Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!
06 kol 2009, 13:48
neznam zapravo kako nazvati ovu temu.
zanimaju me vasa iskustva u igri vase djece.
djece od cca godinu, godinu i pol i onih starijih preko dvije. znaci djece razlicitih generacija. i to ovih osjetljivih. gdje su svi jos mali ali su ipak jedni vec veliki.
D se sa vecinom djece igra vrlo lijepo, medutim ima one djece(stvarno ih je malo) koja su glasnija, koja nedaju igracke, otimaju njemu njegove, trce do ljuljacke cim je on dosao do nje i nedaju mu blizu, stavise guraju ga s/od nje,...
guranje/otimanje/vikanje/... to jos nije savladao.
ako ga pitas da ti da on ce ti dati. ako ga pitas da se makne jer se zelis ljuljati on ce se maknuti. ako mu nesto nedas dva puta kad te pita, treci put da mu i ponudis on to nece uzeti.
naime na sve ovo me potaknula zapravo igra izmedju njega i klinca od dvije i pol. uvijek se trudim imati igracke u paru (u ruksaku) tako da ne bi bilo svadje za igracke, svatko ima po jednu i mir. medjutim to ne uspijeva. bar ne sa ovih nekoliko djece. sve mora biti njegovo/njeno . i to ne samo da mora dobiti obje igracke nego onda na sav glas vice da je to njegovo/njeno, D.-u neda nista, a onda mu se jos unosi u facu i vice (na sto se moja hrabrost muska prepadne i povuce). ja se malo upetljam sa recenicama tipa: "ne smijes vikati na njega jer je on jos mali" i sl, ali neugodno mi stalno petljati se....
e sad, jel moram ja uciti moje dijete da bude ratoborno? da radije grabi i neda nego da pita i da kada ga se pita?
06 kol 2009, 13:53
D se sa vecinom djece igra vrlo lijepo, medutim ima one djece(stvarno ih je malo) koja su glasnija, koja nedaju igracke, otimaju njemu njegove, trce do ljuljacke cim je on dosao do nje i nedaju mu blizu, stavise guraju ga s/od nje,...
guranje/otimanje/vikanje/... to jos nije savladao.
ovo tvoje iskustvo je jedinstveno. obično sve igre u toj dobi svode se na otimanja, sve dok klinci ne budu dovoljno zreli da mogu smisleno razgovarati (ne samo izmijeniti par naredbi). i kasnije se zna tko je kolovođa. rijetke su ravnopravne igre skroz negdje do škole.
06 kol 2009, 13:55
mozda zato ja i jesam u soku?
bili su kod nas na moru frendovi sa malim od 4 godine, D i on su se predivno igrali po cijeli dan, bila sam preporodjena. u dvoristu svako jutro je decko od 2 i pol i curica od skoro 3 (zna ih biti jos 3-4 te dobi) i svi se super igraju u pijesku ili u kucicama , toboganima,.....
mozda je ovo sve o cemu ja pricam zapravo iznimka?
06 kol 2009, 13:59
čini mi se da sa onom djecom sa kojom se D lijepo igrao u biti nije bilo zajedničke igre, već se radilo o paralelnim igračima. čim se stvori interakcija, krene makljaža.
negdje pred treći rođendan dovoljno su zreli za igre uloga, za zajedničko stvaranje imaginarnog svijeta i ako je jedno dijete popustljivije, drugo šefovski nastrojeno mogu se lijepo igrati. ako ne, počupat će se po principu "ja ću biti simba, a ne ti".
06 kol 2009, 14:00
a sta raditi u medjuvremenu sa ovim drugima?
06 kol 2009, 14:01
Uh, na žalost moj je jedan od tih glasnih, otimačkih, napadačkih, i to ne odnedavno (upravo je napunio 2 godine). On je takav oduvijek, svoje ne bi dao ni za živu glavu a primamljivo mu je sve što netko drugi donese u park.
Pa ja dovučem brdo stvari, ne toliko za njega jer znam da ga vlastite neće uopće zanimati, nego čisto da imam kao razmjenu valute, kad on navali na tuđe onda ja tutkam drugoj djeci njegovo da bude mir.
I da, stalno mu pričam da to nije lijepo, da to nisu njegove igračkice, da bi sad dečko na tobogan i tako unedogled. Što je najbolje, on je baš mrvica, redovito najmanji među vršnjacima u parku, ali toliko je nametljiv i glasan i neustrašiv da mu nitko ni ne pomišlja nešto uzeti ili suprostaviti se.
Zapravo, u zadnje vrijeme primijećujem da ima nekih pomaka, da ne navaljuje ko sivonja na tuđe čim dođemo u park i da se ne drelji odmah ako netko primi neku njegovu igračku. Pomišljam i da to ima neke veze s razvojem govora i razumijevanja, on je dugo bio na samo par riječi i iako je sigurno puno toga razumio, nije mogao razumjeti neke nijanse....
Iako, Plusić, čini mi se da to ipak ima najviše veze s naravi.....moj je hahar i galamdžija, na ćaću mu

mogu ja pokušavati nešto modificirati ali mislim da di smo tu smo.
06 kol 2009, 14:04
Ma to otimanje je faza koja kod nekih brže prođe a kod nekih ne. Ja svojega (3) pokušavam učiti da to nije lijepo ponašanje i da treba dijeliti i on to dosta dobro prihvaća. Također ako se netko hoće ljuljati bez problema siđe. Ali igračke voli svojatati i otimati ali samo od poznatih tipa bratići i mlađih. Lukavac mali.
06 kol 2009, 14:08
vjerujem da ce se u jaslicama i on nauciti i malo ocvrsnuti, ali kad je sa mnom on od mene trazi neku vrstu zastite od takvog ponasanja, i ja cu mu je uvijek pruziti i uvijek cu ga uciti da je bolje pitati i dati nego uzeti.
a zapravo me jako zanimala ta druga strana price. vasa iskustva. npr ako imam dvije lopte, dam svakom po jednu, drugo dijete uzme obje i neda ni meni ni mom djetetu nijednu, da li tu ima smisla objasnjavanje moras dati jednu meni, jednu tebi,...
naucite me kako da se ja postavljam u takvim situacijama
06 kol 2009, 14:09
a sta raditi u medjuvremenu sa ovim drugima?
tako mala djeca moraju stalno biti pod nadzorom moderatora. ti pudi pravedni sudac.
ja sam bez problema redovito objašnjavala na fin način i svojoj i drugoj djeci.
06 kol 2009, 14:13
pa toga me i strah, da se ne naljute roditelji te druge djece. meni nije frka objasnjavati i svom i tudjem djetetu.
06 kol 2009, 14:15
ti si fina ženska, sigurno nećeš urlati. sumnjam da će se itko naljutiti, još će ti biti zahvalni što ih ne inkomodiraš pa mogu na miru pušit na klupici.
06 kol 2009, 14:16
Plusic je napisao/la:ali kad je sa mnom on od mene trazi neku vrstu zastite od takvog ponasanja, i ja cu mu je uvijek pruziti i uvijek cu ga uciti da je bolje pitati i dati nego uzeti.
Ovo meni kod mog nije bistro, dok smo doma ne ispušta me iz vida, odem na wc, ako se zatvorim dere se iz petnih žila, kao da ću ravno odande u drugu dimenziju.
Ali kad smo vani, za njega ne postojim, nikad ali baš nikad nije me tražio pogledom kad bi nešto htio uzeti ili otići na neku spravu , a kamoli tražio zaštitu ili da se ja miješam u nešto
06 kol 2009, 14:17
moj je neka cudna vrsta
samostalne frajerske mimoze
06 kol 2009, 14:18
djeca su različita i uvijek je lakše za onima koji su kao plusićkin, nego kao dudleyin sin.
moja je bila nešto između, prvo bi probala sama, a ako ne bi uspjela ili bi skužila da je druga strana jača, tražila bi mene.
06 kol 2009, 14:26
mislim eli da je tesko i jednima i drugima, teska je to procjena.
06 kol 2009, 14:27
sjećam se da sam negdje pročitala da se djeca do dvije godine vole družiti s drugom djecom u smislu 'nek je tu pokraj mene, al dalje od toga ne', dakle igraju se jedno pokraj drugog, ne jedno s drugim. kad krenu u otimačinu i ne kuže da je to tuđe ili da se onaj drugi želi igrati s tim jer ih taj drugi po tom pitanju i ne zanima. dijeliti neće znati još dugo, i ja mislim, Plusić, da je D po tome iznimka. a faze se izmjenjuju. M je bio otimač , a zadnjih par tjedana na moru, njemu su otimali. uglavnom se dere ko da mu kožu deru kad mu netko nešto uzme, al u zadnjih par dana je prestao, pa pređe na nešto drugo, uzme neku drugu igračku. kolikogod igračaka je bilo na plaži, uvijek se zakači on na onu koju ima drugi klinac i obrnuto.
ja stalno ponavlajm da mora dati drugima i sl, iako nisam baš uvjerena, kao što već rekoh prethodno, da oni imaju kapaciteta za to pojmiti, i to još dugo vremena. ali, tebi ne bi trebao nitko zamjeriti na želji za edukacijom, pa ako ti nije tlaka, a misliš da je produktivno, zašto ne bi podučavala i svojega i druge u parku?
06 kol 2009, 14:34
npr jutros smo bili u haustoru igrali su se on i mali susjed ( 2god i 8mj) . jedno dobrih 20minuta su se igrali (jedan kraj drugog) otkljucavajuci postanske sanducice. dala sam svakom svoje kljuceve i onda bi se oni svakih par minuta zamjenili. nije bilo uzimanja, otimanja, vec pitanja (susjed bi ga pitao daj sad meni te kljuceve evo tebi ovi, i zamjena bi bila sutke odradjena).
meni nije problem objasniti niti svom djetetu niti tudjem, ali cesto neznam gdje da povucem granicu u tom objasnjavanju, jer uostalom niti ne odgajamo svi djecu na isti nacin.
dijeliti neće znati još dugo, i ja mislim, Plusić, da je D po tome iznimka.
mozda to nije dijeljenje, ali kad ga pitas uglavnom ce ti dati. a ako mu je nesto jako napeto onda mu samo trebas napraviti razmjenu.
mozda sam se ja samo previse navikla na tu jutarnju smjenu mirne djece u parku?
06 kol 2009, 14:40
A. već dugo urla -daj mi to,mojeeee...i čupa sve E. iz ruku, to je vidio od nje. teško ću mu to izbit.
sve me strah susreta s D.
06 kol 2009, 14:44
nije me strah, znam da A. ima cool mamu i da nemam straha
06 kol 2009, 14:50
heh, dolazimo i mi u taj vaš park
a ponešto je i u percepciji, u društvu u kojem je, u koječemu - naše kumče od dve i osam mjeseci M-u ne da ništa, otima mu sve iz ruke, kad dođemo kod njih trči na ljuljačku koja mu je već dosadila i nikad se ne ljulja osim kad smo mi tamo jer zna da M obožava 'nanu' i ne bi se s nje maknuo makar se ovaj poderao od urlanja.i sl. a njegovi roditelji kažu da je u jaslicama uvijek on 'ta hebena stranka', elem on daje, a drugi njemu ne, on pita, a drugi samo uzmu, i on uvijek traži drugu igračku jer mu je ona prva uvijek nasilno oduzeta. i to sam i sama vidjela. i sad ti znaj.
sumnjam da ti roditelji u parku ne govore svojim klincima , kao i dudley, eto,kako se treba ponašati, ove one...ali, klinci valjda ipak love priliku, po sistemu ko jači, taj kači
06 kol 2009, 14:56
bas zato i zelim znati i iskustva sa drugog kraja. jer ja poznajem samo ovakav obrazac ponasanja. sto ne znaci da necu ubrzo upoznati i sasvim drugaciji
06 kol 2009, 15:04
pa dovoljno da znaš kako ti se nećak ponaša...
06 kol 2009, 16:15
Moji su oboje tipovi od urlanja, svojatanja i sl. Dora je cak jednom pala sa tobogana od zurbe kad je vidjela kako joj neka curica dira bicikl. I kod kuce... puna mi je glava toga "mojeeeeee!!! Pusti!!! maaaamaaaa!!!"

Doduse, Dora je sad vec puno bolja - da joj se objasniti, ali Matija je trenutno katastrofalan.
Ovo sto kazes za jaslice je kod nas bilo istinito. On je bio prava maza i mimoza, a onda su ga na pik uzela dvojica djecaka iz grupe - svaki dan mi se vracao izgrizen. Imala sam razgovora i razgovora sa njihovim cjenjenim mamama, tetama u vrticu i psihologom

Onda se naucio izboriti za sebe i sad je on postao agresivan
Na srecu - jedan decko ce na terapiju,a drugog ce ispisati iz jaslica, pa se nadam da ce se stanje smiriti.
06 kol 2009, 16:26
s jedne strane me tjesi to sto ce se u jaslicama nauciti , a s druge mi je grozna pomisao da cu iz jaslica dobiti agresivca.
a opet da ga drzim doma do vrtica mislim da ne bi bilo nista drugacije, samo bi mozda jos opakijima dosao na pik
06 kol 2009, 21:41
Plusic je napisao/la: mi je grozna pomisao da cu iz jaslica dobiti agresivca.
ja ne bih rekla da je to kod njih agresija, jednostavno postupaju po nagonu, ako hoće - mora imat i gotovo. ne znaju oni za fine nijanse. a ako su mimozastiji, u grupi proradi nagon za održanjem.
ja sam bila uvjerena da su svi klinci u toj dobi takvi. kad sam čitala tvoj prvi post i kako dante pristojno da kad ga zamiliš ili kako se mijenja - ostala sam u šoku. čak sam se i zasramila kad sam čitala kako opisuješ ovu drugu dejecu jer moja je - upravo takva. uvijek će se napikirati na ono što drugo dijete ima u rukama. i otet beskrupulozno. ako tom djetetu daš drugu igračku - otet će i tu. moja će bit ta mafija u jaslicama
ne znam uopće šta da pišem na ovu temu..ja sam stvarno mislila da su svi takvi i da je to normalno....dora doma ima bratića vršnjaka i otimanje, urlanje i grabež je normalan dio njihove igre...da jednom i drugom daš ključeve da otključavaju sandučiće oni bi se pograbili da dobiju ključeve onog drugog i vriskali i urlali, a ne pristojno se mijenjali...ne znam jel da se brinem da mi je dijete agresivno? (inače je takve naravi, riječi koje najviše puta u danu izgovorim su polako, pazi i čekaj, al ne zna ona ni za polako ni za čekaj - odmah, sad, sve i na bilo koji način!).
i šogi i ja im objašnjavamo da moraju dat drugom, al sumnjam da od objašnjavanja ima previše vajde...
pokušavaš odvratit pažnju, usmjeriš ih kako da se zajedno igraju s nečim (dodaju loptom, slažu kockice il sl.)...nekad uspije, nekad ne...jednako kao što se nekad lijepo igraju svak sa svojim autićem, a nekad je koma....
što se tiče druge djece - interveniram samo ako je dora ugrožena u smislu da bi mogla pasti, da će ju netko ozlijediti i sl. ako joj netko otima ne reagiram jer otima i ona. treba skužit kako je to pa će i tako naučiti dijeliti.
ako joj netko otme pa urla - interveniram tako da joj pokušam svratit pažnju na nešto drugo.
sad sam se spetljala, ali da skratim - jel griješim? ja se, naime, ne zabrinjavam puno oko toga jer sam nekak mislila da je to sasvim normalno za dob.
06 kol 2009, 21:44
zeezee je napisao/la:kad dođemo kod njih trči na ljuljačku koja mu je već dosadila i nikad se ne ljulja osim kad smo mi tamo jer zna da M obožava 'nanu'
mi imamo ljuljačku u dvorištu i dora se poželi ljuljati jedni kad joj bratić sjedne na ljuljačku

ne dere se, ali čeznutljivo gleda u ljuljačku....onda on siđe pa idem stavit doru - e, onda ona više neće
06 kol 2009, 21:50
danteu je jedna od dragih igrica (sad na moru) bila da ti nesto ide dati i onda povuce natrag, i tako dva tri puta ali ti cetvrti da. ako se istu igru igras ti sa njim i ne das mu iz tri puta, cetvrti put ti nece niti uzeti (valjda je uvrijeden?)
meni je do sada njegovo ponasanje bilo sasvim normalno i smatrala sam da se tako ponasaju svi, jer se tako ponasa vecina djece s kojom se svakodnevno igra. ima iznimaka, ali kod nas je takvo ponasanje iznimka.
kad god mu idem nesto nasilno uzeti uslijedi plac, suze, bacanje,...
ako mu drugo dijete nesto uzme, ostane ga zbunjeno gledati....
a ja cu i dalje poticati ovaj nacin daj, izvoli, hvala, molim......
(npr. kad promijenimo pelenu dam mu je u ruke i zamolim ga da je odnese u smece - odnese je svaki put, a ako mu kazem zapovjednim tonom ili nekako "zlocesto" nece me uopce pogledati, neznam zasto ali kod njega za sada taj molim te pali svaki put)
06 kol 2009, 21:57
ma i dora daje stvari, govori hvala kad joj nešto daš (huava, tako nekako to zvuči....a to govori i kad daje jer mi kažemo hvala kad nam ona da), reagira u svakodnevnim situacijama i na izvoli i na hvala i na molim...kad ima nešto nepoželjno u rukama vrlo vrlo rijetko joj to moram nasilno uzeti, uglavnom joj kažem 'daš mami?' i ona da...
eeee, ali to nije igra i to nisu druga djeca! drugoj djeci otima. i ne da svoje. s drugom djecom je predatorica. valjda je naučila tako s bratićem od najranijih dana, oni se tako otimaju od cca 6 mjeseci
ako mu drugo dijete nesto uzme, ostane ga zbunjeno gledati....
ova moja urla ili krene uzet nazad
06 kol 2009, 22:04
ma, frr, i kod nas je tako, i ekipa s kojom se družimo isto je takva. mislim na klince.primjer, marin i njegov frend na moru su od jedne tete koja je njegovoj mami kuma a bila je kod nje tjedan dana pa im je htjela nešto dat kad je odlazila, dobili one ljigavce gumene, pa još i svjetle kad ih se lupi. čim je to donijela na plažu pograbili su se koji će prvi uzet. ovaj drugi mali je bio brži, al čim je M dobio drugog,( sve isto osim boje), bacio je dograbljeno i krenuo po ovog. i tako su se cijelo popodne grabili za ljigavca. u jednom trenutku je to bio zeleni, u drugom crveni. tako bi vjerojatno bilo i s tim ključevima.
sa mnom razmjenjuje stvari, 'đoramo se', i ja kažem 'izvoli, molim' i sl. naravno.ali, kad je s klincima, stvari su drugačije. i on redovito nosi svoju pelenu u kantu, dva-tri puta nije i nije mi palo na pamet da mu zapovijedam; kad je nije odnio ni na ponovljeno 'molim te', odnijela sam je ja. jer smatram da toliko koncentracije od njega stvarno u ovoj dobi ne mogu očekivati, pa ako ga je u tom trenutku zainteresiralo nešto drugo, teško da ću ga dobiti da nosi pelenu u smeće, jer mu to više nije nikakva novost nego rutina.
skužio je 'davanje', ali toliko zna bit nabrijan na to da je to smiješno. na plaži je bio jedan njegov imenjak, stariji mjesec dana od njega. njegove igračke su uvijek bile zanimljivije, iako su dobrim dijelom bile identične našima. i tako mu je pokupio neku lopaticu, a ja mu govorim da mu nosi da mu da. on krene za malim da mu da, a ovaj u trk,on za njim, ovaj i dalje bježi. e tu je M počeo vriskat od frustracije što ovaj neće uzet to što mu on u trku pruža

edit: frr, vidim da smo pisale isto, glede razmjene s mamom al otimanja od drugih; i isto urla kad mu nešto uzmu i krene po to svom silom
06 kol 2009, 22:10
da, da..i ona nekad navali na davanje pa hoda za bratićem s nečim u ispruženoj ruci i viče 'huava, huava, huava'. nije baš da se uvijek grabaju. al da se često čapaju i otimaju - da. da su fini i pristojni - pa i ne baš.
edit, offtopik: ja sam impresionirana kak vaši bacaju pelenu u kantu, a da ne prokopaju po smeću kad su već blizu.
dobro, ja dori generalno ne dam da dira zmazane pelene.