Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!
12 vel 2010, 11:58
Ja mislim da je vec to citanje, mazenje i opustanje dovoljno djetetu da se odmori. Svi smo mi razliciti. Kreni od sebe da ti neko kaze da moras zaspati a ti jednostavno ne mozes.
13 vel 2010, 18:04
Stariji ne spavaju već duuugo popodne ali zato navečer zaspu u pristojno vrijeme (oko devetke) i bude se u pristojno vrijeme (oko osam). I to meni tako odgovara.
A mala je od jesenas počela ne spavati kad joj se ne spava

. i to poštujem

Nije nervozna ako ne spava popodne pa ni ne inzistiram. Ali još uvijek spava u osamdeset posto slučajeva. I bude sigurno još neko vrijeme.
13 vel 2010, 21:09
Kod nas je točno ovako kako Iva piše. nema više popodnevnog spavanja
ali, ako se oko 5-6 sati popodne zaputimo nekamo s autom, obavezno zaspe, doma nema šanse.
al eto, barem mm i ja napokon imamo malo više vremena za sebe navečer.
13 vel 2010, 22:03
F. ( 4,5 god ) je izbacio popodnevno spavanje prije nekoliko mjeseci. Navečer ide na spavanac oko 20.30. i spava do 7.
P. ( 19 mj ) spava od 13 do 15 , navečer od 21 do 05 , tad popije mlijeko i spava do 7. Još kad bi noćno spavanje bilo u komadu !!
14 vel 2010, 09:01
moje sad dva popodneva odspavale dobru rundu,prehlađene su pa su išle bez protesta! prilagodit ću im se! ako nebudu htjele pustit ću ih,al još ćemo pokušavati!
19 ožu 2010, 15:44
Koliko dugo dijete treba spavat popodne-mislim vremenski.
Moj spava od pola 12 a sad su skoro 3 sata.
Noćas je imao temperaturu,sad nema...
19 ožu 2010, 16:16
ne brini,vjerovatno to treba malom organizmu,bit će to ok
a ti možeš u svakom slučaju i probudit dijete,ako smatraš da je dosta
19 ožu 2010, 16:23
Moja ima skoro pet godina i spava između 2,5 do 3 sata
Ne brini, pogotovo ako je virozica u pitanju, sve je to OK.
19 ožu 2010, 16:30
Joj IINA ja sam se već počela brinut,inače spava 1,5-2 sata max.Evo prije 5 min se probudio
Zadnja izmjena:
Mama Mia28; 13 stu 2010, 20:57; ukupno mijenjano 1 put/a.
19 ožu 2010, 16:33
Kod mojih cura ukoliko uocim da nesto duze spavaju preko dana - to u velikom broju slucajeva znaci da se nesto sprema

Tako i kad su bolesne - spavaju duze i ne brine me to tada. Doduse, provjeravam ih, pipkam i sl. non-stop
19 ožu 2010, 16:40
Nisam znala da je normalno da spavaju duže kad su bolesni...jesam tuka,ma...
Sad ću znati za drugi put
01 ruj 2010, 15:16
J spava jednom kroz dan i to od 11-14. Jel to dovoljno za 13-omjesečnjaka? A navečer mu se spava već oko 19.30, 20.00.
Još do nedavno je spavao dva puta dnevno po tri sata. I navečer u sto vrijeme išao spavati.
01 ruj 2010, 16:52
Ako njemu tako odgovara, tj. ako nije previse cendrav i pospan popodne - to je valjda ok

Moje su u toj dobi spavale dva puta koliko se sjecam i jednostavno se na njima vidjelo da im treba toliko - odnosno, ako bi se i dogodilo zbog necega da spavaju samo jednom, bile bi uzasne popodne i vidjelo se da im fali taj popodnevni san.
08 ruj 2010, 08:52
Liv, ja mislim da mu je dosta. Izbacio si je jedno spavanje i kvalitetno odrapi ovo sto je ostalo. tako i sinko u zadnje vrijeme, ali nema pravila jos uvijek.
08 ruj 2010, 09:31
Moja je isto izbacila dnevno sa nekig godinu ipo - 2 i to nakon par mjeseci bjesomučnog parsatnog uspavljivanja nakon kojeg ako bi i zaspala uvečer nije opet mogla zaspati do ponoć -jedan. ovako se već duže vrijeme diže u 8 a zaspe u 10 uvečer (ja bih i ranije al ona ne može zaspat)i baš nikad nije umorna, grintava ni pospana.
I da ne spavaju sva djeca u vrtiću kako netko reče na početku. Ja se sjećam da ja nisam mogla. NIKAD. i to ležanje mi je bila najveća muka, svi su spavali a ja baš nikad nisam mogla zaspati. Valjda je moja L na mene, puno nam treba dok zaspemo.
08 ruj 2010, 09:35
moj skoro dvogodišnjak spava od oko 13 do oko 15.
uglavnom spava u prosjeku po 2 sata po danu i to ide lagano.
ali naveče zaspati

ajme majko
Liv mislim da mu je to dovoljno i super. i moj je u toj dobi krenuo i vrtić počeo samo jednom dnevno spavati
mene zanim kako vaša djeca naveče zaspu?
nama je uspavljivanje večernje postala prava pokora
08 ruj 2010, 10:32
nama je i dandanas pokora al otkad ne spava po danu večernja pokora traje kraće
08 ruj 2010, 16:01
Moja starija od 4 i po godine i dalje ima potrebu da odspava 2-2.5 sata po danu, a mi je naravno u tome ohrabrujemo. To nam se nekako podrazumijeva kao dio dnevne rutine. Nikad se nije bunila, već baš voli da dremne.
24 ruj 2010, 11:48
Svo troje djece je po danu spavalo cca 3 h. I tako sve do skole, odnosno u vrticu su prestali spavati kao sestogodisnjaci, ali su vikendom i na moru i dalje isli spavati popodne. Problem je nastupio polaskom u vrtic jer se tamo spava krace. Kod curice je to najizrazenije, mozda zato sto je od svo troje ona najmladja krenula u vrtic, s 2 godine i 10 mjeseci ... uglavnom sad je svako popodne jadna tako umorna nakon vrtickog spavanja da samo bezvoljno lezi kad dodje doma. S tim da ide u krevet oko 8 i budi se ujutro u 7.45 .... ali valjda joj taj popododnevni san nedostaje (naravno, kad je bila doma i kad je spavala po danu oko 3 h nije isla navecer tako rano u krevet).
24 ruj 2010, 15:30
tin, 15 mjeseci. spava jednom 12.30- 15, tu negdje. većinom oko 2-3h. navečer spava u 19 a budi se u 6.30.
24 ruj 2010, 19:21
samo da vam javim, gospodjica sada ima 3g i 3 mj i krenula je u vrtic. kad smo bile kod psihologinje, svakako nam je preporucila i spavanje. ok, nisam htjela nista govoriti, jer ipak u vrticu "svi spavaju".
sto da vam kazem? zaspala je jednom i to prvi puta kada je ostala na spavanju. u meni se pojavio tracak nade, al odmah ga je zatukla

slijedeca dva tjedna niti jednom, tete su mi same predlozile da ju dam u nespavace. kazu da je jako dobra, da suti i lezi, ali da joj je dosadno. tako sada njena cijela grupa u 12 ide na spavanje, a jedina ona od trogodisnjaka ostaje sa drugom djecom i ugl. idu van, budu kreativni i tak
no, to nije sve! svaki dan kad dodjem po nju, teta mi kaze kako je ona sad vec jaaaaaaako umorna, kako se ona mora odmarati i nek ju stavim spavati kod kuce. bas. u vecernjoj setnji sprinta ko nespasena, ni trunka umoru. u pola 8 bi vec isla spavati i do 8, 8 i 15 je u carstvu snova.
nevjerojatna je!
24 ruj 2010, 22:47
Iva, kod nas sve isto s tim da je nama 8 puno puno prerano, prije 9 nema smisla, najcesce to bude 9:30, ponekad cak i 10. fakat ne kuzim kak izdrzi
super da imate nespavace, kod nas tog nema, tj. ako ne spavaju, moraju bar dio vremena lezati, a onda se tiho igrati, citati knjigice, gledati crtice u predsoblju ili tak nesto.
27 ruj 2010, 10:23
Iva - ak ne ide, ne ide

Ja se ne bih oko toga uzrujavala. Vise bi me smetalo sto to znaci da niti roditelji vikendom ne mogu dremnuti popodne
27 ruj 2010, 10:35
drijemanje-jel to nesto za jest?