neki prije, a neki kasnije :dunno

što se tiče platnenih, i moj stariji je nosio platnene pa smo pelene skinuli tek s 2 godine i 9 mjeseci :/
imali smo omanju bitku moći u tom slučaju, na žalost.
sad tek kad je veći to shvaćam.
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la dtmb » 09 sij 2012, 22:06

Kaya071 je napisao/la:Ja imam knjigu "Potty party" koja obecava skidanje djece s pelena za jedan dan. Ali dijete mora biti starije od 2 godine. Ovi mladji ne kontaju jos uvijek.

Dvije prijateljice su organizovale taj party za dvoipogodisnje curice, i radi.

Ako je neko zainteresovan mogu ukratko objasniti sta i kako.

mene zanima.molim te objasni
Brzic 2011
dtmb
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la dtmb » 09 sij 2012, 22:15

možda će se činiti kao glupo pitanje ali zanima me da li kad se krene s odvikavanjem dečkiće treba odmah učiti piškiti da stoje ili prvo sjedeći kao curice??
Brzic 2011
dtmb
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mrava » 10 sij 2012, 09:25

Lakše je kad sjede jer se zna često desiti da se i pokakaju u isto vrijeme kad i piške pa sve ,,upadne'' u nonu :mrgreen
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la jaja » 19 sij 2012, 12:15

Evo da vam se pridružim Luka ide 1.2 na operaciju tako da kad se vratimo bit će 10-ak dana doma neće ići u vrtić, pa sam ja odlučila da to vrijeme odvojimo za odvikavalnje od pelena jer sam i ja slobodna do 1.3 .

Svi mi govore da mu odma skinem i noćnu pelenu,ali ona je nekad ujutro mokra nekad nije, pa nisam baš sigurna kako će to ić :conf
Sa Laurom mi je bilo puno lakše jer je ona sa 1,5 prestala po noći piškit.
Kaya 071 mene isto zanima koja je to knjiga daj malo više informacija o tome!!! :)
jaja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ANA CASH » 29 tra 2012, 13:43

:mah

došla sam vam se pohvaliti da smo se riješili pelena :yess
još prije nekih 2 mjeseca, a danas slavimo 2 rođendan :luv

odvikavanje je baš brzo prošlo, u svega 3 dana je skopčala što mora radit da bi dobila mito (kiki bombon :mrgreen )

za noć još ima pelenu, to ću još sačekati ,neda mi se mučiti ni sebe ni nju po noći :mrgreen
do 3 godine se nada da ćemo i to riješiti
ANA CASH
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la olja2208 » 29 tra 2012, 20:09

Glorija, 2 godine, skinuli dnevnu, nocnu jos imamo, nekad bude suha a nekad mokra, nismo jos spremni da skinemo nocnu.
S. 2007. G. 2010. V. 2012. P. 2014.
slika
olja2208
ja bih htjela imati more 24 sata

PostPostao/la dtmb » 30 tra 2012, 16:04

bravo ana cash!! kada ste počeli s odvikavanjem? moj ima 14 mj i kako su sad došli topli dani planiram ga polako trenirati :hahaha
Brzic 2011
dtmb
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Bellatrix » 01 svi 2012, 10:29

Meni je već slabo od našeg odvikavanja.
V mi je drugo dijete i mislila sam da će ići "lako" kao i sa prvim.
Kakva greška :ne

Evo već dugo vremene ona hoće gače, skuži kad joj se piški, hoće sjediti dugo na tuti/wcu, i sjedi ona tak duže vrijeme i samo se digne i ode i najčešće onda obavi ugaće. :roll
To nije tak strašno nego je strašno ako sjedi na tuti i osjeti da će se popiškiti počne plakati i kaže da neće više biti na tutu.
A i pelene neće, dere se kad ih stavljam , baš hoće biti u gaćama a neće u tutu pišati.
Ne znam više što da radim :conf
"Boji se manje, nadaj se više, jedi manje, žvači više, tuži se manje, diši više, govori manje, reci više, voli više, i sve će dobre stvari biti tvoje." slika
stara Švedska poslovica
Bellatrix
Crveni lav s krilima

PrethodnaSljedeća

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.