Sada je: 01 kol 2026, 20:01.

školski obveznici i odgoda

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Re: školski obveznici i odgoda

PostPostao/la direktorica svemira » 11 ožu 2009, 14:32

Mi smo dobili odgodu bez problema, o tome je odlučivala školska psihologinja (ili pedagogoginja?), rekla je da ga neće ni testirati ni ništa ako smo mi tako odlučili :dunno .
direktorica svemira
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la zeljka35 » 12 ožu 2009, 16:21

Unaprijed se ispricavam sto upadam gdje mi bas i nije mjesto (A. jos godinu dana nije skolski obveznik), ali zna li netko primjer da je dijete dobilo odgodu iako bi krenulo u skolu s punih 7.
Ja intenzivno razmisljam da ce A. trebati odgodu, a strucnjaci su prilicno skepticni i kazu da tesko da ce dobiti odgodu jer bi u tom slucaju krenuo u skolu s 8 godina i 2 mjeseca. Navodno bih prije odobrili asistenta.
A ja nekako nisam naklonjena takvom rjesenju, radije bih odgodu.
On inace od ranog djetinjstva ima razne govorne teskoce, izrazito nezrelu grafomotoriku i opcu emocionalnu i socijalnu nezrelost. Doima se kao da je 1-2 godine mladji nego sto je, a tako izgleda i fizicki, pa cak ima i bebastu boju glasa kad progovori.

Ima li u praksi slucajeva da dijete krene u skolu s punih 8 godina? I kakvi bi razlozi za takvu odgodu trebali biti?
Mozda netko radi u skoli pa ima saznanja iz prakse. :mah
zeljka35
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 12 ožu 2009, 20:29

ima ih par na ovom forumu. znam za cure sa GP i mislim da su od jedne forumašice nedonoščad bez pravih pp otišli u školu sa punih osam. nadam se da će se javiti.
eli
Sveta krava

PostPostao/la ivag » 12 ožu 2009, 21:38

Moguće je sa punih 8 krenuti u školu (100%)!
Ako ste u Zgb, malo se raspitam koja je procedura, pa javim.
(U nekim dijelovima RH stvarno nije neki problem dobiti odgodu, dok čitam na forumu da je to u ZG malo teže.)
Raspitam se sutra (ili za vikend) :mah
P.S. Slobodno me i podsjetiš jer imam X stvari u glavi, pa ponekad ne stignem ili zaboravim! :baba
Jan 23.4.2002.
Dora 12.4.2007.
ivag
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la kokomamac » 12 ožu 2009, 22:59

treba dekretom zabranit rodit dicu od 1.1. do 30.6. pa nece bit problema.

ja sam si tak skroz pametna i dalekovidna ispala rodivsi dicu u 10. i 11. mj. :cool

ko vam je kriv kad ne mislite unaprijed :whew

ko ja :bis
svoja najdraža laprdaljka
kokomamac
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la franika » 13 ožu 2009, 01:31

ja sam si tak skroz pametna i dalekovidna ispala rodivsi dicu u 10. i 11. mj.

E kokomamac, daj recept za tu jesensku djecu!! Gle mene- sta da radim ja kada nama uspjevaju djeca uvijek samo na proljece... :lol

Ja sam sa Franom rodjenim 23.4.2002. prosle god, bila na sto muka da li da trazim prijevremeni upis ili da ga ostavim jos jednu god. u vrticu. Meni su i TS i vrticka psihologica i tete u vrticu sugerirale da ga ostavim u vrticu a razlog je bio emocionalna nezrelost. Intelektualna zrelost kod nas nije bila niakvav kamen spoticanja (cita npr. knjige i stripove od 5. godine) no to je po meni manje bitno. Tako da smo ga ostavili u vticu i onda se odjednom negdje oko Bozica desio taj klik i on mi je odjednom debelo prerastao vrtic no onda ga nisam mogla dati u skolu tako da sada jedva cekamo svi skupa da napokon krene jer u vrticu fakat nema vise sta za raditi.
Na srecu on je jako prilagodljivo dijete, dobro se snadje u raznim situacijama, dobro funkcionira i sa mladjima od sebe (on je sada naime debelo najstariji u svojoj skupini u vrticu) ali i sa starijima (vidim to na judu gdje je pak najmladji i ide sa deckima koji idu u prvi, drugi ilio cak i treci razred,.) Isto tako i fizicki jako odskace od vrsnjaka jer je skoro za glavu visi od svih pa ga ovi stariji prihvacaju kao sebi ravnopravnog mada ja ipak vidim tu razliku izmedju njega i recimo jednog 8-godisnjaka... Uglavnom nas muci malo taj disbalans izmedju njegove fizicke visine koja odgovara dobi 8 god i intelektualne zrelosti s jedne strane te emocionalne zrelosti koja je u skladu sa njegovih skoro pa 7 god. I zato mislim da je ipak dobro da smo ga jos ovu god. ostavili u vrticu jer je bas ovu godinu jako napredovao u tom emocionalnom sazrijevanju.
Decki su po tom pitanju neusporedivi sa curama i cesto cujem price da puno cesce decki krecu kasnije u skolu i dobivaju odgode od curica kojih ja npr. znam barem 3 koje su i nesto mladje od Frana a krenule su prosle god. u skolu i super im je. No to je kao da usporedjujes kruske i jabuke-cure su uglavnom u toj dobi zrelije od deckiju, sto vidim i po svojoj Niki za koju mislim da cu ju bez problema moci dati u skolu sa 6 i pol.
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la zeljka35 » 23 ožu 2009, 09:51

Franika, moj Darjan je bio slican slucaj kao Fran. Fizicki ogroman, puno predznanja, siroki krug ingeresa, ali socijalna i emocionalna nezrelost. Medjutim, D. je krenuo sa punih 7 u skolu pa nisam imala dilemu oko upisivanja.
Prvi razred je bio koma nezreo. Ali sad u drugom se nekako uozbiljio i cini mi se da dolazi na svoje.
Istina je da su curice neusporedivo zrelije i savjesnije. Navodno je postojao propis, cini mi se u Irskoj, da su djevojcice kretale u 1. razred cak 2 godine ranije nego djecaci. Navodno je bas tolika razlika u njihovoj zrelosti. I djecaci su u toj dobi nizih razreda osnovne skole zbog svoje nezrelosti u losijoj poziciji od djevojcica. A da ne spominjem da ima prosvjetnih djelatnika koji se tesko nosi s djecackom (hiper)aktivnoscu, sklonosti grubljim i agresivnijim igrama, galamom...itd.
Uvijek sam mislila kako je muskima sve lakse, ali u ovoj dobi je definitivno teze. :dunno
zeljka35
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la bubsek » 04 svi 2009, 21:29

zanimljiva temica iako jos bar dvije godine ne spadamo tu imam jedno pitance...

tj.trebala bi mozda savjet....

moja malena ima vec sada jednu prijateljicu s kojom je nerazdvojna idu zajedno u vrtic,susjede su i htjeli bi da idu zajedno u skolu ali moja malena je rodena pred kraj 4mj.2005 a njena prijateljica pred kraj 9.mj.2005. e sad neznam kako se to gleda cula sam da ima odredeni mjeseci kada se u skolu mora i nemora...mozete mi malo pojasniti (oni koji znaju)...i dali je nekako izvedivo da idu zajedno a da opet nije prerano a ni prekasno???

razmisljala sam ako ju stavim sa 6god-navrsit ce u 1raz.7god a ako ju dam sa 7god.na kraju drugog imat ce 8god.,sto mi je mozda cak i previse za prvi...ma jojjjj neznam....

nadam se da me tko skuzio... :mrgreen:
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 04 svi 2009, 21:36

imaš vremena, ne razmišljaj o školi ni o odgodi. i ne vodi se dječjim prijateljstvima. kako ti je malena rođena blizu granice, kad bude bila školski obveznik odvedi je kod nekog psihologa sa preporukama da na pravi procjenu njene zrelosti za školu.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Kolberg » 04 svi 2009, 21:40

bubsek tvoje djete koje je rođeno pod kraj 4 mjeseca nije školski obveznik, a nije ni ova druga jer ce 6 godina navrsit u 9 mjesecu. Ja tu nevidim problem. Školski obveznici su do 01.04.(ak se dobro sjecam) Moj je rođen 26.03 i ja sam trazila odgodu, sad krece u skolu, znaci sa 7godina i 5 mjeseci i mislim da je super sazreo. Ibitce mu puno lakse jer nece biti najmladi nego jedan od starjih u razredu.

Inace prosle godine psihologica mi je rekla da ona svim roditeljima cija djeca su bila rođena 2002 godine savjetovala odgodu.
Veliki 2002 i mali 2009
veselo kupanje
Kolberg
Asimilirana
Asimilirana

Prethodna

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 25 gostiju.