Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!
Tema je zaključana

Re: Generacija 2014. - 4. dio

08 vel 2016, 15:02

I mi smo na 22.

I mi mislimo na odvikavanje cim zatopli tako da ni ja ne mislim bodice vecih brojeva nego kanotjerice. Nema mi smisla da ih oni drukerici zuljaju. Ili da se ne mogu sami otkopcati pa da sve pobjegne. Ma ni ja ne bi stigla potkopcavati. :lol

Malo smo smrkavi ali kakvo je brijeme nije ni cudo. Da se bas ustali.

08 vel 2016, 15:38

Jel vasi padaju?Ova moja je smooootana :ajme
Mi na 21.
Isto planiramo bez pelene kad zatopli.Bolje potkosuljice.
Opet zeza s jelom :gaah

08 vel 2016, 16:12

Mi 20 br

Isto planiram kad zatopli odvikavanje od pelena pa kako bude
Traži Tutu kaže pisat Tutu pisat :))
Ja donesem Tutu ona neće sjest
Sad ce u lidlu tute i nastavak za wc
Kupit cemo

Mi jos nosimo bodi 74 a 18 mj uskoro

Nosic nam curi, stavljamo fiziološku i usisavamo
I ja sam prehladjena i grlo me boli :/

Danas idemo na kontrolu zbog limfni cvorica

08 vel 2016, 16:14

Moja nekad pada, u nekom dio dana počne gubitak ravnotežu pa pada :))
Moja se vrti u krug pa padne, kažu razvija mozak pa NEK se dijete vrti Haha

08 vel 2016, 16:35

Mi smo taman ušli u 22.

Moj pada ali je tek prohodao.

08 vel 2016, 16:50

D ima nogu broj 24. Našla sam čak neke tenisice br. 25 i dobre su mu :mrgreen Stvarno ima veliku nogu, nisam uspjela skombinirati ni jedne cipelice ili tenisice koje imam od starijeg, sve sam mu morala novo kupovati. Sve mu je malo, a čak ako mi se nešto potrefi dobar broj, onda mu nisam mogla unutra ugurati nogicu zbog rista.

Neki dan je baki prodao foru - čuje ga moja kako viče Au, au, dota (dosta)! I dotrči k njemu i vidi ga kako leži na podu a preko njega dječji stolac na kojem obično sjedi za stolićem, on se koprca i zapomaže. Makne ona stolac s njega i digne ga, mislila je da je pao sa stolca. I okrene se da ide završiti ručak u kuhinji, i skuži malog kako je opet, namjerno, bacio stolac na pod, legao si, navukao stolac preko sebe i počeo zapomagati :hahaha E, glumac, glumac! Da ga nije vidjela da to radi ne bi znala da je namjerno.

08 vel 2016, 17:19

Morena pravi zafrkant :lol

Moja ne pada, nije padala ni kad je prohodala, baš smo nekidan komentirali kako je od svih troje najspretnija.
Normalno se penje na kat po stepenicama, penje se na veliki tobogan sama (samo prečke), i sve savlada bez padova, polako :)

Sa starijom sam imala problema naći dovoljno malene gačice jer je sitna bila, već vidim da ću i sa njom isto. Njoj je i najmanji broj bio preveliki :roll

Suncica javi što dr. kaže za limfne.

08 vel 2016, 18:08

Imamo kontrolu da vidimo jel rastu

08 vel 2016, 21:55

Bok cure :hug
Ne stignem često pisat, ali čitam redovito i baš mi je super što čujem puno različitih iskustava. Mi smo među mlađima u generaciji (16 mjeseci) pa otprilike po vašim pričama vidim što nas uskoro čeka. :lebdi
Inače sad smo u fazi da hodamo super, inače od početka hoda jako stabilno i nema brige oko toga. Od cipelica nosimo Frodo čizmice za prohodavanje br. 21 i još uvijek nam super pašu, mislim da će izdurat u njima do proljeća, a onda imamo Nike tenisice 22 koje ćemo staviti u pogon, sad su mu još mrvicu velike :joy
Po stanu je u pelicama ili bos. Baš mi je nekoliko frendica koje imaju iskustva s djecom komentiralo kako jako lijepo hoda dok je bos, na puno stopalo i tako to. :dada
Rječnik nam je još uvijek siromašan: mama, dede (deda ili tata), av av (pas, lajanje), ba (tako daje puse)... uz to još ide puno povika koji su dosta specifični pa po tome kužimo što zapravo hoće "reći" npr. ako hoće da nešto pogledamo, ako hoće da mu nešto dodamo i tako... gestikulacija mu dobro ide, jako voli upirati kažiprstom u sve i svašta pa mu moramo reći što je to i pričati o tome :nesvist
Jako puno razumije i čak hoće poslušat ako mu se nešto objasni na lijep način. Za vikend mi je frendica, inače teta u vrtiću, rekla da je super staložen i smiren za svoju dob tj. da se s njime baš može lijepo komunicirat jer nije toliko zvrkast i neuhvatljiv kao što u toj dobi djeca uglavnom jesu. Ma pravi mali mudrac :srca

09 vel 2016, 00:42

Pravi mudrac SuperNova :)

A ja evo u ovaj sat slusam curu kako pjeva i vrti se po krevetu u mraku...i dalje sve isto sto se spavanja tice.
Trudim se da odspava popodne bar malo, danas od 13 do 14.20 i nakon toga setnja po ovom jugu od sat vremena, pa igranje u dvoristu jos sat sigurno. U kuci se igrala sa sekom, pa smo plastelin mjesili, pa se kupala...
U krevet smo krenuli oko 22 jer je do onda trcala po kuci.
I luda sam vise jer mi nije jasno kako nakon toliko sati aktivnog igranja njoj se ne spava :ajme

09 vel 2016, 07:53

sonja :hug
a kada se ujutro budite? Moja ne zasipva (po novom) prije 21 sat. a krenemo već oko osam u krpe. buđenje je ujutro najkasnije u 7, u jaslicama ručaju oko 11:30 i do podneva svi spavaju. Kažu tete da dobro spava - to znači da se približi spavanju od dva sata.
Dakle bude budna 6-7 sati.

A ja je smatram spavalicom - za razliku od sestre joj :lol

Ovo što pišeš bi joj bilo taman onda oko 22. ali prije bi se trebala atmosfera umiriti... oni nekada kad preskoče spavanje dobiju taj "second wind" - pa nam se tek onda ne čini da su za spavanje.

Inače, moja je sad u nekoj fazi upijanja svega što joj se objasni. najviše i dalje voli šarati bojicama, kredama... govor se već fino oblikuje u nekim naredbama tipa "tata pali" da se upali svjetlo i sl.

09 vel 2016, 11:23

Jutros sam je pustila da spava jer je skoro ponoć bila pa mi žao, probudila se oko 9.15.
Obično se budi između 8.30 i 9. Bila sam je par dana budila oko 7-7.30, onda se opet sve vratilo na staro...morat ću opet, iako ne ide u vrtić i nemora.

09 vel 2016, 12:56

Moja uvijek spava do 9 h
A u 20 h idemo spavat a zaspi pola 21 ili 21 h kako kada
Preko dana nekad 1 h spava nekad 30 min samo a vanka u kolicima 2 h spava
Ima dana kad uopće ne spava preko dana , prestala sam se nervirati oko toga
Nema smisla,,,

Juce kod Dr;
Limfni čvorovi su jos tu , ima ih sada vise
Ne rastu , pratit cemo ih
Dr nam rekla da izadimo o krv za viruse, toxo, citomegalovirus , torch valjda
Da nije tu sta prebolila u zadnje vrijeme
I ponavljamo krvne pretrage za alergije
Crvenilo , suha koza , koma nam je, noge su nam ajme, 100 vrsta krema nista ne pomaze
Moramo malo belodrem mazati, sto mi se ne svidja ali sta ću kad ne prolazi , mislim da je strašno svrbi

09 vel 2016, 14:07

Sunčice moj ti je pun tih malih čvorića po vratu i glavi, ima ih još otkad je imao mjesec dana... nikad se nisu povećavali, mali su, ali hrpa ih je. Prvo vrijeme sam dizala paniku oko toga (kad sam otkrila prve, s mjesec dana, slom živaca dobila)... ali nitko dosad nije obraćao pažnju na to. Ni naša pedica, ni dežurni pedijatar, ni kad smo dvaput radi nečega išli na hitnu... moja pedica kaže da neka djeca jednostavno imaju takvu ''limfatičnu konstituciju'' ako sam dobro upamtila, da ona ima jedno 30 % takve djece... kažem eto moj ih dobio s mjesec dana, a do 8 mjeseci nije imao ni temperaturice ni zašmrcao ni ništa... Dva su na glavi, to u ravnini ušiju, i par komada po vratu sa stražnje strane. Većinom su simetrično na obje strane. Dan danas meni nije ugodno kad ih pipam, znate kako je pipati ikakvu kvržicu hehe....ali valjda je to onda ok. Mislim, nisam sigurna, ali možda ih je sad ipak nešto manji broj nego kad je bio skroz mali.

09 vel 2016, 14:46

I moja ima tih cvorica iza uha i na glavi. Ali stariji sin ih je imao puno vise i dan danas ih ima kao tinejder pa sam navikla i mirna sam jer je dr. isto rekla da je to normalno.
Kad bi imao upalu grla ili nesto znali su se utrostruciti, inace su kao grasak.
Meni su prije god dana jako se povecali na glavi, isla sam i na punkciju i sve moguce testove i sve ok. Proslo nakon 3 mj.

Ni ja se vise ne nerviram oko spavanja, takav je tip, kao i brat joj...ali mi prekipi kad sam 2 sata sa njom u sobi, kad je imala super aktivni dan i njoj se ne spava na kraju :ajme
Tjesi me da inteligentni ljudi malo spavaju :lol

09 vel 2016, 15:53

I mi imamo.cvorice.I pedica i nefrologica kazu da je to normalno.
Mene ce moja izludit s jelom :gaah

09 vel 2016, 19:54

Kaže i meni dr ima dosta djece cvorice ali kad dojis i milujes po glavi i onda osjetiš to , te loptice kako se mrdaju, muka me uhvati ,

Moja jede , ne žalim se , ali sto mrzim kuhat za nju ,kuham extra , i svaki dan ista priča. Sta kuhat, meso ne voli bas , željezo joj 6 ne pije vise sirup pa pokušavam hranom dignut ili da barem ne padne jos
Hemoglobin super

09 vel 2016, 22:26

Ne kuham joj posebno najcesce, eventualno izvadim šug/ varivo ili sto vec prije zacinjavanja. Ostalo jede kao i mi vecinu.
Ona je bas mesni tip ( kao i seka joj) , ali najvise voli ribu, na bilo kakve nacine.
Ostalo sve kako kad.

10 vel 2016, 01:28

Moja bi zivjela od voca.
Ne mogu dokuciti,ali bas ima neku averziju prema hrani :dunno

10 vel 2016, 07:57

ja isto odavno ne kuham posebno. njoj (njima) odvojim prije nego što nama možda ekstra nešto začinim, ili mi sami u pjatu dodamo sebi nešto ekstra.
ustvari mi jedemo što i djeca. pazimo na podrijetlo namirnica i za sebe i za njih. to je zaista najmanje što možemo učiniti za sebe, a i njih.

10 vel 2016, 10:14

D. opet luduje po noći, budi se minimalno 6x. Obično jednom-dvaput traži sisu, ostalih par puta dopuže u krevet, malo se zagrlimo i ond ga nekako nagovorim da se vrati u kinderbet dalje spavati. I sve to on prihvati, nema plakanja, legne i miran je, ali toliko buđenja, koma sam. I priča u snu, valjda je opet u nekom "skoku". Ide spavati oko 8, pola 9, nemamo problema oko uspavljivanja (nadam se da će tako ostati, bilo je užasno jedan period), a budi se oko pola 6. Uglavnom, diže nas prije budilice ujutro :roll

S jelom nemamo problema, proždire sve što se stavi pred njega. Zato i ima 12,5 kg. Ali čini mi se da je i dosta visok, mjerila sam ga, ispalo mi je oko 86 cm, a nosi robicu 92/98.

10 vel 2016, 10:52

Mi imamo ogromnih problema s jelom.
Nista ne jede, apsolutno nista zdravo.
Jos uvijek mu dam bocicu navecer. Vec davno sam mu htjela ukinuti, ali tako gorko zaplace kad vidi tanjur da je to strasno.
Prolaz ima jedino cokolino, od ocaja sam mu i to ponudila, i sad je redovno na meniu. Kad je raspolozen pojede malo bistre juhe, ali u njoj ne smije biti ni mesa, ni povrca. I suhi kruh. I to je to. Ne znam od cega zivi. Vodu ne pije, samo caj.
Ja vec opasno ludim radi toga, i postajem nervozna kad se blizi vrijeme obroka. Znam da to ne smijem pokazati, trudim se koliko mogu. Ali nekad bas poludim kad se zareda da danima nece bas nista. A dere se, vadi zlicu iz ladice, otvara frizider...

Sa starijim sam uvijek mislila da je moja zasluga sto tako lijepo i raznovrsno jede, sto ne pije sokove i cajeve nego samo vodu... Kako sam se prrvarila! Sve sam radila isto, identicno, a tolila je razlika medju njima da je to nevjerojatno. Stariji i dan danas gusta u svemu, posebno u povrcu. Ovaj mali nece ni ono sto je na pocetku dohrane barem malo jeo.

Inace je zdrav, motoricki turbo spretan. Trci, skace, okretan je, ako i padne, to bude lagani pad s docekom na rukice, ne tresne kao bundeva onako kako mu je brat znao tresnuti.

Ima 16 zubi, cini mi se da ce petice skoro (ali to mi se vec dugo tako cini). Nogica 24, kila 13,5. Visina preko 88, ne znam tocno koliko jer je narastao. Robica velicine 92.

Prepoznaje sva slova, zivotinje, vozila... Govori, ali nam je dugo trebalo da skuzimo da su ono sto brblja nesuvislo zapravo rijeci.
Obozava Mickey Mousa, pogled s njega ne odvaja, gleda i ujutro i navecer na kockici. I navecer s bratom ne propusta Pink Panthera, smije se na sav glas, ne znam sto i koliko kuzi.
S djecom je super, bude malo ljubomoran, ali nosi igracke, nudi, pokazuje, zove na igru i place kod rastanka. Brat mu je uzor i glavna faca.

Cjepivo nije primio jos od zadnjeg 5u1. Prolongiram dok ne krene u vrtic, ili barem dok ne progovori kako treba.

10 vel 2016, 12:07

danijela81 je napisao/la:Govori, ali nam je dugo trebalo da skuzimo da su ono sto brblja nesuvislo zapravo rijeci.
Obozava Mickey Mousa, pogled s njega ne odvaja, gleda i ujutro i navecer na kockici.

Tak i D. brblja, sad smo već skužili da nam on nešto pokušava reći.

A Mickey Mouse... e, to je ljubav!! Čak otprilike zna kad popodne ide crtić i traži da upalimo TV. Zove Mickeya Mousa "Nani". Ima plišanog Nanija s kojim spava - od kad sam mu ga stavila u kinderbet, spava u kinderbetu i ne traži da bude u našem krevetu :shock Mislim da nam je Nani pomogao riješiti jednu groznu fazu uspavljivanja :mrgreen

Jeste bili u maškarama?
Mi smo bili u subotu u Samoboru, prošetali smo kroz grad, a onda se D. sa starijim bratom vozio u vlakiću. Super je bilo, skoro se rasplakao kad smo išli doma. Bio je maskiran u psića, totalno se uživio, trčao je uokolo i lajao na ljude :hahaha

Jučer smo obišli dede i bake maskirani, ali bio je maskiran u gusara, i svima koji su pitali tko je on, odgovarao je "Kuka!" To je pokupio iz onog crtića s gusarima koji ide poslije Mickey Mausa.

10 vel 2016, 16:11

Uh Danijela kad citam tebe moja onda jos jede....Ali s obzirom da se trudim da jede zdravo,nema se bas od cega previse udebljat.Fakat je mini.Ima 11kg sada.
Od kuda tvom 13kg???
I moj prvi je sve jeo i bila sam uvjerena da svako dijete jede kad je gladno :p -sad vidim da bas i ne ide.

10 vel 2016, 16:30

Zara mi imamo 10 500 i ja zadovoljna kako jede...ne jede puno ali pomalo i raznovrsno i uglavnom domace i zdravo.

10 vel 2016, 17:17

SonjaV je napisao/la:Zara mi imamo 10 500 i ja zadovoljna kako jede...ne jede puno ali pomalo i raznovrsno i uglavnom domace i zdravo.

Moja jede sve i to konkretno jede bez brljavljenja, voće, povrće, meso, ribu, grahorice, žitarice i svjesno ima 10400 obucena :) 82 je duga

Jede puno puno bolje nego stariji u toj dobi ali je mini kao i oni. Nije na mamu :nata

10 vel 2016, 17:19

Od kud 13 kg?
Jedna bocica adaptiranog od 240 ml, i jedna porcija cokolina dnevno, ako ne cokolino, onda snita kruha :ajme :ajme :ajme
A po konstituciji smo svi malo krupniji (blago receno). On nam je prvo mrsavo dijete u familiji. U biti je taman kad ga gledam, ali nismo navikli na takvu djecu, svi su uglavnom bucmasti. I visok je jako, i ima veliku glavu :lol

10 vel 2016, 21:29

moj je najmlađi pa ima 11.5kg :lol
damjan ima skoro 4g i 22 kg, a tin ima 6.5g i 33 kg.
moji su isto teži ali i viši pa izgledaju mršavo, tj ok su građe.

10 vel 2016, 23:46

Starija je sa 18 kg. krenula u skolu tako da su svi takve građe.
A i da duplo jede nema joj se kad primiti kad je u pokretu stalno, na mjestu je duze od 2 min. kad je vezana u as ili u hranilici :lol

11 vel 2016, 01:07

Ne brinu mene kg niti kolicina pojedenog,brine me ne-jelo.
Brat joj je s godinu imao 11,4kg,a ona ce mozda s dvije doci do toga :lol
Danijela onda od cokolina ;)to fakat deblja.Ja ga znam pojesti,a njoj nisam nikad ponudila :p
Ona dobije zdraviju verziju istog.Iako bi se danas i o "zdravom"dalo raspravljati :whew
Neve tvoji su ko moj veliki-veliki.decki
Tema je zaključana