Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!
Tema je zaključana

Re: Desant na pelene dio 2

19 lis 2013, 13:38

ja da osada nisam ni čitala puno ovu temu. uglavnom se izgubim ako je tema čavrljasta.
naime mi sve bolje i bolje po danu ne pišamo niti kakamo.

bilo je grdih dva mjeseca nazadovanja, no sad je super: zna kad mora, zna skinuti gače i hlače...zna kad treba kakati i svaki dan sve više napreduje i traži

problem nam je sada noćno mokrenje.
L je sama odlučila maknuti pelenu i nije bilo šanse da joj se ponovo pelena vrati.
noći su bile suhe i dani. zatim ono nazadovanlje (valjda ljubomora na bracu)

po danu će se u gaće popišati namjerno ako joj nešto nije po volje, neki ispad ili tantrum a ima u mjehuru. npr. treba spavati popodne, ne smije više gledati baby tv jer idemo jesti, ili bilo što...braco na rukama a ona bi

ne muči me to.
ali noćno mokrenej me ubija.
sve je mokro i smrdi. ne može se posušiti niti imamo toliko kreveta ili posteljine.
ona ne želi pelnu po noći, baca se na pod, plače na sam spomen pelene...
a nije spremna, prehladit će se
da ju i prisilim (št ne želim jer bi to bilo jako dramatično i agresivno) skinula bi ju

palo mi je na pamet da joj stavljam platnene (možda ju jako smeta ta plastika umjetnih pelena i sad kad je bez njih gušta)
i narvno obavezno ju moram uvjeriti da su to gače, debele gače.
jučer sam joj predložila no bila je preumorna za promjene.
nije joj se svidjelo.
danas ću krenuti ranije sa uspavljivanjem i staviti joj lijepe debele noćne gačice.

kako vam se čini ta ideja

19 lis 2013, 13:48

Super ideja, pcelice. Pogotovo ako vec imas platnene pelene.
A znam da su neki u snu klinima stavljali pelene. Meni se to ne svidja, ali nekome pase.

Moj sin je dosta dugo mokrio u krevet (nakon sto je vec uspjesno skinuo i dnevnu i nocnu pelenu) pa znam sta to znaci. Moj sistem je bio da stavim na madrac zastitu, pa plahtu, pa jos jednu zastitu i opet plahtu. Tako da kad se popiskio sam samo njega sredila i maknula mokru posteljinu. Deke sam zracila, nisam uvijek prala, nisu uvijek ni bile mokre.

21 lis 2013, 13:58

uspjelo mi je sa platnenim pelenama, odnosno debelim toplim noćnim gačama
nije oduševljena svaku večer,ali mora...

i ja sam imala duple plahte i podplate koje bih samo poskidala da ide na onaj donji nivo suhih, ali i to je prebrzo močila a ja nemam sušilicu, niti se mogu toliko buditi i drugo

ovo je bolje

koliko suhih pelena mora biti noćnihj da bi ju pustila golu? 10tak?

12 stu 2013, 00:10

da, to je nepisano pravilo.

12 stu 2013, 13:53

auuu to ne bu još dugo dostigla.
kad su druga djeca odbacila noćnu pelenu?
ima li neki statistički prosjek?

12 stu 2013, 14:42

a sta ce ti to pcelice :nata .
ja sam mislila da ce moj pisulinac brze skinuti platnenu pelenu nego jednokratnu pa nis od toga.
moji veliki su odmah za dnevnom skinuli i nocnu (ali to je bilo toliko davno da se ne sjecam da li su im nocne pelene bile suhe prije toga ili ne).
mala od prijateljice ide u prvi razred i jos ima nocnu pelenu (bili su naravno i kod dr i imaju neku terapiju).
moj sin je nakon sto je uspjesno skinuo i dnevnu i nocnu poceo s nocnim zapisavanjima (zbog zadrzavanja stolice zadebljao mu se mjehur), pa smo to rjesavali, i tako. ma kakve statistike ;).

20 stu 2013, 15:46

mi smo jos u peleni..... sad vec sam kaze da "jos kovisti pevenu" (malo fvfja zbog zdravstvenog problema, pisala sam na drugom pdf)..... i da ga svbi i mala mu je..... a kad pvestane dat ce pevene maloj susidi..... a kad ga pitas kad ce prestat suti..... ponekad kaze a dvugi misec.... sad mu se jos ne da.... :nesvist ..... sta sad? imal neki ratnicki vudu ples da izvedem..... il da fakat cekam cekam i cekam..... a najvise me neurira sta ga svi pitaju za pelene pa se poceo i malo sramit..... dodaj tome i dudu.... je je ima jos dudu al sve zbog navedenog zdravstvenog problema koji ukljucuje ne koristenje nosa za disanje i vjecito otvorena usta bilo u leru bilo u pricanju... pa s dudom dobijem barem malo nosnog disanja..... i tisine..... al to je za drugi topic.... sad me samo zanima kako je kod vas bio taj trenutak kad su rekli da nece vise pelenu.... znam da ste pisale al niste detaljno - jel bila koja prica il neka pelenska nezgoda il crtic il bilo sta il nista????

18 vel 2014, 18:52

Evo i nas ovdje, od subote je bez pelene, osim za spavanje (mada su i dnevna i nocna suhe).
I mada sam s dvoje djece uspjesno prosla odvikavanje, sad vise ne znam do kada da ga nutkam na tutu. Sada ga svakih cca sat vremena stavim na tutu i on piski, makar malo. Sam ne trazi. Popiskio se jucer u vrticu (jer je teta mislila da je pelena nakon spavanja mokra a bila je suha pa ga nije stavla na tutu), i prvi dan jednom. Kaka u gace. U ova 4 dana jednom je potvrdno odgovorio na pitanje piski li mu se (a i to da malo pokaze pred nonom :)).
Znaci, ne znam da li da ga i dalje nutkam ili da cekam da pita (pa da rjesavamo nezgode)?

21 vel 2014, 10:31

Imam i ja pitanje. Mi smo jos uvijek u peleni a ja bi voljela da je skinemo. Sve znakove spremnosti imamo jedino sto od tute i wc-a bjezi kako od vatre! Neki dan smo bili u igraonici i vidim po njemu da mora kakiti ali se zeli sakriti. I doma se sakriva kada ide kakiti. Ja ga odnesem u wc da ima tamo privatnost ali nije mogao da se opusti pa je otisao trcati po igraonici da nade neko intimno mijesto. Na kraju se zavukao pod neke slonove i tamo se skrivecki pokakio. :/ Zna reci da mora kakiti, smeta mu kada mu je pelena puna i sam trazi da je mijenjam, sam skine i navuce hlace i jos svasta nesto ali me muci to skrivanje. E da, jucer ga pokusam posjesti na tutu da vidim kako ce reagirati a on se poceo ponasati kao da gaje uhvatila panika i dao se u bijeg. :/ To mi djeluje kao da bas i nije spreman, sto misle iskusne mame?

21 vel 2014, 10:51

ostavi tutu da je stalno prisutna negdje u stanu, u kupaonici, neka se navikne na nju. iako je on već i fizicki dovoljno velik (vjerujem i spretan) da može i na zahod sjesti akoimate onaj umetak za male guze i stepenicu. to procijeni sama. ali neka je sve to njemu tu, da može vidjeti, gledati - sprijateljiti se s tim novim stvarima. možda koji put i nekog plišanca odvesti da se pokaki i sl.

što se tice privatnosti - ja bih mu je pružila i oko toga ne bih radila neki veliki problem.

21 vel 2014, 10:52

moje pitanje mozete zanemariti :nata . pustila sam ga doma bez da ga nutkam, i za sada je jednom uspjesno prijavio potrebu za piskenjem :). malo mu je pobjeglo u gacicce, ali se zaustavio i cekao da pripremim tutu. znaci zna i moze, a kada ce redovno prijavljivati vidjet cemo. sad imam sistem da ga stavim na tutu prije nego sto negdje idemo, i prije i nakon spavanja, a dok smo doma cekam. vani ga pitam zeli li zaliti travicu i to obicno zeli :).

nikky, ni moj nije htio na tutu. pa sam kupila naljepnice, kao motivaciju da zalijepi naljepnicu na tutu nakon sto obavi (ili ne, ako je cilj samo da sjedne da se razbije otpor). i to mu je bilo fora neko vrijeme. a kad mu je prestalo biti fora svejedno je bez problema sjeo na tutu. e da, imala sam i male cokoladice za nagradu (cokoladna slova za ukrasavanje torti :lol), pa kad nije htio sjesti, rekla bi mu da ce izabrati koje slovo ce pojesti pa je obavio :).
a mozes ga u na skoljku pokusati posjesti, sa nastavkom naravno.
ili mu ponuditi da piski kao veliki ;).

21 vel 2014, 10:59

Mala Bornica je napisao/la:moje pitanje mozete zanemariti :nata .

a što sam ti mogla napisati, pa imaš ti više pelena u guzici od mene :lol
znala sam da ćeš već skopčat ;)

pobjegne, naravno i bude i bit će nezgoda još ohoho. zato je i bitno da kod tog cijelog procesa i roditelj bude spreman na sve. nije dobro kada se dijete osjeti loše kad mu pobjegne ili zapiša krevet. nije ono jadno krivo, a nekada roditelj se smogne dovoljno staloženosti - pa onda stvarno bude nezgodno.

moramo biti zen :lebdi.

21 vel 2014, 12:41

mrs. eastwood je napisao/la:
Mala Bornica je napisao/la:moje pitanje mozete zanemariti :nata .

a što sam ti mogla napisati, pa imaš ti više pelena u guzici od mene :lol
znala sam da ćeš već skopčat ;)

pobjegne, naravno i bude i bit će nezgoda još ohoho. zato je i bitno da kod tog cijelog procesa i roditelj bude spreman na sve. nije dobro kada se dijete osjeti loše kad mu pobjegne ili zapiša krevet. nije ono jadno krivo, a nekada roditelj se smogne dovoljno staloženosti - pa onda stvarno bude nezgodno.

moramo biti zen :lebdi.

:lol
meni pase da nedoumice stavim na papir/forum pa brzo poslije skuzim kako i sta.

kad malo cesce bude prijavljivao sam, onda cu mu i za spavanje maknuti pelenu. skinula bi ja i odmah ali spava u vreci a njih bas nemam dovoljno za cesto mijenjanje.

21 vel 2014, 15:03

Cure, moja curica ima dvije godine i cetiri mjeseca i jos uvijek je u pelenama. Redovito se budi sa suhom pelenom a kad joj preko dana nudim tutu ili wc skoljku, vecinom odbija. Samo ponekad pristane na to. Kako krenuti, da li da joj jednostavno skinem pelenu preko noci ? Bojim se da se ne prestrasi ako se ipak popiski pa da ne izazovem kontra efekt ?

21 vel 2014, 17:38

probaj neku od metoda koja ti se čini najboljom za vas.

Prvo riješite dnevnu pelenu, noćnu ćete lako iza toga. Puno strpljenja i razgovora - pa se neće postici kontra efekt.

http://www.parenting.com/article/14-sec ... ty-success

http://www.babycentre.co.uk/potty-training

24 vel 2014, 23:49

Evo mene opet.Prosle godine sam odvikavala malog,zbog vrtica.Krenuli u 3 mj. sa odvikavanjem -I bome brzo smo uspijeli.

E sad treba malenu,isti razlog.hahahha!Mala prica 50 x vise nego mali prosle godine,ona bi piskila ,kakala sve obucena,ali hoce sjest na tutu,i tako,imamo podlogu i gleda malenog.Prosle godine je iz solidarnosti i ona obucena sjedila uz njega na tuti...
Ali tvrd je orah,na majcicu svoju. :lol Pozelite nam srecu...

Ps. Upravo razmisljam koliko tuta uopce imamo,ako ih nisam nabrojala u mislila 6,nisam nista..ako se uz 6 tuta ne odviknemo ni necemo... :lol

25 vel 2014, 09:39

hej flor :proljece . sretno :).

kod nas je situacija ok, kaka u gace ali sta sad, skuzit ce i to. pisanjac prijavi skoro pa na vrijeme :lol, a sinoc se zaigrao, i nakon nekog vremena vidim da je malo mokar. znaci njemu se piskilo, nije mu s dalo prekidati igru i zadrzavao je dok ga ja nisam stavila na tutu... u vrticu ga tete redovno podjecaju i uglavnom dodje doma u istim hlacicama s kojima je krenuo :) (pljucpljucpljuc).

25 vel 2014, 09:48

da, treba im reci nešto tipa "sve ce te čekati" "ostavi sve što radiš i odi na zahod - sve će te čekati!"

to se kod nas pokazalo bitnim

Flor, nek je sa srećom :dada

25 vel 2014, 09:54

da, tako i kazem kad procjenim da je vrijeme :). ali sada ga samo povremeno pitam piski li mu se, i ravnam se po odgooru, da vidim sta ce se desiti ;).

25 vel 2014, 13:41

Floribunda je napisao/la:Ps. Upravo razmisljam koliko tuta uopce imamo,ako ih nisam nabrojala u mislila 6,nisam nista..ako se uz 6 tuta ne odviknemo ni necemo... :lol

:hahaha a da znas kolko sam ih ja podilila...... na kraju gazda idje direkt na skoljku......

26 vel 2014, 15:24

Mi lagano krecemo u akciju, vise joj se svidja wc skoljka od tute.... jucer pelena cijeli dan a prekljucer je sve radila u skoljku. Necu forsat, nego sve laganini...

06 ožu 2014, 23:03

i mi u akciji. tri dana bez dnevne pelene, noćnu još stavljam. dnevno spavanje odradimo bez pelene. sama traži kada mora piškiti, dosta piški, samo je prvi dan malo procurilo, i to u vrtiću, poslije nije. kakala je dvaput, to joj nije neka fora, ali mi je važno da ipak kaka. u vrtiću isto sve pet, tete podržavaju. već neko vrijeme ona hoće na wc (ne na tutu!), napokon se odlučili i mislim da je spremna. držite palčeve. :mah

eh, da, cure... moja nikako nije doživljavala tutu. par puta se popiškila i jednom pokakala i to je bilo to. prije nekoliko mjeseci. ja nisam forisrala tutu niti sam kupovala nove tute. kupila sam joj lijepo onaj nastavak na wc školjku i sada kopira nas. to joj je veća fora od tute koja je za "male bebe". ;)

07 ožu 2014, 07:51

tako smo i mi Kitty, čim je bila sposobna se sama, uz pomoć stepenice i malu našu pomoć popeti na zahod - tuta je ispala iz igre :dada

07 ožu 2014, 09:30

super za male guze bez pelena :luv .

moj mali bas i ne napreduje nesto... dok ga podsjecam je ok, ali nece sam pitati.

nocas je spavao u gacicama (tata ga je spremao i zaboravio je staviti pelenu), i bio je suh, a mada mu je vec duuugo nocna pelena suha, dok ne pocne prijavljivati radije mu stavljam pelenu. mozda ne bi trebala, ne znam ni sama, stariji klinci su puno brze savladali sve sto ide uz skidanje pelena :).

07 ožu 2014, 13:12

eh, da, mojoj je noćna pelena gotovo uvijek suha već dugo, nekoliko mjeseci, možda već i pola godine.
otkad smo maknuli dnevnu pelenu, vidim da tijekom noći više piški. netko je pisao o "zadebljanom" crijevu koje pritišće mjehur. pišem samo da prijavim. ;)

sama traži kada treba piškiti, kada treba kakati, ja prepoznam po izrazu lica :p vidjet ćemo kako će danas ići. tete mi kažu da je danas par puta tražila u vrtiću da se popiški, zasad ide OK!
BTw, nakon koliko vremena se smatra da je dijete odviknuto od pelene? ono, koliko vremena bez pelene se računa da se je odviknulo?

:mah

07 ožu 2014, 13:16

kittyilevin je napisao/la:BTw, nakon koliko vremena se smatra da je dijete odviknuto od pelene? ono, koliko vremena bez pelene se računa da se je odviknulo?

kad više ne znaš gdje bi s ostatkom paketa pelena koji ti se mota po stanu :lol

stvarno, mislim da nema pravila. jednostavno će biti jasno da pelena ne ide nazad - jednom kad se to dogodi.

10 ožu 2014, 12:13

malu nuždu smo apsolvirali ;) traži svaki put kada treba piškiti, često, po desetak puta tijekom dana.
tijekom dnevnog spavanja ne držim joj pelenu.
po noći još ima pelenu, to ćemo do daljnjega, mislim da neće biti problem maknuti i tu kada malo sazrije.

kakanje ide, ali samo svaka dva dana (inače je kakala barem jednom dnevno). dosta se s time muči, prekjučer je, mišica mala, po pet puta tražila da je stavim na wc, da mora kakati, no nije išlo. napokon nakon puno pokušaja uspjeli.

no ide nekako. ja ponosna! :luv

10 ožu 2014, 12:44

bravo! ja sam ljubomorna :oops: .

10 ožu 2014, 13:31

kittyilevin je napisao/la:prekjučer je, mišica mala, po pet puta tražila da je stavim na wc, da mora kakati, no nije išlo. napokon nakon puno pokušaja uspjeli.

ovo je jako bitno - da odgovaramo na svako njihovo traženje. može bit da je stvarno nužda, može bit da ih prdac zavara ili slično. nema "lažnih" traženja!

izvrsno za napredak! :zivili

10 ožu 2014, 18:21

da, mrs. eastwood, imaš pravo ;) prije par dana je ona svako malo tražila da bi na wc. pa je nama dojadilo. pa se ona popiškila u gaćice. ;) sad je svaki put stavljamo.
danas je kakala, vidim da joj je to malo bad, ali je strašno ponosna na sebe kada uspije. danas se probudila nakon dnevnog spavanja i prvo što je rekla: "ema je jučer (sve što se dogodilo u prošlosti njoj je "jučer") kakala". :lol

ide nam dobro kuc kuc kuc. čak smo i vani dosta dugo, ona traži kada bi piškila pa zalijevamo drveće :lol
držite palčeve da i dalje bude sve OK i nastavi se glatko!
:hug
Tema je zaključana