Switch to full style
Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.
Odgovori

Grafomotorika

24 pro 2008, 19:36

Znaci imamo problem sa grafmotorikom.
I to jaki problem. Vjezbamo mi sve sto poboljsava grafmotoriku i evo vec godinu dana pod nadzorom defektologa. Megjutim pisanje raznih zavijenih linija je nemoguce.
Sutra budem skenirala listic koji su radili u skoli i da vam prezentiram kako to izgleda kada on napise nesto.
Uciteljica je zabrinuta. Prvo sam joj rekla da mu oznaci mali tockicama pa da on ide za njima al kaze da nije zelio. Jako se nervira sto ne moze da odradi pisanje kako treba. A pazi ove godine uce samo linije. Jako mu ide tesko a plus nije nesto ni raspolozen da radi . Koncentracija mu nije bas naj naj. Recimo pesmice pamti ko lud. Znaci ono uciteljica kaze pjesmicu jednom a onda on ponovi bez problema odma . Megjutim ovo sa pisanjem je uzas. Kako da posavetujem uciteljicu u kom pravcu da uticemo na njega. Ona mi samo daje radne listove i kaze vjezbajte kod kuce. Mi vjezbamo al opet kad ona nesto da i on treba da ponovi po primeru jako mu tesko ide ili da tako kazem uopste mu ne ide.
Aj da cujem vas iskusne mame kako resavate problem sa grafomotrikom.

Re: Grafomotorika

25 pro 2008, 14:54

Maja
mi smo imali velikih problema kad smo vjezbali po tockicama -odnosno sve iz radnih listova- u pocetku su mu bili interesantni ,ali kad je doslo pod obavezno javljao se veliki otpor i nezadovoljstvo ( njegovo) kad nije bilo uredno.
E onda sam ja sa neta "skidala"-printala vjezbe za grafomotoriku po njegovim momentalnim interesima (crtici, godisnja doba, radnje...) i to je palilo jer je bilo volje za pisanje, a i nisu ga smetale svakodnevne vjezbe.
I opet sve su to faze. :xroll

25 pro 2008, 22:27

A šta da ti kažem, samo vježba, vježba i vježba.
Pronadji nešto što ga motivira, npr. prvo dogovor, sad ćemo raditi ovo ikad završimo onda možeš ovo...
Ako je dobro stavi mu veselog :) , a ako baš nije kako treba stavi :( . Budi uz njega dok to radi, hvali ga i bodri.
Smislite neki sličan zadatak koji vam je dala učiteljica. Sve radove čuvajte, piši datume.
Vidjeti ćeš da će biti napretka, pogotovo što u ovoj šk. god. ne mora naučiti slova.
Daj mu da slaže pika sliku. Zvuči glupo, ali puno pomaže.
S kojom rukom piše J ?

Moj I nije mogao nacrtati krug, a danas mu je rukopis prekrasan.
Imam sačuvane prve početke.
Pozdrav :xboric

27 pro 2008, 15:30

mi smo grafomotoriku jako popravili od pocetka skolske godine. martin rukopis sada upada u prosjek razreda, a na pocetku joj je bilo tesko pisati slova izmedju dvije siroke crte. ono sto nam je jako pomoglo je savjet uciteljice, a vidim da ona tako radi s njima u skoli, je verbalizirati ono sto se crta. primjer, slovo o je jedan siroki, pravilni krug. slovo i je ravna uspravna crta odozgo prema dolje. za vrijeme pisanja ili crtanja svakog oblika ponavljati i verbalno pri svakom pokusaju.
sada polako radimo pisana slova. tu je jos teze, ali nam verbalizacija jako pomaze.
probajte doma raditi tako i neka uciteljica u skoli primjenjuje istu tehiku.
crtanje s tockicama nije bas neka varijanta jer jako zbunjuje. naime, na papiru su tockice jos dodatni niz informacija koje dijete ne moze obraditi. sjecam se crtanja pravokutnika s tockicama. marta je bez problema spajala tockice, ali nije bila u stanju sama reproducirati sto je nacrtala sve dok nismo poceli raditi ovako kako sam opisala.
i majo, grafomotorika nije problem nego izazov. razgovaraj s uciteljicom da to shvati tako, jer to nije najvaznije. sto se tivce beskonsacnog iscrtavanja kod djece sa slabijom koncentracijom, tu treba naci nacin da njima bude zanimljivo pa da odrzavaju koncentraciju i duze nego sto inace mogu.

30 pro 2008, 04:42

Moj I nije mogao nacrtati krug, a danas mu je rukopis prekrasan.

ovo mi daje nadu :klanja

Muku mucimo sa svim kruznim pokretima na papiru, ma sve se kod nas svede na saranje. A kao sto Maja kaze, pjesmica se nauci tik-tak .

01 lis 2009, 11:02

Ta grafomotorika če nas izluditi... uf, sada smo se natezali , pregovarali , tražili po netu šta da printamo što bi on htio obojati, nešto što če ga motivirati...
I izaberemo mi nešto novo što ga motivira, nešto šti bi htio, neke likove iz crtiča, priča, nešto što je momentalo u điru ali brzo izgubi interes.

Za stolom može bilo kakav rad.. puzzle, umetaljke, pikalice, brojanje, učenje slova... ali olovku u ruke :/ odmah je ovakav izraz lica....

Imam neke stranice na kojima tražim inspiraciju

http://livada.pondi.hr/index1.htm

http://www.tlsbooks.com

Ima li netko možda još nešto slično gdje bi našla kakve ideje?

01 lis 2009, 11:22

Da li bi mu mogla naljepiti neki veliki papir na zid pa da crta i piše po njemu. Barem za početak, to će mu biti zanimljivo i drugačije. Mi smo tako vježbali neke detalje, to ne traje dugo, po 5-10 minuta ali malo po malo smo ipak nešto napravili. I mojima su se jako sviđali labirinti. Probat ću ako hoćeš potražiti te jednostavne labirinte s kojima smo počeli. Bili su onako jako veliki i sa nekoliko slikica koje su im privukle pažnju.
Kako stoji s bojanjem? Možete početi sa bojama za prste, to je super za razvoj motorike.
A da li mu je teško držati olovku? Mi smo neko vrijeme tražili dobru olovku, pogotovo za L, i najbolja mu je ona baš za ljevake, jako lijepo sjedne između prstića.

01 lis 2009, 13:17

imas kupiti od vesne đurek pocetnicu saptalicu i vjezbe za razvoj grafomotorike, savrsene knjige, toplo preporucam! (mislim da je izdanje skolske knjige)

02 lis 2009, 06:21

Mi smo "šarali" po velikom papiru na podu i to mu je bilo zanimljivo, probati ču sada papir dati na zid.
Bojati sa prstima, kistom voli ali ja bi sada da je to olovka, bojca ( bojati sa debelom bojcom mu je lakše nego sa klasičnom tankom).
Da li mu je teško držato olovku u ruci? .... neznam , moje mišljenje je da je i da je to početak stvaranja otpora prema tome... to je njemu teško, on to nemože i neda mu se potruditi.
Kada uzme olovku u ruku nekada ju dobro namjesti sam a nekada mu moram ja popraviti i recimo počne spajati točke , povuče par crta i tada popusti u držanju olovke .... neznam kako da to opišem ... imam osječaj da jače puhnem u olovku da bi odletjela koliko ju slabo drži.

Sa labirintima nismo probali ( činilo mi se preteško ), Faith to si vjerojatno sama radila, valike i jednostavne? Nemoraš tražiti ako je tako onda napravim ja.

faith je napisao/la:Mi smo neko vrijeme tražili dobru olovku, pogotovo za L, i najbolja mu je ona baš za ljevake, jako lijepo sjedne između prstića.

Ja nisam tražila posebnu olovku, još pokušavamo sa klasičnim, možda bi za probu trebali probati da vidim kako bi nju držao .... da li je to ona sa kuglicom ili tako nečim sličnim dolje pri dnu pa tako sjedne među prstiće .... imam osječaj da bi njemu tako nešto na olovci odvlačilo pažnju ... :conf

pinky je napisao/la:imas kupiti od vesne đurek pocetnicu saptalicu i vjezbe za razvoj grafomotorike, savrsene knjige, toplo preporucam! (mislim da je izdanje skolske knjige)

Knjige ču potražiti
Hvala

02 lis 2009, 06:35

Olovka koja L savršeno odgovara je Stabilo sa da debelom minom za ljevake, dakle kao tehnička ali mina ne puca jer je dosta debela. Olovka je plava tako da mu neće ništa odvlačiti pažnju i ima tri utora za prste u koje se prstići sami namjeste kad on primi olovku. Imaš u dućanima za probati pa vidi kako mu stoji u rukici. Kažem, nama je to bio priličan problem, i sad sam baš zadovoljna.
Što se labirinata tiče, neke sam crtala sama neke sam skidala s neta, probat ću naći link pa stavim. Najbitnije je da mu to izgleda kao igra. Jer stalno ih na nešto tjeramo i guramo, pa barem da izgleda kao da se zabavljaju.

02 lis 2009, 06:50

Potražiti čemo olovku i probati ju ... kod nas je nema pa kada budemo u zg potražimo ... u profilu sigurno ima izbora...
faith je napisao/la:Jer stalno ih na nešto tjeramo i guramo, pa barem da izgleda kao da se zabavljaju.

ok, ponoviti ču si to x puta i naoružati se strpljenjem i :) i vježbati, vježbati....

02 lis 2009, 08:45

mali savjet:moj P nije tako dugo rado šaral i pisal dok mu nisam kupila trokutaste /po mogućnosti jumbo) olovke i bojice-nosi ih i u školu i sad je punoooooooo bolje - ima ih svaki shoping centar i knjižara

02 lis 2009, 08:47

imaju i u svijetu knjige...onih knjižica za najmlađe...u njima ima bojanke, spajalice, rješavanje različitih zadataka i tako dalje...vrlo su povoljnih cijena....a jako zgodne i klinci ih vole...izgledaju kao neki radni listići....zgodno
KOMPLET - ZABAVNE IGRARIJE 3-5 i 5-7
Grupa autora
Klupska cijena 99,00 kn
Cijena 118,00 kn

Opis:
Ova je knjiga puna igara i aktivnosti koje djeca obožavaju. Vaše će se dijete zabaviti crtanjem, promatranjem različitih crteža i pronalaženjem razlika među njima ili pak otkrivanjem izlaza iz labirinta. Sadržava više od 150 samoljepljivih naljepnica potrebnih za rješavanje opisanih igara.

KOMPLET - PATULJKOVA UČIONICA 1-3
Grupa autora
Klupska cijena 79,00 kn
Cijena 97,00 kn

Opis:
Iz stranice u stranicu nižu se pitalice, tražilice, spajalice, slagalice i bojalice za pametne glavice i vješte ručice.
Uz privlačne crteže i maštovite zadatke razvijaju se zapažanje i koncentracija, uči se bojiti, crtati i pisati.
Namijenjeno razvoju djece predškolske dobi.
Savršeno za učenje kroz igru!

ja sam član svijeta knjige....pa ti mogu naručiti po klupskoj cijeni....pošalji mi pp ako si zainteresirana ....

02 lis 2009, 08:48

oprostite ako nisam trebala staviti cijene...ali to sam kopirala sa njihove stranice....

02 lis 2009, 08:59

zmijac je napisao/la:mali savjet:moj P nije tako dugo rado šaral i pisal dok mu nisam kupila trokutaste /po mogućnosti jumbo) olovke i bojice-nosi ih i u školu i sad je punoooooooo bolje - ima ih svaki shoping centar i knjižara

Da, da, zaboravih reći, moji dečki imaju sve olovke i bojice trokutaste, jednostavno je s njima lakše crtati i pisati. U pothodniku sam pronašla obične olovke trokutaste ali debele sa još nekim točkicama po njima tako da ih je super držati u ruci.

Fliper,ja bi ti poslala ali mislim da je najbolje da prvo probate.

06 lis 2009, 09:22

Patuljkovu učionicu imamo a komplet zabavne igrarije mi se isto čini zanimiljivim. Plava , šaljem ti pp.

Znači neka crta, boja sa trokutastim bojcama ( to su one deblje ), jer mu je sa time lakše, ja sam mislila da treba vježbati sa običnom ( tanjom ) zbog škole...

Faith netreba slati, pogledati čemo i probati kako drži u ruci.
cure hvala

06 lis 2009, 11:21

Deblje trokutaste su mu ugodnije za držati u ruci. Našla sam i neke navlake za tanku običnu olovku koje koristimo ako baš pišu/crtaju sa tankom, jednostavno im je lakše držati olovku tako.

06 lis 2009, 11:51

i mi smo imali te navlake za običnu olovku ali vjerovatno nisu bile neke kvalitetne več su mu se po olovci sklizale gore-dolje i to mu je bilo zanimljivo i odvlačilo pažnju, pa smo od toga odustali

Za dalje ostajemo na trokutastima :mah

19 sij 2010, 11:13

http://www.trgovina-lotus-woody.hr/
U ovoj stranici u ponudi imaju pomagala za pisanje, naručuje se netom dakle nemožemo probati kako odgovara koji nastavak.
Da li netko možda ima koji nastavak od ovih koji su ovdje i kako ste zadovoljni?

19 sij 2010, 11:43

Nastavka za olovku sam vidjela u Muller-u

19 sij 2010, 12:02

Plava, taj Patuljkova vježbenica je OK, lai nije namijenjena djeci s većim motoričkim teškoćama. Ja sam to probala uvećati fotokopiranjem, ali Denisu to nije pomagalo

19 sij 2010, 12:38

nadicab je napisao/la:Plava, taj Patuljkova vježbenica je OK, lai nije namijenjena djeci s većim motoričkim teškoćama. Ja sam to probala uvećati fotokopiranjem, ali Denisu to nije pomagalo

da znam...ali svakako može pomoći djeci kao moj Domi da se malo promjeni sadržaj...da mu nije dosadno...a i za igranje je ok...takvim su se stvarima i moja starija djeca voljela igrati...

19 sij 2010, 12:39

flipper, zanimljiva stranica malo ću pronjuškati....
Odgovori