mi imamo isti problem. kako koji dan, ali imamo. isto tako.
kad ih mm pokupi u školi i vrtiću često dođu doma oboje ... pa nadrkani eto tak bi ja to rekla najiskrenije
mala zna preć prag i krenut plakat na sav glas zbog nečeg totalno, ali totalno blesavog, tipa muha je ušla u kuću, a ona ne bi da je ušla. s njom sam to polako riješila tako da smo se dogovorile da čim dođe mora mami dat čvrstiii zagrljalj. nekad pali, nekad ne.
a nekad je brat rasturi na ulazu u kuću s nekim blesavim komentarom koji je totalno izbaci iz takta. on se isto mora ispuhat nakon cijelog dana i najlakše mu je to obavit na njoj jer mu je prvo najdostupnija - tatu se ne usudi, a nju prvu vidi pored tate, a drugo zna da je može izbacit iz takta. i isto ne kažem da je ona sunašce nevino, ali ipak u tim situacijama bude uglavnom tako.
mi to pokušavamo riješit tako da onda kad dođu doma on traži da bude sam u dječjoj sobi i ja tu svim snagama seku zabavim da ga pusti. on crta ili se igra, pojede bombon čokoladni koji ima skriven u svojoj ladici, uglavnom tu se nekako malo resetira. i zapravo se ispuše prije nego dobije priliku istrest se na druge zbog sitnice. i onda dođe k nama vidno opušten i to je najbolja varijanta.
drugo, ja mu često objašnjavam pokušavam osvijestit da kako se seka osjeća kad je on takav prema njoj, kako bi se on osjećao da mi tako prema njemu kad smo živčani se istresemo i govorimo mu nešto što znamo da ne voli i sl. - to je kakti za jačanje empatije. To ti sve pišem šta radimo kad i mi imamo kapaciteta za to, što nije uvijek. nekad kad dođu kući i krenu plakat i dramit, ja se zapravo priključim i vičem da prestanu, užas, svi se onda deremo, ali tako je. ali nakon duge zime što ovo pokušavamo, čini mi se da sad ipak ima pomaka, da se zamisli kako je njoj jer kako je njemu kad je netko takav prema njemu.
i treće, ja s njim u zadnje vrijeme vježbam malo disanje za smirivanje i čak smo malo jogu počeli vježbat - pet vježbi za djecu za smirivanje i jačanje koncentracije tako nešto. i onda kad vidim da svi lagano pucamo natjeram ih da odvježbamo to u par minuta i stvarno se svi bolje osjećamo, ako ništa drugo zato što nismo nastavili svađat se

a i poze su fora pa se uvijek malo nasmijemo. jer zapravo njima treba tehnika koja će zamijenit ono što rade krivo - treba im naći način da se smire i ispušu na neki prihvatljiv način, a ne da istresu na druge...
borba je to, borba, ali hoću ti reći da smo i mi u istom sosu