Sada je: 01 kol 2026, 21:38.

Čitanje

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Re: Čitanje

PostPostao/la mama z » 10 sij 2009, 10:51

:xmah Mislim da se ne moraš već sad brinuti oko toga.Dovoljno je da zna pisati za sad.
Moja N ima 3 i pol godine i isto se zna potpisati,napisati bracino ime,mama,tata,baka,a ne zna povezati slova u riječ,jedino već neke riječi zna kako izgledaju pa zna i šta znače,ali to je daleko od čitanja. :pise
Ja mislim da bi bilo dobro da pričekaš da krene u školu pa ćeš onda čuti šta će učitelji reći. :srca
N 2005 školarka
D 2008 predškolac
L 2014 princeza
mama z
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la † Sanika » 10 sij 2009, 13:37

cim ima inicijativu, samo ce joj doci, bus vidla, ni mi ne inzistiramo cak suprotno, a samo je jedan dan pocela citati, prvo po rijec a sad cita svoje slikovnice, pise poruke kaj da joj kupimo :lol...isto tak ko tvoja, s cca 5 i pol je ajde recimo to tako, napredovala ;)
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la yra » 10 sij 2009, 19:39

Naš Marin ima 5 godina i isto tako ne uspjeva iz slovkanja raspoznati riječ. Ne može još to povezati. Sa 2,5 godine je igajući se naučio sva slova, no na tome je ostalo do danas. Pisanje je sasvim druga priča. Jako loše drži olovku i nekako čudno piše slova kada ponavlja ono što ja ispisujem na papiru pored njega. Kupila sam mu olovke sa tri brida, a on kada ih je dobio našiljio ih je do pola i takva mu se igra najviše dopala! :xgrin
3.12.2003.
20.5.2007.
29.9.2009.
http://il.youtube.com/watch?v=Rr39eyEVWr0
yra
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la JiA » 10 sij 2009, 19:50

Mi smo ovdje dosta pisali o citanju i predcitalackim vjestinama koje su nuzne da bi dijete moglo nauciti citati ( upisi malo u pretraznik ). 5 godina je rano, ali ni prva ni zadnja koju to zanima i koja pokazuje inicijativu. Zasto ne pokusati ako dijete to veseli a vama se da.
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la eli » 10 sij 2009, 20:53

ako zna napisati riječ i slovkati, tj. zna da se čita sa lijeva na desno, brzo će doći klik. vi joj ne možete pomoći. osim pohvalama za njene pokušaje.
eli
Sveta krava

PostPostao/la yra » 11 sij 2009, 14:53

mmar588, i moj Marin piše neka slova zrcalno i isto kao tvoja curka desnom rukom piše slova na čudan način. Idem pogledati te predčitalačke vještine...
3.12.2003.
20.5.2007.
29.9.2009.
http://il.youtube.com/watch?v=Rr39eyEVWr0
yra
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la teutonija » 11 sij 2009, 20:52

Klara je nešto starija od tvoje curice i još uvijek čekamo taj klik ,no ne tak nestrpljivo,naime ne zanima ju previše ,igra se slovima,voli prepisivati ,slovkati ali je ne smeta previše kaj ne čita. :dunno ,a iskreno ni mene ,ima još vremena,u školu kreće tek za 1.5 godinu ,a ni onda to ne mora nužno znati pa....
Bitnije je poraditi na grafomotorici ,ne nužno pisati nego crtati linije ,valovite ,krivudave ,iscrtane....što više crtati i bojati.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Kolberg » 13 sij 2009, 23:49

Ako hoćete se malo poigrati sa čitanjem i pisanjem preporučujem ti ovu knjigu koja je jako korisna http://www.profil.hr/index.php?cmd=show_proizvod&proizvod_id=637. Imam nju kod kuce i u većini vježbi-igara moj sin je beskrajno uživao.
Veliki 2002 i mali 2009
veselo kupanje
Kolberg
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la montenegrina » 14 sij 2009, 00:12

Mislim da je tvoja curica jos uvijek mala da bi mogla da sklopi slova u rijec.
Moja sestricna ima 7 godina i extra je pametno dijete, slova zna od 4 godine i vrlo joj je tesko palo sklapanje slova u rijec. NPr kad smo joj citali slovo po slovo, pa da ona ponovi sta smo rekli nije mogla nikako, a znala je da ponovi to isto slovo po slovo, do sad je naravno to savladala...
Mislim da ipak trebaju da zrenu malo da bi savladali sklapanje slova i citanje :proljece
"Bicu tu kad ti zatrebam, ja cu biti tu. Nije vazno koliko daleko ili blizu budem, doci cu trceci." - Petar Pan
Nekad bih samo da šetam po kiši… Da brojim korake i ćutim. Sama.
Nisu nam trebali pričati bajke o raju, sada od života očekujemo previše…
Nije mi se desilo ništa loše, ali sam čula neke loše vesti. Koje se dešavaju drugima.
Život nema opravdanja. Eto, tek tako te razbije…
Spustim glavu i krenem…Ogrnem se mrakom…
Kao da pada kiša, iako pljušti tuga…
montenegrina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IINA » 14 sij 2009, 08:40

To je jednostavno stvar za koju dijete mora sazriti. I prije nego se to dogodi, bolje je
ne pokušavati, jer može biti jako frustrirajuće i dovesti do toga da zamrzi čitanje.
NIšta na silu. Igrajte se kalodonta (ako može raspoznati zadnje slovo u riječi), na slovo na slovo,
učite ritmične dječje pjesmice, koje često naglašavaju slogove,...polako. Još je mala.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la marinovamama » 04 vel 2009, 10:35

Ne brini, sve će sjesti na svoje mjesto. Ja, kao prava majka :mrgreen: , nisam ni primjetila da Bruno zna čitati! Naučilo dite samo. A nikad nije pokazivao interes, sada prati titl na filmu. Luce se potpisuje, piše imena braće i naša, a u zadnje vrime igra Sunčicu - i to baš slova, i mogu ti reći da joj super ide, naravno - piše i čita kraće riječi (riba, bubanj, sladoled)
marinovamama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju.