Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!
Odgovori

DJEČJI VRTIĆ-KAKAV BI TREBAO BITI DA BUDETE ZADOVOLJNE

13 ruj 2010, 13:13

Drage moje,
trebala bih vašu malu pomoć:
naime, radim jedan zgodan seminarski rad na temu razine i kvalitete usluge u ustanovama predškolskog odgoja pa bi mi trebalo vaše mišljenje o nekim stvarima.
Inače, taj rad bi mogao imati i praktičnu vrijednost-da se vidi što roditelj očekuju od navedenih ustanova za određenu sumu novca.A i još nešto, ja sam majka 2-godišnjakinje pa će mi vaše mišljenje dobro doći
OVako:
kakva su vaša očekivanja od
-prostora
-boja i detalja u prostoru, namještaja(materijal, boje)
-igračaka
-hrane
-vanjskog prostora za igru
-dodatnih usluga (jezici, ritmika, alternativne pedagogije.izleti,ostale kreative aktivnosti-ples, glazba, dramska,....)
-odgajatelji
i to za iznos 1.500,00 kn-na više/mjesečno.I ako bi mogli samo mi navesti godine u rasponu npr: 30-35 god i nivo naobrazbe.
Zahvalna sam za svaku informaciju.
Vio

Re: DJEČJI VRTIĆ-KAKAV BI TREBAO BITI DA BUDETE ZADOVOLJNE

13 ruj 2010, 13:19

i to za iznos 1.500,00 kn-na više/mjesečno

:mrgreen

Sretno sa seminarskim :)

Mala digresija, nadam se da popis očekivanja nije po prioritetima jer si odgajatelje ostavila zadnje pa sve više nalikuje kao anketi nekoga tko planira privatno nešto otvoriti.
:mah

13 ruj 2010, 13:20

Prvi post pa odmah anketa. A što kažu moderatorice na ovo?

13 ruj 2010, 13:23

neke stvari koje si ti navela definivno nisu pri vrhu popisa.

prvo, obrazovana iskusna i topla teta, teta koja će biti stalna (ne zbog male plaće pobjeći prvom prilikom), godine i spol nebitni. bitno je da je odgajatelj po struci i da se interesira što ima novoga na tom području, odlazi na pokoji susret, predavanja, čita.

jedna teta na što manji broj djece. npr 6-7 u grupi.

hrana - svježe skuhana, dovoljno povrća, voća, meso ili riba svaki dan (ne trebaju biti neke količine), da nema gotovih proizvoda (pudingići, grickalice, sokovi)

prostor, što je veći to bolji. idealno bi bilo da im je spavaonica odvojena od prostora za boravak i igru te da postoji uređeno vanjsko dvorište. ograđeno.

dodatne aktivnosti... manje bitno koja je, važno je da se sa djecom radi i to na zabavan način.

meni najvažnije - da se bolesno dijete, dijete na lijekovima pred kraj bolesti, dijete sa konjuktivitisom odmah pošalju doma na njegu. bez obzira na cijenu koju plaćaju roditelji ne bi smjeli očekivati da će dijete ići u vrtić i kad je jako zarazno za ostale.

13 ruj 2010, 13:39

Potpisujem Eli, tete najbitnije ,pa prostor, pa hrana .

Idealan vrtić: grupe,u prosjeku 15 djece s 2 tete, (odgajateljice) ,ako ih je više još bolje :mrgreen (dob vrtića,ne jaslica) koje su tople ,vesele i vole svoj posao i djecu.

Prostor :veliko ,svjetlo ,šareno ,veselo ,puno svjetla ,klimatizirano ljeti.Veeeliko ograđeno dvorište vani u HLADU i to prirodna hladovina,prilagođeno djeci.

zabavni sadržaji ,da se sa djecom radi. Igračke manje bitne puno ljepše je vidjeti hrpu nevješto izrađenih lutkica,pano pun crteža nego 2-3 pa i masu skupih plastičnih igračaka.

Hrana-friško skuhano, zdravo ,s puno voća i povrća bez grickalica i junka.

Da se omogući nespavanje djeci koja nemaju tu potrebu i da se za to vrijeme s njima radi ili da se mogu igrati.Prednost odvojenih spavaonica.

Naravno da je čisto i uredno.
I bez dovođenja bolesne djece naravno.

I naravno idealno bi bilo da imaju odvojene prostorije za razne aktivnosti npr dvoranu za tjelesni, bitno zimi.

I da se ide van u šetnju ili u dvorište čim vrijeme dopusti pa makar bilo hladno, mokro....

God 34 ,Visoka str.sprema.

13 ruj 2010, 13:49

Hvala ovim dvjema majkama na informacijama.
Moram reći da kada sam razmišljala o karakteristikama nisam ih stavljala po prioritetima.
Naravno da je ljudski faktor najbitniji.
Znači:
-tete
-prostor
-hrana
-broj djece u grupi
-aktivnosti
-prostor za vanjske aktivnosti
JOš jedno hvala.

13 ruj 2010, 14:01

Znači:

- tete tople, posao iz ljubavi, odgovorne, nasmijane, pristupačne, stroge ne popustljive, osim nekih situacija
za koje misle da bi trebalo blaže, koje nisu od bitne važnosti :mrgreen .

- prostor bih voljela da ima 2 prostorije nekako odvojene a opet da mogu biti jedna ,
dvorana, sve boje zastupljene da izgleda veselo, puuuuuuno drvenih igračaka ne plastičnih,
više samokreativnih igračaka napravljenih od ruka teta i dječice, svjetlo s puno prozora

- hrana naravno štoraznovrsnija bez pudingiča, salama, s puuuno povrća

- broj djece 15 u grupi s 2 tete

- aktivnosti: ritmika, engleski, sportska, i možda muzička

- veeeeliko dvorište, iako ne treba ni tak veliko ali sa spravama koje odgovaraju dobi,
obavezno da je vanjski prostor odvojen za male i posebno velike,
ne znam mali golovi, tobogani, ljuljačke, neki drveni kompleks, razne guralice za ove male.......

sss 35g.

29 ruj 2010, 00:51

eli je napisao/la:neke stvari koje si ti navela definivno nisu pri vrhu popisa.

prvo, obrazovana iskusna i topla teta, teta koja će biti stalna (ne zbog male plaće pobjeći prvom prilikom), godine i spol nebitni. bitno je da je odgajatelj po struci i da se interesira što ima novoga na tom području, odlazi na pokoji susret, predavanja, čita.

jedna teta na što manji broj djece. npr 6-7 u grupi.

hrana - svježe skuhana, dovoljno povrća, voća, meso ili riba svaki dan (ne trebaju biti neke količine), da nema gotovih proizvoda (pudingići, grickalice, sokovi)

prostor, što je veći to bolji. idealno bi bilo da im je spavaonica odvojena od prostora za boravak i igru te da postoji uređeno vanjsko dvorište. ograđeno.

dodatne aktivnosti... manje bitno koja je, važno je da se sa djecom radi i to na zabavan način.

meni najvažnije - da se bolesno dijete, dijete na lijekovima pred kraj bolesti, dijete sa konjuktivitisom odmah pošalju doma na njegu. bez obzira na cijenu koju plaćaju roditelji ne bi smjeli očekivati da će dijete ići u vrtić i kad je jako zarazno za ostale.

Sve 5, uz napomenu da su za ovu zadnju točku odgovorni liječnici!!! Što da radi majka, ako liječnik odluči prekinuti bolovanje?

Dodala bih još jedno: vrtić bi morao snositi odgovornost i za zdravlje djeteta, barem u slučaju kad mu to zdravlje ugrožava! Tu prvenstveno mislim na alergičare.
O celijakiji i dijabetesu izgleda kao da je društvo progledalo. Tu se još i pazi i dozvoljava donošenje hrane od kuće, barem koliko čujem.
Ali kako hraniti u vrtiću dijete alergično na konzervanse, boje, arome? Hrana dolazi u vrtiće za sve jednako. Tete ne mogu znati što je sve u hrani, a gotovo sve, počevši od čaja, običnog čaja!!! ima boje i arome. Konzervans je čak i u kruhu! O paštetama i salamama, hrenovkama, ne treba ni sumnjati.
Ako ne možemo od teta očekivati da doktoriraju na alergijama, tada ZAKON treba barem dopustiti roditeljima da donose svoju hranu. Ovako, u vrtićima se često sve svodi na 5 dana mučenja, osipa, grebanja, bronhitisa....da bi se vikendom koliko-toliko zaliječeno dijete dalo na sljedeću rundu alergijskih napada. I tako dalje, sve do astme i još većih problema
Odgovori