Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!
Odgovori

gramatika

13 vel 2009, 15:42

zanima me koliko bi gramatički točne rečenice trebali slagati trogodišnjaci (točno 3 god.). Moja curica priča npr. ja jedem, a ona kaže mama će ručati ili mama ići raditi,ja i braco ići u vrtić. Kako pričaju vaši trogodišnjaci?

Re: gramatika

13 vel 2009, 15:49

Priča ispravno.
Ne miješa vremena ni padeže. :dunno
Izuzetak je kad želi definirati jučer-danas-sutra, al to
nije gramatika u pitanju.
NPR. kaže ja sam sutra išla ili ja ću jučer ići.
To je miješanje pojmova jučer i sutra.

13 vel 2009, 15:51

Marinu je isto vrijeme relativan pojam :lol
Priča ispravno skroz, problem je jedino što ima govornu manu(fizičku, spojen mu je jezik s donjim dijelom čeljusti), pa ne izgovara pravilno palatale (ma, sve di triba jezikom dirnuti nepce ili gornje zube)

13 vel 2009, 15:52

i još zna za sebe pričat u 3. licu?!

13 vel 2009, 15:56

Krumpi, to bute morali cvaknut. :dada
Ovo u trečem licu isto nemamo, nismo nikad ni imali.
Priča o sebi imenujući se? Ne koristi "ja"?

13 vel 2009, 15:57

upravo tako!
kada se toliko poštuje :lol

13 vel 2009, 16:02

Moja sveki je svojevremeno čuvala curicu koja je sebe oslovljavala isključivo sa beba i u
trečem licu. Al to je prestalo negde sa tri i pol /četiri godine.
U čem je problem i ima li tu uopće problema :dunno

13 vel 2009, 16:04

kako se ti sebi obraćaš, jel kažeš:ja ću ti pomoći ili mama će ti pomoći (ovo drugo čeeeeeesssto čujem, tako da mi nije čudno da i djeca o sebi nekad pričaju u 3.licu)
IINA, znam.

13 vel 2009, 16:07

Ma no problem ak je tako kako kažeš :kiss

13 vel 2009, 16:09

Krumpirko mislim da si mi upravo rekla razlog. Kako me sve kopira, očito tako i to. A ja stalno mama će ovo - mama ono.....

13 vel 2009, 16:13

Fluffy je napisao/la:Ma no problem ak je tako kako kažeš :kiss

Malo sam se krivo izrazila...nisam pitala tebe di je problem, u smislu da pretjeruješ i sl.,
nego velim da ja ne znam da li je to problem ili nije :mah :kiss
Da me ne shvatiš krivo. :mah

15 ožu 2009, 01:33

Priča sve ok, samo mješa rodove, no kak je on tek s 2god. i 10 mj. počeo slagat riječi (prije je samo naglašene slogove govorio) ja išla na Suvag, išli smo jednom mjesečno, a sad kak priča idemo svaka 2-3 mjeseca i veli prof. da je to u redu.
Odgovori