Sada je: 01 kol 2026, 19:09.

Vjezbamo izgovor

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Re: Vjezbamo izgovor

PostPostao/la Mala Bornica » 22 kol 2008, 08:17

cestitam na uspjesima :proljece

dobar rezultat se i kod nas pokazao ako najbolja motivacija :).

sandram, a da li vam je logopedica savjetovala da ju ispravljate kad u razgovoru pogrijesi? mi jesmo.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la sandram » 22 kol 2008, 08:20

Savjetovala nam je da joj ne govorimo, ne tako se ne kaze nego se kaze.... nego da samo ispravno iza nje ponovimo rijec.
Recimo, ako bi ona rekla: Vidi ovu tavu, mi trebamo reci: vidim, bas je trava lijepa.
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la Mala Bornica » 22 kol 2008, 08:30

da da, na to sam u biti i mislila. nakon l i r erik se sam poceo ispravljati sa ostalim glasovima.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la Hajdi » 22 kol 2008, 17:10

Rachice, vidjeh sad ovo
jel se mogu te vježbice negdje nać, bez da se ide logopedu?

Ne znam što misle druge mame al ja se ne bih usudila sama improvizirati bez da se posavjetujem s logopedom. Laičkim pristupom možeš problem pogoršati.

Mi smo prvi put bili kod logopeda s tri godine (Lucija je kod C, Z, S stavljala jezik između zubiju). Rekla je da je još premala i da mi možemo početi s obradom ali da će duže trajati nego da počnemo kasnije kad bude veća i zrelija. Došli smo s četiri i pol i riješili stvar u pol godine ili malo više.

Ovo naravno ne vrijedi ako dijete ima posebne potrebe koje zahtijevaju ranu obradu.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la teutonija » 25 kol 2008, 11:14

I mi smo dugoooo radili kao Sandra ,znači samo ponovili ispravno ,ali nije davalo rezultata ,sad ju ispravljam ,isto već dugo ,a kak neće vježbati tražim da kad pogriješi u govoru ponovi ispravno.Sad se već počela sama ispravljati .
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Rachica » 25 kol 2008, 11:36

Hajdi je napisao/la:Rachice, vidjeh sad ovo
jel se mogu te vježbice negdje nać, bez da se ide logopedu?

Ne znam što misle druge mame al ja se ne bih usudila sama improvizirati bez da se posavjetujem s logopedom. Laičkim pristupom možeš problem pogoršati.

nisam ja ni mislila izbjeć odlazak, ukoliko stvarno bude potrebno. E. ima 4 godine i jedini su joj prblem r i l - mislila sam ono čisto radi vježbe, naravno da ćemo ići logopedu, ako se zaista pokaže potreba i stanje se ne bude popravljalo.
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la sany » 01 vel 2009, 19:22

podizem malo topic
mi idemo 2 mjeseca i nesto sitno na vjezbe (mama presretna jer smo jedva dobili termin)
dijagnoza sigmatizam (c, š, ž, č) i rotacizam
evo vec nam ide na bolje, najvise vjezbaju c, imamo svaki put mali domaci rad, to sa gustom rijesi, samo kad treba vjezbati slovo c, izvjezba jednom i vise ne zeli ponavljati, a ja ne forsiram
pojavilo se i r, samo je vise onako francusko rrrr
i jedva izdrzi onih po ure kod logopedice, ni minutu vise ne bi izdrzala

sto se tice samostalnog vjezbanja, nama su, kada smo vjezbali sa bratom, pomogle vjezbenice Glasovima do slova i Kad glasovi zapinju http://www.foma.hr/index.php?cat=Za%20r ... dgajatelje
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la Munjek » 01 vel 2009, 23:59

Da se i ja ubacim ko padobranac: A kako vježbate Č Ž Š?
Čisto me zanima.
To nama šteka total - R i L su tu negdje, nekad ih ima nekad nema, al šžćč nikad nisam čula od D - koji sad ima 4,5g. Jel uglavnom idete kod privatnika? Nekako sam to iščitala iz svih postova, jer netko je spomenuo to-
Pozz i hvala
David -------> 29.07.2004. --- Zg
Munjek
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ina66 » 02 vel 2009, 10:09

jaoo, sad vidim da se nisam ovdje pohvalila!
mi smo ljetos imali krizu - nije htjela doma vježbati, nego samo kod logopedice. prestali smo ići negdje početkom devetog mjeseca i nismo uopće spominjali više ni vježbe, ni logopedicu, niti sam ju ispravljala.
onda sam ja otišla u rodilište i moje me dijte na izlasku iz istoga dočekalo s riječima: "vidi, mama, znam reći rrrrrr - riba, riba, riba! sama sam naučila!"
i tako je priča završila. otišle smo još jednom oprostiti se s logopedicom i pokazati što znamo :)
i držim fige da i naša bundevićka prijateljica koja ide kod iste logopedice brzo usvoji "svoje" glasove

munjek - mi smo išli na uputnicu. od dijagnostike do polaska smo čekali par mjeseci (nisam sigurna, ali 4 mj. sigurno)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la SonjaV » 02 vel 2009, 10:22

L. unazad koji mjesec (kad ga je tata učio reći slovo r :roll: ), govori pravo francusko r.
Sad, kad da potražimo pomoć?
Mislila sam da će proći ali koliko čekati, da ne bude kasno?
Indijanac '09.2002
Mrvica '05.2005
Bucka '06.2014
SonjaV
sa zalihama pelena

PostPostao/la Munjek » 02 vel 2009, 10:22

OOO, ina svaka čast! Čestitamo! :mah :mah
Uf, a zašto se tako dugo čeka?
David -------> 29.07.2004. --- Zg
Munjek
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Rimaithor » 02 vel 2009, 10:45

Mene brine Crviceva nesposobnost rastavljanja i spajanja riječi na glasove. Rastavljanje na slogove kuzi i ide bez problema ali slovkanje jako loše.
Npr. vrlo rijetko zna s kojim slovom pocinje ili zavrsava neka rijec, a kad i "ubode" gotovo nikad ne moze dati drugi primjer.
Uskoro ce napuniti 6. godina. Sve glasove izgovara pravilno, tu i tamo u nekoj rijeci zamjeni koje slovo, ali se ispravi kad mu se kaze ispravno.

Kaj mislite, moramo li logopedu?
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Mala Bornica » 02 vel 2009, 13:15

rima, ni moja cura nije slovkala bas uspjesno sa 6 godina. kliknulo joj je bez logopeda :).
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la Ina66 » 02 vel 2009, 13:16

Munjek je napisao/la:OOO, ina svaka čast! Čestitamo! :mah :mah
Uf, a zašto se tako dugo čeka?

zato što je logopeda malo, a djece sve više i više
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la sjemenka » 02 vel 2009, 21:08

Moj M. loše izgovara svašta, uopće ne mogu prepoznati što mu točno ne ide, ima previše toga.
Ide jednom godišnje kod logopeda na Goljak, a kako je bio lošiji ljetos išli smo sada na kontrolu. I vrtićka logopedica je urigirala da trebamo početi s vježbicama.
E sad, mi smo našli nekoga tko će taditi s njim, ali dijagnostika....molim curke iz Zagreba, gdje da se naručimo za dijagnostiku?
Čula sam da ima nešto u Novom Zagrebu, ali ne znam gdje. Help. :dunno
M. i R. 9.6.2005.
V. 19.11.2009.
sjemenka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la sany » 03 vel 2009, 01:01

ina thnx. trudimo se ici stopama nase prije :)

čžš jos nismo poceli vjezbati, samo c, ona sve te glasove izgovara, ali nekako suskajuci
od ng je sama pocela izgovarati š, ali nije to jos ono pravo, to zvuci kao, tesko mi je opisati, neko prenaglaseno š sa jakim engleskim naglaskom :D
btw. idemo na engleski u sklopu vrtica ali logopedica nam je rekla da je to ok

sto se tice guzvi, kod nas je to ocajno, puni su i privatnici i neprivatnici, mi smo cekali nesto vise od sest mjeseci
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la zeljka35 » 04 vel 2009, 09:35

Moj A. toliko glasova izgovara pogresno da ne mogu ni pohvatati koji su. Otprilike - l lj nj s c z č ž š r ... :gace
Tek prije mjesec dana je poceo raditi govorne vjezbe iako u Suvag ide od 3. godine. Rekli su mi da je kod njega izgovor sekundaran problem, pa su se prvo pozabavili onim primarnim.
Izgovor nam je napokon sad od Nove godine dosao na red. Logopedica kaze da je jako zadovoljna i da je njegov izgovor vidno bolji nego je bio. Ja osobno sam primjetila da glasove koje ne moze izgovoriti sve manje zamijenjuje sa L i J sto je slucaj bio prije. Kad polovicu slova zamijeni s L i J vise uopce ne razumijes sto dijete govori.
A. sad ima 5,5 godina, a kod njega ima jos jako puno za raditi. Nadam se da cemo uspijeti do skole.
zeljka35
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la irenam » 09 vel 2009, 15:43

SJEMENKA ja mislim daima u NOVOM ZAGREBU u ulici B.MAGOVCA na platou ali ne znam na kojem broju pa probaj tamo.Jednom sam vidjela kada sam prolazila tamo. :mah
irenam
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la servuz » 28 tra 2011, 17:31

Nadjoh sad ovaj topic,bas mi je to trebalo..

Isidora ima problem sa sh..ustvari sa svim prednjenepcanim i sa r.

Vec neko vreme vezba sh i on se sad razlikuje od s ali nije kako treba.Uz to joj ponestaje i motivacije za rad.
Nesto mi se cini da i logopedica bas nije najsposobnija,mlada je,mozda joj fali iskustva u radu.

Zadnji put je Doki kod logopedice bila bez motivacije za rad.Ova misli da mora nesto promeniti...razmislice do sl.termina.Mozda pocne sa r.
Uz to je Doki sa 4 krenula kod nje i puno su uradili na recniku,gradnji recenica,to je imalo brzo pomak.Mozda je premala za ovaj (dosadni) deo vezbanja.Inace je tip koji moze duuuuuugo nesto da radi ako joj je zanimljivo.Rad sa ovom logopedicom joj je izgleda dosadan.

Sta da menjam?Tragam za savetima pa da ja sa njom sto vise radim jer ipak je ja znam najbolje i mogu je najvise motivisati.
Rodjena sam 23.09.2006 u Frankfurtu.
Zovu me:Lole,Doro,Loca,Kikola,Lelo,Doki,Dorka...
Prohodala sam sa 14,5 meseci.
Zadnje merenje:25,5 kg i 127cm.
Zlatokosa sam sa plavim okama.
slika
servuz
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la teutonija » 29 tra 2011, 08:13

SERVUZ-možda je još jednostavno premala i ne može usvojiti te glasove ,nije bezveze što se R i šuškavci toleriraju do 6-e godine.

M još isto ne zna R, a niti slova s kvačicom ,za sad je sve OK ,s K sam išla logopedici jer nije imala L, M ga ima već neko vrijeme tak da za sad sve ide svojim tijekom ,a ak neće ići krenut ćemo i s M, al ne još.

K je imala 5.5 g kad je krenula i tek tada je bila zrela za rad s logopedicom ,išli smo mi i ranije, al jednostavno nije išlo, a to se ne može na silu.
Išli smo cc 6 mjeseci jednom tjedno ,doma nije htela raditi al sam ju ispravljala i L je krenulo al ga dosta dugo nije koristila onda je to sjelo i jako brzo je došlo i R prvo neko lagano ja velim englesko R, a onda i pravo.

Danas K prekrasno priča i čita i svaki glas je definiran i pravilan .
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la servuz » 29 tra 2011, 10:55

Joj ne znam sta da kazem...Nije da ona nema motivaciju,samo ne sme biti dosadno.Ovde se tolerise do 5 godine..a jednu godinu ranije se krece u skolu nego u HR i SRB.No kod Isidore je bio kompleksni problem sa kasnim progovaranjem,pa dva jezika itd...
Ne bi ni ja da forsiram,no logopedica ne misli da treba prekinuti.

No ja sam svakako mislila da krenem snjom kod kuce vezbati jer nije da nece..To nam je zgodno i kao igrarija za put do vrtica.Krenusmo sad biciklicem u vrtic.Ona vozi ja pored nje,pa to traje 40minuta eto vremena i za vezbu.

Ja bih sad pokusala sa vezbama pravilnog postavljanja da bi sh poboljsali a R bi isto mogla vezbati jer nikad nije imala problem sa L.R je kazu nezavisniji od drugih slova,ima veze samo sa L.

Ima li ko savet za sh?
Rodjena sam 23.09.2006 u Frankfurtu.
Zovu me:Lole,Doro,Loca,Kikola,Lelo,Doki,Dorka...
Prohodala sam sa 14,5 meseci.
Zadnje merenje:25,5 kg i 127cm.
Zlatokosa sam sa plavim okama.
slika
servuz
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Sreca najveca » 29 tra 2011, 11:24

Teutonija, znaci, bilo vam je dovoljno pola godine da dobijete i L i R?

Paola L ima vec duze, nije doslo bas odmah, ali je onda odjednom doslo i izgovara ga bez problema. ali R nikako i to je jako muci. bas je sva jadna kad ga treba reci i cesto kaze - to je ono slovo koje ja ne znam dobro reci. u zadnje vrijeme se bas jako trudi tako da sad izgovara to englesko R, ali samo ciljano i koncentrirano, spontano je to jos uvijek J/L/ili nista, ovisno o rijeci.
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la teutonija » 29 tra 2011, 14:02

L smo dobili nakon pola godine vježbanja tj njega je usvojila tek sa 6g . Onda je negdje kasno najesen počela taj engleski R i jako brzo je došao i pravi R.

Slova s kvačicom je od početka izgovarala normalno.

Manja može L, R se ponekad zalomi ,čudan doduše ,al mislim da to bude ,no slova s kvačicom loše idu, za sad. Ispravljam ju tj ponavljam ispravno ,pokazujem kak stavljati jezik ,usta ,igramo se ponekad pa šištimo ,pištimo ,cvrkućemo.....

Mislim da će ona biti za logopeda, al više zato što joj jezik bježi van dok priča tj šuška, iako je to sve manje primjetno što je veća pa se možda i izgubi, a manje zbog izgovora tih glasova.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

Prethodna

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 46 gostiju.