Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!
Odgovori

Re: popodnevno spavanje-do kada?

28 tra 2009, 21:36

Moj stariji je izbacio dnevno spavanje sa 17 mjeseci. Bez problema bi odradjivao dnevne aktivnosti i oko 19:30 zaspao kao pokosen. Sada, sa 4 godine, zaspi tokom dana samo kada je bolestan ili ako se dugo vozimo autom. Mladji je slican, samo sto je on ipak koji mjesec duze spavao. I danas mu se zna zalomiti jednom u par sedmica da odspava pola sata-sat. Meni to nikada nije bio problem. Bitno mi je da imaju dovoljno sna tokom noci pa rano idu na spavanje. U prosjeku spavaju 11-12 sati i to mi se cini ok. Nekako mi je gora varijanta kada djete tokom dana odspava 2-3 sata pa navecer ostaje budan do 22-23h.

Prije par dana sam se dogovarala sa prijateljicom da joj dodjem na kafu i ona mi kaze "Nemoj u 3 sata, tada mi M. spava." Ja ostala pravo zbunjena :lol Pa on ima 3 godine i 4 mjeseca! Pa zar tolika djeca jos spavaju :lol

29 tra 2009, 09:24

S. je prestao sa 2 godine i nije bilo sanse da ga privolim nikako. Odustala. I dan danas mislim da bi mu podnevno spavanje bilo korisno, ali najvise sto postignemo je odmorko sa citanjem.

29 tra 2009, 10:22

MI smo polako izbacivali popodnevni spavanjac sa dvije i pol godine.
Poneki put bi spavao poneki ne bi.
Ali kad ne bi zaspao onda bi klonuo oko 20h.
Sada sa 3,5 godine prek vikenda nikad ne spava i bome može izdržati do kasno navečer.
I ne bi taj rekao da je umoran i da ide spavati nema šanse.
Rađe bi pao u nesvjest od umora nego otišao spati.
E ali bome u vrtiću mislim da skoro svaki dan zaspi.

29 tra 2009, 11:00

Kod nas je stanje nepromijenjeno i sto je najgore-nepredvidivo :roll: Ima dana kad se zalomi da spava tj zaspi bez problema, a nekad su to bitke prave. I ne odustane. Ali onda ranije zalegne navecer i odrapi cijelu noc do jutra. Tako da sam se odlucila ne zivcirati, pratim nju i njen ritam i bas sam si :faca

kod nje je ocito pravilo- da pravila nema :zekohop

29 tra 2009, 11:02

IvaV je napisao/la: Tako da sam se odlucila ne zivcirati, pratim nju i njen ritam i bas sam si :faca

to ti je i jedino sto mozes. :) ides iz dana u dan i gledas po djetetu.

30 tra 2009, 23:46

moja je rodeni "nespavac".
mada je do prije 4-5 mj. redovito spavala preko dana, ali kao svicerski sat, ako zaspe i 13h u 14 h se budi :shock: i uvijek tako.

zadnjih mjeseci kad se pocela odvikavat od toga, a ja bi rado, jos trudna, treba mi san itd., ali umarale smo se obje, odemo u sobu, mucimo se 1h, ona nece, pa pricala bi, igrala se, ustajala, milijun pitanja, jel dan, jel tata na poslu, koliko ce spavat, jel samo malo, pa ce ustat itd... tako da sam cak znala sjesti kod vrata i ne dat joj da izide, pa zaspe - jedva! al pita, hoce li izici kad odspava malo? :mrgreen:
onda sam odustala od toga, ako nece - nece, pa bi isla vec oko 8h na spavanje do 8 ujutru.
u zadnje vrijeme ode i kasnije, jednostavno ne znam kako moze izdrzati, ali moze i bude super.
ponekad je uhvati kriza, od 5-6 ,ako to prebrodimo, moze i do ponoci, da se nje pita. :roll:
a tek ce sad u maju imati 3g.

LiKmama je napisao/la:
IvaV je napisao/la: Tako da sam se odlucila ne zivcirati, pratim nju i njen ritam i bas sam si :faca

to ti je i jedino sto mozes. :) ides iz dana u dan i gledas po djetetu.

isto ovako.

04 svi 2009, 16:08

Bogme, moja od 4 jos uvijek odrapi sat-sat i po popodne, a i maloj od 1 god 5 mj. to itekako treba. ni jedna se ne buni sto ce spavati, cak naprotiv, same traze i pokazuju da im je neophodno. S druge strane, mladja nikad ne zaspi prije 9 i po, starija 10 - 10:30, ali takve su od rodjenja.

05 svi 2009, 09:16

Mi još ajamo popodne oko sat i pol do dva.Starija kćer je popodnevno spavanje izbacila nešto prije 3 godine.

Ako ne ide,ne ide.Naravno bio bi dobro(za obje) da barem malo leži,odmara pa makar i ne spava,ali naravno teorija je jedno,praksa drugo.

navečer moji oboje od uvijek idu spvati oko 22 sata bez obzira spavali do podne duže ili kraće ,skakali po vani cijeli dan ili ne,takvi su

16 svi 2009, 15:55

:da?
Ma, samo dodjoh reci da opet spava najnormalnije, svaki dan barem sat, dva. Unazad dva tjedna :dunno

16 svi 2009, 16:07

može biti da ju ove vrućine umaraju :dunno

16 svi 2009, 16:34

Znaci, jos jedna faza :mrgreen:
Zekim se, :kiss
Super da spava (pa da mozes i ti ;) )!

16 svi 2009, 18:31

Evo i D je zaspao prije nekih sat vremena nakon šize i plakanja.
I to ko zna kad je prije doma spavao vikendom.
A bili smo cjelo jutro vani pa ga valjda ubilo sunce.
Samo mi je problem sad bi spavao komotno do 20h ali onda ne bi išao prije ponoći spati, joj

16 svi 2009, 18:47

moj L. će u 6. mj. napuniti 3 godine i on još ne može izdržati bez dnevnog spavanja. evo, danas je rekao da on ne bi spavao, pa je izdržao do 17.45 i onda je zaspao stoječki... :mrgreen:

nama je problem što on dosta kasno ide leći popodne, oko 15 sati, pa odrapi i po dva sata i onda ga navečer ne možeš potjerati u krevet prije 10. :roll:

16 svi 2009, 19:07

Ja bi bila prezadovoljna sa 22h.
Moj neće danas do ponoći zaspati sigurno. :roll:

16 svi 2009, 22:27

domy-stvar je u tome sto se sad uopce vise ne opire spavanju, kad kazem da idemo spavati, pruzi mi rukicu i spremno legne u krevet. I red price, pa red pjesmica i :zzz

Mislim, i srdacno se nadam da sam u pravu, da je ono bila faza ispitivanja granica ( svaki dan nesto novo proba, da vidi dokle mama i tata daju :mrgreen: ), pa kad je vidjela da nema mrdanja i da unatoc protestu svaki dan ide leci, makar ne spavala-onda je odustala.

Bumo vidjeli kako ce biti dalje, ali definitvo i toplo vrijeme i puno vise akcije po vani doprinose laksem i brzem zaspivanju.

16 svi 2009, 22:55

IvaV je napisao/la:
Bumo vidjeli kako ce biti dalje, ali definitvo i toplo vrijeme i puno vise akcije po vani doprinose laksem i brzem zaspivanju.

Ovo definitivno olakšava da brže zaspu.
E alimkod nas je ta šema da je on sposoban i po sat dva ležati u krevetu i ne zaspati ak mu se ne spava.
Dobro ali on ima 3,5 godine.

10 vel 2010, 15:34

baš mi je dobro došla ova tema,moje toliko plaču kad treba ići spavati popodne da mislim da im više štetim nego koristim! danas je bilo strašno! sutra ću ih pustiti budne pa ćemo vidjeti kakve će biti! napunile su dvije godine!

10 vel 2010, 22:53

Nama je hvala Bogu popodnevno spavanje i dalje neizostavno. I ne buni se uopće, jedino što ja obavezno moram leći s njim, kao i za noćno. Ako mene nema doma, ode sam u sobu i zaspi, tatu čak izgura van :)

11 vel 2010, 07:23

mi smo se preporodili otkako ga nema.
iako ima dana kada zaspi popodne, ali to nikad nije doma u krevetu, vec uvijek u autu.

11 vel 2010, 10:33

Moja starija će za koji dan 4 godine i još uvijek joj je popodnevno spavanje obavezna dnevna rutina, na moju i MM-ovu radost. Ako negdje odemo pa nije u prilici da odspava - opet nema nikakvih problema.

11 vel 2010, 10:35

moja starija je prije koji dan napunila 5. godina pa vrlo cesto (ne svaki dan, doduse) odspava popodne :)

11 vel 2010, 11:37

meni je to uspavljivanje popodne već noćna mora,baš me zanima kako će izdržati danas,pa ćemo vidjeti za dalje! nedaju se uopće na krevet,vrište ,žao mi ih je!onda odspavaju pol sata,sat neki put!

11 vel 2010, 11:52

ltl, pa pusti ih onda :dunno
ali uz uvjet da moraju recimo odlezati pola sata ili vise u krevetu mirne - ako ne mogu to nikako same, pokusaj "odraditi" taj popodnevni odmor zajedno s njima - procitaj im neku knjigu, ispricaj pricu... vazno je da se odmore. i onda navecer ranije u krevet ;)

11 vel 2010, 12:11

joj, da moji spavaju ili leze preko dana, ne bi do ponoci isli spavat. :ne
strasno koliko oni imaju energije.

11 vel 2010, 12:29

Da, LiK, vjerujem, ali tvoji imaju 3 i 5 godina, a curice od LTL tek 2 - stoga mislim da im je ipak potrebno da naprave predah u toku dana.

11 vel 2010, 12:35

Ako se mene pita, do zauvijek (ili bar dok su u mojoj kuci, he,he) trebaju spavati popdne :cool :D

11 vel 2010, 13:02

olja je napisao/la:Da, LiK, vjerujem, ali tvoji imaju 3 i 5 godina, a curice od LTL tek 2 - stoga mislim da im je ipak potrebno da naprave predah u toku dana.

ma je, sorry, nije moj post bio odgovor na tvoj nego samo osvrt na moje klince. :hug

11 vel 2010, 13:05

olja,odmiruju one jedino uz crtić,nema šanse,ali nikakve da leže na miru! inaće sam ja stalno popodne s njima ležala i uspavljivala ih! :kiss

12 vel 2010, 11:25

Karlo ce za mjesec dana napuniti 3 godine i dnevno spavanje je jos obavezno. Nocu spava od 20.30 do 9 ujutru. Oko 13.30 ga stavim na dnevno spavanje i odspava sat vremena. Desi se nekad da nece ali onda malo lezi i mazi se i tako se odmori. Njemu je dnevni san bas potreban i on se ne buni kad ide leci. Takvo djete, tu jednostavno nema pravila nekog, svako djete drukcije.

12 vel 2010, 11:46

LTL- kad tebe citam, ko da citam sebe. Joj kad se sjetim, kolike su to muke po uspavljivanju bile :znoj A ja nisam mama koju se moze "vozati", red se zna i za jelo i za spavanje, ali ona jednostavno nije htjela i gotovo. Pa pricaj, pa mazi, pa pjevaj, pa suti, pa ju ostavi samu, pa opet lezi, pa mazi, pa pricaj, pa suti :loce Kad su nam uspavljivanja trajala duze od sat i pol i kad je svako zavrslo u vrisci i :mama ja neeecuuuuuuuu spavatiiiiiiiiiii, odustala sam.
Kazem, zaspi ona u autu, il kod bake, nekad cak i doma, ali to su rijetki petki. Budi se oko 7 ujutro, a spava vec u 8 navecer. Kad je isla spavati popodne, za noc bi zaspala oko 11 navecer.
Ja znam da je za njih bolje da spavaju popodne, ali eto. Mi svako popodne legnemo i opustimo se, pricamo i citamo, ali spavanje- jok.
Odgovori