Sada je: 12 kol 2026, 07:49.

priprema prije vremena

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

priprema prije vremena

PostPostao/la † zmijac » 04 kol 2009, 18:21

Moja pitanja nemaju veze sa tim da sam pesimista već se želim informirati.
Priča je ovakva : klinac ( autistični spektar ) je upisan u redovnu pripadajuću školu po mjestu boravka .Nije nam bila prvi izbor ali je ipak ispalo super.
Kod upisa nismo dobili rješenja o upisu i sl.- već je sve bilo usmeno- prihvaćaju nam sina , misle da neće biti problema, da će nam osigurati na dnevnoj bazi vježbice sa školskim psih i logo. I da će raditi po prilagođenom programu i da ne inzistiraju na asistentu. :bis
Danas sma dobila rješenje školske medicine gdje se traži procjena već nakon 3 mjeseca (panika zbog kratkog roka ), a u međuvremenu sam saznala da asistenta 99% nećemo dobiti jer nema novaca . :puke
Poznam si klinca i uz sav njegov napredak ( koji je više nego super) mislim da ipak treba ispomoć jer uz sve ostale hahare u razredu ići će teško.Škola je inače ogromna (po veličini i broju učenika).I uz video nadzor koji postoji ,ovu sekundu bez asistenta ja jedino mogu dati otkaz i dežurati pred vratima. :sumo
Pitanje- nakon 3 mjeseca imamo komisiju –ako budu negativno nastrojeni- koje je naše oružje za bitku da nas ne sele na školu za klince sa pp.Iako ako zanemarim napredak koji može dodatno ostvariti u redovnoj školi , škola za klince sa pp. bi mi bila jednostavnija varijanta. Ali nije poanta da je meni jednostavnije :ja?
nije više AKO,već KAD !
† zmijac
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: priprema prije vremena

PostPostao/la Dabilly » 04 kol 2009, 21:53

treba se prije vremena pripremiti :hug
ja ne znam koje je oružje, i ja ću sigurno puno toga naučiti ako se netko javi, ali ti mogu naša iskustva napisati.
s tim se procjenama, kad god planirane bile, u prosjeku debelo kasni. tako da ipak malo možeš biti mirnija. mi uopće nismo dobili procjenu, sve se to odugovlačilo...mehanizam je dosta spor. rečeno nam je da će krajem prvog polugodišta,ali nam je uč rekla to o kašnjenju i da se ne trebamo puno s tim opterećivati. tako je i bilo.
druga stvar - ako učiteljica dobro pripremi razred, sve može jako dobro funkcionirati. (znam da to nije tvoje pitanje, ali eto, ono što mi padne na pamet pišem, jesu digresije, ali djeca su nam s istim problemom. )
odmori, ono čega sam se ja užasavala u tim početnim danima (mi jesmo dobili asistenticu, ali prvih tjedana nije je bilo), budu na neki način ipak kontrolirani, osobito u nižim razredima, gdje dežurni nastavnici moraju biti stalno na hodnicima.
na prvom roditeljskom mi smo (tj. mm, nismo mogli oboje biti) rekli roditeljima s kakvim problemom se borimo, podijelili im neke letkiće i upoznali ih malo s autizmom. s djecom, a ni s roditeljima, nikakvog problema nismo imali, iako sam ja svašta zamišljala.
moj je prijedlog da pokušaš na pedagoškom faksu, ako imate, tražiti volontera, nekog apsolventa, tko bi možda bio voljan na taj način stjecati iskustvo i pomoći vam.

još jednom, znam da nije ovo odgovor na tvoje glavno pitanje, ali je na neka podpitanja :hug
"You're weird.
I like you."
Dabilly
ko lampica za bor

PostPostao/la lulamae » 07 kol 2009, 01:43

ne znam odgovor na tvoje pitanje..probaj pitati na ERFu (ne znam odkud ste)..i da,dobro je pripremiti se prije vremena ;)
al vidim da te Ddabilly malo utjesila (nadam se)..ovo sto se tice odmora da profesori dezuraju a i da te komisije i procjene ne budu tocno na vrijeme..

ja vec sad razmisljam o upisu u skolu iako ce tek biti,odnosno trebao bi biti druge godine..ako smijem,ja bi takoder nesto pitala na ovom topicu..vezano je za skolu..
muci me to sto smo prijavljeni u dugom selu a zivimo u sesvetama i on ide u privatni vrtic u d.s...i slijedece godine bi ga trebali zvati iz skole radi upisa..znaci zvali bi ga iz dugog sela i mozda cak i upisali..naravno da postoji sansa da dobije odgodu al to se sada ne zna..a kako bi uopce tamo mogao ici kad tamo ne zivimo..i sada bi svatko rekao 'pa prijavite se u sevetama'..ali problem je u tome sto adrian ide u vrtic tamo u d.s koji kosta 1300kn i grad to sufinancira (ja placam 500 a grad 800kn) i to samo zato sto je tamno prijavljen..cim bi se odjavili,mislim da bi to prestalo..i sad sto?ja nas prijavim u sesvetama,zovu nas iz skole u sesvetama i dobijemo odgodu jos godinu dana a on nema kamo ici u vrtic tih godinu dana!probala sam ga upisati u sesvetama u vrtic ali to nikak ne ide..mislim da vec svi znate pricu..kad bi ga nekim cudom cak i primili,to bi bilo na max 4 sata a ja se planiram zaposliti tako da treba biti u vrticu 8 sati (kako sad i je-samo par dana u tjednu)..jedino rjesenje je da tih godinu dana sama placam punu cijenu vrtica a to mi je puno :( ili?da li se moze,ako dobijemo odbijenicu iz drzavnog vrtica u zagrebu da ga moraju primiti onda u privatni?ne znam kako je to u zgbu,tako smo napravili u d.selu..ni tamo ga nisu htjeli primiti u drzavni vrtic..

eto,ja se isto bojim tih komisija u skoli i kako ce to sve biti..i da li ce ga uopce htjeti primiti u redovnu skolu..
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dabilly » 08 kol 2009, 14:44

savjet u vezi prijavljivanja nemam, ti odgodu možeš dobiti i nema razloga da ga u tom međuvremenu vadiš iz vrtića koji vam paše.
što se škole tiče, predavala sam jednom slijepom dječaku, igrom slučaja na nekom oglednom predavanju u oš i opet u srednjoj, nosio je svoj stroj, pisao na njega, djeca su mu pomagala, završio je fakultet i radi u školi kao prof :)
eto ti misao vodilja :)
i gledala na tv neki dan, na moru, jel u zadru, jedan mladi slijepi čovjek počeo je raditi u knjižnici, odjel za slijepe i slabovidne osobe, jedini je educiran za to :)
jel dosta?
"You're weird.
I like you."
Dabilly
ko lampica za bor

PostPostao/la lulamae » 08 kol 2009, 16:55

pa super Ddabilly, puno ti hvala :mah
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.