Sada je: 14 kol 2026, 18:03.

natezanje sa sustavom

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

natezanje sa sustavom

PostPostao/la nadicab » 22 vel 2011, 14:06

ne mogu odoliti da ne pokažem kako naš sustav funkcionira :bidan
1. mail
Sent: Monday, October 25, 2010 10:34 PM
To: tatjana.katkic-stanic@mzss.hr
Subject: podaci o primanjima u socijalnoj anamnezi - očitovanje

Poštovani,
molimo Vaše očitovanje o zakonitosti i potrebi traženja i upisa podataka o primanjima obitelji djece s teškoćama u razvoju prilikom uzimanja socijalne anamneza pri prvostupanjskoj komisiji.
Smatramo da je takav podatak potpuno nepotreban i nezakonit jer je u većini poduzeća osobni dohodak poslovna tajna i zna se koje su kazne za kršenje njene tajnosti.
Za ostvarivanje prava iz socijalne skrbi za dijete s teškoćama u razvoju relevantna je samo medicinska i specijalistička dokumentacija koja se prilaže.

S poštovanjem

2. mail
Sent: Monday, February 14, 2011 8:55 AM
To: Katkić Stanić Tatjana; Milinović Darko
Subject: podaci o primanjima u socijalnoj anamnezi - očitovanje

Poštovana,
o našem upitu oko očitovanja zakonitosti i potrebi traženja i upisa podataka o primanjima obitelji djece s teškoćama u razvoju prilikom uzimanja socijalne anamneza pri prvostupanjskoj komisiji, nismo dobili nikakv odgovor.
Kako je od našeg upita prošlo više od zakonskog dozvoljenog roka, tražimo Vaše hitno očitovanje.

S poštovanjem

odgovor
Poštovani,

Sukladno Pravilniku o sastavu i načina rada tijela vještačenja u postupku ostvarivanja prava iz socijalne skrbi i drugih prava po posebnim propisima (NN 64/02 i 105/07), Prvostupanjsko tijelo vještačenja je, uz utvrđivanje zdravstvenog stanja, dužno utvrditi i socijalne okolnosti u kojima osoba živi i radi i kakav je njihov utjecaj na zdravlje. Kako je socijalni radnik član tijela vještačenja, on popunjava obrazac List socijalnog radnika koji sadržava socijalnoanamnestičke podatke o članovima kućanstva, uvjetima stanovanja i materijalnom stanju. Točna primanja je dužan utvrditi socijalni radnik, voditelj postupka, koji popunjava obrazac Socijalnoanamnestički podaci o osobi upućenoj na vještačenja, radi utvrđivanja prava iz sustava socijalne skrbi koja ovise o primanjima članova zajedničkog kućanstva.

S poštovanjem,

RAVNATELJICA
Tatjana Katkić Stanić

3. mail
Poštovana,
vi ste u svom odgovoru na naš upit veoma detaljno objasnili postupke iz citiranih Pravilnika.
Naša udruga smatra da takav postupak nije potreban u slučaju djece s teškoćama u razvoju jer je za ostvarivanje njihovih prava po osnovi teškoća u razvoju relevantna SAMO medicinska i specijalistička dokumentacija.
Prava koja ostvaruje dijete s teškoćama u razvoju (invalidnina npr) do sada nikada nisu bila uvjetovana visinom primanja koja su u pojedinim poduzećima tajna, nego statusom djeteta koji se utvrđivao na osnovi priložene dokumentacije i mišljenja članova komisije.
Što se tiče tajnosti plaće roditelja, mišljenja smo da:

S obzirom na to da obvezni sadržaj pisanog ugovora o radu mora sadržavati određene uglavke koji se mogu smatrati poslovnom tajnom ili biti istima propisani na temelju Pravilnika o radu, nije ih dopušteno dostavljati trećim osobama.
Osim ako nije vezano za ostvarivanje radnikovih prava iz radnog odnosa odnosno u vezi s radnim odnosom. Isto tako, Zakon o obveznim odnosima u pravu osobnosti (NN 35/05, 41/08) pravne osobe/poslodavca ubraja i pravo na poslovnu tajnu, pa stoga određeni podaci iz ugovora o radu kao primjerice naziv i vrsta te opis poslova ili osnovna plaća mogu također predstavljati poslovnu tajnu kako s radnikova tako i s poslodavčeva stajališta. Zakon koji dijelom uređuje instituciju poslovne tajne jest Zakon o zaštiti tajnosti podataka.
Općim aktom pravne osobe pobliže se određuju način uporabe i čuvanja podataka koji se smatraju poslovnom tajnom te mjere, postupci i druge okolnosti od interesa za čuvanje poslovne tajne.

Stoga zahtjevamo da se Pravilnik u tom smislu izmjeni i da se od roditelja djece s teškoćama ne traži podatak o visini primanja.

S poštovanjem

Baš me zanima koju će mi sada pravni odgovor sročiti :bidan
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

Re: natezanje sa sustavom

PostPostao/la martina mama » 22 vel 2011, 16:10

Nama centar nikad nije trazio podatke o placi. Soc radnik je utvrdio nase imovinsko stanje na temelju izjave o tome jesu li nam place iznadprosjecne ili ispodprosjecne. Nismo morali odgovarati na pitanja o tocnom iznosu bas uvazavajuci tajnost podataka. Nisu nam trazili nikakve ugovore, ni dokumente. Naravno da je nelegalno traziti od nas visinu primanja.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la danijela81 » 22 vel 2011, 16:12

nas su tražili, rekla je da je bilo kakva isplatna lista ok, iz bilo kojeg mjeseca, ne mora biti baš potvrda o plaći. i to baš kad smo pokretali Prvostupanjsko vještačenje za Vjerana. sve je u zapisniku.
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la martina mama » 22 vel 2011, 16:21

E sad moja crnija verzija kaze da oni to nama traze podatke o placi da bi nam sutra mogli odsjeci (u nekom od valova stednje i racionalizacije drzavnih potpora), jednako kao sto se netko dosjetio za vrtice kategorizirati cijene, tako ce sutra napraviti neku kategorizaciju po kojoj ce smanjivati visinu naknade, ovisno o placi.
Za sada rezu tako da su postrozili kriterije za dodjelu njege, a ovo drugo ide kasnije. To ja ovako razmisljam. Nemojte mi reci da nije nemoguce.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la alexandra » 22 vel 2011, 17:48

mene su ove godine tražili prvi put i morala sam predat - potvrdu o primanjima iz firme tj. prosjek plaće zadnja tri mjeseca.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la alexandra » 22 vel 2011, 17:49

inače, nadice, dobro si i prošla da ti nije napisala samo onu njihovu legendarnu: Zato jer tako piše u Pravilniku. :mrgreen
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la flipper » 23 vel 2011, 05:07

Mi smo do sada bili dva puta i oba su tražili koliki su nam prihodi u kučanstvu, samo da kažemo iznos usmeno bez ikakve potvrde ili platne liste.
Ajde to ču još i reči koliko-toliko točan iznos ali gdje me ide tražiti još i godište auta ... e tu pak nemogu a da nefulam ... samo sam 5 godina fulala :ajme ... nije strašno.
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lulamae » 23 vel 2011, 19:41

ma kakvo godiste auta?o cemu ti pricas?
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la flipper » 24 vel 2011, 07:45

yes, prilikom vještačenja kod CSS-a, i prvi i drugi put, sigurno.

kod vas nema takvih pitanja?
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lulamae » 24 vel 2011, 20:46

ne! kakve su to nebuloze :roll
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.