Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!
Odgovori

Re: cijepljenje predskolaraca

10 tra 2009, 09:23

Ciara-čim dodješ pokucaj i daj sestri da stavi u friz dok čekate.
Znači riješeno mi sve za dogodine ;) :kiss i drago mi je jer će i K se biti lakše cijepiti tam nego na školskoj di nikad nije bila i nikoga ne pozna.
Mi idemo u srijedu na sistematski za malu školu.

10 tra 2009, 09:26

teutonija nije ti baš jednostavno
skoro sam ih sve posvađala

10 tra 2009, 10:23

teutonija imaš pp ;)

10 tra 2009, 16:33

Ma daj! Pa jel to prijavila? Čudno mi je da Richter nema tu info. A Priorix nije živo već umrtvljeno cijepivo. Jesi je dobro skužila?

Ma dobro sam ja nju skužila, rekla mi je da je živo, a sad da li je ili nije, ja pojma nemam. Sad čitam i piše da su oba živa liofizirana, u svakom slučaju su oba od istog soja, što bi valjda značilo da ako postoji horizontalni prijenos kod jednog, nitko ti ne može garantirati da neće postojati kod drugog. Ili sam ja nešto krivo skužila. Ma ni Richterovi odgovori mi baš nisu nešto uvjerljivi kao što je on inače konkretan, tako da me ni on baš nije umirio.

Nisam ju pitala da li je to prijavila, budem kad ju vidim uživo, ovo je bio telefonski razgovor pa mi je bilo glupo istjerivati mak na konac.

Ja sam u svakom slucaju zakljucila da cu biti najmirnija ako ju ne cjepim sada i sad ako doktorica skolske medicine bude pravila probleme, nek se poveze s ovom pedijatricom, u istoj su zgradi. A ako sad bas ispadne da se moramo cjepiti, onda cemo ipak Priorixom, a ja cu se cuvati izmedju 1. i 4. tjedna (ili cu joj organizirati more tada s nonicima).

10 tra 2009, 17:38

joj draga isti ti vrag, i kad rodis bude te frka zbog malog... ko mene sada :dunno
u svakom slucaju nemoj prije rujna i sigurna sam da ti nitko nece gundjati jer njima je bitno da je prije skole... :mah

meni je zalosno kaj si mu uopce moramo razbijati s tim glavu i sto pedijatri i skolska medicina ne vodi o tome racuna, npr. da predostroznosti radi pita jel mama trudna ... jer zasto bi mi morale ista znati o mogucnosti horizontalnog prijenosa?

11 tra 2009, 00:34

Ma da uzas. I jos moras traziti tko ce te cijepiti uopce :cool
A koliko sam skuzila po nekim tvojim pitanjima, onda mi je bolje to rjesiti dok malac jos nema 6 mjeseci, nego od 6-12. mjeseca, zar ne?

11 tra 2009, 07:32

Ja sam cjepivo donijela u Avent termosici koju imam još otkad je Patrik bio beba, ovo joj je bila bitna uloga :D, inače stoji među igračkama u dječjoj sobi.

11 tra 2009, 09:51

Barbi, to si nosila u termosici jer si ga ranije kupila ?
kod nas je apoteka u sklopu DZ pa ga mogu kupiti netom prije cijepljenja, jel i onda treba termosica ?

11 tra 2009, 11:00

NE.Kupi ,pokucaj sestri i nek ga stavi u friz dok čekate na red.

11 tra 2009, 11:03

super onda ću ga ja od ljekarne odmah dati na dom zdravlja da se ne zamaram :mrgreen: jer mi je to tak sve zakomplicirano, pazi da se ne pregrije, pa da se ne smrzne

11 tra 2009, 11:49

na koje načine je moguć taj horizontalni prijenos? mirci?
nešto se davno, kad su bili mali, pričalo o zarazi preko prljavih pelena, da tu treba paziti da ne dođeš u kontak sa kakicom.

11 tra 2009, 11:51

Ciara kod nas ljekarna nije uz DZ pa ak bude vani vruće ko sad stavi ipak u friz. ;) ili termosicu ko Barbi(super ideja za ovak kratko prenošenje :1 )

12 tra 2009, 18:10

na koje načine je moguć taj horizontalni prijenos?

Koliko se sjecam, nadam se da nisam nesto pobrkala od silnog citanja, izmedju 1. i 4. tjedna i to kapljicno.

12 tra 2009, 18:20

a može li ta mama trudnica, moja frendica, dijete koje je prvi put cijepljeno mo-pa-ruom sada cijepiti priorixom?

12 tra 2009, 20:22

Eli može. I mi budemo tako, osim kaj ja nisam trudnica ;) P. je prvi puta Mo Pa Ru om

12 tra 2009, 23:41

Ja sam sve od toga, i trudnica i prvi put smo cjepljeni MoPaRu-om i sad cu pokusati dogovoriti da ju ne cjepe uopce do jeseni, a ako to ne prodje do te mjere da bas dijete ne moze u skolu, onda cemo Priorixom. Svakako se moze, provjereno!

14 tra 2009, 14:51

Kaj uputnicu za KKs da je školska medicina,a ne pedijatar

14 tra 2009, 15:38

Stvarno svako vodi svoju politiku. Ja sam sad zvala da se naručimo za pregled i kad mi je rekla da donesem knjižicu cijepljenja ja sam rekla da ćemo se cijepiti Priorixom i ona je rekla sve OK, i stavila kraj nas napomenu da ćemo cijepljenje obaviti sami. :dunno

14 tra 2009, 20:35

Pozdrav svima.
Mi smo obavili i pregled i cjepljenje. Nažalost cjepljen je sa Mo-Pa-Ru, jer se ja ofca :angry nisam uopće snašla tamo da pitam za nešto drugo.
Nije imao nasreću nikakve reakcije, a pratimo ga od 7 do 22 dana od cjepljenja, rekla nam je da se u tom vremenu mora prijaviti svaka eventualna bolest, temperatura (makar i 37) ili bilo kaj drugo sumnjivo, čak i pretjerana nervoza ili hiperaktivnost (pa ti sad znaj :znoj, moj M.iovako trči ko navinut od jutra do sutra, kak da ja sad prepoznam hiperaktivnost!?)
No kaj je, tu je, natrag nemožemo, a vi se dobro raspitajte, a ne ovako ko ja.

15 tra 2009, 10:09

mene to cijepljenje toliko beskrajno zivicira :baba ... i ta nauka oko svake stvari koju upiknem raditi... i to sto uvijek moram znati vise ili barem toliko kao ginekolog/pedijatar/skolski lijecnik ili bilo tko drugi ciji je to primarni posao, a ne moj.
pa ja nemam vremena baviti se toliko svim tim proucavanjima. i ocekujem kad dodjem kod pedijatra ili nekog drugog lijecnika da on zna najbolje i da mi ponudi najbolju opciju za cijepljenje (mislim, ako je moparu ukinut, kak sad se neki ipak s njime cijepe - evo, meni jucer skolska lijecnica kad sam isla malog naruciti sasvim ozbiljno kaze da ce malog s tim cijepiti, mislim, ja sam se samo nasmijala, rekla da da, odmahnula rukom jer takitak cu napraviti po svom) ali, brate mili ne da mi se vise da za svaku hebenu stvar moram procitati ovdje 4 stranice na tu temu, na rodi 76 stranica, i jos ne znati na cemu sam... ama mrzim to...pa zar ja stvarno moram znati sve o horizontalnom prijenosu, jel cjepivo zivo, nezivo, ovakvo, onakvo, kakve su reakcije bla bla...pa kaj to ne bi oni nama trebali rec a ne da ja dodjem u ordinaciju i njih ucim?

i mrzim kad na kraju JA moram donijeti odluku o svemu tome, umjesto da me strucnjak poduci. ajde bizi.
no,kad vec ja moram donijeti odluku - eto, JA sam odlucila da malog necu cijepiti jer mi ide na operaciju i jos mi samo fali neka hebena reakcija prije iste...
:whew

15 tra 2009, 10:22

Imge, ne se živcirati :)

I mene nervira, i najgore mi je što svaka ambulanta kao da je u drugoj državi :roll:
Mislim L. sutra cijepiti Priorixom kod pedijatrice, i zanima me što će mi reći školska kad kažem da je već cijepljen.
S nekim mamama sam pričala i reakcije su :conf :shock: , kako ja mogu sama odlučivati sa čim će se cijepiti, kako znam da je jedno cijepivo bolje od drugog i sl. Što se miješam tamo gdje mi nije misto.

Al ne živciram se jer nema smisla :mrgreen:

15 tra 2009, 10:33

ma, Sonja, smeta me taj kaos, nered i to sto svaka od nas ovdje ima svoju pricu...
a to da nekom pricam o cijepljenju sam odavno odustala :dunno . jos cu ispast ne znam kakva frikusha. ali, eto vraga kad se moras za svaku stvar dobro raspitati. na internetu. umjesto da to saznas tamo gdje je toj prici mjesto.
Zadnja izmjena: Imge; 15 tra 2009, 10:53; ukupno mijenjano 1 put/a.

15 tra 2009, 10:42

Nego, jel je Priorix isti za male (što se cijepe sa godinu dana) i za predškolce?
Da ne naručim krivi :/

15 tra 2009, 10:49

i mene je počelo živcirati to cijepljenje, jučer sam zvala pedijatricu i rekla mi je da nema potrebe da se cijepi Priorixom kad je s godinu dana cijepljena s MoPaRo bez ikakvih reakcija

15 tra 2009, 11:27

da, da, nema potrebe, a ako se nesto dogodi hoce li i onda reci da nema potrebe?!
I mene zivcira isto sto i imge, strahovito me to zivcira. Ne mogu to shvatiti i ne mogu. Nikako.
I nema sanse da bih se ja usudila dijete cijepiti MoPaRuom. No, ja znam zasto, ali to zaista ne moraju svi roditelji znati.

eli, prvi put cujem za takav slucaj pa ne mogu niti komentirati.

15 tra 2009, 11:43

ah, sad vidim da je eli imala jos pitanja :D

ovo je najosnovnije o horizontalnom prijenosu www.pedijatrija.org:

Zabilježeni su pojedinačni slučajevi simptomatskog horizontalnog prijenosa cjepnog soja parotitisa L-Zagreb s cjepljenika na bliske kontakte koji su oboljeli od parotitisa i aseptičkog meningitisa.
Iz navedenog razloga imunokompromitirane osobe ne smiju doći u kontakt s cjepljenikom u razdoblju od 1. do 4. tjedna nakon cijepljenja.
Također , zbog toga što se virus izlučuje slinom, treba izbjegavati doticaj sa slinom cjepljenika (npr. Uporaba istog pribora za jelo) u razdoblju od 1. do 4. tjedna nakon cijepljenja, te se strogo pridržavati osobne higijene.

a ovo za kakicu - djeca su se prije cijepila s OPV - oralnim zivim cjepivom protiv polia i kod tog cjepiva je postojala mogucnost zaraze putem stolice

15 tra 2009, 11:45

a zbog čega onda ne povuku to cjepivo?
ja sam pitala pedijatricu dal bi ona dala svoje dijete cjepiti s time i rekla je ne, meni je to dovoljan razlog da ja nedam svoje

16 tra 2009, 14:43

Obavili smo i to, cijepili se napokon.
L. nije ni trepnuo i bio je sav hrabar. :srca

16 tra 2009, 14:53

mirci, hvala na objašnjenju. :zivili

16 tra 2009, 16:17

meni vise nis nije jasno
od koje godine je uveden priorix u kalendar cijepljenja s godinu dana?

odnosno koliko dugo se u svijetu cijepi s priorixom?

ma kod svih tih medicinskih stvari mene je uvijek strah, da nakon xy godina otkriju da bas i nije to tako dobro kako su u pocetku mislili

sto je to kod mo-pa-ru sto nije dobro?
na sto treba obratiti paznju kada se dijete cijepi s mo-pa-ru?

Mirci, znam da smo kod iste pedijatrice,
nasa skolska je iznad pedijatrice, je li to i tvoja skolska?
Zadnja izmjena: Mirci; 17 tra 2009, 10:57; ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: obisala sam ime lijecnice
Odgovori