Djeni je napisao/la:Mi smo bili kod Begovica i Barica na Rebru. Meni su oni super ali nisu skuzili koje Lana ima probleme. Njen kariogran je uredan ali je jedino FISH metodom ustanovljeno da ima problem na 16 kromosomu. To je nasao prof. Schinzel iz Svicarske....
Kako sam bila trudna pitao me da li sam radila pretrage, rekla sam mu da jesam amniocintezu na sto je on odmahnuo rukom i rekao da to nije dovoljno vec treba radit Fish metodu koja se kod nas ne radi.
Mi smo ležali na Rebru kod prof.Barića na Genetici 2006.god.,i tada su već radili FISH metodu,a i danas ju rade prema ovom što piše na njihovoj stranici
citat:-
copy/pasteZavod je referentni centar Ministarstva zdravstva za nasljedne i metaboličke bolesti djece. U njegovom se odjelu i laboratorijima, kao i u suradnji s drugim laboratorijima u KBC-u te drugim ustanovama u Zagrebu, a po potrebi i laboratorijima u inozemnim centrima, obavlja dijagnosticiranje i liječenje malformacijskih sindroma, te nasljednih i metaboličkih bolesti.
Na odjelu Zavoda za genetiku i bolesti metabolizma 2002. hospitalizirano je 411 djece s malformacijama, nasljednim metaboličkim bolestima, kromosomskim aberacijama, malformacijskim sindromima.
U Citogenetskom su laboratoriju Zavoda 2002. napravljena 854 kariograma iz limfocita, 547 kariograma iz stanica koštane srži, 875 kariograma iz plodove vode, 30 iz ostalih tkiva, a napravljeno je i 38 staničnih kultura za druge pretrage. U Citogenetskom je laboratoriju napravljeno i 38 kariograma iz choriona,
431 pretraga FISH-metodom, te 81 pretraga metodom određivanja STR lokusa.
U Laboratorij za novorođenački skrining primljeno je 40.619 uzoraka krvi na filtar papiru za Guthrijev test i za određivanje TSH. Profesor dr. Barić je u suradnji s Metaboličkim laboratorijem na Rebru 2002. interpretirao oko 500 nalaza organskih kiselina i aminokiselina.
U budućnosti se planira da će novorođenačkim skriningom biti obuhvaćeno više bolesti (za sada su to fenilketonurija i konatalna hipotireoza), te da će se još više razviti dijagnostičke mogućnosti u Citogenetskom laboratoriju s pomoću
fluorescentne in situ hibridizacije (FISH), koja se već sada uspješno upotrebljava u postnatalnoj i prenatalnoj dijagnostici složenih kromosomopatija, mikrodelecijskih sindroma i dijela monogenskih bolesti. Uvodi se i metoda detekcije FMR 1 proteina.
Uvedena je analiza STR lokusa za brzu detekciju najčešćih trisomija u prenatalnoj dijagnostici i za dokazivanje uniparentalne disomije. Dijagnostika metaboličkih bolesti, ponajprije organskih acidurija, vezana je uz razvoj dijagnostičkih mogućnosti Metaboličkog laboratorija Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku KBC.
Zavod se posebno bavi praćenjem i otkrivanjem komplikacija te liječenjem bolesnika s nasljednim metaboličkim bolestima (fenilketonurija, organske acidurije itd), što se sustavno u Republici Hrvatskoj provodi samo u našem zavodu. Sve veću važnost za rad Zavoda ima edukacija liječnika i specijalizanata na dodiplomskom i poslijediplomskom studiju u okviru Medicinskog fakulteta, edukacija u laboratorijskoj dijagnostici, kao i znanstveni rad u znanstvenim projektima te suradnja s inozemnim centrima. Djelatnici Zavoda vode dva znanstvena projekta ("Nasljedne metaboličke i ostale monogenske bolesti djece, voditelj projekta: prof. dr. sc. Ivo Barić, dr. med. i "Novi pristupi dijagnostici nasljednih bolesti, voditelj projekta: prof. dr. sc. Davor Begović, dr. med.).
Zadnja izmjena:
swanmia; 14 pro 2009, 21:55; ukupno mijenjano 1 put/a.