Sada je: 01 svi 2026, 11:42.

moje dijete ima neobično ime

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Re: moje dijete ima neobično ime

PostPostao/la Bellatrix » 11 sij 2012, 20:24

Krumpirić je napisao/la:moja djeca imaju seljačka imena, jer smo mi seljaci :mrgreen

inače, sva su mi imena lijepa, ne volim jedino kad se netko iživljava na djetetu, ono nazove dijete Australija Kobasica, Predivna Torbica i sl. :mrgreen

:hahaha :hahaha
Ma daj krumpi. Šta je stvarno netko tako nazvao dijete ili ? :lol

Tadej je jako lijepo ime :dada
"Boji se manje, nadaj se više, jedi manje, žvači više, tuži se manje, diši više, govori manje, reci više, voli više, i sve će dobre stvari biti tvoje." slika
stara Švedska poslovica
Bellatrix
Crveni lav s krilima

PostPostao/la Beppa Joseph » 11 sij 2012, 20:32

Ja ne nova "izmišljena" imena. Strana me ne smetaju ako su prilagođena i prirodna našem jeziku (npr. Igor, Vanja, Andrea).

Najdraža su mi imena s pričom pa bih dala ime svom djetetu po djedu kojeg sam jako voljela, ne zato da bude kao on, već zato što što je ponovo riječ o najvoljenijoj osobi. Meni je to prekrasna poveznica.

Volim i stara imena, biblijska ili tradicionalna, npr. Neva, Relja, Ruta, Gašpar, Grgur, Teuta, Tadej i sl.

A što sam starija, sve su mi draža stara imena i baš mi je drago da i među djecom mojih prijatelja ima uglavnom takvih Andrija, Josip, Marko, Marija. Ta su imena sve rjeđa i barem u kraju gdje živim ćešće su Samante, Nikol i sl.

Što se tiče osobnosti i posebnosti, ime nema ništa s time, to je samo stvar prvog dojma. Bitno ionako dolazi kasnije.
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la dtmb » 11 sij 2012, 20:52

mmar je napisao/la:Tadej je baš lijepo ime, meni je prekrasno, možda u familiji dobijemo prinovu kojoj je Tadej ime u užem izboru :luv

I moja djeca imaju seljačka imena, skroz, najstarija po prabaki, slučajno jer nam je ime prelijepo, sin po evanđelistu jer je meni bilo lijepo, a najmlađoj smo ime našli na groblju, bilo ga je na puno spomenika, isto jedno starinsko seljačko ime :mrgreen

na groblju :hahaha :hahaha sorry al zvuči ko crni humor haha

a i čini se da su seljačka imena in :rolf
Brzic 2011
dtmb
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la iwa » 11 sij 2012, 21:05

meni je to ljepo ime :)
moj stariji sin se zove Matej, a često ga iz milja ja i muž zovemo Tadej i baš nam je to fora ime ;)
Matej,Marko........ Mia
iwa
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la apeitheia » 11 sij 2012, 21:09

moja kci se zove Freya Lorelei.u biti u nekim zemljama nije uopce neuobicajeno ime,ali ljudi ovdje budu pomalo sokirani.Freya je skandinavska bozica ljepote,a Lorelei sirena iz germanske mitologije...ali svidaju mi se stara imena,i nasa i strana. ne znam da li sam u pravu ali nekako mislim da i ime ima veze sa nekim dijetetovim sansama u zivotu.gledaju po sebi uvijek ti prvo zapne za oko neobicno ime,pa te zanima i kakva osoba stoji iza njega,sto i nije lose kada predas zivotopis i tvoje ime odskace :)
slikaslika
slikaslika
apeitheia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la dtmb » 11 sij 2012, 21:14

apeitheia je napisao/la:moja kci se zove Freya Lorelei.u biti u nekim zemljama nije uopce neuobicajeno ime,ali ljudi ovdje budu pomalo sokirani.Freya je skandinavska bozica ljepote,a Lorelei sirena iz germanske mitologije...ali svidaju mi se stara imena,i nasa i strana. ne znam da li sam u pravu ali nekako mislim da i ime ima veze sa nekim dijetetovim sansama u zivotu.gledaju po sebi uvijek ti prvo zapne za oko neobicno ime,pa te zanima i kakva osoba stoji iza njega,sto i nije lose kada predas zivotopis i tvoje ime odskace :)

a da li kad je netko pita za ime kaže oba ili ju više zovete Freya?
moja sestrična je chantal vivian (20g),zovu ju samo chantal i to mi je super ime ali također svi okreću očima i mora im 1000puta ponoviti
Brzic 2011
dtmb
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la apeitheia » 11 sij 2012, 21:19

zovemo ju Freya,a dali smo joj dva da si moze izabrat kojim ce se radije sluzit kada naraste.mozda joj se onda vise svidi Lorelei. meni je smijesno sto je neki clanovi obitelji i dan danas zovu Rea ili Frea,a rijetko bas Freya (Freja) :hahaha
P.S .chantal vivian je jedno od lijepsih kombinacija koje sam ikad cula,zvuci elegantno i neobicno..
slikaslika
slikaslika
apeitheia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la snowwhite » 11 sij 2012, 22:43

apeitheia je napisao/la:moja kci se zove Freya Lorelei.u biti u nekim zemljama nije uopce neuobicajeno ime,ali ljudi ovdje budu pomalo sokirani.

živite u HR? BOme bi i ja ostala zatečena iako mi lijepo zvuči, ime mi je "prestrano".

a kad smo kod imena:
http://www.zagrebancija.com/hr-aktualno ... vla_315732

Pored ovih imena kao neuobičajenija upala su nam u oko i sljedeća imena: Viggo (dva dječaka), Rio (dva dječaka), Come, Džan (dva dječaka), Gentijan, František, Inel, Indi, Hiro, Eldar, Ehem, Egon, Koja, Kian, Khan, Erol, Lole, Kaan, Jusuf, Kanai Ke Ze, Orges, Nehat, Niklas, Nardi, Rinor, Resul, Ravi,Maicol, Madox, Lukaljoni, Mišel, Minir, Mikele, Mićo, Sokol, Taulant, Ujar, Veselić, Veselko i Altin.

....

Među neuobičajenija imena koja je dobilo više djevojčica možemo navesti: Nea (11 djevojčica), Erin (osam djevojčica), Ajla (osam djevojčica), Uma (pet djevojčica), Noemi (pet djevojčica), Zita (tri djevojčice), Ruta (dvije djevojčice), Ajna (dvije djevojčice), Luka (dvije djevojčice) i Kanita (dvije djevojčice)

Imena nekih djevojčica su iznimno rijetka ili gotovo jedinstvena na našem području poput: Klelia, Kayah, Lući, Lexi, Lemis, Leeloo, Lee Lu, Erlisa, Erleta, Elvisa, Genovea, Freja, Fikrije, Astrid, Aysela, Ashanti, Biona, Chanel, Ejšan, Đastina, Durar, Zo°, Zerina, Zenepa, Toma, Timea, Tirsa, Tipi, Yuxi, Talestra, Šenaz, Sidny, Orka, Marilu, Marsone, Modita.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la dtmb » 11 sij 2012, 22:54

vidi se da su mame pratile turske sapunice,a i kineza se dosta rodilo :mrgreen
Brzic 2011
dtmb
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Potica » 11 sij 2012, 23:05

A ja sam se neki dan ugodno iznenadila jer je čovjek u parkiću pozvao curicu imenom Vesna :)
u mojoj generaciji je u svakom razredu bilo barem dvije-tri Vesne, Sanje ili Gordane a sad sigurno trideset godina nisam čula da se i jedno dijete tako zove, imena su jako podložna modi. :dada
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la pinky » 11 sij 2012, 23:44

a boze me sacuvaj nabrojanih imena iz novina...
A i freya lorelai mi je bit too much
isto ko curica iz susjednog sela - chiara noa
mislim, wtf? Da smo u istri ajde de, al u nasoj dalmatinskoj pri#izdini samo ce je cilo djetinjstvo tlacit, znam. Vec su poceli.
A da ne spominjem biserku koja je svoje dijete nazvala nila. Divno ime, samo ne ako se prezivate dolina.
Mala se zove dolina nila. Beat that!
Jado jadni, sta ako pozeli upisati zemljopis? Zamislite profu iz zemljopisa sa tim imenom.
Ali mama je cool, to je njoj fora valjda...
dvije ICSI divote...
slika
pinky
rodila 6.5kg i metar djece

PostPostao/la ciklama24 » 11 sij 2012, 23:45

pinky je napisao/la:Mala se zove dolina nila. Beat that!

:rolf :rolf :rolf
slika
ciklama24
iš iš iš FP

PostPostao/la dtmb » 11 sij 2012, 23:55

ta sigurno neće ostaviti i svoje prezime uz muževo..Nila je ok ali u kombinaciji
:hahaha Gaylord Focker :hahaha
Brzic 2011
dtmb
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la snowwhite » 12 sij 2012, 09:00

meni su sva ta strana imena u kombinaciji s našim prezimenima :roll
npr. lupam sad bez veze chiara noa šišković :nesvist
a da ne kažem koliki je problem u pisanju jer nema šanse da ona neće morati svaki pu reći kako se piše njeno ime.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Dudley » 12 sij 2012, 09:44

ciklama24 je napisao/la:
pinky je napisao/la:Mala se zove dolina nila. Beat that!

:rolf :rolf :rolf

Vau :lol
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la latica » 12 sij 2012, 10:31

snowwhite je napisao/la:meni su sva ta strana imena u kombinaciji s našim prezimenima :roll
npr. lupam sad bez veze chiara noa šišković :nesvist
a da ne kažem koliki je problem u pisanju jer nema šanse da ona neće morati svaki pu reći kako se piše njeno ime.

ja se potpuno slažem!

mislim, lijepo je kad neko neobičnije ime malo iskoči iz mora onih uobičajenih popularnih, ali s druge strane dijete može "iskočiti" iz prosjeka na razne načine osim imenom, primjerice svojom osobnošću, a ti drugi načini su mi nekako draži jer su baš do djeteta, a ne do ambicija roditelja ;)
volim ja i neobična imena, ali ako mi imaju nekog smisla i kad se mogu prilagodit sredini u kojoj se živi, nema mi baš smisla da dat djetetu ime koje će svaki put morat slovkat i ponavljat, koje vršnjaci, a ni babe i dide neće poć ponovit ili izgovorit, mislim kakva je tu onda posebnost, osim u tome da nikad ne možeš ostat neprimjećen, čak i kad to želiš ...

moj sin se zove Mato, dobio je ime po obožavanom djedu mm-a, nikad ga nismo s njim uspoređivali niti se to naglašava, ja recimo tog čovjeka nisam nikad ni upoznala. samo smo htjeli da ime, koje je meni osobno postalo jako lijepo i koje njemu neizmjerno pristaje, ostane u obitelji. mnogi su malo okretali očima govoreći kako je to ime za starce, ali meni je na kraju baš leglo za malenog dječaka :lol Mato znači "dar božji" po nekim knjigama o imenima i to mi se isto sviđalo. mi živimo u Slavoniji, gdje je to ime nekad davno bilo popularno, a sada ... pa rekla bi jako rijetko, iako je nakon mog sina, još dvoje poznanika dalo djetetu isto ime. to mi je isto odgovaralo, da je ime iz našeg kraja, a opet rijetko. osim toga, mm i ja imamo klasična hrvatska imena i prezime isto, zadovoljni smo njima, pa nismo htjeli da nam dijete odskače od toga, nego da i po imenima budemo obitelj, ako me kužite ;) a sad, ako ode u svijet - gdje god da ode bit će stranac, pa što onda ne bi bio stranac s hrvatskim imenom :mrgreen
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la seve » 12 sij 2012, 11:00

Kad roditelji biraju ime za dijete - triba imati i sreće...
Ja sam ime dobila po televiziji..Da! Da! Otac je davne 71.godine kupio televizor i kako su bili neodlučni, a htjeli su neko neobično ime..i tako ja dobi ime po televiziji..Sreća Tv prijemnik nije bio ni Grunding ni Panasonik, pa se ne zovem Grunda ni Panasona... :klanja već Mediana..i kad kažem ime bar 99 od 100 puta moram ga ponoviti jer ljudi nisu sigurni što su čuli..
slika
seve
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la newmom » 12 sij 2012, 11:09

seve nemoj se ljutiti ali.. po televiziji :hahaha :hahaha ajd dobro si prošla,
mediana ne zvuči loše, imaš sreće što tad nije bilo samsunga i sl.
newmom
od Cullenove loze

PostPostao/la seve » 12 sij 2012, 11:11

newmom je napisao/la:seve nemoj se ljutiti ali.. po televiziji :hahaha :hahaha ajd dobro si prošla,
mediana ne zvuči loše, imaš sreće što tad nije bilo samsunga i sl.

ma jok.. :hahaha ne ljutim se..TV je ipak bio u coloru :hahaha
slika
seve
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la JiA » 12 sij 2012, 11:12

moj sin se zove Mato, dobio je ime po obožavanom djedu mm-a

davno sam imala cimericu koja je nosila zensku inacicu imena Mato. Matina ( naglasak na zadnjem a ;) ).
Da, tata joj je Mate, a ona je trebala biti sin ;)
Ok, to mi se ne svidja. Ime po roditelju. Nase kumce Marko zove se kao i tata mu.
To mi je malo pretjerano.
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la newmom » 12 sij 2012, 11:19

ja radim u prosvjeti pa mi ide na živce kad neka imena postanu prepopularna, i onda imaš po 5-6 imenjaka u razredu
i onda se dijete ljuti zašto ga uvijek zovem prezimenom, ali moram, ako ga i imenom zovem, dodati prezime,
jer se inače ne zna na koga mislim :ne
newmom
od Cullenove loze

PostPostao/la newmom » 12 sij 2012, 11:22

JiA je napisao/la:Da, tata joj je Mate, a ona je trebala biti sin

znam ja tako i jednu Boženu i Petru :dada isti slučaj, 2. ili 3.dijete, opet kći, pa onda dobiju ime po tati
ali Matina ima originalnije ime :dada
newmom
od Cullenove loze

PostPostao/la Kaya071 » 12 sij 2012, 11:24

Seve, pa meni Mediana i nije tako lose.

Inace, volim imena koja imaju lijepo znacenje. A, Tadej mi je bas lijepo.

A, sto se tice cudnih imena...bas sam juce razgovarala s prijateljicom i cula da je neka njena kona dala djetetu ime Ajila. Po meni neizgovorljivo :dunno i katastrofalno.

Nisam bas neki pobornik davanja stranih imena, kao ni umetanja stranih slova u ime (tipa W umjesto V).

U Bosni je u jednom trenutku bila poplava imena Marisol i Esmeralda (kad su te sapunice jel'te bile popularne).

A, sta me definitivno najvise nervira je kad ne promijene ime u vokativu. I, jos pogotovo kad je u pitanju neko super hiper ober starinjsko ime, pade mi na pamet, recimo, Sahzudin. Zovni ga brate Sahzudine, nemoj mi stajati na prozoru i derati se Sahzudiiiin, Sahzudiiiiin :gaah :puke .
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Mr Loptic i Zujalica 08/03/2012
Kaya071
Sveta krava

PostPostao/la tratinčica1711 » 12 sij 2012, 11:25

ajme Seve, baš si me nasmijala.. evo suze idu :lol
Ja volim jednostavna imena i ona koja odgovaraju našem podneblju i prezimenu. Radim u školi pa se nagledam svakakvih imena, a djeca iz pripiz*ine.. ono tipa: tony raphael, mia giancarla.. itd itd... a prezime pravo hrvatsko. E to mi je :roll
Moji su Filip i Luka. Sasvim jednostavno, obično, svakidašnje. Meni :srca
F- 2009. :belji
L- 2012. :mali
tratinčica1711
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la newmom » 12 sij 2012, 11:32

tratinčica1711 je napisao/la:Radim u školi pa se nagledam svakakvih imena, a djeca iz pripiz*ine.. ono tipa: tony raphael, mia giancarla.. itd itd... a prezime pravo hrvatsko. E to mi je :roll

ja na to gledam pozitivno: bar ih odmah zapamtim :mrgreen
mada i meni kombinacija npr.neobičnog portugalskog imena i rvackog prezimena...ne sjeda baš
newmom
od Cullenove loze

PostPostao/la seve » 12 sij 2012, 11:36

Moji sinovi su Filip i Krste. za Krstu je bilo pregovora jer je trebao biti Kristofor, a to nije prošlo kod mene..ja sam radje htjela neku normalnu domaću dalmatinsku verziju... Da je bio treći sin zvao bi se Baltazar..a meni je to bilo strašnoooo! Srića šta je curica..
slika
seve
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la silki » 12 sij 2012, 11:41

snowwhite je napisao/la:a kad smo kod imena:

Pored ovih imena kao neuobičajenija upala su nam u oko i sljedeća imena: Viggo (dva dječaka), Rio (dva dječaka), Come, Džan (dva dječaka), Gentijan, František, Inel, Indi, Hiro, Eldar, Ehem, Egon, Koja, Kian, Khan, Erol, Lole, Kaan, Jusuf, Kanai Ke Ze, Orges, Nehat, Niklas, Nardi, Rinor, Resul, Ravi,Maicol, Madox, Lukaljoni, Mišel, Minir, Mikele, Mićo, Sokol, Taulant, Ujar, Veselić, Veselko i Altin.

....

Među neuobičajenija imena koja je dobilo više djevojčica možemo navesti: Nea (11 djevojčica), Erin (osam djevojčica), Ajla (osam djevojčica), Uma (pet djevojčica), Noemi (pet djevojčica), Zita (tri djevojčice), Ruta (dvije djevojčice), Ajna (dvije djevojčice), Luka (dvije djevojčice) i Kanita (dvije djevojčice)

Imena nekih djevojčica su iznimno rijetka ili gotovo jedinstvena na našem području poput: Klelia, Kayah, Lući, Lexi, Lemis, Leeloo, Lee Lu, Erlisa, Erleta, Elvisa, Genovea, Freja, Fikrije, Astrid, Aysela, Ashanti, Biona, Chanel, Ejšan, Đastina, Durar, Zo°, Zerina, Zenepa, Toma, Timea, Tirsa, Tipi, Yuxi, Talestra, Šenaz, Sidny, Orka, Marilu, Marsone, Modita.

pih :basnecu
mog kraljevića gondora nisu ni spomenuli :ne bit će da i nije tako neobično.

tadej mi je prekrasno ime :dada i uopće nije tako neobično i rijetko kako ti misliš :dunno
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la dtmb » 12 sij 2012, 11:50

seve je napisao/la:Moji sinovi su Filip i Krste. za Krstu je bilo pregovora jer je trebao biti Kristofor, a to nije prošlo kod mene..ja sam radje htjela neku normalnu domaću dalmatinsku verziju... Da je bio treći sin zvao bi se Baltazar..a meni je to bilo strašnoooo! Srića šta je curica..

Krsto mi je super! Baltazar :bigno ,
e kad smo kod tv mi smo našli tv koji nosi naše prezime i tko god dođe k nama pita da li smo to sami napisali na tv,jer nitko nikad nije čuo za tu firmu,mislim tv je teže sra.. ali u našem dnevnom ga se štuje ko sv.kravu
Brzic 2011
dtmb
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la snowwhite » 12 sij 2012, 12:14

silki je napisao/la:pih :basnecu
mog kraljevića gondora nisu ni spomenuli :ne bit će da i nije tako neobično.

tadej mi je prekrasno ime :dada i uopće nije tako neobično i rijetko kako ti misliš :dunno

silki ovo je za 2011. godinu. iako sam i ja komentirala da li su u ovaj viggo ubrojili i mog koji je s jedno g. iako je rošen i 2010. mi smo ga prijavili početkom 2011 :lol
a jesi primjetila bracu jednog našeg jesenjaka? ;) to je garant on :)
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la dtmb » 12 sij 2012, 12:15

snowwhite je napisao/la:
apeitheia je napisao/la:moja kci se zove Freya Lorelei.u biti u nekim zemljama nije uopce neuobicajeno ime,ali ljudi ovdje budu pomalo sokirani.

živite u HR? BOme bi i ja ostala zatečena iako mi lijepo zvuči, ime mi je "prestrano".

a kad smo kod imena:

....

mislim da su to uglavnom imena nacionalnih manjina(romska,albanska,kineska...)ali ne mogu da ne spomenem Veselić i František
Brzic 2011
dtmb
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.